Spitfire Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Totul tine de topologia acelei superheterodine, si de interesele producatorului, nu rare sunt cazurile in care pe aparate din anii `70-`80 scria "8 transistors" in realitate, inauntru nu era o superheterodina tipica cu 8 tranzistori, cei 8 tranzistori existau fizic, dar doar atat! Unul din ei era pur si simplu un preamplificator AF, pus acolo din ratiuni de pur marketing, complet nejustificat tehnic, sa se poata scrie pe aparat "8 transistors", cand de fapt aparatul era o superheterodina cu 7 tranzistori, iar alteori oscilatorul local practic nu exista fizic, functia fiind realizata in sistem "reflex", unul din tranzistorii amplificatorului RF(cand exista si acesta...), indeplinea si functia de oscilator.Tot asa cum existau si radioreceptoare comerciale cu dubla schimbare de frecventa, dar si asta era mai mult o "gaselnita" de reclama, sensibilitatea unui astfel de RR era doar un pic mai buna, suficient insa ca producatorul sa scrie pe carcasa "supersensitive receiver"( dar sa nu se inteleaga ca toate RR cu inscriptia asta sunt cu dubla schimbare de frecventa...). Link spre comentariu
andreidaniel Postat Martie 5, 2012 Autor Partajează Postat Martie 5, 2012 Inca o intrebare.mai mult sau mai putin stupida..Daca nu gasesc quartz de 10,7 MHz si gasesc doar filtru de 10,7MHz... se pot folosi doi pini ai filtrului pe post de cristal ori ba ? Link spre comentariu
vio2007 Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Se poate folosi,functioneaza.Cu o schema de testat cuarturi am verificat filtre ceramice de 5,5Mhz, 6,5Mhz si 10,7Mhz. Vezi si acest proiect de generator RF. Link spre comentariu
andreidaniel Postat Martie 5, 2012 Autor Partajează Postat Martie 5, 2012 Vad ca am pus acel cristal de 10,73 si cand rotesc din trimer prind radio hit 94,9MHz..si l-am dat pana s-a prins cel mai tare si apoi am umblat la miezuri pana am auzit semnalu curat..acum am cuplat picioarele la blocu fm de la selena b 215 si vad ca atat postu 69,55 cat si armonicile de profm 87,8..88,4 91,9 94,9 96,3 nu se mai aud carait..dar vad ca acu pe FM sta teapan..curios e ca pe medii si lungi functioneaza..ce naiba are..habar n-am.am sa testez acus si varianta cu filtru.da care pini ii iau de la filtru ceramic?am doua de la delia de 10,7MHz cu 3 pini..iau intrarea si iesirea sau intrarea si masa sau iesirea si masa?Care combinatie? Link spre comentariu
gauss Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 No comment ... sau pe romaneste , am sa citez un fost amic , care " ingheata " de vreo 16 ani in Canada , la o sucursala General Electric ... " mai bine ramineam o tara agrara ... " , n-am stiut ca asa " functioneaza " un receptor superheterodina ... Link spre comentariu
andreidaniel Postat Martie 5, 2012 Autor Partajează Postat Martie 5, 2012 No comment ... sau pe romaneste , am sa citez un fost amic , care " ingheata " de vreo 16 ani in Canada , la o sucursala General Electric ... " mai bine ramineam o tara agrara ... "Ce treaba are sula cu prefectura?! Eu vreau un raspuns la obiect. Daca te pricepi,spune tu. Daca nu,taci din gura si nu fa pe desteptu aici sau iti dai aere ca tu stii mai bine si desconsideri pe restu ? Link spre comentariu
gauss Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Incearca mai ales sa scrii corect romaneste , apoi citeste postarea mea si vezi la ce se refera ... cred ca faci confuzii grave intre notiuni ... subiectul topicului era legat de niste montaje pentru reglarea amplificatorului FI , eu m-am referit la o postare privind receptorul superheterodina ... gresita in mod evident si sanctionata de alt user ... nu e cazul sa fii agresiv si la pertu cu persoane pe care nu le cunosti si nu te-au bagat in seama ! In schimb pot sa-ti ofer un raspuns la obiect ... zicala corecta foloseste termenul " subprefectura " , poate-ti confirma vreun moderator ... Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Vad ca am pus acel cristal de 10,73 si cand rotesc din trimer prind radio hit 94,9MHz..si l-am dat pana s-a prins cel mai tare si apoi am umblat la miezuri pana am auzit semnalu curat..acum am cuplat picioarele la blocu fm de la selena b 215 si vad ca atat postu 69,55 cat si armonicile de profm 87,8..88,4 91,9 94,9 96,3 nu se mai aud carait..dar vad ca acu pe FM sta teapan..curios e ca pe medii si lungi functioneaza..ce naiba are..habar n-am.am sa testez acus si varianta cu filtru.da care pini ii iau de la filtru ceramic?am doua de la delia de 10,7MHz cu 3 pini..iau intrarea si iesirea sau intrarea si masa sau iesirea si masa?Care combinatie? Vad ca nu-si face nimeni mila sa-ti spuna ( probabil le place cum vorbesti ) desi parca a mai spus un coleg ca 10.73 nu este frecventa ci saptamina si anul fabricatiei -deci este fabricat in saptamina a 10-a din 1973!!! Frecventa trebuie sa fie inscriptionata in partea superioara a rezonatorului. In alta ordine de idei cred ca montajul " reflex" era de fapt un "mixer autooscilant" iar scopul folosirii unei duble conversii este cu totul altul decit cresterea sensibilitatii. Salutari colegului din Canada!!!emil Link spre comentariu
vio2007 Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 andreidaniel O schema de genertor de acord pe 455 khz(dupa Elektor) gasesti in 301 scheme pag 107-108.Modulatie MA sau MF la alegere,trei tranzistoare ,un rezonator ceramic (merge si filtru ceramic recuperat ),alimentare 12V/5mA .Schema pentru 10,7 Mhz gasesti in cartea Radiofonie pentru tineret. testez acus si varianta cu filtru.da care pini ii iau de la filtru ceramic?am doua de la delia de 10,7MHz cu 3 pini..iau intrarea si iesirea sau intrarea si masa sau iesirea si masa?Care combinatie?Pinul de masa cu intrarea dar merge si varianta pinul de masa cu iesirea. Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 "Mare dreptate ai cu studiul, cum sa fie un singur oscilator local acordat pe 455 khz???"..asa e marele savant . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum