Vizitator smilex Postat Martie 12, 2012 Partajează Postat Martie 12, 2012 Da, absolut, am spus doar ca acel consumator trebuie sa reprezinte totusi ceva pentru ca testul sa aiba relevanta. Cu un consumator mic nu mai conteaza (cele doua becuri probabil ajung). Dupa care mi s-au cerut detalii. Am incercat sa fiu cat mai explicit. Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 13, 2012 Autor Partajează Postat Martie 13, 2012 Salutari! nu stiu cum Dumnezeu se intampla ca topicurile mele genereaza mai mereu discutii contradictorii. Sper ca din ele sa iasa ceva bun, defapt stiu sigur ca asa va fiii. Acum ca sa nu mai vb pe benuite, ceea ce vreau eu sa fac este un convertor DC-DC/12-350V tensiune stbilizata, cum sunt in invertoarele 12-220V. Eu am un astfel de invertor de la o firma de renume Meanwell, pe care il folosesc chiar si acum. Pun schema lui care e fffff stufoasa, insa se poate vedea cum fac ei stbilizarea cu un operational separat care comanda printr-un optocuplor nu fffff pretentios, PC817 , integratul ce face PWM TL598. Acum analizand schema aceeea poate ajungem la o solutie mai buna, ptr ca ideal este sa obtin un consum cat mai mic la mersul in gol. Momentan am in permanenta o sarcina minima de 47K/3W care se incinge binisor. Tensiunea de 350V obtinuta din acest convertor, (care este doar unul experimental, lucrez la cablajul unuia mai mare de 1500W, insa pana acolo trebuie sa vad cu ce ma confrunt realizand totul la o scara mai mica) o voi folosii la obtinerea tensiunii sinusoidale de 220-230V. Stabilizarea tensiunii sinus de 220 nu o pot face din microcontrolerul ce comanda puntea H, si e absolut necesatr sa stabilizez tensiunea de 350V. Trafurile sunt facute pe miez EE42, primar 3+3spire secundar 50 spire, fiecare traf e facut astfel, si fiecare traf e comendat de cate 2 mosfeti. Tensiunea maxima in gol era undeva la 493V, frecventa de comutatie este de 50Khz(pe traf), bobina de iesire am pus-o acum de 1,5mH, facuta pe 2 toruri din sursa de calculator. Aseara am testat bucla propusa de Smilex, 1,5M cu un grup RC de 4,7nF si 100K peste, si sursa functiona binisor, insa devenea ionstabila prindea radio, daca apropiam mana de bucla oscila aiurea si se modifica semnalul de comanda devenea periculos ptr mosfeti. Am inlocuit rezistenta de 100K cu una de 27K si sursa e mai stabila acum, insa se cam incalzeste bobina de iesire, nu ffff tare dar e calduta cu sarcina 2 becuri de 220V/75W care la o tensiune de 353V in secundar trag un curent de 0,28A. Acum o alta problema este si randamentul, care cu bucla propusa de Smilex, a scazut undeva la 75%, ceea ce este nasol. Repet, eu vreau sa obtin un convertor cun un randament de minim 80% asa cum au de obicei invertoarele de pe piata, e adebarat ca sunt si cu randament de 90%, dar pana acolo mai e cale lunga. Atasezschema invertorului meu Meanwell de 1700W ca sa vedeti cum au facut ei stabilizarea, de acolo am luat si snuberele din primar si cele de pe diodele din secundar si presimt ca voi lua si stabilizarea sursei. Voi pune si oscilograme cu semnalul de pe o dioda, e adevarat ca arata bine, dar avea un spike cam mare, si oscilograma de curent prin bobina(soc). Curentul prin bobina de soc A301-1K7-F3.pdf Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 Daca nu exista graba, o luam de la inceput, cu reactia. E drept ca eu am folosit numai pentru coborare, dar avem ocazia sa vedem daca se confirma, teoretic e acelasi lucru. Desigur, daca doresti. Pas cu pas, dublu-zero si pol sau doua perechi pol-zero pentru o panta de -20dB/dec si o margine de faza 30-60 grade acestea fiind conditiile stabilitatii (nu neaparat suficiente dar eliminatorii). Link spre comentariu
stefan_k Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 nu stiu cum Dumnezeu se intampla ca topicurile mele genereaza mai mereu discutii contradictoriiOfftopic.Am vrut sa scriu cu cateva pagini mai incolo, ca am tot respectul pt ce faceti aici. Miticamy, Smilex, tu, si sa ma scuze daca am uitat pe cineva. Am si remarcat ca deja nu se prea baga altii, pe mine sincer m-ati pierdut cam de pe la prima pagina dar citesc in continuarea ca e interesant.Observ ca folosesti ST16A. Imi da curaj sa incerc sa ma bag si eu in smps-uri, strict de hobby. Dar teoria e multa, timpul putin, eh, parca e mai usor sa vad ca iese fum si apoi sa mai citesc ceva.Scuzati intreruperea. Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 13, 2012 Autor Partajează Postat Martie 13, 2012 Graba nu are de ce sa fie, ptr ca la mine, timpul nu e batut in cuie, fie sunt fffff ocupat fie deloc, afara de piciulica cel mic al nostru care are si el nevoie de atentie, insa lucrez binisor, e micut inca piciu si nu ma ocupa ffff tare. Am testat bucla propusa de dvs Smilex si functioneza, insa e putin cam sensibila la perturbatii, deci instabila, dar se comporta mai bine ca cea dinainte, bobina de iesire e mai rece decat inainte, si sursa e ceva mai tacuta, desii un sfarait tot mai are. Asa cum am mai spus e nevoie ca sursa sa fie stabila, tensiunea de la iesire de 350V sa fie stabilizata si sa consume ca de putin in gol, stiind deasemenea ca e nevoie de o sarcina minima, insa privind pe schema invertorlui Meanwell postata de mine mai sus nu reusesc sa identifica acel consumator minim, invertorul consumand in gol 0,55A, si e ditamai magaoaoaia. Eu asa cum am mai zis, vreau sa fac un convertor de la 12 la 350V cat mai eficient si cu un consum in gol cat mai mic, puntea H cu mcrocontrolerul consuma ffff putin, undeva la 35mA in gol, dar si acolo presimt ca e necesar un consumator minim. Si la puntea H avem probleme cu filtrul de la iesire, insa ptr ala voi face un topic nou legat insa de acesta. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 Vin si eu cu o interventie posibil pe langa:Daca in gol ai aproape 500V,atunci nu mai bine rebobinezi trafurile? Ca sa poti obtine 350V cu 9-10V pe intrare.Acum,nu stiu cu ce tensiune pe intrare ai obtinut cei 500V. Daca e 12,5-13V (pt 9V minim) sau ~14V (pt 10V minim),atunci raportul e in regula Daca nu ma insel,cu cat diferenta dintre tensiunea maxima data de raportul trafurilor si tensiunea stabilizata e mai mare,cu atat bobina de pe iesire are mai multa treaba. Si snubberele din secundar sunt mai solicitate (adica varfuri de tensiune mai mare)Apoi,o idee ar fi sa faci unda sinus la fel ca-l UPSuri,adica sa modulezi direct mos-fetii din primar,iar in secundar sa nu mai pui condensatori de filtrare,ci doar o bobina,urmata de puntea H.In orice caz,bobina de filtrare trebuie sa fie solida,ca are mult de lucru,aproape indiferent de sarcina! Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 13, 2012 Autor Partajează Postat Martie 13, 2012 Salut Dr. L, trafurile sunt bboinate bine, cred insa ca era necesar sa fie cu 60 spire in secundar, insa sper sa mearga si asa, tensiunea de 500V in gol corespunde unei tensiuni de 14V in primar,asa cum o testez eu acum, ptr 10V minim tensiunea la iesire e din testele facute de mine, in gol 350V avand reactia conectata, in sarcina va scade sunt sigur, insa am spus mai sus ca e absolut necesar ca tensiunea de 350 sa fie stabilizata. Bobina de pe iesire, va fii facuta calumea pe un tor din pulbere metalica, in inverul pe care il am recuperat, partial distrus, bobinele soc de iesire aveau 300uH, facute pe cate un tor galben cu allb gen cele din surse de calculator, si mergeau ffff bine chiar si la 2000W, 1000W per fiecare convertor respectiv bobina lui. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 Trebuie sa desenez niste diagrame, cand apuc la calculator mai postez, intre timp ramane 1,3mH la 50kHz si 100uF? Poate fi si altceva dar trebuie finalizat, valoarea LC intra in calcule si reactia i se adreseaza.Cu traful si inductanta pare ok, la prima vedere. Sper ca miezul inductantei e OK. Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 13, 2012 Autor Partajează Postat Martie 13, 2012 Da bobina ramane asa 1,3mH desii din calcule, dupa formulele tale ar trebuii 2,2mH, dar o las asa, miezul e ok, e din surse de calculator, frecventa e de 50Khz, condul e de 100uF Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 Pana si acele puncte denota lipsa rabdarii. Chiar daca te superi, am sa mut discutia pe "totul despre surse" ca iese prea cu teorie. Dar poate va folosi mai multora. Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 13, 2012 Autor Partajează Postat Martie 13, 2012 Scz de acele puncte, dar am postat aiurea de 2 ori, calcu meu face pe nebunu am pus puncte puncte cas a nu apara de 2 ori acelasi mesaj, si nu din nerabdare desii aceasta exista, insa nu mi-as permite sa procedez chiar asa. Astept cu nerabdare, insa intr-un mod civilizat. Acum revenind la problema noastra, am mai masurat semnalul pe fiecare traf si separat in gol, semnalul e beton, patrat fara spikuri, insa cand inseriez trafurile, chiar si in gol, apar acele spikuri, ceea ce ma cam nedumereste, spikurile acelea vor apare mai tarziu pe fiecare dioda cand montez sarcina, ceeea ce e nasol. Vom mai vedea cum vor decurge urmatoarele teste. Astept sugestiile dvs ptr a le pune maine in practica.O seara buna si un mare multumesc! Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 M-am mutat aici:viewtopic.php?f=41&t=76798&start=195#p968042Citeste si cauta in PDF. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 De ce nu redresezi fiecare traf in parte,apoi le unesti in cc?Mai demult am reparat invertorul ala. Trafurile erau inseriate in ca. Luate 1 cate 1,forma de unda era bunaLuate inseriate...era mai nasoala. Fiecare traf avea snubber separat atat in primar cat si in secundar Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 14, 2012 Partajează Postat Martie 14, 2012 Da, pune-le in spinare care un 100/1-2W + 1-2,2nF. Pe fiecare secundar. Poate ii mai calmezi. Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 14, 2012 Autor Partajează Postat Martie 14, 2012 Daca fac asa cu capacitati asa de mari se incalzeste rezistenta aia din snuber de o ia gaia si creste consumul. Solutia este tot la bobinarea trafurilor, intercaland cele 2 buramri ale primarului intre secundar care trebuie astfel impartit in 3Sunt sigur ca redresand fiecare traf in parte si insumand tensiunea continua scap de belel, dar eu vreau satestez principiul, urmand mai apoi sa aplic solutia la un convertor mult mai mare care va avea in total 8 trafuri, cate 4 cu secundarele inseriate, redresat si aabia apoi pus in paralel cel 2 tensiuni contin ui de 350V obtinand in felul acesta un convertor 12-350V ffff tare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum