Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare!!!choke filter

liteon2005

Postări Recomandate

• Răspunsuri 108
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adigh

35

• mișa

12

• zbodeoc

11

• THOMAS

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Schema asta are avantaje dar si dezavantaje fata de schema de care s-a discutat pina acum. Particularitatea notabila a schemei e acea cadere de tensiune pe rezistenta de 27k. Asta inseamna o pierdere de 7,6% din tensiunea de alimentare pe linga ce se pierde pe tranzistor. Asta poate fi OK pentru un consum mic dar cind vorbim de un curent mare atunci acea pierdere e un lux pe care nu-l putem accepta. La un filtru de tipul celui de care s-a vorbit pina acum se pierd acei minim 5V pe tranzistor+tensiunea de virf a riplului, sa zicem in total 10V (doar ca exemplu). Daca la un filtru cu un consum de 5A avem acea pierdere de tensiune de 10V+23V(7,6% din alimentare cind avem 300V) atunci vom avea o putere disipata pe tranzistor de 165W. In acest caz acea cadere de tensiune e dezastruoasa, mai bine se accepta acei 10mV riplu. Pentru aplicatii de consum mic insa acea pierdere de tensiune poate fi acceptata cu avantajul aducerii tranzistorului intr-o zona mai optima de functionare.

Link spre comentariu

...Daca la un filtru cu un consum de 5A avem acea pierdere de tensiune de 10V+23V(7,6% din alimentare cind avem 300V) atunci vom avea o putere disipata pe tranzistor de 165W...

Situaţia ipotetică 5A(HT) mi se pare deplasată(vacuumtube).

Pentru amatori de cfg. SE(două canale EL84 6P3S,EL34,etc) schema de aici download/file.php?id=16903&mode=view ar fi bună fiind echivalentul în principiu a 30H.

Nu văd unde/când într-un etaj final cu tub sursa HT trebuie să "ştie" 5A...

Pentru 0,5A cât ar fi disipaţia ?!(la bornele canalului sunt cam 20V sursa drena)....

Totuşi 10mV parcă nu ar fi acelaşi lucru cu sub 1mV(la vârf şi doar zgomot,că ripplu nu prea se vede când Y=1mV/div...).

Link spre comentariu

Am gandit si simulat o schema ca sa spun asa,hibrida si cu inductoare (foarte mici),dar si cu semiconductori bipolari.

Tranzistorii sunt alesi din libraria LTC dar pot fi folositi si alti tranzistori.

Teoretic schema este functionala,nu vad de ce nu ar mege si practic.

Testul la-m facut pe o sarcina de 150 ohmi[280W-1.33A] si pe o sarcina de 330 ohmi [137W-650mA],riplul se poate observa in pozele de mai jos unde este si schema testata.

Intr-adevar 5A pentru anod mi se pare desuet pentru un vacuum tube mai ales in regim de amator (!!!).

Inductoarele folosite in schema propusa de mine sunt foarte mici si ca valoare dar si ca realizare practica.

Schema este asta:

Posted Image

Riplu la 280W:

Posted Image

Riplu la 137W:

Posted Image

Link spre comentariu

Vorbeam de 5A pentru a face comparatia teoretica cu prima simulare a lui kosmin227. La curenti mari ies mai bine in evidenta diferentele. O valoare ce o putem intilni la tuburi este de exemplu 1,2A, asa cum e de fapt in amplificatorul lui gedd. Pe acest exemplu 1,2x10=12W la filtrul de care se vorbea sau cu un filtru cu cadere mai mare de tensiune ar fi 1,2x33=39,6W. Se accepta sau nu aceasta pierdere de putere. Cred ca si la varianta cu cadere mai mare de tensiune ar mai creste riplul la un curent de 1,2A.

Link spre comentariu

........................

Testul [la-m] l-am facut

...am corectat ce am scris mai sus si am uitat sa fac trimitere la bibliografie (inspiratia teoretica),adica de aici :

Luke Milner and Gabriel A. Rincón-Mora>

Link spre comentariu

...asta e posibil să nu scoată tot brumul, avînd o marjă practic zero în care paote să jongleze tensiunea de alimentare. Aş recomanda ori un zener măcar 10V între drenă şi rezistenţa de 270K, sau dacă nu, atunci o rezistenţă mare între poartă şi masă. Ideea ar fi să coboare niţel poarta faţă de drenă , măcar cu 10V. Aşa MOS-ul va lucra mai departe de regiunea liniară şi rezistenţa datorată efectului Early va fi mai mare. În cazul bipolarului, natural baza e la un potenţial mai jos decît culectorul că apare cădere de tensiune pe rezistenţa de 270K din cauza curentului de bază...

Bine spuneţi.

Pricipiul clasic filtru electronic...(mai jos ,desigur reprezentarea este pentru o sarcină dată...).

Probabil un riplu în sarcina dată la ieşire din filtru sub 1mVvv nu-i prea bun...

Am poluat destul subiectul ,mă retrag.

post-18717-139829409237_thumb.jpg

Link spre comentariu

Da domnle aia e treaba cu grila sa fie sub nivelul brumului. Cam asa ceva:

Posted Image

Deja aduce si a "regulator" de tensiune. Bine toate astea se intampla cu pretul unei puteri disipate mai mare a elementului semiconductor.

Link spre comentariu

Da domnle aia e treaba cu grila sa fie sub nivelul brumului. Cam asa ceva:

Posted Image

Deja aduce si a "regulator" de tensiune. Bine toate astea se intampla cu pretul unei puteri disipate mai mare a elementului semiconductor.

Nu aşa kosmin227 , pune dioda(6v2) în serie cu rezistenţa 500K(R3) pina in C9.
Link spre comentariu

Nu se pune problema ca grila sa fie sub nivelul brumului ci tensiunea intre drena si sursa sa fie un pic mai mare sa nu lucreze tranzistorul in apropierea zonei de saturatie in timpul functionarii adica sa lucreze intr-o zona mai liniara. Datorita acelei diode grila se afla la un potential cu 0,7V mai mare decit virful alternantei negative indiferent de valoarea riplului iar filtrul merge pentru ca sursa se afla cu ael putin 5V sub nivelul grilei. Merge mai bine daca acceptam sa pierdem ceva mai multa tensiune si putere nu pentru ca grila e mai negativa ca drena ci pentru ca sursa e mai negativa ca drena iar tranzistorul sta mai departe de zona de saturatie.

Link spre comentariu

Nu aşa kosmin227 , pune dioda(6v2) în serie cu rezistenţa 500K(R3) pina in C9.

Daca o sa puna zenerul in serie cu rezistenta de 500k o sa strice tot. C9 se va incarca doar pe virful alternantei pozitive a riplului, riplul e obligatoriu sa fie mai mare decit 6,2V iar referinta de tensiune va fi aceeasi adica 0,7V mai sus decit virful alternantei negative.
Link spre comentariu

Am gandit si simulat o schema ca sa spun asa,hibrida si cu inductoare (foarte mici),dar si cu semiconductori bipolari.

Tranzistorii sunt alesi din libraria LTC dar pot fi folositi si alti tranzistori.

Teoretic schema este functionala,nu vad de ce nu ar mege si practic.

Testul la-m facut pe o sarcina de 150 ohmi[280W-1.33A] si pe o sarcina de 330 ohmi [137W-650mA],riplul se poate observa in pozele de mai jos unde este si schema testata.

Intr-adevar 5A pentru anod mi se pare desuet pentru un vacuum tube mai ales in regim de amator (!!!).

Inductoarele folosite in schema propusa de mine sunt foarte mici si ca valoare dar si ca realizare practica.

Schema este asta:

Posted Image

Riplu la 280W:

Posted Image

Riplu la 137W:

Posted Image

Lazaroiu, esti sigur ca totul e in regula cu schema aia? Nu te iau la misto, vorbesc serios. Mie nu mi se pare. Nu ca am stat sa fac calcule si analize, dar asa, la un ochi rapid, nu e OK. De ce ai strapa elementul regulator cu o bobina si o rezistenta? Caderea de tensiune (AC) pe prima bobina va deschide primul tranzistor doar de la 0.7V in sus. Asta nu va crea o gramada de armonici nedorite in sursa?
Link spre comentariu

Multumesc.,sigur ca e functionala ,mai greu este cu calculul inductantelor,eu zic ca e bine ce am pus eu acolo,iar modificarea este facuta pentru a fi functionala practic dar si in simulare,in documentul la care si eu am facut trimitere este o chestie absolut teoretica,dar pentru a fi pusa in simulare si mai apoi in practica ,trebuiesc facute niste modificari absolut necesare.NU am avut pretentia ca aceasta schema este inventia mea,doar am pus in practica un pic de teorie ...(!!!!)Atentie ce riplu are la o putere pe sarcina de 280W [1.33A](!!!),daca ar fi vorba de 200mA riplul ar fi absolut neglijabil si puteti simula si dv.Rezistenta R1=150ohmi/500W este tocmai rezistenta de sarcina pentru prima proba la 1.33A,iar pentru 650mA R1=330ohmi/200W. In fond,schema este postata aici pentru a fi discutata,nu??Trebuie citit cu atentie documentatia postata de si veti intelege ca este functionala dar si foarte moderna.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări