flow_dumi Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Buna ziua!Am o problema cu partea de alimentare de la o statie audio.Sursa e compusa din 2 trafuri distincte de 1x24V (sursa simetrica ±24V), 2x10mF/35V (cate unul pe fiecare ramura, ridica tensiunea pana la ±35V), o punte de diode de 10A si condensatoare aditionale de 100nF pentru filtrarea fiecarei diode din punte. Astfel cu aceasta sursa alimentez bine 2x TDA7294 cu tensiune de ±35V.Statia are si un corector de ton pe 3 cai, care necesita alimentare la ±15V. M-am gandit sa obtin ±15V din ±35V, deoarece nu imi afecteaza consumul aproape deloc. Pentru obtinerea ±15V folosesc 1x L7815CV si 1x L7915CV (ambele marca ST). Problema este urmatoarea: la pinul 3 al 7815 am aprox. +15V, in timp ce la pinul 3 al 7915 am aprox. -27V (nu -15V)...Deja am incercat doua L7915CV-uri cumparate din locuri diferite...amandoua fac la fel...care este problema? Toate masuratorile sunt facute fara sarcina exercitata de TDA-uri. Am atasat schema sursei. Link spre comentariu
radu42 Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Integratele astea nu pot functiona normal fara sarcina..cred ca 10 mA sunt suficienti.Si cred ca rezistoarele de 1Mohm nu-si au rostul acolo(ar trebui 1k5 pe fiecare ramura in loc de 1M ) .Sunt rezistoare bleeder care descarca condensatorii la oprirea sursei.E posibil ca numerotarea pinilor pentru 7915 sa nu fie buna...verificati !!!!!! Link spre comentariu
flow_dumi Postat Martie 6, 2012 Autor Partajează Postat Martie 6, 2012 Eroarea a fost evitata inca de cand am conceput cablajul imprimat. Cele doua integrate sunt conectate corect.7815: pin 1 = in, pin 2 = gnd, pin 3 = out7915: pin 1 = gnd, pin 2 = in, pin 3 = out Link spre comentariu
radu42 Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Sunt izolati fata de radiator ?La 7915 ai Uinput la radiatorul integratului ! Link spre comentariu
flow_dumi Postat Martie 6, 2012 Autor Partajează Postat Martie 6, 2012 Radiatorul este din aluminiu anodizat, iar cele 2 regulatoare sunt izolate de radiator prin mica si nippel... Link spre comentariu
radu42 Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Am vazut ca aveti la intrare cteodata si 38V.Sa nu fi crapat ...am vazut Uin.max 35V !Pina la urma scoate integratul si verifica-l separat cu sarcina la iesire ...Eu tot zic ca au crapat din cauza tensiunii mari la intrare ... Link spre comentariu
Marian Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 -Condensatorii de 10.000u/35V au tensiunea prea mica, redresat si filtrat din cei 24Vca ai aproximativ 33Vcc, ceea ce este prea la limita pentru condensatorii mari de filtrare, acestia trebuie sa fie de minim 50V, de obicei acestia trebuie sa fie la o tensiune cu minim 20-30% mai mare decat cea la care vor fi expusi. -Legat de regulatoarele tip 78xx si 79xx, in situatia de fata avand in vedere consumul destul de redus al sarcinii la care sunt aplicati nu este nevoie de radiator, asadar se elimina un posibil contact gresit prin acesta, iata si un print cu pin-out la 7915 pentru edificare: Verifica atent sa nu fie inversati pinii, pe de alta parte asa cum s-a mai zis ( desi ma indoiesc sa fie asta cauza ) aceste stabilizatoare suporta maxim 35Vcc, ori cu tensiunea aia de care dispui te apropii destul de tare de acest maxim, chiar daca il vei pune in functiune nu cred ca vor rezista mult, si nici nu este nevoie pentru ca cei +/-15Vcc se pot obtine foarte simplu cu 2 diode zenner de 15V si 2 rezistente pentru limitarea curentului, e cat se poate de simplu, si n-ai griji de radiator sau tensiune de intrare prea mare sau mai stiu eu ce alte chestii. Link spre comentariu
sebi Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 io zic ca este tensiunea prea mare la intrare,cu doua rezistente ptr limitarea tensiunii ar fi bine. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Asa cum spuneam mai sus, este cat se poate de simplu de obtinut tensiunile pentru alimentarea operationalului: Link spre comentariu
flow_dumi Postat Martie 6, 2012 Autor Partajează Postat Martie 6, 2012 Pinii sunt in ordinea corecta. Am mai specificat asta. Nu inteleg ce poate sa aiba, pentru ca am incercat cu rezistente pe intrare pana avea in jur de -20V pe intrare dar tot nu scotea -15...cred ca pana la urma o sa incerc cu diode zenner. Cat despre condensatoare, ele sunt in functiune la 35V de aproape 3 luni (atunci am inceput sa construiesc statia, azi am facut rost de regulatoarele de 15V), si nu prezinta umflaturi, si nici nu se incing. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 7915 are prostul obicei sa oscileze cand nu'i convine ceva. Condensatorii de 1000u la iesirea stabilizatoarelor, in afara ca sunt inutili (pentru ca stabilizatorul asigura eliminarea riplului), pot afecta parametrii de functionare ai lor. S'ar putea asta sa fie problema. Pune ambii conzi de minim 100n si maxim 10u, si cat mai aproape de cele 2 stabilizatoare. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Desfa integratele de radiator si verifica autooscilatia.Zenerele au zgomot. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Solutia ce am sugerat-o am folosit-o eu insumi cu succes chiar in astfel de aplicatii fara nici un fel de zgomot nepoftit, condensatorii aia de dupa diode isi fac treaba ok, orice alta deformare minora a formei de unda este isesizabila urechiometric. Link spre comentariu
flow_dumi Postat Martie 6, 2012 Autor Partajează Postat Martie 6, 2012 Gata...am scapat de regulatoare, si in loc am montat cu a zis marian cate un 2k2 si cate o dioda zenner 5v1 in serie cu o dioda zenner 10v pe fiecare ramura (nu am de 15v). Acum am +14,89 si -14,95. Perfect din punctul meu de vedere! Marian fac o cinste daca e...vad ca nu stai departe Link spre comentariu
Marian Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Ok, tensiunile alea sunt destul de ok, si in caz ca in sarcina ( adica si anume cu corectorul de ton alimentat din montaj ), tensiunile scad mai mult atunci poti micsora rezistentele pentru un curent mai mare, momentan pentru o tensiune de intrare in stabilizatorul format din zennere de 35Vcc pe ramura ai aproximativ 10mA, poti aduce rezistentele la 1k pentru un curent de 20mA, suficient zic eu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum