Vizitator smilex Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Pe oscilograma 0275.jpg jumatatea de jos e rea, acolo trebuie corectat ceva. In gol e totusi ok, ceea ce ar putea insemna ca unul dintre MOS nu functioneaza bine in sarcina(?). Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 frecventa este 150 khz?testati trafurile pe rand si urmariti sa aveti simetrie in toate situatiile Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 5, 2012 Autor Partajează Postat Martie 5, 2012 Da frecventa a ajuns la 125Khz asta fiindca doar aici am obtinut un echilibru, in sensul ca urcand frecventa sursa a devenit tacuta abia la 125Khz desii eu am vrut sa mearga la 50Khz, defapt la frcventa asta am obtiut cel mai bn consum in gol,0,3ATrafurile sunt identice, acelasi miez acelasi nr de spire atat in primar cat si in secundar Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 nu cred ca trebuie sa fie stabilizata,stabilizarea se face pe 220v iesireputin incurcata explicatia cu calcul la 50khz si urcat la 125khz:ce se urmarea si ce s-a obtinut prin marirea frecventei?am inteles ca trafurile sant identice,era logic;am vrut sa spun ca verificarea separata a trafurilor(ca si cand va doreati o putere mai mica si 110v la iesire) ar putea evidentia unele diferente intre cele 2 etaje simetricenu numai traful poate da asimetrie ci si tot lantul pana la comandanu-mi dau seama daca osc-ul are 2 canaledaca nu, folositi sincronizarea externa pt a fi sigur de fazari Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Asa cum ai postat, in gol e perfect simetric, simetria insa dispare in sarcina. Intrucat secundarele sunt inseriate, e mai dificil de stabilit, separale complet una de alta si vizualizeaza-le separat, in sarcina, fara punte. Poate te ajuta sa identifici mai usor zona. Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 6, 2012 Autor Partajează Postat Martie 6, 2012 Problema cu oscilogramele, era de la faptul ca nu aveam pusa impamantarea la osciloscop. Am pus impamantarea si am mai facut masuratori dar cu bateria si din greseala am facut unmic scurt intre GD unui mosfet si l-am ucis, in vreo 2 ore imi fac un traf separator de retea de vreo 400W, si dupa ce voi inlocuii si mosfetul ucis, voi posta din nou. Aseara am continuat testele si dupa ce am adaugat un condensator de 1nF/1KV imediat la iesirea puntii redresoare, snuberul RDC si-a facut treaba cu succes, spikurile s-au redus muuuuult de tot, insa rezistenta de 1K/5W din snuberul RDC din secundar se incalzeste excesiv pana se dezlipeste de pe placa , asta avand consumator un bec de 60W, la un consum mai mare nici nu vreau sa ma gandesc ce iese.Dupa ce fac ce am zis mai sus voi revenii cu postarile. Numai bine! Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 8, 2012 Autor Partajează Postat Martie 8, 2012 Dupa multa munca practica mai mult dar si psihica, am gasit problema : datorita modului de bobinaj, respectiv secundarul si mai apoi primarul, inductanta parazita a trafului era uriasa si mi-a dat o multime de batai de cap, am rezolvat problema asta impartind secundarul in doua si bobinand primarul intre ele. In felul asta am semnal curat la iesirea fiecarui traf, inseriiindu-le insa apar niste spikuri ffffff urate, asta fara sa conectez puntea redresoare. Montand puntea redresoare, 4xUF5408 fiecare dioda avand snuberul ei de 100pF cu 100R/2W am semnal patrat dar cu spikuri destul de mari. Monatand si bobina de iesire cu reteaua de feedback si snuberul RDC, semnalul devine patrat curat, insa cu niste spikuri destul de ascutite. Tensiunea mi se regleaza frumos insa am ceva zgomote din traf, si o intermitenta a aprnderii becului, de 40W ce-l am ca sarcina. Asta am obtinut modificand bucla de feedback dupa cum veti vedea in schema ce o voi atasa, insa asta arata instabilitate. Am modificat bucla de feedback deoarece in variata de schema postata mai sus, bobina de iesire se incalzea puternic la o sarcina mica becul de 220V/40W. Am citit ce a scris Smilex despre bucla asta de feedback, dar in lipsa unor cunostinte teoretice solide m-am pierdut si nu am inteles cum sa calculez minunea asta de bucla , poate ma ajuta cineva si poate scap si de spikurile alea enervante. Apropo tensiunea trebuie stabilizata ptr ca in felul asta stabilizez tensiune de 220V sinus, fiindca nu pot face stabilizarea asteia din controlerul puntii H. pun mai jos schema modificata la care am obtinut oscilogramele de mai jos Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 8, 2012 Autor Partajează Postat Martie 8, 2012 NU sare nimeni sa ajute un biet innecat ca tiganul la mal? Macar o idee! Link spre comentariu
moro Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 Buna seara, ati putea pentru inceput sa folositi doar un transformator. Secretul la astfel de montaje (cu doua trafuri) este acela de a realiza cat mai identic posibil cele doua transformatoare plus tranzistoarele comutatoare pentru ca, daca apare o diferenta de tensiune intre cele doua grupuri ( 2 mosfeti + traf) automat nu vor functiona identic si va apare o tensiune continua pe bobinele transformatoarelor, lucru ce le va satura miezurile si atunci bobinele primare se vor transforma in niste shunturi distrugand tranzistoarele Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 9, 2012 Autor Partajează Postat Martie 9, 2012 Buna seara! Trafurile sunt perfect identice, aceleasi miezuri acelasi nr de spire acelasi stil de bobinaj. Am un invertor defect pe care vreau sa-l refac, si ptr asta am decis sa testez principiul, si mai ales modul de comanda al mai multor trafuri cu secundarelee inseriate. Am desfacut un traf din acel invertor, care apropo are 8 trafuri 4+4, adica sunt doua convetoare de cate 1000W fiecare, si tensiunile fiecaruii convertor sunt puse in paralel, fiecare avnd propria punte redresoare, bobina si filtraj. Traful respectiv, un EI33 era varza bobinat, am desfacut zeci de trafuri in comutatie, si pana la asta nu am gasit altul mai prost bobinat, alan-dala, nu tu spira langa spira izolatie proasta, ce sa mai , varza si culmea acest model de invertor l-am vazut pe net la cineva si chiar tragea 2000W din el in mod continuuu, desii cred ca trafurile mergeu fierbinti chiar si cu racire fortata, avea 3 coolere, unul mare si alte doua mai mici.Dupa toata polologhia asta, vreau sa spun ca am bobinat identic cele 2 trafuri ale mele dar spira langa spira , ingrijit,izolatie calumea, insa dupa principiul celui EI33 de care v-am vorbit mai sus, si acum inductanta parazita a scazut la 10uH, semnalele arat beton pe fiecare traf, cand le inseriez apar belele, dar cred ca si osciloscopul e influentat cumva, semnalul e prea ciudat. In conditiile astea am reusit sa trag cam 220W din convertor, mai mult nu am incercat, si nu incerc pana nu pun la punct bucla de control de la operationalul integrat al SG3525, pinii 1, 2, 9 am pus schema de mai sus.Poate totusi se indura cineva sa ma ajute, fiindca eu mai am mult pana sa invat sa o proiectez si sa inteleg calumea cum functioneaza. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 sant iarasi defazat:daca ati scos 220w ce va nemultumeste de fapt? Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 9, 2012 Autor Partajează Postat Martie 9, 2012 220W din dioua trafuri EE42 e pistol cu apa, macar sa trag vreo 500W din ambele trafuri si pentru mai mult timpm, macar vreo juma de ora, asta ca sa nu omor bateria, si daca totul e in parametrii trec mai departe. Dar asa cum am spus pana nu rezolv cu bucla de compensare nu pot merge mai departe, asa cum e acum functioneaza bine, la 50Khz am obtinut unrandament bun, dar cu o sarcina mica de pana in 5W sursa merge in suturi, cu sarcina becul de 40W, care la 350V trage 75W, sursa e tacuta si merge binisor mosfetii se incalzesc bine dar poti tine mana pe ei, asta fara radiator. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 am intrat eu cu multe comentarii pe forum,dar as vrea sa lamuresc cevaam lucrat cel mai mult depanare ceea ce inseamna cu materialul clientuluipt mine sant necunoscute eforturile proiectantului pana a ajuns la varianta finala ,comercializataaveam o misiune mai usoara:sa inteleg schema,eventual pana la ultima componentasi pot spune ca nu prea exista schema de tv care sa ma puna in incurcaturadar erau si defecte mai grele in care trebuia singur sa inventez niste metode de abordare din care am mai inteles cate ceva in plusasa ca propun intai vefificarea fara bucla a capabilitatii maxime a invertorului deoarece daca are o hiba de la o anumita sarcina se poate suprapune cu instabilitatea buclei si poate sa te duca pe un drum gresitpuneti radiatori la tranzistori,sa semene cat mai mult cu forma finala si concentrati-va pe inductanta de iesirespuneti ce valoare are si fara bucla si cu sarcina mare trebuie sa vedeti ca nu aveti intreruperea curentului prin eaincercati si cate un RC pe fiecare secundar,poate mai scapati de spike-uri Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 9, 2012 Autor Partajează Postat Martie 9, 2012 Salutari! Inductanta de iesire din calcule iese ca rebuie sa fie de 1,5mH, eu am pus-o de 1,37mH, atat a rezultat la bobinaj, mai adaug daca trebuie, din pacate nu am sonda de curent la osciloscop ca sa vad curentul prin ea. Cat despre folosirea fara bucla de stabilizare e mai nasol, condensatorul de filtraj este de 100uF/400V am cateva bucati la aceleasi dimeniuni de 180uF/450V din niste PFC-uri functionale, o sa scot unul de proba macar, insa tensiunea in gol ajunge la 492V si mi-e teama sa nu faca aripi, sper ca ii voi pune o sarcina, trebuie sa iau vreo 2 becuri de 220V/200W sa le inseriez ca la tensiunea aceea vor face aripi, am ars deja vreo doua. Voi proceeda asa cum ati spus dar asta de luni, maine am ffffff multa treaba si poimaine la fel, parohia nu ma lasa, asta e trebuie sa mai si muncim, dvs stiti cum e. Voi incerca sa incarc sursa la puteri mai mici si voi creste progresiv, din cate am vazut fara bucla, semnalul e ok la putere de 140W, becul de 60W alimentat la vreo 420V se aprindea fffffff tare si a facut poc pana la urma. Voi face teste si voi revenii lni cu rezultatele. Multumesc de sfat, uneori nu vedem padurea de copaci, nici nu m-am gandit sa procedez asa , chiar daca acum mi se pare cea mai logica solutie. Numai bine si o seaa buna tuturor!P.S am corectat eroarea W vs V, graba de a raspunde bato vina Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 Atentie la W si V,ca nu se mai intelege ce si cum! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum