silicipi Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Salutari tuturor! Impreuna cu un coleg forumist lucrez la realizarea unui invertor sinus pur. Daca la puntea H comandata de un microcontroler treburile merg binisor, desii si acolo avem probleme mari cu filtrul de pe iesire despre care voi cere ajutor intr-un alt topic, la realizarea convertorului avem probleme serioase. Am sa atasez schema mai jos in format jpg, si o poza a cablajului realizata in Sprint Layout. Problema este urmatoarea, am realizat convertorul, semnalele sunt in regula, am tensiune la iesire, o pot regla, insa nu e stabila decat in jurul valorii de 310-315V, am pus ca sarcina un bec de 220V/60W, se aprinde fffff tare tensiunea e stabila la 309V, semnalul pe o dioda din punte e ok, voi pune o oscilograma, masurata cu osciloscopul pe cu o sonda 1:1, pe diviziunea de 0,5V insa printr-un divizor rezistiv format din 2 rezistente 470K+1K sonda pusa pe cea de 1K. Cele 2 oscilograme vor fii una in gol celalata in sarcina, voi preciza.Beleaua este ca in momentul in care cresc sarcina la iesire punand un bec de 220V/150W, care trage cam 220W, becul se aprinde , merge ceva pret de cateva minute, 2-3 min, si se arde o dioda din puntea de diode de la iesire, care ia cu ea bineinteles si unul sau doi mosfeti din primar. Am ajuns itr-un punct in care nu mai stiu ce sa-i mai fac, ma dispera, diodele sunt de 3A/1000V ultraraide, si cred ca se ard dastorita spike-urilor de tensiune si nu cele de curent desi am atat snuber RC pe fiecare dioda cat si un snuber recuperativ RDC pus la iesirea sursei. Consumul in gol este undeva la 0,3A ceea ce este bine zic eu.Ce nu am spus, si anume trafurile, realizate pe miezuri EE42, material 3C90 luate de la Comet, deci de calitate. Primarul 3+3 spire realizat cu platbanda de cupru de 0,22 grosime 20mm latime. Secundarele, au cate 50 spire realizate cu 2 conductoare de 0,55, spira langa spira, izolat fffff bine intre primar si secundar.Am incercat chiar sa las sursa cu iesirea nestabilizata, si fara snuberul RDC, doar cel RC de pe fiecare dioda si condul de 100uF/400. Aveam astfel la iesire o tensiune de 527V pe o sarcina minima, o rezistenta de 47K/3W care se incingea binisor. Am montat ca sarcina un bec de 60W si toate bune, apoi becul de 150W, si aici belele, a mers la fel pret de 1 min dupa care s-a dus o dioda din puntea redresoare care au luat cu ele si 2 mosfeti din primar.Ce sa-i mai fac? am inlocuit piesele duse, dioda respectiv mosfetii si acum sunt gata de teste si pot da informatii respectiv oscilograme intrucat am decis sa fac un pas inapoi ptr ca prea m-am aprins si deja am ars 3 diode si vreo 8 mosfeti, deja mult prea mult. Astept sfaturi si observatii pertinente fiindca eu m-am blocat, nu stiu unde sa mai umblu. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Dar pe secundar, stabilizat, sarcina mica, nu se poate o vizualizare? Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 5, 2012 Autor Partajează Postat Martie 5, 2012 ce intelegeti prin sarcina mica? Becul de 60W sau doar rezistenta de 47K/3W? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Ambele, daca sursa permite fara riscuri.Si tensiunea stabilizata, la fiecare caz. Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 5, 2012 Autor Partajează Postat Martie 5, 2012 tensiunea stabilizata i abele cazuri este de 283V in gol cu sarcina minima rezistenta de 47K si 280V pe becul de 220V/60WP.S atasez si schema corectata aveam o greseala la un snuber din primar Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Acele opere de arta se regasesc pe secundar, inaintea puntii redresoare? Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 5, 2012 Autor Partajează Postat Martie 5, 2012 Din pacate, da. si sunt surpeins si eu de ele , deoarece am mai masurat si nu aratau asa de nasol, dar da sunt pe secundar inainte de diode, dar nu inteleg de ce arata semnalul ala asa de rau, o sa incerc sa decuplezpuntea redresoare si sa vizualizez semnalul la iesirea fiecarui traf in gol, fara nimic pe iesire si o sa o postez. de ce Dumnezeu se strica semnalul in halul ala?P.S. Am un traf nasol, dar nu stiu ce Dumnezeu are, scoate un semnal tare urat, o sa-l desfac sa vad ce si cum. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Incearca cum ai spus cu o mica sarcina, cea de 47k.Nu-mi pot explica cu intorci timpul. Folosesti baza de timp (x) externa?Masoara-ti semnalul de test (1kHz). Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 5, 2012 Autor Partajează Postat Martie 5, 2012 baza de timp e aceeasi si osciloscopul e bine calibrat, folosesc baza de timp interna, beleaua e la un traf, treabuie sa vad de ce, am inlocuit trafu cu alul identic si face la fel, suspectez snuberul RDC din primar, desii semnalul din primar e la fel ca pe celalalt traf, und semnalul in secundar e ok Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Ai vizualizat testul? Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 5, 2012 Autor Partajează Postat Martie 5, 2012 Da am verificat e ok, osciloscopul functioneaza ok. Am observat insa ca semnalul arata diferit daca intorc divizorul acela rezistiv (1k+470K) pe celalalt cap al celor 2 trafuri, respectiv cele 2 secundare inseriate. Intr-un sens arata binisor, insa in celalalt sens e urata rau, nu mai stiu ce dumnezeu sa-i mai fac, mentionez ca osciloscopul meu nu are impamantarea conectata. Atasez o oscilograma, direct de pe secundarele trafurilor insriate, respectiv pe intrarea puntii redresoare din secundar., cu sarcina becul de 60W.P.S. E posibil sa fii fazat gresit trafurile, desii am verificat si e bine? ma refer la secundare, desii daca era asa, tensiunea era mai mica, nu se anulau si se lasa cu galagie mare, chiar ca nu mai stiu ce sa-i mai fac. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Comanda MOS e gresita pe schema, sper ca realitatea e alta.Ce bec de 150W ai? Cu filament?Anterior, a ramas numai secundarul cu becul sau si puntea? Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 5, 2012 Autor Partajează Postat Martie 5, 2012 da pe schema e pus aiurea, am corectat si atasez cum e real, deasemenea atasez oscilograma de pe secundar in gol fara puntea de diode conectata, mai devreme, desfacusem doar legatura dintre trafuri puntea ramasese conectata intrea capetele secundarelor, acum forma de unda arata corect, lasand la o parte spik-urile.Becul de 150W e cu filament desigur, altu nu am Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Nu e bine, la sarcina, o parte nu e ok.Vezi daca cu sarcina ai aceleasi semnale in toate portile. Link spre comentariu
silicipi Postat Martie 5, 2012 Autor Partajează Postat Martie 5, 2012 Semnal in grile e identic, cm e in oscilograma de am pus-o acum. Baza de timp 2 microsecunde, divizor 5V sonda 1:1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum