Vizitator Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 mai simplist,trecerea de la o tensiune mai mare la una mai mica se poate face fara calcule punand un circuit specializat numit stabilizator de tensiune integrataceste integrate au tensiunea scrisa pe capsula si se fac si pt curenti diferitiai nevoie de un circuit LM7805(in loc de lm poate fi si alt marcaj functie de firma producatoare)este ff ieftin si sigur;in cel mai rau caz pui o dioda serie la iesire dar nu cred ca este cazulnu mai trebuie sa calculezi nicio rezistentadai cautare pe gogu si afli conectarea lui in montaj Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 nu mai trebuie sa calculezi nicio rezistentaNormal,e prea complicat,dar va intreb,ce ati invatat prima data,legile lui ohm,sau folosirea stabilizatoarelor de tensiune?gery,eu cred ca e mai bine sa inveti sa mergi,si dupa aia sa fugi,invers iti va fi mult mai greu,daca am gresit,scuze...nu se da nimeni mare,daca stii doar ceea ce s-a discutat aici,e mult sub pretentiile de a fi destept,mai rau e cand nici asta nu stii...si vacarul s-a suparat pe sat o data,si pt asta satul nu s-a desfiintat(metaforic vorbind,nu e nici o aluzie) Link spre comentariu
Ticu Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 @gery in primul mesaj ai sugerat deja inserierea cu o simpla rezistenta. Daca atunci cand ledul este aprins ai avea un consum de 15mA, rezistenta pe care trebuie sa cada diferenta 12-4,5=7,5V ar trebui sa aiba R=7,5/0,015= 500 ohmi.Solutia cu simpla rezistenta serie prezinta insa riscuri, pentru ca pot exista momente in care curentul este mult mai mic (de exemplu 1 mA intre aprinderea a 2 leduri) si atunci tensiunea pe rezistenta este 0,001x500= 0,5 V, deci pe montaj ramane diferenta 12-0,5 = 11,5V. Cum de obicei exista un mic procesor de 5V care face "jocul de lumini", acesta este evident in pericol de a se arde.Daca ar fi montajul meu, eu as face schema de mai jos. Circuitul LM7805 asigura tensiune stabila de 5V intre pinii 2 si 3.Rezistenta simuleaza cumva rezistenta interna a bateriilor G10, deoarece multe montaje ieftine nu limiteaza consumul ledurilor, contand pe rezistenta bateriilor.Dioda este o asigurare contra conectarii gresite la acumulator (polaritate inversa). Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 @doru3160:la social/politic/economic aveti cele mai consistente interventii alaturi de @BogdanA74 si @rasputin intr-un top ce-mi vine rapid in mintela electronica trebuie sa va ganditi la vorba lui Matache macelarul....se pune o rez serie la o sarcina constanta(un bec de exemplu,daca am in casa numai unul de 6v si o baterie de 12v alaturi de multe rezistente prin sertare) cum a spus si dl Ticuo lipitura rece sau intreruperea unui led pot duce la cresterea tensiunii pe integratul din joc;un risc inutil la pretul componentelor de azisi ar trebui si ca noile generatii sa mai scape de acel "simplu si ieftin" cu care am fost invatati de saracia sistemului vechieste adevarat ca am lucrat mult in depanare si am si surse integrate tot masurabile in sute de grame,dar in acelasi timp cred ca un pasionat de electronica inca poate gasi la "dezmembrari"sau in targuri componente la care nici nu visam inainte de 90sa-i incurajam sa foloseasca si circuite complexe macar ca exercitiu intelectual@Ticu:daca puneati in schema si condensatorii de stabilitate recomandat in cataloage era perfectoricum,parca tanarul nu a mai raspuns;cred ca este suparat si nu va mai vizita forumul Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 @doru3160:la social/politic/economic aveti cele mai consistente interventii alaturi de @BogdanA74 si @rasputin intr-un top ce-mi vine rapid in minte E bine ca aveti timp sa analizati activitatea altora,in lipsa de alte preocupari…mie nu mi s-a parut interesanta activitatea d-voastra si in consecinta nu m-am interesat unde si daca sunteti intr-un top. la electronica trebuie sa va ganditi la vorba lui Matache macelarul.... Oricat de dibaci v-ati crede,si cat timp aveti la dispozitie,asta chiar nu puteti decat prezuma,si e acceptabil ca omul sa mai si greseasca,important e sa-si dea seama cand o face,d-voastra inca nu ati reusit performanta. se pune o rez serie la o sarcina constanta(un bec de exemplu,daca am in casa numai unul de 6v si o baterie de 12v alaturi de multe rezistente prin sertare) cum a spus si dl Ticu o lipitura rece sau intreruperea unui led pot duce la cresterea tensiunii pe integratul din joc;un risc inutil la pretul componentelor de azi Si cam cat credeti ca a costat chestia aia cu 5 LED-uri,ca sa merite asemenea efort? si ar trebui si ca noile generatii sa mai scape de acel "simplu si ieftin" cu care am fost invatati de saracia sistemului vechi Avea sistemul vechi si neajunsuri,dar macar nu ajungeau analfabeti in facultate,si inginerii erau ingineri,doctorii doctori,profesorii,profesori.Scapand de vechile neajunsuri,din pacate "am scapat" si de partile bune,cand cunostiintele erau pe primul loc,nu vad ce activitate in domeniul electronicii poate avea un tanar care nu are notiuni elementare de electricitate. este adevarat ca am lucrat mult in depanare si am si surse integrate tot masurabile in sute de grame,dar in acelasi timp cred ca un pasionat de electronica inca poate gasi la "dezmembrari"sau in targuri componente la care nici nu visam inainte de 90 Pacat ca in domeniul electronicii,cunostiintele nu se masoara in sutele de grame de piese ramase din "vremurile bune"… in felul asta toti cei care apar pe la bazar deveneau experti. sa-i incurajam sa foloseasca si circuite complexe macar ca exercitiu intellectual Pai daca le inhibam inteligenta incurajandu-I la retete de-a gata,care e exercitiul intellectual?sa reproduca ce le spun altii fara sa aiba posibilitatea sa discearna ce e bun si ce e rau...sau de ce e bine si de ce e rau. Nu spun ca solutia cu stabilizator nu ar fi de preferat unei rezistente serie indiferent de situatie,dar nu stiu cum pot recomanda cuiva care nu stie a calcula o rezistenta avand tensiunea si intensitatea cunoscuta,sa se apuce sa reproduca mecanic o schema pe care nu numai ca nu o intelege,n-ar fi singurul,dar mai mult ca sigur n-o va putea reproduce. Cu asta cred ca s-a discutat destul pe marginea acestui subiect,cel putin eu ma retrag din discutii in care pt a abate atentia de la subiect,se incep fel de fel de speculatii,analize,top-uri si aprecieri la persoana,total nejustificate,dar ce nu face omul din lipsa de ocupatie... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 activitatea draga romanului:atacul la persoana;eu am facut o observatia banala la un montaj pt liceeni si v-ati simtit lezatnu citeam temele sociale din lipsa de activitate ci pt a vedea cum gandesc situatia actuala si alti concetateni,mai ales ca se presupune ca avem preocupari comunesi nu v-am urmarit in mod special sau cu un scop anume;am citit tot ce s-a scris si era normal ca unele luari de pozitie sa iasa in evidentaiar daca mi s-au parut interesante postarile dvs sa nu credeti acum ca v-am recitit de cateva ori sau aveam de gand sa va cer niste autografepur si simplu era o stare de bine cand aflai ca in toate colturile tarii sant oameni care gandesc ca tine si incepeai sa speri ca lucrurile se pot schimba Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum