Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Metal halogen - mai multa putere

Vizitator mkl

Postări Recomandate

In primul rand un Salut! tuturor membrilor :).In al doilea (si motivul pt care am deschis topicul) - am o lampa cu halogenuri metalice si m-ar interesa sa 'mulg' mai multi lumeni din ea. Scaderea drasatica a duratei de functionare este irelevanta - important este rezultatul.Lampa este Philips HPI 400W (am atasat un pdf) iar balastul este magnetic.Am gasit pe net ceva refrinte la "overdrive" dar era vorba mai mult de balasturi electronice iar mai multe detalii nexam.M-am gandit ca as putea sa folosesc un balast mai puternic, dar nu prea stiu ce sa fac asa ca apelez la ajutorul vostru.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Gheorghe Dracu

3

Poti incerca cu balast magnetic care se potriveste becurilor de acelasi tip de la Osram (HQI-T 400W). La Philips tensiunea de amorsare e mai mica si curentul la fel, in vreme ca le becul Osram tensiunea de amorsare e de vreo 3 ori mai mare si curentul deasemenea. Tensiunea de amorsare e data de ignitor nu de balast, deci trebuie pastrat ignitorul Philips si utilizat un balast (de exemplu Tridonic) pentru becuri Osram cu curent mai mare. Nu stiu exact curentii. Parca la Osram e de 4A si la Philips e cam de 2A. Nu bag mana in foc, trebuie cercetat pe siteurile lor. Succes!Atentie totusi ca dincolo de scaderea duratei de viata la becuri cu halogenuri metalice in cazul modificarii tensiunii de descarcare apar devieri ale culorii. Asa ca s-ar putea sa ai o lumina verzuie.Later edit: mi-am adus aminte ca un asemenea bec poate functiona si cu balast pentru becuri cu descarcare in vapori de sodiu la inalta presiune caz in care creste oricum fluxul luminos cu 20-30% dar scade enorm durata de viata si cum spuneam deviaza culoarea spre verde.

Link spre comentariu
Vizitator mkl

Merci Gheorghe Dracu.

Am uitat sa spun ca folosesc un balast pentru vapori de mercur.

Da, acest tip de lampa merge si pe balast pentru vapori de sodiu, culmea e ca nu mi-a trecut prin cap sa schimb balastul. Credeam ca nu e nici o diferenta, dar pe urma am vazut specificatiile lampii Osram, 25k lumeni pe MH si 32k pe SON. Philips sunt mai zgarciti cu informatiile, dar si ei amintesc ceva legat de chestia asta:

Can be run on HPI-gear as well as on SON-gear ("PLUS" concept). The results in both light output and color temperature are different.

Totusi chestia cu balasturile si lampile cu specificatii diferite pentru un producator sau altul imi vine greu sa o cred. Trebuie sa existe niste standarde, la fel ca la neoane.

Bun, shimb balastul cu SON de 4,4A si o sa am aprox. 40k lumeni. Dar daca vreau mai mult? Merita sa incerc cu 2 SON 250W in paralel pentru 6A sau vorbesc prostii?

Lampa este folosita pentru proiectie video, deci orice degadare a spectrului poate fi corectata prin setarile LCD-ului.

edit: am aranjat linkurile catre Luxten

Link spre comentariu

M-ai pierdut rau de tot...Deci pe langa balast, cum ziceam trebuie sa folosesti si un ignitor (un starter pt. astfel de becuri). Balastul de mercur merge si nu merge. Eu nu sunt de acord cu asa ceva.In ce priveste standardele: peste 250W intre Osram si Philips sunt diferente mari si la curent si tensiunea de amorsare. Nu stiu ce vrei cu folositul in paralel. Despre ce proiectie video vorbesti??? Chiar nu inteleg.

Link spre comentariu

Acum am inteles ce vrei sa faci. Devierea culorilor unui bec cu descarcari in ioduri metalice e foarte severa in cazul unor diferente mari de tensiune fata de cea nominala. Nu cred ca pot fi anulate din LCD. Deci mai degraba foloseste unul de 400W care are aceeasi geometrie ca cel de 250W. Un pic de documentatie Osram ai aici:http://www.osram.com/pdf/service_corner/hqi_programm.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări