costi002 Postat Martie 1, 2012 Partajează Postat Martie 1, 2012 Buna seara tuturor. Am si eu o rugaminte la cei care au la indemana un quartz montat pe ceva si un osciloscop sau, pur si simplu stie urmatoarea chestie: ce frecventa trebuie sa vad pe pinii unui quartz montat in circuit , sa spun de exemplu, de 8MHz?Pun aceasta intrebare (poate pare stupida) deoarece am dubiu ca osciloscopul meu merge corect.Multumesc anticipat si dau icon_jook Link spre comentariu
Liviu M Postat Martie 1, 2012 Partajează Postat Martie 1, 2012 Din cate tin eu minte e o sinusoida cu frecventa quarzului (scrisa pe el). Link spre comentariu
10vid Postat Martie 1, 2012 Partajează Postat Martie 1, 2012 Nu se masoara direct pe pinii quartzului. Multa lume crede ca pinii OSC1 si OSC2 sunt echivalenti, similari cu iesirile unui generator de curent alternativ (sau bornele unui transformator).De fapt doar pinul OSC2 e iesire, OSC1 fiind intrare.OSC2 conduce curent, OSC1 nu conduce curent, doar sesizeaza tensiunea aplicata.OSC2 scoate exact opusul la ceea ce se aplica pe OSC1.Cine are un clock extern, il leaga la OSC1, iar OSC2 poate fi lasat liber (OSC2 are doar rolul de excitator).Curentul circula intre OSC2 <---> quartz <---> cei doi mici condensatori de cativa picofarazi <---> masa.Sonda aplicata pe pinii quartzului poate altera oscilatia sau chiar scurtcircuita tensiunea pe quartz (din cauza capacitatii sondei) si oscilatorul sa se opreasca.De aceea se masoara intre iesirea OSC2 si masa. Link spre comentariu
Liviu M Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Nu se masoara direct pe pinii quartzului...Unul din pinii quarzului e legat direct la OSC2.De aceea se masoara intre iesirea OSC2 si masa.Si se observa un semnal sinusoidal cu frecventa scrisa pe quarz. Nu? Link spre comentariu
10vid Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Si se observa un semnal sinusoidal cu frecventa scrisa pe quarz. Nu?Am masurat un cristal de vreo 18.4823MHz, nu mai stiu exact, in orice caz un numar aiurea inscris pe carcasa, si toate numerele de dupa virgula au fost exact afisate de osciloscop. Iar semnalul era sinusoidal.Teoretic, daca iesirea OSC2 are impedanta 0, se poate lega un bec de Dacie intre acel pin si masa si nu se schimba deloc frecventa sau amplitudinea. Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Daca doriti sa vedeti ce si cum cu acel osciloscop, in lipsa de GSS, puteti testa cu un oscilator integrat.Nu trebuie decat alimentare de 5V. Link spre comentariu
costi002 Postat Martie 2, 2012 Autor Partajează Postat Martie 2, 2012 Multumesc tuturor pentru sprijin.Astazi am reverificat frecventa unui quatrz de 8 mega pus pe un pic16f88. Intradevar, pe unul din pini lui apare o sinusoida cu frecventa quatz-ului. Am reglat osciloscopul si acum pare a fi ok (era decalibrat cam cu 20% in minus si nu stiam de ce naiba nu pot face bit banging la un receptor de telecomanda).Numai bine tuturor Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum