Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

radioreceptor HORA

elctropan

Postări Recomandate

D-l Peternan.Daţi-mi mesaj PM să vă trimit deseară ceva scheme de Hora.Le-am avut postate şi aici pe topic, dar cineva le-a şters - nu cunosc cauza.Cu stimă.

Va salut,Nu le-a sters cineva . Majoritatea atasamentelor s-au sters automat dupa un timp, se poate vedea la subiecte si postari mai vechi. Au ramas cele cu trimitere spre linc-uri .Adezivul de la carcasele bobinelor este pus la producator in toate aparatele cu acest sistem de prindere, inclusiv in FI.Majoritatea se pot demonta . De regula, care sunt puternic lipite au fost deja iesite sau cazute si relipite artizanal cu alt adeziv. Daca s-a rupt o carcasa si nu se poate extrage baza acesteia din regleta contactelor, nu se va forta; exista riscul ruperii regletei, destul de fragila, avand multe gauri precum si a vechimii. In aceste casuri , baza va ramane acolo urmand ca noua bobina sa se fixeze pe aceasta cu adeziv . In limita timpului , voi arata cum se pot reface carcasele rupte de acest tip , o situatie destul de frecventa si neplacuta la numeroase tipuri de receptoare . Nu incercati relipirea directa a acestora , se vor rupe din nou la reacordare sau se obtureaza canalul miezului, cu acelasi rezultat. Speram sa nu fie cazul.La "Hora" , in "Cartea Albastra", pag. 69 nu sunt detalii referitoare la pozitia bobinelor, motiv pentru care am sugerat postarea unor poze cu ansamblul comutator-bobine. Identificarea nu este dificila.Pentru termogenerator, luati legatura cu @misa ; a reconditionat mai multe .
Link spre comentariu

Am trimis din nou schemele şi ceva poze de la Hora d-lui peternan.

Când se va mai lovi de ceva probleme şi putem, îl vom ajuta, doar să ceară.

Cu stimă,

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Va salut, Am reusit identificarea bobinelor am scos si schema nu seamana cu schema din carte nici cu schema trimisa de dl elctropan mai mult cu schema de Rodica. Bobina de antena UM-UL [bobinaj fagure] este distrusa incerc sa o bobinez in straturi ,restul se pot salva.Masca, clapele si butoanele sunt foarte ingalbenite,aproape maro ,cum pot sa le albesc?Multumesc!

Link spre comentariu

Păi ce tuburi are?

D-uri?

1H33?

3V4?

Rodica are în etajul final audio tub 1S4T.

V-am trimis si datele bobinelor.

Schema de radiofrecvenţă este destu lde apropiată între Rodica şi Hora(folosesc acelaşi tub - varianta de Hora cu 1R5T), mai e Hora cu 1H33(v-am trimis schema) şi mai e cu DK96(e în cartea albastră schema).

Părerea mea este să identificaţi exact ce variantă de Hora aveţi

(ce tuburi are) şi apoi vorbim de schema.Sunt totuşi diferenţe între cele trei variante de HORA.

Cu stimă,

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Am vizionat pozele.

Sasiul nu arată rău, după părerea mea  şi are piesele originale şi e complet.

Are schemele de la mine şi una se potriveşte sigur.Numai eu ştiu cât am căutat după celelalte scheme(diferite de cea din cartea albastră)

Se va chinui cu bobinele RF destul de mult, are datele si la acestea, dar va reuşi.

Baftă!

Link spre comentariu

Uai, ce superb aţi curăţit! şasiul !!!Cum aţi fixat din nou sclurile la tuburi?Dar trecerile acelea de pe o parte în alta a şasiului!

Va invidiez deja la cum arată.Poate reuşiţi să mai albiţi un pic şi rotiţele de la potenţiometru şi CV.

Link spre comentariu

...Plasticaraia este este foarte ingalbenita,cred ca am sa o vopsesc.

Va salut,Sub nici o forma nu faceti asa ceva; plasticul este vulnerabil la solventi si la prelucrari mecanice; culoarea mai inchisa se datoreaza expunerii la lumina si este un strat foarte superficial care se degradeaza usor . Spalati doar masca si butoanele cu piese moi si stergeti cu materiale moi fara sa se produca zgarieturi
Link spre comentariu

Culoarea originală e galbenul acela din colţuri din zona creţurilor şi nu albul de pe dunga de contur şi nici albul de pe siglă.

Pe sigla HORA şi rombul de contur trebuie auriu metalic.

A recondiţionat cineva o  carcasă de radio Neptun - e topicul pe forum şi explică foarte bine cum a făcut şi  ce substanţe a folosit.

Are dreptate d-l Kripton, puteţi deforma prin topire cu solvenţi aceste plasticuri.

Link spre comentariu

Da , masca este foarte delicata, culoarea originala este aprox. cea mai deschisa de pe dos sau cea a butoanelor ( jumatatea care nu iese in afara la potentiometru ( se roteste mai putin de o tura )Iata o idee pentru refacerea condensatoarelor in tub de hartie cu terminale solide :http://i61.tinypic.com/ddhqtk.jpgDupa golirea tubului si gasirea unui condensator echivalent se taie o fasie de pertinax ( eventual bucati de cablaj curatate de folia de Cu ) de cca, 5 - 6 mm latime care se gaureste la extremitati cu burghiu de 1, 2 - 1,5 mm.Apoi se introduc in gauri atat terminalele condensatorului cat si conductor de 0,8 mm cositorit; terminalele si conductorul se rasucesc simultan si se cositoresc :http://i57.tinypic.com/33vzs3k.jpgRezulta un ansamblu rezistent mecanic si se pot monta terminale suficient de lungi fara trebuinta adaugarii. Tot ansamblul se inveleste in putina hartie care se strange usor pe terminale si se introduce in tubul original. Evident ca se toarna ultima data capacele de bitum sau ceara:http://i58.tinypic.com/2ldki2t.jpg... in continuare se poate lucra linistit fara teama de rasucire/ruperea sau smulgerea terminalelor care la condensatoarele de tip nou sunt scurte si subtiri .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări