Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Re: senzor de lumina cu comanda 0-10V

corneliu01

Postări Recomandate

Vizitator torquemada

Scoate fotorezistenta din montaj , masoara-i valoarea in momentele zilei care te intereseaza ( citeva valori la 10 - 15 minute ) si reluam discutia dupa aceea.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• corneliu01

16

• Ticu

7

• puriu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

am rezolvat... merge perfect acum... o sa instalez softul pe PLC... sa vad cum se descurca... si poate adaug ceva poze...inca nu are toate piesele pe placuta... transzitorul npn s-a busit si 2 condensatori sunt un pic cam mari fizic (din cauza tensiunii mari).. o sa caut mai mici. in rest totul e ok.atasez 2 poze cu senzorul montat la PLC, pe ecran in primul rand afisand valoarea data de senzor in mV.

post-42072-139829454995_thumb.jpg

post-42072-139829455013_thumb.jpg

Link spre comentariu

Fotorezistoarele sunt foarte sensibile la iluminare slaba, dar cred ca nu este necesar. Componente ce dau curent proportional cu iluminarea sunt fotocelulele cu siliciu si fotodiodele in regim de scurtcircuit, ambele cu sensibilitatea maxima in infrarosul apropiat. La exponometrele vechi se folosea fotocelula cu seleniu, sensibila in tot spectrul vizual. Pentru comanda automatului este necesar un convertor curent - tensiune calibrat pentru iesire de maxim 10 V.

Link spre comentariu

A iesit frumos. Incalzirea surselor putea fi de la montarea lor pe radiator. Unul din terminale e in contact cu partea metalica a radiatorului.

Link spre comentariu

acum nu se mai invalzeste, problema a fost o mica eroare de la corodare, au ramas lipite un pin de la tranzistorul npn (care mi l-a ars) si un traseu de pe langa, si facea un scurt, de aia se incalzeau f. tare regulatorii de tensiune, dar era asa de mic "firul" ala de cupru necorodat, ca nu l-am vazut decat la lupa.

Link spre comentariu

@corneliu01, daca te intereseaza in continuare subiectul, am gasit pe net un circuit integrat cu fotodioda inclusa OPT101, la aprox. 30 lei (monolithic photodiode with on-chip transimpedance amplifier).El livreaza o tensiune liniar proportionala cu intensitatea luminii, fara alte piese suplimentare. Ai mp cu link-ul spre firma. Sensibilitatea spectrala este cea a dispozitivelor cu siliciu, mai mare spre rosu. Fotorezistenta cu sulfura de cadmiu are sensibilitatea mai apropiata de a ochiului omului, centrata pe verde.

Link spre comentariu

Imi permit sa citez din mp:@corneliu01: pai... nu e un fel de celula fotovoltaica?... ca si aia tot asa face, genereaza tensiune in functie de lumina.si revin pe forum, poate intereseaza si pe altii. Ca sa nu dau link la Wiki: "a transimpedance amplifier is an amplifier that converts current to voltage. Its input ideally has zero impedance, and the input signal is a current".Deci e un fel de celula fotovoltaica (ca orice fotodioda), dar de la ea nu foloseste tensiunea generata (care nu e liniar proportionala cu iluminarea), ci curentul (in regim de scurtcircuit), care e liniar proportional cu iluminarea. Pe urma semnalul e amplificat de operationalul incorporat, iar la iesire ai o tensiune liniar proportionala cu iluminarea (vezi graficul atasat, din foaia de catalog, de pe net - cauti cu OPT101). Aceasta tensiune de iesire variaza de la 0 pana la (tensiunea de alimentare minus 1,3V). Iar alimentarea poate fi de la 3V pana la 36V. Amplificarea o poti regla cu o rezistenta externa de reactie - vezi valori in grafic. 100 W/m2 este lumina directa de la Soare.Burr-Brown, care a facut circuitul asta (cumparata prin 2000 de TI) e firma serioasa, are cam 50 ani vechime, a facut primele amplificatoare operationale pe un cip si printre cele mai bune convertoare de precizie.

post-29403-139829456156_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări