Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Feedback la amplificator integrat


Romica_t

Postări Recomandate

Am construit un amplificator cu LM3886. In schema din pdf apare in ramura de feedback un condensator Ci dar nu este obligatoriu. Pana acum amplificatorul functioneaza foarte bine fara el. Cat de necesaraa este prezenta lui? Din ce am inteles, acel condensator nu permite amplificarea curentului continuu. La valoarea care o are(22uF) va trebui sa folosesc un electrolitic, suntat de unul mic, cu film. Daca intrarea de semnal se face prin condensator de cuplare, mai este necesar acel Ci?

post-7097-139829394366_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Romica_t

    5

  • zal

    2

  • Th3_uN1Qu3

    2

  • __farad__

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da. Nu inteleg de ce sa il suntezi cu altul cu film? Pune-i un electrolitic de 22uF si gata. Curentul continuu intr-un amplif nu provine doar de la intrare. Si eu ma mai jucam cu scurturi pe aceste condensatoare mai demult, mi se parea ca se aude altfel. Pana mi-a sarit un 2030 in cap. Si m-am lamurit ce e cu ele. Asa ca nu risca CI-ul. Il cuplezi cu minusul la masa, nu este obligatoriu sa fie nepolarizat. Schema este de principiu, in aplicatie poate diferi putin, ca valori sau numar de componente (cazul filtrelor de corectare a tonului montate in reactia negativa).

Link spre comentariu

Nu are nici o legatura cu fidelitatea sunetului. Poate insa avea influenta asupra amplificarii joaselor. Daca este mai mic decat cel recomandat in datasheet va amplifica mai slab joasele (chestia este utila daca vrem sa limitam banda de frecventa amplificata in zona joaselor).Un alt artificiu pe care l-am mai folosit si are legatura cu acest condensator inseriat cu o rezistenta este cuplarea in paralel pe rezistenta Ri a inca unui circuit serie dintr-o rezistenta mai mica ca valoare si a unui condensator de cativa nF (prin tatonare) pt a obtine o amplificare mai mare in zona de inalte. valabil pt orice amplificator in configuratie de operational (indiferent daca este operational de putere sau folosit in preamplificatoare). O amplificare prea mare poate da nastere la oscilatii sau distorsiuni. Deci grija valorile nu se aleg chiar la plezneala.

Link spre comentariu

Nu afecteaza calitatea sunetului daca pun un electrolitic banal?

Daca e sa o luam la bani marunti, da... insa TOATE amplificatoarele produse in masa folosesc un cond electrolitic in acea pozitie, si sunt multe amplifuri facute asa care suna foarte bine. In orice caz distorsiunile produse de acel condensator sunt mai mici decat cele produse de o placa de sunet de PC, asa ca daca nu ai cine stie ce sursa de semnal cu pretentii, poti folosi linistit electrolitic acolo.
Link spre comentariu

Numai amplifurile cu diferenţiale pe fet-uri şi cele numite ''amplifuri în curent continuu'' (DC amplifier) nu folosesc cond pe intrare şi în acea poziţie, la restul e o regulă.

Link spre comentariu

Multumesc de sfaturi, am sa-l adaug in schema. Bine ca nu a bubuit nimic pana acum caci am facut o demonstratie pana a intrat integratul in protectie termica.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Multumesc pentru raspuns. Am vazut intr-o schema o solutie mai potrivita, ar fi legarea in serie a doi condensatori polarizati, + cu + si astfel se obtine un condensator nepolarizat, mai pretabil pentru ramura de reactie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări