corneliu01 Postat Martie 11, 2012 Autor Partajează Postat Martie 11, 2012 m-am apucat sa-mi fac lista cu componente... si sa le pun in cos... nu gasesc tranzistorul mentionat de dvs. Va rog sa-mi spuneti daca se poate inlocui cu BC558B sau BC369, eventual.. recomandati dvs altceva?@Ticu... este adevarat si ceea ce ziceti dvs, acum... credeti ca schema postata de dl torquemada nu imi indeplineste functiile necesare?iar aplicatia pt care o folosesc, nu conteaza, ca aceleasi cerinte trebuie sa le indeplineasca, dar totusi sa va lamuresc: senzorul intra in PLC, cu comanda 0-10V, apoi de la PLC am iesire tot asa 0-10V, care intra intr-ul balas (pt corpuri florescente). ceea ce vreau sa fac, este fac control al iluminatului in functie de nivelul iluminarii naturale (e o aplicatie pentru exterior). vreau reduc zgomotele (daca ziua trece o cioara prin fata senzorului, sa nu-mi aprinda becul ca cioara nu avea pe unde sa treaca etc), si alte functii.si inca ceva... unde gasesc un tabel cu valorile iluminarii naturale? (in zi plina cu soare, innourat, apus.. etc) Link spre comentariu
Ticu Postat Martie 11, 2012 Partajează Postat Martie 11, 2012 Nu criticam schema, atrageam doar atentia ca raportul valorii maxime/minime a iluminarii naturale poate fi foarte mare (>100 000) iar raportul semnalului de iesire maxim / minim utilizabil poate fi aproximativ 10V/1mV = 10 000. Acum ca ai spus care e aplicatia, rezulta ca ai nevoie de un raport relativ mic, de exemplu 2000 lx cand incepe sa se aprinda lampa si 20 lx cand deja trebuie aprinsa la maxim, pentru ca lumina naturala practic nu mai conteaza. Deci un raport 100:1. O problema poate aparea la comanda lampilor fluorescente, fiindca va fi nevoie de un driver special care sa permita variatia intensitatii luminii emise. Niste valori orientative ale iluminarii naturale si artificiale gasesti aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Lux http://www.engineeringtoolbox.com/light ... d_708.html In atas ai un extras dintr-un normativ de iluminare artificiala, pentru a vedea nivelurile de iluminare recomandate pentru diverse activitati. Link spre comentariu
Vizitator torquemada Postat Martie 12, 2012 Partajează Postat Martie 12, 2012 Poti folosi BC558 fara probleme.Am modificat schema-am introdus o intirziere-ca sa rezolvam si problema ciorilor. senzor.doc Link spre comentariu
corneliu01 Postat Martie 14, 2012 Autor Partajează Postat Martie 14, 2012 cu ce program ati facut schema?... merge ca sa fac si schema pe PCB cu acelasi program? Link spre comentariu
Vizitator torquemada Postat Martie 16, 2012 Partajează Postat Martie 16, 2012 In ORCAD nu ai nici simbolul nici capsula. In EAGLE poti folosi ca simbol AD817(ii lipseste pinul 5) ,dar are capsula pt PCB(SO-8).In ambele e putin de lucru. Link spre comentariu
corneliu01 Postat Martie 17, 2012 Autor Partajează Postat Martie 17, 2012 ca sa nu ma insir si prin alte topicuri cu intrebari de-ale mele... indraznesc sa va intreb tot pe dvs....am facut o noua librarie in eagle... am creat noua componenta cu capsula SO8, dar acum nu o gasesc ca sa o adaug in schema, asta cum se procedeaza? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 17, 2012 Partajează Postat Martie 17, 2012 Mai cauta sau ,daca nu ai nevoie de gerber si alte exporturi ,nu te mai freca cu sch ,alege o capsula corespunzatoare si fa cablajul. Link spre comentariu
Vizitator torquemada Postat Martie 17, 2012 Partajează Postat Martie 17, 2012 In schematic click pe add ( add a part) .In continuare urmareste atasamentul. Jos in stinga unde am scris eu AD817 scrie numele sub care ai salvat ce ai editat urmat de ENTER . Link spre comentariu
corneliu01 Postat Aprilie 5, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2012 am reusit in sfarsit sa fac senzorul.nu l-am pus inca in PLC, l-am probat la "rece". indiferent cata lumina ii vine la senzor, tensiunea nu trece de 9.99V (ceea ce e bine), insa daca il astup (cu degetul... acum nu stiu cata lumina poate trece prin degetul meu), tensiunea ajunge undeva la 2-3.5V... (variaza).o sa mai fac niste teste in week-end si sa vad si liniaritatea.Va multumesc la toti pt ajutor, in special d-lui torquemada, si o sa va tin la curent cum decurge lucrarea. Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 5, 2012 Partajează Postat Aprilie 5, 2012 E bine sa fie limitat accesul lateral al luminii - un tub metalic e ideal fiindca unele materiale plastice mai lasa sa treaca cate ceva. Pentru curentul de intuneric ii aplici deasupra un capacel tot metalic si astepti putin, fiindca la iluminari slabe exista oarecare inertie a fotorezistentei. Link spre comentariu
corneliu01 Postat Aprilie 6, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 6, 2012 intr-adevar.. este o mica inertie a senzorului, dar nu ma deranjeaza. l-am montat si la PLC, lucreaza bine, doar ca dupa o utilizare mai lunga (7-10min). tranzistorii aia doi pereche se infierbanta ca nu pot tinea degetul pe ei, si cand sunt fierbinti nu mai conduc nimic, ca nu mai are nici o tensiune la iesire. Pot sa-i schimb cu altceva care sa nu fie nevoiti sa se incalzeasca asa tare?ah.. si daca astup senzorul complet, tensiunea la iesire scare pana la 0.01V, deci functioneaza perfect. :damai adaug la cele spuse despre senzor.tind sa dau dreptate lui Ticu, cand a spus ca trebuie sa am in vedere raportul valorilor iluminarii. In stadiul cum e acum, functioneaza perfect, doar ca pt aplicatia mea, doar 20% imi este folositor, adica de la aprox 2V in jos (cand e pe insearate), atunci incepe a lucra reglarea luminozitatii si toata automatizarea facuta de mine. Nu se poate sa extind plaja de valori? De exemplu cand e pe inserate sa-mi dea 5 sau 7V (de ex), ca domeniul in care imi este folositor sa-mi fie mai "aerisit". Ca sa nu cresc/scad pt fiecare mV iluminarea cu X% (procente) ci sa fie mai multi mV pt un reglaj de 1% a iluminarii.Sper ca s-a inteles ce vreau sa spun, daca nu revin cu o alta formulare.cu tranzistorii nu am rezolvat, merge bine doar pe intuneric. daca folosesc senzorul la lumina naturala din timpul zilei, atunci e bai. Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 7, 2012 Partajează Postat Aprilie 7, 2012 Poti reduce iluminarea cu un filtru optic neutru care transmite numai o parte din lumina (20%). Neutru inseamna ca atenueaza la fel toate culorile, deci pentru ochi apare ca fiind gri. Pe vremea filmului alb-negru se facea din film expus partial (adica nu foarte negru). Poti cauta niste obiecte de material plastic adecvate ca forma (capace de pix etc.). Daca sunt colorate altereaza spectrul luminii transmise, dar de fapt nu te intereseaza prea mult acest lucru. Tranzistorii se incalzesc excesiv la curenti mari, din cauza rezistentei mici, adica iluminarii mari. Cu filtru de atenuare deja rezolvi partial problema. Mai poti micsora tensiunea de alimentare a oglinzii de curent. O observatie care nu s-a facut pana acum: tranzistorii ar trebui montati pe un radiator termic comun, ca sa aiba aceiasi temperatura (deci sa lucreze pe curbe caracteristice identice). Detalii despre functionare gasesti de exemplu aici http://www.circuiteelectrice.ro/aplicat ... -de-curent Exista si perechi de tranzistoare identice intr-o capsula comuna http://www.nxp.com/products/bipolar_tra ... ansistors/ Link spre comentariu
Vizitator torquemada Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 Am redus alimentarea oglinzii de curent > 2 ori, ceea ce duce la reducerea puterii disipate pe tranzistori > 4 ori. Am compensat scaderea curentului prin marirea lui R1 de la 100 de ohmi la 200 de ohmi. Poti mari sensibilitatea cind se insereaza marind amplificarea din semireglabilul de GAIN.La semnale luminoase mari bucla adaugata va reduce semnalul de intrare in operational prin divizare. Masoara tensiunea pe R1 cind se insereaza si la amiaza si da-ne niste valori ca sa definitivam montajul. sensor.doc Link spre comentariu
corneliu01 Postat Aprilie 8, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2012 am incercat sa modific din semireglabil sa vad ce face, dar prea mici au fost modificarile.o sa fac noul montaj, si revin cu rezultatele de dupa teste.si mai am o intrebare, cum e trecut factorul de amplificare (beta) in datasheet?... ca nu-l gasesc sau nu stiu eu cum sa-l caut.pentru perechea de tranzistori (la varianta anterioara) am folosit BC557B (ii aveam la indemana). n-or fi astia potriviti? sau trebuie sa-i schimb obligatoriu cu BC179B?edit: cred ca am gasit pana la urma.. e vb de h(indice)fe. Link spre comentariu
corneliu01 Postat Iunie 25, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2012 am facut montajul, pe placuta PCB. din ce am observat, cu cat valoarea R1 e mai mare cu atat creste tensiunea de iesire (cea 0-10V), asa ca nu am mai facut masuratori si alte chestii, am incercat pe o placa de test tip breadboard, si montajul a mers perfect. apoi l-am pus pe PCB, si in loc de R1 am pus un semireglabil si-i stabilesc valoarea dupa preferinta, doar ca, nu stiu ce am gresit, regulatorii de tensiune se infierbanta pana crapa, asta in timp de max 1 minut de la punerea sub tensiune, am verificat cu multimetrul, nu exista scurt pe undeva, circuitul e bun. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum