alexcristi Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 in primul rand vreau sa spun ca sunt incepator si vreau sa invat cate ceva.am si eu un pistol de lipit, multimetru si cositor:) in paralel caut si ma informez de pe internet dar unde ma blochez va intreb pe voi. multumesc si va rog:''NU DATI CU PARUL''.... SUNT INCEPATORRR!!!!! :)deci am un rezistor cu urmatorul cod de culori :rosu,negru,maro,auriu --deci vine rosu 2,negru 0 ,maro 0 si auriu toleranta de + sau - 5%. deci rezistorul este de 200 ohmi. cum masor cu multimetrul daca rezistorul e bun? am citit ca trebuie dat jos si apoi masurat. am setat multimetrul pe 20k si mi-a aratat urmatoarea valoare: 0.10 .asa procedez sau trebuie sa setez multimetrul pe continuitate? si daca rezistorul e de 200 ohmi cat trebuie sa imi afiseze multimetrul ? Link spre comentariu
ionionel Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 Daca masori rezistorul fara ca macar sa dezlipesti un terminal poate sa arate aparatul o valoare eronata.Punel pe pozitia de 2000 ohmi sau pe pozitia de 2 kohmi ca sa arate direct in ohmi.Unul mai experimentat stie sa masoare si pe pozitia de 20 kohmi. Link spre comentariu
__farad__ Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 Era rosu;negru;maro;auriu si in cazul asta da este de 200 ohmi. Pt masurarea cu un multimetru fara autoscala (acestea se seteaza singure poe scala necesara) trebuie sa cunosti macar aproximativ valoarea piesei masurate si sa alegi scala cea mai apropiata, pt a avea o citire cat mai exacta. Astfel pt un rezistor de 100-180 ohmi sa spunem masuratoarea se efectueaza pe scala de 200 ohmi. Daca e mai mare de 200 ohmi se foloseste scala urmatoare (2000 ohmi sau 2k), pt valori mai mari de 2k scala de 20k si tot asa. Daca nu cunosti valoarea rezistorului atunci incepi cu cea mai mica scala, si cresti progresiv pana citesti ceva. Apoi verifici citirea si pe o scala alaturata.Exemplu: rezistor de 18kohmi cu indicatia stearsa. Masurat pe scala de 200ohmi nu va afisa nimic, pe scala de 2k nimic, pe scala de 20k 18,00 (in realitate nu va afisa chiar asa datorita tolerantei dar acum vorbim de teorie), pe scala de 200k va afisa doar 18,0.In cazul masurarii tensiunilor trebuie determinat intai tipul de curent (alternativ sau continuu) si comutat multimetrul pe domeniul corespunzator. La masurare, daca nu stim macar aproximativ ce tensiune ar trebui sa avem, incepem ca la rezistente, dar in sens descrescator, de la cea mai mare scala pana citim valoarea tensiunii, dupa care o incadram in scala cea mai sensibila pt valoarea ei si avem indicatia cea mai exacta (exemplu: 22,5V se masoara pe scala de 200V, deoarece pe scala de 20V va afisa 1--- adica s-a depasit limita scalei). Este bine sa nu depasesti limita scalei pt mult timp la masurarea tensiunilor si mai ales a curentilor, pt a nu defecta aparatul. In plus masurarea unei tensiuni cu aparatul pe ohmi duce la distrugerea imediata a aparatului. La masurarea curentilor se procedeaza ca la tensiuni, plecand cu cea mai mare scala. Link spre comentariu
zal Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 Nu e mai simplu ptr valori să-l întrebi pe Goagăle? Iar piesele nu se verifică în montaj, asta e regulă în electronică, altfel e cîrpăceală. Toate piesele sînt influenţate de temperatura mîinii, daci nu le ţii cu ea cînd le verifici, ci pe un suport izolant, nu hîrtie, lemn sau linoleum, sînt higroscopice. Link spre comentariu
Ticu Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 Tot la capitolul "sfaturi batranesti":- Masurarea unei tensiuni necunoscute o incepi pe domeniul cel mai mare (200V de exemplu) si daca indicatia este prea mica (sub 10%) treci la un domeniu mai mic.- Masurarea unui curent necunoscut o incepi pe domeniul cel mai mare (20A de exemplu) si daca indicatia este prea mica (sub 10%) treci la un domeniu mai mic.- Nu lasa niciodata testerul introdus intr-o borna pentru masurarea curentilor (mA sau A), fiindca daca o sa vrei sa masori dupa asta o tensiune si uiti sa muti firul in borna de masurare a tensiunilor provoci un scurtcircuit in montaj si/sau arzi siguranta aparatului de masura (daca exista). Link spre comentariu
alexcristi Postat Martie 4, 2012 Autor Partajează Postat Martie 4, 2012 rezistorul e dintr-o sursa de calculator(fac lucrul acesta pt. a invata nu neaparat pt. a repara sursa) deci stiu din culorile de pe rezistor ca rezistorul e de 200 ohmi.si vreau sa aflu cu multimetrul daca rezistorul e bun sau nu: am dat jos rezistorul ca sa il masor cu multimetrul setat poe 200 imi indica valoarea de 98.5 si cu multimetrul setat pe 2000 imi arata valoarea 098 . STIIND CA ESTE DE 200 OHMI DIN CULORILE DE PE EL SI MULTIMETRUL IMI INDICA ALTEVA (98.5 RESPECTIV 098) SA INTELEG CA E STRICAT REZISTORUL? TREBUIA SA IMI ARATE 200? rezistorul e dintr-o sursa de calculator. sursa de calculator transforma curentul alternativ venit le la priza in curent continuu de regula 3,3V, 5V si 12V, necesare componentelor din PC. deci intr-o sursa de calculator pt. a masura tensiuni folosesc scala de scala de 20V? asta e multimetrul folosit de mine KT830BUZ KEMOT apropo ...am vazut acest filmulet ...sa inteleg ca daca pun multimetrul setat pe continuitate si rezistorul e sub 100 ohmi bipuie iar daca e peste 100 ohmi nu bipuie? Link spre comentariu
alexcristi Postat Martie 5, 2012 Autor Partajează Postat Martie 5, 2012 Ca sa inteleg si eu :1.un rezistor de 1.7 ohmi il masor cu multimetrul setat pe 200un rezistor de 17 ohmi il masor cu multimetrul setat pe 200un rezistor de 170 ohmi il masor cu multimetrul setat pe 200un rezistor de 1700 ohmi = 1.7k ohmi il masor cu multimetrul setat pe 2000un rezistor de 17.000 ohmi = 17k ohmi il masor cu multimetrul setat pe 20kun rezistor de 170.000 ohmi = 170k ohmi il masor cu multimetrul setat pe 200k un rezistor de 1.700.000 ohmi = 1.7M ohmi (1.7 mega ohmi) ohmi il masor cu multimetrul setat pe 2000kun rezistor de 17.000.000 ohmi = 17M ohmi (17 mega ohmi) il masor cu multimetrul setat pe 2000k2.Daca masor un rezistor de 150 ohmi cu multimetrul setat pe 200 trebuie sa imi dea valoarea de 150 +/-5% respectiv +/-10% ?4.Cu multimetrul setat pe 200 pot masura pana la 200 ohmi sau si peste de exemplu 750 ohmiCu multimetrul setat pe 2000 pot masura pana la 2000 ohmi sau si peste de exemplu 7500 ohmiCu multimetrul setat pe 20k pot masura pana la 20.000 ohmi sau si peste de exemplu 75.000 ohmiCu multimetrul setat pe 200k pot masura pana la 200.000 ohmi sau si peste de exemplu 750.000 ohmiCu multimetrul setat pe 2000k pot masura pana la 2.000.000 ohmi sau si peste de exemplu 75.000.000 ohmi5.exista rezistor mai mic de 1 ohm ? il masor cu multimetrul setat pe 200?exista rezistor mai mare de 100.000.000 ohmi? il masor cu multimetrul setat pe 2000k? Link spre comentariu
mircea888 Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Ca sa inteleg si eu : 1. Tot ce ai zis este corect in afara de urmatoare afirmatie: un rezistor de 17.000.000 ohmi = 17M ohmi (17 mega ohmi) il masor cu multimetrul setat pe 2000k Un rezistor de 17M nu-l poti masura pe scara de 2M, ai nevoie de alt multimetru aici... sunt de cumparat multimetre ieftine ce pot masura pana la 200M 2. Daca masor un rezistor de 150 ohmi cu multimetrul setat pe 200 trebuie sa imi dea valoarea de 150 +/-5% respectiv +/-10% ? O sa arate in jur de 150 ohmi +/- cativa ohmi datorati tolerantei rezistorului si erorii aparatului de masura 4. Cu multimetrul setat pe 200 pot masura pana la 200 ohmi sau si peste de exemplu 750 ohmi Cu multimetrul setat pe 2000 pot masura pana la 2000 ohmi sau si peste de exemplu 7500 ohmi Cu multimetrul setat pe 20k pot masura pana la 20.000 ohmi sau si peste de exemplu 75.000 ohmi Cu multimetrul setat pe 200k pot masura pana la 200.000 ohmi sau si peste de exemplu 750.000 ohmi Cu multimetrul setat pe 2000k pot masura pana la 2.000.000 ohmi sau si peste de exemplu 75.000.000 ohmi Nu poti masura mai mult decat valoarea pe care este setat multimetrul 5. exista rezistor mai mic de 1 ohm ? il masor cu multimetrul setat pe 200? exista rezistor mai mare de 100.000.000 ohmi? il masor cu multimetrul setat pe 2000k? Exista rezistori mai mici de 1 ohm, valorile uzuale folosite sunt de 0.47, 0.33, 0.1 dar exista si de 0.01 ohmi. Valorile sub 1 ohm sunt mai greu de masurat cu un multimetru normal deoarece vei avea eroare mare, dar poti vedea daca rezistorul este intrerupt sau nu. De obicei reizstorii se intrerup, se pot si devaloriza dar se intampla mai rar si afecteaza mai putin functionarea circuitului (depinde si de circuit). Exista si rezistori mai mari de 100M, trebuie masurati cu un alt aparat, unul care poate masura pana la 200M de exemplu Link spre comentariu
alexcristi Postat Martie 5, 2012 Autor Partajează Postat Martie 5, 2012 1.ai spus ca pot vedea daca un rezistor mai mic de 1 ohm e INTRERUPT. Cum procedez?si pt. a vedea daca un rezistor este INTRERUPT procedez la fel la un rezistor de 75.000.000 ohmi ca la unul care este sub 1 ohm?2.apropo ....am scos un rezistor de 200.000 ohmi(rosu,negru,galben, auriu) dintr-o SURSA BUNA . am setat multimetrul pe 200k si imi da valoarea de 98.9. trebuia sa imi arate 200 +/- 5 % .e slabit rezistorul? trebuie schimbat? SAU ROSUL E MARO DE FAPT ? SI E DE 100 OHMI IN CAZUL ACESTA .FAZA E CA CELE DOUA CULORI DIFERA CA NUANTA VIZIBIL. POATE SA DIFERE 2 CULORI CA NUANTA PE UN REZISTOR SI SA FIE AMBELE MARO?SAU MAI DAU UN EXEMPLU: AURIU DESCHIS SI AURIU INCHIS PE ACELASI REZISTOR SUNT AURIU ,AURIU. SAU SUNT GALBEN,AURIU?MA REFER LA REZISTORI PE CARE NU SUNT STERSE CULORILE3.daca scot un rezistor si il montez la loc conteaza pozitia? sau il pot pune si invers?4.daca am culoarea negru (care este valoarea 0) prima trecuta pe rezistor nu o mai iau in calcul? de exemplu am un rezistor cu urmatoarele culori: NEGRU, MARO ,AURIU ,AURIU. ar veni 0 ,1 si multiplicatorul 0.1 . Se calculeaza fara 0 din fata? sau nu se mai ia in calcul si ar veni asa calculat 1 inmultit cu 0.1= 0.1 ? deci rezistorul e de 0.1 ohmi +/- 5% ? Link spre comentariu
dan cod Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 1.Daca un rezistor este intrerupt spune ohmetrul intrerupt inseamna valoare infinit deci nu indica nimic pe nici o scala a ohmetrului.2.Faptul ca este rosu sau maro noi nu avem de unde sti ci doar tu poti vedea asta.Dupa mine daca arata 100K inseamna ca este maro-negru-galben(e putin probabil ca sa se fi devalorizat exact 100K)3.Nu conteaza cum montezi un rezistor in placa .In orice pozitie e bine(montat unde trebuie si nu aiurea)4.Nu exista culoarea negru ca si primul inel.Cred ca nu ai inceput sa citesti de la capatul care trebuie.Sau negrul e negru din cauza incalzirii si initial era alta culoare. Link spre comentariu
zal Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Aici intrăm pe domeniul investigaţiei criminalistice. Nimic nu poate înlocui vederea şi experienţa cînd e vorba de reconstituirera culorilor şi codurilor unor piese afumate, arse, devalorizate, aparatul dă doar o ideie despre starea actuală a piesei, nu şi despre cum era nouă. În cazuri extreme, de carbonizări, se poate estima valoare după schema în care era folosită piesa. Asta cere mai multă experienţă. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 La codul culorilor trebuie atentie la interpretarea culorii,un rezistor care s-a incins putin,fara a se intrerupe,cel mult se poate devaloriza,poate transforma usor rosul in maro,violetul in maro,albul in galben...si cred ca si in cazul tau ai confundat rosul cu maro,de iti da 98 ohmi ,deci inclin sa cred ca rezistenta era de 100,chiar daca pare rosu prima cifra,de fapt cred ca era maro. Link spre comentariu
__farad__ Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 In plus, exista anumite standarde. Marea majoritate a pieselor respecta anumite valori de baza sa zicem. Acestea ar fi: 1; 1,5; 1,8; 2,2; 2,7; 3,3; 3,9; 4,7; 5,1; 5,6; 6,8; 7,5; 8,2; 9,1.Acestea pot fi ohmi, kiloohmi sau megaohmi, sau subdiviziuni de ohm.Exemplu: 0,47 ohmi 4,7 ohmi, 47 ohmi 470 ohmi 4,7kiloohmi si tot asa. Cred ca ai prins ideea. La condensatori se respecta aceleasi valori. Desigur ca exista si valori intre acestea, mai ales in cazul rezistentelor (condensatorilor) de precizie (exemplu 2k, 720ohmi) dar marea majoritate au valorile de mai sus. Anumite aplicatii mai putin pretentioase admit chiar variatii ale valorilor recomandate in schema atunci cand modificarea anumitor parametrii nu deranjeaza foarte tare (exemplu rezistenta de 10k in loc de 8,2k sau 9,1k) desi e bine sa se foloseasca valoarea rezultata din calcul sau schema. Dar numai daca schema permite, pt ca sunt aplicatii unde si 200 de ohmi in plus poate perturba serios schema. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum