Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

vatajul unui amplificator


Vizitator vivo_galati

Postări Recomandate

Vizitator vivo_galati

salut c-am slabut in electronica dar am si eu cateva intrebari cum pot afla vatajul unui amplficator (cea mai simpla metoda) si cum pot afla cati amperi are un transformator (wati) VA MULTUMESC

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • zal

    1

  • Marian

    1

  • mikella

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

salut c-am slabut in electronica dar am si eu cateva intrebari cum pot afla vatajul unui amplficator (cea mai simpla metoda) si cum pot afla cati amperi are un transformator (wati) VA MULTUMESC

@vivo_galati inainte de toate trebuie sa incerci sa intelegi totusi ceva mai bine cele 3 notiuni de baza ale electronicii in general: Tensiune; Curent si Putere si pe scurt ar fi:

 

-Tensiunea este valoarea unei sarcini electrice si se masoara in Volti, simboluri poti gasi pentru ea V sau U.

-Curentul este capacitatea sarcinii electrice, intensitatea sa, si se masoara in Amperi, simboluri A sau I.

-Puterea este produsul celor 2 de mai sus si se masoara in Watt, ca sa afli puterea debitata de un anumit montaj inmultesti tensiunea cu intensitatea si afli ce putere are, simboluri P sau W.

 

Acestea fiind lamurite cred ca intelegi greselile tale de exprimare, inerente unui incepator ce-i drept, nu spui ca vrei sa afli vatajul unui amplificator ci ca doresti sa aproximezi puterea de care este capabil acesta, si acest lucru se poate face intr-o masura ceva mai precisa cu 2 instrumente de specialitate, Generator de semnal si Osciloscop, primul din ele va genera un semnal sinusoidal pe care cel de-al 2-lea il va citi, se va creste semnalul pana la limita de clipping si la acel nivel se va masura/calcula pe osciloscop tensiunea vizualizata si apoi cunoscandu-se sarcina se va calcula puterea dupa fomula P=U²/R.

 

Se mai poate aproxima puterea unui amplificator cunoscand tensiunile de alimentare si sacina insa presupune niste calcule nu tocmai la indemana unui incepator, asadar da, nu este simplu asa cum poate parea :da

 

Cat despre intrebarea legata de transformator, pai asa cum am zis si sper ca ai inteles, amperii nu-s acelasi lucru cu Watt-ii, poti afla cati amperi poate suporta secundarul unui traf masurand diametrul exact al sarmei cu care este bobinat apoi se calculeaza sectiunea acestuia si se aproximeaza o valoare relativa a curentului suportat, cunoscand asta se va putea afla si puterea in Wati inmultint totalul tensiunilor cumulat din secundar cu intensitatea suportate de acesta.

Link spre comentariu

vivo_galati, se poate estima puterea miezului unui trafo, măsurînd secţiunea centrală a lui (limba). De exemplu la 20cm2 ar fi 400VA, sau hai să zicem că W, deşi e o diferenţă între cele două mărimi electrice. Trebuie să înţelegi că producătorii de amplifuri nu pun în interior un trafo calculat ptr puterea maximă a amplifului ci unul mai economic, ptr 2/3...3/4 din puterea maximă cerută de amplif, în ideia că nu dai tare decît o melodie, apoi laşi mai încet... şi tot aşa. Ptr detalii mai precise trebuie să măsori exact tensiunile din secundare şi diametrele sîrmelor, calculezi secţiunea, înmulţeşti cu densitatea de curent estimată (de obicei 3A/mm2, dar pot fi şi altele)... etc.

Puterea unui amplif se poate estima după puterea consumată de la reţea (dacă scrie pe spate şi producătorul nu minte), ptr cele în clasă B-AB, randamentul fiind cam 40%, un amplif care suge 100W din reţea are 40W (sau 2x20W) putere sinus (adică cu semnal dintr-un generator, de regulă 1kHz).

Se mai poate estima după tipul etajului final, al semiconductorilor folosiţi şi la ce tensiune de alimentare, dar aste cere experienţă.

Mai bine ne spui despre ce amplif e vorba. Poate ai şi detalii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări