Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O problema de la sistemul 2+1

Vizitator iosifro

Postări Recomandate

Vizitator iosifro

Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea problema si daca ati putea sa ma ajutati va multumesc anticipat. Nu am cunostinte de elctronica decat foarte vagi, din auzite.

Am un sistem audio 2+1 logitech care a fost depozitat intr-un mod necorespunzator. Probabil a presat ceva pe butonul de volum de la subwoofer. Ca urmare cand il conectez scoate un tiut cu diferite tonalitati, ca la aparatele radio vechi cand nu prind postul, dar daca il misc usor spre sus tiuitul dispare. Nu stiu daca potentiometrul are vreun piciorus dezlipit sau este stricat in interior. Sau daca exista o alta cauza habar nu am.

Sistemul se conecteaza la PC printr-un controler cu volum de la care pleaca un cablu la subwoofer, controler care are si 2 iesiri audio - una pentru casti si una in care se conecteaza cei 2 sateliti.

In momentul de fata satelitii nu functioneaza.

Am facut urmatoarele probe pentru a clarifica daca problema e de la cablu sau jack audio:

Am conectat satelitii la un mp3 si functioneaza desi foarte incet, banuiesc pentru ca nu au propria amplificare.

Am conectat la iesirea pentru sateliti din controler 2 boxe pt pc care au propria amplificare. Ele functioneaza.

Asadar nu este stricat nici jackul si nici iesirea. Banuiesc ca este ars finalul de sunet si ca sunetul de iesier este foarte slab si boxele reusesc sa il preia si avand amplificator sa functioneze. Asta e presupunerea mea.

Si cu volumul de la subwoofer dat la maxim sau la minim satelitii sistemului tot nu functioneaza. De fapt nu se aud absolut deloc.

Acum am cateva intrebari:

Este posibil ca satelitii sa nu se auda din cauza problemei de la potentiometrul subwooferului?

In cazul in care este ars finalul de sunet cauza ar fi potentiometrul? A provocat un scurt ceva? Asa cum am zis nu ma pricep la electronica, imi dau si eu cu parerea ca o baba :jytuiyu .

Cauza poate fi alta?

Ma puteti ajuta cu sfaturi doar din informatiile pe care vi le-am oferit? Este nevoie sa demontez controlerul si subwooferul si sa postez poze cu placile pe care stau componentele?

Imi cer scuze daca desi nu ma pricep am facut presupuneri care pot fi gresite. Nu incerc sa par cunoscator, doar am descris situatia si am scris si ce mi-a trecut prin cap.

Va multumesc si daca puteti va rog ajutati-ma

Editat de Madalina:nume subiect

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

2

• hpavictor

1

• pop_ady44

1

• puriu

1

Top autori în acest subiect

in primul rand trebuie sa faci o inspectie vizuala in interiorul sistemului (ce sistem?). poate reusesti sa faci niste poze un detaliu cu interiorul sistemului. conteaza cum se face controlul volumului si daca la finalii audio ajunge semnal din etajul prefinal.

nu mai lega difuzoare direct la iesire din mp3 pentru ca il poti distruge

Link spre comentariu

va rog daca stiti dati-mi un sfat. nu e mult sa scrii 2 propozitiimultumesc

Esti multumit de cele doua propozitii de mai sus ? La asa intrebari " O problema de la sistemul 2+1" , asa raspunsuri !
Link spre comentariu

of topic de ce esti rau cu omul?el vrea sa il distruga de tot si nu stie cum :jytuiyu dar daca vrea i dam un baros on topic io personl ce nu stiu nu ma leg asa ca cel mai bine ia 30-50 lei si dute fuguta la un atelier service cu el si sa vezi ce frumos il repara baieti :da deci sfatul meu nu te apuca de ce nu este calificat sa faci chiar daca esti mecanic auto nu repari motoru de avion care in principiu tot motoare sunt :speriat

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator iosifro
va rog daca stiti dati-mi un sfat. nu e mult sa scrii 2 propozitii

multumesc

Esti multumit de cele doua propozitii de mai sus ?

La asa intrebari " O problema de la sistemul 2+1" , asa raspunsuri !

Domnule, faptul ca nu am pus un titlu in care sa rezum o problema de cateva fraze e un aspect. Faptul ca am detaliat cat am putut de mult si de bine problema este un altul. Nu va inteleg deloc rautatea gratuita. Si tin sa va atrag atentia ca titlul a fost pus de doamna moderator nicidecum mine, asa ca daca dumneaei a considerat titlul ca fiind sugestiv probabil stie mai bine ce are de facut. Initial eu pusesem un titlu foarte vag.

of topic de ce esti rau cu omul?el vrea sa il distruga de tot si nu stie cum :jytuiyu dar daca vrea i dam un baros

on topic

io personl ce nu stiu nu ma leg asa ca cel mai bine ia 30-50 lei si dute fuguta la un atelier service cu el si sa vezi ce frumos il repara baieti :da

deci sfatul meu nu te apuca de ce nu este calificat sa faci chiar daca esti mecanic auto nu repari motoru de avion

care in principiu tot motoare sunt :speriat

In cazul dumneavoastra nu inteleg aceasta opacitate. Va purtati exact ca meseriasul care vine sa repare ceva si este iritat ca stai si te uiti si ii e frica ca inveti cum sa repari si data viitoare nu il mai chemi. Sunt convins ca din detaliile pe care le-am dat nu ar rezulta ca am cum sa il stric. Eu cand m-am priceput la ceva am ajutat cu sfaturi (nu aici pe forum) si pe altii, nicidecum nu am adoptat o atitudine condescenta si am facut-o pe desteptul. Era infinit mai simplu sa imi dati un sfat general in locul celor cateva randuri de ironie.

Nu am intrat aici pe forum ca sa aflu ca trebuie sa merg cu sistemul la un electronist. Asta puteam face si fara forum. Am intrat aici in speranta ca daca problema e de la o mufa sau un potentiometru pe alea le pot schimba si eu din moment ce imi face placere sa fac asa ceva. Daca era ceva ars si necesita in mod clar interventia cuiva specializat fiti sigur ca direct la un service ma duceam. Si pun pariu ca si dumneavoastra daca aveti o problema care vi se pare minima nu apelati imediat la un instalator sau electrician sau mecanic auto, ci probabil incercati in prima instanta sa o rezolvati singur.

Dar vorba aia sunt oameni si oameni.

Domnule Stefan Nicolae va multumesc pentru sfaturi. Am rezolvat intre timp problema cu satelitii.

Singura problema care mai persista este volumul de la subwoofer care cand este rotit scoate acel sunet constant ca un tiut, dar pe o tonalitate foarte groasa. Dar daca il rotesc apasand usor spre partea superioara nu se mai aduce nici ala. Sau daca apare sunetul respectiv si doar apas usor in sus butonul de volum el dispare.

Nu stiu daca este desprins potentiometrul din placa sau chiar este deteriorat in interior, dar este clar ca e o problema fizica pt. ca apare si dispare in urma unei actiuni fizice.

Este posibil ca acel sunet sa fie din cauza ca ar fi dezlipit sau in mod sigur este deteriorat in interiorul lui si trebuie schimbat?

Va multumesc tuturor, chiar si celor 2 ironici.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

cel mai probabil potentiometrul respectiv prezinta uzura la pelicula de carbon si la contactul cursorului, oricum pana nu desfaceti acel sistem (cu atentie!) nu se poate repara. vedeti ce potentiometru are si inspectati lipiturile cu o lupa. in general potentiometruele sunt prinse mecanic in carcasa aparatului, astfel ca asupra lipiturilor nu trebuie sa se exercite forte mecanice.

Link spre comentariu

Foarte probabil contactul cursorului potentiometrului de la subwoofer se intrerupe. In acest caz intrarea amplificatorului este in aer si apare o autooscilatie. Amplificatorul satelitilor este separat. Daca se aude slab este o defectiune la alimentarea finalilor sau, daca e un integrat, in acesta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări