Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automat de udat florile

Bala

Postări Recomandate

Prin masurarea pH-ului nu obtii informatii despre umiditatea solului.In plus, un senzor de pH costa cu cel putin doua ordine de marime mai mult decat un senzor de umiditate, nu mai spun ca aparatul trebuie calibrat, ca se tine in mod normal intr-o solutie etalon, s.a.m.d.Am vazut sisteme de irigare a plantelor (cu picatura) care contineau un controller si nu utilizau nici o reactie. Pur si simplu se udau plantele cu o anumita cantitate de apa si atat. Este adevarat ca nu era pt. apartament, ci pt. gradina.

Link spre comentariu

Wow pH :rolleyes: am vazut undeva intr-o carte .. cred ca intr-una din seriile 300,301 ... scheme electronice de masurat pH-ul fara senzor special dar avea erori mari ....Dar si asa nu cred ca este vreo legatura intre pH si umiditate..... :smt017

Link spre comentariu

Nu am putut sa dorm si fiindca la servici sunt intr-o perioada mai trista in care ma ocup cu scrisul mai multor documentatii :banghead: m-a apucat "creativitatea" Am deschis orcadu` si am inceput lucrul la un senzor de umiditate pentru flori :drinkers: si ...... uitati la ce am ajuns.... :rolleyes: Am facut un oscilator cu prima poarta care mere pe la 8-10kHz, apoi am pus un switch cu a doua poarta dupa care urmeaza un potentiometru cu care se poate regla pragul de sensibilitate.Urmeaza apoi floarea si celalalt senzor. De aici printr-un condensator trece doar componenta alternativa pana la cea dea 3-a poarta. Dupa ea ca sa nu am probleme cu oscilatiile produse de semnalul de la intrare am facut un filtru trece jos. Dupa a patra poarta am un 0 logic daca trebuie udata floarea si un unu stabil daca nu trebuie udata....Se comanda la un oarecare interval de cateva ore "activarea" senzorului prin intrarea enable...si cam asta eVoi ce parere aveti ? Sunt convins ca se mai poate imbunatati cumva dar la ora asta alte idei nu mai am....De un lucru mi-e frica...de brumul de 50 de Hz... Am pus un filtru cu un AO dar fiind un semnal dreptunghiular cam facea urat la iesirea filtrului de 10KHz iar daca fac un oscilator sinusoidal cu un Ao iarasi este mai greu de implementat acel switch...o influenta are brumul dar nu stiu cat de mare ..oricum nu cred ca acel prag va fi el prea stabil dar oricum... este un senzor suficient (cred) de stabil ca doar nu am o farmacie .... :weedman: :smt006 :smt006 :smt006

Link spre comentariu

eu ma gandesc ca daca e sa folosesti cate un circuit pentru fiecare floare o sa iasa cam scump si o sa fie si mai mult de munca.poti sa aplici semnalul pe toate plantele, si apoi sa il citesti pe rand de la fiecare, folosesti sa zicem niste multiplexoare analogice sau intrerupatoare gen CD4066.in ceea ce priveste brumul de 50Hz, de ce nu faci un filtru trece banda? ca sa lasi sa treaca doar semnalul aplicat.

Link spre comentariu

Once again, eu nu vad rostul "supervizarii" tuturor plantelor.. daca ai trei vase cu flori intr-o camera, fii sigur ca aceeasi cantitate de apa se va evapora intr-un timp relativ identic (cel putin daca plantele sint din aceeasi "rasa"). Asadar, este suficient sa le irigi pe toate o data (pe cele de acelasi fel, repet). De altfel, toate aceste complicatii nu-si au rostul, pentru ca majoritatea plantelor nu sint chiar atit de sensibile la intervalele de udare. Adica, daca le uzi o data / de doua ori pe zi (la acceeai ora, aceeasi cantitate) este super-OK. In cel mai rau caz, poti "seta" cantitatea de apa (sau durata de irigare) functie de niste factori climatici (temperatura/umiditatea atmosferica). That's all..

Link spre comentariu
Vizitator xaxa

fara suparare, pentru ca ma pun gica contra - da e numai o opinie, nici macar un sfat. :axe: dpdv hobby nimic rau. daca omul vrea sa faca chestia asa e ok, e bucuria lui. success.dpdv practic solutia in sine mi se pare extrem de complicata - fire, furtunuri prin casa, chestii. eu rezolv problema infigind niste peturi de 1l sau 0.5, pline cu apa, cu gitul in jos in ghiveci/jardiniere. plantele isi trag umezeala cit le trebuie (am luat ideea dintr-o revista) am facut cite o gaura cu un vf de ac in fundul peturilor ca mi s-a parut mie ca ar fi probleme cu formarea unei depresiuni in sticla, da nu este nici o difierenta. singura problema a fost ca la balcon a trebuit sa spinzur sticlele de tavan si sa le fac un umbrar fiindca apa se incingea de la soare si plantelor nu le priia. daca aveti veleitati artistice, puteti folosi in loc de peturi, sticle sau boluri colorate (asa era in revista),sigur ca nu e o solutie electronica, da nici stefan cel mare nu i-a batut pe turci cu computeru sub brat.la casa de la tara am vrut sa fac un sistem electronic ca sa ud gradina. am renuntat la reglaj electronic si folosesc un temporizator electronic care imi comanda direct pompa, zilnic la inteval de 12 ore. cite 3 minute.e drept ca in gradina nu se supara nimeni daca e prea multa apa.

Link spre comentariu

dpdv practic solutia in sine mi se pare extrem de complicata - fire, furtunuri prin casa, chestii. eu rezolv problema infigind niste peturi de 1l sau 0.5, pline cu apa, cu gitul in jos in ghiveci/jardiniere. plantele isi trag umezeala cit le trebuie

Cum ? :rolleyes: Ar fi tare ideea dar nu vad cum se intampla asta ... scrie mai detaliat acest lucru ca cine stie ?! poate e o buna ideeDar cum umpli aceste sticle ca nu vreau sa vin eu sa le umplu odata la saptamana sau odata la luna....NU vreau sa judecati daca este scumpa sau nu ideea fiindca e scump daca pun o pompa de apa de 500 de mii la fiecare floare dar nu e scumpa daca pun un CD4093 la fiecare floare (adica obby + avantaje >>> decat o economie de 100 de mii :) ) :smt006
Link spre comentariu
Vizitator xaxa

pai umpli cu apa un pet si il infigi cu gura in jos in pamint linga floare. pamintul absoarbe treptat apa din sticla. in functie de cit de insetate e flarea, un pet de 0.5l te tine 4-5 zile. cind se goleste, il umpli din nou. un pet mai mare te tine mai mult. eu nu am lipsit nicodata de acasa mai mult de 2 saptamini, asa ca nu m-am framintat pe o durata mai lunga. da pui mai multe sticle - cel putin in jardinierea de afara care are 1m eu infig 3 sticle. nu chiar sticlele, pentru ca pe astea l-eam agata de tavan, ca sa nu le bata soarele,. cum spusei. da am bagat in dop niste furtunuri de plastic de la pungi de transfuzii folosite (poti pune orice furtunas, evident), si am adus apa de sus pina in jardiniera. important e sa nu bata soarele in sticle, ca atunci uzi cu apa oparita.nenorocirea e ca sticlelea alea trebuie umplute cind si cind, lucru care te incomodeaza pe tine.mai poti face o udare prin picurare, e folosita in toata lumea, da tot trebuie furtunuri prin casa, numa ca nu iti trebuie elecctronica. bricolat, treaba insemna un rezervor cu caderea si un sir de furtunuri cu cite o gaura de ac in dreptul fiecarei flori. pe acolo picura apa pic pic 24h si floarea e in permanenta uda la radacina. chestia profesionala se gaseste in comert pe bani si are un regulator de picurare cu care poti rgla cit de des picura.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator

in ultimul numar al revistei conex club (05.2006) este prezentat un montaj pt asa ceva. si secretul ca pe electronizi cu care tu masori rezistenta sa nu se depuna oxid este aceea de a varia frecventa de la 1 mhz la 950 iarasi la 1 mhz.pt mai multe detalii cumpara si tu revista sau comando prin posta (te costa cam 50.000lei dar sa stii ca merita cu varf si indesat

Link spre comentariu
Vizitator

articolu e f interesant si chiar merita de urmarit. ai acolo si schema iar dak vrei sa cumperi circuitu sub forma de kit il poti lua tot de la conex electronic, kitul fiind produs de catre vellman. mult succes si sa ne zici si noua ce ai obtinut

Link spre comentariu
Vizitator AdieleC

Hai sa ma bag si eu in seama.

Am 2 flori in camera si le-am facut ghiveci din asta http://www.herbaline.3x.ro/ghivecisibi.html

Sunt foarte multumit, timpul intre udari a crescut f mult. Am fost plecat in vacanta de Paste si au stat neudate 2 saptamani. Nu au avut nimic

Plus ca mai sunt si alte avantaje. Cititi si o sa vedeti.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut! Am revenit !Am cumparat revista si intr-adevar articolul este f interesant dar este in special folosit pentru a detecta nivelele de lichid din vase sau a apei pe jos etc.Oricum este clar ! Pentru floarea pe care o ud prin umplerea unui bazin .. asta este montajul cu o mica modificare : oscilatorul oscileaza permanent si nu imi place. Oricat de "alternativ" ar fi curentul prin sondele din vas ... cred ca la un moment dat se vor oxida si de aceea cred ca mai trebuie un mic switch pentru a avea oscilatii doar pentru intervale scurte de timp.Cred insa ca poate fi adaptat si pentru masurarea umiditatii dintr-un ghiveci cu flori.Piesele le am pe toate si cred ca este un bun motiv pentru a face ceva experiante in weekend-ul asta :tonqe: .Trebuie sa mai fac schema pentru circuitul master si cel slave dar care sunt simple. Cand am ceva nou sau rezultate cu acest circuit de detectare al umiditatii ... o sa revin :director: :smt024

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

O planta nu trebuie neaparat udata ca la inundatii. E suficient sa aiba mereu pamantul umed: cateva picaturi cand e nevoie si va spune Thank you!

Senzori, adaptabili dupa necesitati

http://www.epsicom.lx.ro/docdown/ep0163.pdf ,

http://www.epsicom.lx.ro/docdown/ep0164.pdf

Vis-avis de senzorul propriu-zis, inox-ul este la mare moda, insa chiar si tabla de conserve tine mai mult decat planta per-ce

Mai orice senzor (optic, termic, ... ) cu mici transformari-adaptari intrare devine interesant pe aceasta aplicatie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări