Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare!!!choke filter

liteon2005

Postări Recomandate

Se poate gasi un inlocuitor pentru "filtru choke"?. Fara a se folosi n condensatori electrolitici.Sunt in faza finala a unui amplificator PPP cu 6P3S-E x 4/ canal. Traf--500V--500mA iar din cauza lipsei de spatiu nu pot pune un traf pt filtraj.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 108
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adigh

35

• mișa

12

• zbodeoc

11

• THOMAS

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Se poate gasi un inlocuitor pentru "filtru choke"?. Fara a se folosi n condensatori electrolitici.

E nevoie de minimum un condensator electrolitic sau de o bobina de soc foarte mare pentru a acumula energie si a o livra in pauza dintre alternantele retelei. Apoi trenzistor regulator serie. Montat fie pe post de filtru fie pe post de stabilizator.
Link spre comentariu

Cel mai simplu înlocuitor e o rezistenţă, valoarea şi puterea se calculează în funcţie de curentul ce trece prin ea şi căderea de tensiune acceptabilă ptr montaj.

Link spre comentariu

Cam asta e analogia hidraulica a filtrului pi CLC:

Posted Image

Foarte tare imi plac aceste analogii. Sunt adeptul lor. Daca privim serpentina ca o teava lunga, fara pierderi la nivelul peretilor, datorita inertiei lichidului se comporta ca o bobina! Super :aplauze

Aceasta bobina e responsabila in instalatii hidraulice de fenomenul "lovitura de berbec", echivalent cu strapungerea din electronica in cazul in care fenomenul e distructiv.

Tensiune in electronica = presiune in hidraulica.

Link spre comentariu

Se poate scrie legea lui Ohm in circuitul hidraulic la fel ca in circuitul termic sau magnetic etc. Inteleg ca initiatorul tpicului vrea un filtru fara electrolitici si bobina de soc, altceva nu precizeaza. Nu vrea bobina de soc, vrea altceva in loc, dar nici condensatori de filtraj electrolitici, nu zice ca ar avea ceva impotriva condensatorilor nepolarizati si mai mici. Undeva trebuie sa se inmagazineze energia pentru a o livra in pauzele dintre alternante. Daca soc nu, condensatori electrolitici nu, atunci mai ramine o singura solutie: 100 de condensatori de 2,2uF nepolarizati in loc de un electrolitic de 220uF. Convenabil, nu? In rezistente si elementele active nu se poate inmagazina energia.

Link spre comentariu

În locul bobinei mi s-ar părea mai plastic dacă era un rezervor de apă cu gaura de ieşire lateral şi aproape de fund. Păreerea mea!Ah şi ca înlocuitor ar merge un stabilizator serie cu un tranzistor, e chiar mai eficient. Sau, venise cineva pe forum cu nişte scheme simpatice cu regulatoare serie de tensiune mică (7812 sau ceva) ca să reducă riplul.

Link spre comentariu

Cumva la genul acesta de schema te referi ? Chiar daca nu este cu stabilizator monolitic.......ci cu componente discrete . Initial a fost destinata pentru stabilizarea tensiunii de G2 la lampile finale.......dimensionata corespunzator , poate fi folosita si ca stabilizator pentru tensiunea anodica . Este foarte eficace la " netezirea " riplului , in limbaj popular se mai numeste si drosel electronic !

Link spre comentariu

Cumva la genul acesta de schema te referi ? Chiar daca nu este cu stabilizator monolitic.......ci cu componente discrete . Initial a fost destinata pentru stabilizarea tensiunii de G2 la lampile finale.......dimensionata corespunzator , poate fi folosita si ca stabilizator pentru tensiunea anodica . Este foarte eficace la " netezirea " riplului , in limbaj popular se mai numeste si drosel electronic !

Da, merge şi aşa, ăsta-i un stabilizator în toată regula. Mă gîndeam la montaje mai simple, de genul "amplificator de capacitate". Gen, bipolar NPN, baza la un condensator mare spre masă şi rezistenţă spre colector, ieşirea-n emitor. Ceva în genul ăsta reduce mult riplul fără să pice prea mult tensiunea pe ieşire.
Link spre comentariu

Acela nu e drosel electronic ci un stabilizator de tensiune, adica are tensiunea de iesire fixa, tensiune data de cele patru diode zener inseriate (tensiunea de referinta). La un drosel electronic tensiunea e doar filtrata adica se netezesc variatiile datorate frecventei retelei dar poate varia lent tensiunea de iesire in functie de tensiunea retelei si de sarcina alimentatorului (cadere de tensiune pe rezistenta interna a transformatorului). De variatiile rapide ale sarcinii ocupindu-se condensatorul de iesire. In plus aceasta schema are trei condensatoare de 220uF. In enuntul problemei pusa de liteon2005 se cerea "fara electrolitici". Am presupus ca cei 3 cond. de220uF sunt electrolitici chiar daca nu sunt figurati asa, altfel costa o avere.

Link spre comentariu

Mă gîndeam la montaje mai simple, de genul "amplificator de capacitate". Gen, bipolar NPN, baza la un condensator mare spre masă şi rezistenţă spre colector, ieşirea-n emitor. Ceva în genul ăsta reduce mult riplul fără să pice prea mult tensiunea pe ieşire.

Un amplificator de capacitate doar simuleaza un condensator mare, cu ajutorul unui operational sau tranzistoare. Cind se pune problema acumularii de energie nu se poate simula capacitatea, ea trebuie sa existe fizic. La un simulator de capacitate elementul activ ia energia tot din sursa (capacitor mare).Chiar nu sesizeaza nimeni ca adevarata problema aici e acumularea de energie? Daca nu e cu bobina si daca nu e cu electrolitici nu mai ramine nimic altceva decit multi condensatori mici si nepolarizati. Altfel, spuneti-mi de unde ia montajul energia in pauza dintre alternante. Unde se acumuleaza energia?
Link spre comentariu

Salut la toata lumea.Atentie ca amplificatorul e PP deci daca totul e construit dupa carte nu e nevoie de nici un soc (bobina) inter filtrele pi.Vedeti toate contructiile de fabrica gen Sanui,Pioneer,Scott ca nu au in componenta lor socuri pe alimentare

Link spre comentariu

Salut la toata lumea.Atentie ca amplificatorul e PP deci daca totul e construit dupa carte nu e nevoie de nici un soc (bobina) inter filtrele pi.Vedeti toate contructiile de fabrica gen Sanui,Pioneer,Scott ca nu au in componenta lor socuri pe alimentare

Aveti dreptate,nu prea se folosesc socuri (inductante) de filtraj pentru amplificatoarele in PP,sau daca se folosesc acestea sunt foarte mici (vb. de curentul pentru care sunt dimensionate) iar tensiunea filtrata de aceste grupuri este folosita pentru Ug2 si pentru partea de preamplificare.

Sugerez sa consultati si schema din poza,este foarte eficienta mai ales pentru un montaj ca al dv.

Tensiunile condensatoarelor de filtraj le veti alege in functie de tensiunea de lucru din proiectul dv.

Posted Image

P.S @ a cerut un sistem de filtraj fara a folosi "n" condensatori electroloitici,nu a cerut FARA condensatori electrolitici,iar trei sau patru condensatori electrolitici eu consider ca nu este un numar prea mare,parerea mea!!!!

Link spre comentariu

Da, merge şi aşa, ăsta-i un stabilizator în toată regula. Mă gîndeam la montaje mai simple, de genul "amplificator de capacitate". Gen, bipolar NPN, baza la un condensator mare spre masă şi rezistenţă spre colector, ieşirea-n emitor. Ceva în genul ăsta reduce mult riplul fără să pice prea mult tensiunea pe ieşire.

Nu am intentionat sa va prezint o capcana tehnica , dar transformarea este extrem de simpla , parerea mea . Va trebui doar sa inlocuiti grupul de diode zenner o rezistenta de 2.2 Mohmi si gata , aveti un multiplicator de capacitate foarte performant ........poate fi folosit impreuna cu montajul oferit de Dnul Lazaroiu ( schema de mai sus ) si aveti rezolvata alimentarea HT pentru un amplificator cu performante " audiofile " !Auditii placute !
Link spre comentariu

liteon2005 pentru a primi sfaturi cat mai potrivite in cazul tau, este bine sa faci o poza la cutia amplificatorului. O solutie ar fi sa pui bobina din filtrul CLC (daca tii sa faci filtrare CLC) in carcasa. Nu pot sa cred ca nu ai carcasa de minim 6 cm inaltime. Cauti un miez single C-core si il transformi in bobina urgent, ca sigur iti incape sub traful de alimentare in carcasa.

La schema pusa de lazaroiu mai sus poti sa mai adaugi condesatori de 100uF si la tensiunea anodica de la fiecare lampa (sigur iti incape) si ai astfel si la anodica filtrul CRC. Dimensiunile pentru un condesator de 100uF ar fi 26mm x 30 mm (DxL). Le faci cate un colier si il prinzi in unul din suruburile care fixeaza soclul lampii finale de carcasa (sunt surburi de 30-35mm, ca sa nu atingi vondesatorul de soclu sau carcasa). Lampile finale sunt sigur la minim 5cm una de alta deci ai spatiu.

Deci repet, o poza ar ajuta sa primesti niste sfaturi mai potrivite.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări