Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Help amplificator cu finali tip142 si tip147

Vizitator bse

Postări Recomandate

De cateva luni am gasit pe un site in germana o schema de amplificator destul de simpla cu finali TIP142 si TIP147. Am realizat acest montaj si l-am folosit timp de vreo luna jumate pe un trafo de 200w (+-20Vcc , secundarul bobinat cu sarma de 0,9mm) pe o boxa de 4ohm.

Deoarece nu imi ajungea puterea pe care o scate i-am schimbat transformatorul (300w +-42Vcc, secundar bobinat su sarma de 2,5mm). Cand i-am dat drumul a functinat timp de vreo 20-30secunde (sunetul era foarte clar) si m-ai ars toti patru finalii.

Problema e ca nu stiu de ce s-au ars. In pdf-ul http://hifi.edvline.com/prog/Endstufenbauanleitung.pdf dupa care am facut statia imi spune ca pot alimenta pana la 50Vcc. Scurturi nu am avut de nici un fel.

Sunt ceva probleme cu amplificatorul sau acesta nu poate suporta tensiuni asa mari? Pe o alta statie cu TDA7250 am folosit aceeasi finali la o tensiune de +-45Vcc si mergeau perfect.

P.S Boxa pe care am testat statia la +-42Vcc avea 8 ohm.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yuly4you

1

• luc

1

• Alexxx

1

• vasilenicolae52

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

pai cat scoate trafu 42V X 1.4 = 58.8V practic tu ai alimentat Amplificatoru cu +/- 58.8V pt o tens de 50V (desi nu cred k e bine sa margi cu alimentatea la max) iti trebuie un traf de 50 /1.4 = 35.71 V => 36V

Link spre comentariu

eu am mai zis ca ...acest amplificator trebuie alimentat cu +/-35v 4/ohm daca te tuci cu alimentarea in +/-40v atunci ridici impedanta la 8ohm.practic poti alimenta amplificatorul si la 100v dar trebuie sa ridici impedanta difuzorului.si o regula de baza nicidata sa nu alimentezi un amplificator la tensiunea nominala sau maxima...cand noi romanii folosim piese kinezesti :rock:acum la tine poate ai avut si curentul in gol ceva mai mare ..sau poate finalii sau incins si tu nu ai abservat.oricum schema e foarte buna,eu am realizat-o de foarte multe ori, dar nu am fortat peste +/-35

Link spre comentariu

cum a spus si luc, sigur curentul de mers in gol a fost prea mare....eu cred ca u ai alimentat la +-42Vcc , adik dupa redresare.....nu cum a zisAlexxx....in rest, bafta....

Link spre comentariu
Vizitator bse

Tensiunea dupa redresare si filtrare a fost de +-42Vcc masurata chiar inainte sa se arda finalii in timpul functionarii. In gol tansformatorul scoate cu cam +-43Vcc. Inainte de redresare nu l-am masurat. Boxa care am folosit-o e de 8 ohm. Teoretic trebuia sa mearga pentru ca nu am atins pragul de 50Vcc pe 8 ohm. Dar vorba vine, folosim piese kinezesti dupa cum a pecizat si luc. Ca idee sa zicem ca il alimentez cu +-32Vcc (32/1.4=22.85 aprimativ +-22Vca). Cam ce putere imi scoate pe 4 respectiv 8 ohm? P.S. Sper ca la +-32 NU MAI CRAPA FINALII? L-a folosit cineva cu succes la +-32Vcc (redresare si filtrare) pe 4 ohm? I

Link spre comentariu

atentie si la curentul de repaus - fara semnal cu intrarea in scurt , la tranzistori Darlington in final [de talia celor folositi de tine] , de regula am observat in diverse scheme ca fiind mai mic decat pt. bipolari normali .... undeva in jur de 20 mA !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări