Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

As dori sa imi construiesc un amplificator

Postări Recomandate

amplificarea de la central e cea mai simpla schema,integratul 3 condensatori polarizati si unul nepolarizat,sii nu i dau de cap???Dispun de un multimetru digital si de un genius ce m-a disperat,vreau sa invat cum masor urmatoarele componente cu ajutorul aparatului:1.condensator polarizat2.condensator nepolarizat(ceramic)3.rezistenta4.dioda normala si dioda zenner5. tranzistor pnp si npn si cum ii deosebesc5.cum si daca se poate masura un integrat finalCe stiu si vreau sa ma corectati unde gresesc:1 rezistenta o masor pe ohmmetru unde imi arata valoarea in ohm sau ko(se poate sa fie arsa si totusi sa arate o valoare?2.dioda normala si zenner,cu multimetru pe semn dioda,intr o parte conduce,in alta nu3.integrat final...intre pinii de alimentare,+ si - daca nu au rezistenta este ars...????intreb4.tranzistori pnp si npn sunt compusi din emitor baza colector ,unii au sageata pe emitor in sensul intrarii altii pe iesire,nu mai stiu care cum,ce mai tin minte de pe vremea cand eram mic e ca ma uitam la pinii tranzistorului ca la un triunghi cu varful in sus si apoi de la stanga la dreapta,E-B-C...iar nu mai sunt sigur...aaa si cum ii diferentiiez la ochi5.condenstorii polarizati si cei nepolarizati(ceramici)cum se pot verifica,fara capacimetru?????????????

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 152
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1.Condensatorul polarizat se verifica setand aparatul pe capacimetru, insa depinde de maximul valorii masurabile de aparatul tau, ai la aparatul de masura niste valori urmate de literele u si n, acelea sunt setarile la care aparatul poate masura capacitatea si pentru asta ai si o priza separata pentru condensatori, asta bineinteles daca aparatul tau masoara si capacitate, daca nu atunci iti trebuie capacimetru.

2.Condensatorii ceramici, nepolarizati si ori de care ar mai fi tot cu capacimetrul se verifica si trebuie sa aiba o valoare cat mai apropiata de ceea ce scrie pe ele pentru a fi ok.

3.Rezistentele se masoara cu aparatul setat pe Ohm, ele au un anumit cod pe ele format din 4 sau 5 culori care corespund unei anumite valori, sau unele pot avea direct valoarea inscrisa, tu masori cu aparatul pe Ohm si ca sa fie buna rezistenta trebuie sa iti arate cat mai aproape de valoarea inscrisa, fie cu cifre fie cu cod.

4.Diodele se masoara cu aparatul setat pe dioda, principiul este simplu, intr-un sens trebuie sa conduca, sa arate pe aparat cateva sute iar in celalalt sens sa nu arate nimic.

5.Tranzistorii se pot masura tot cu aparatul setat pe dioda, la bipolare poti deosebi polaritatea NPN de PNP destul de simplu, in sensul ca unele conduc intr-un sens si celelalte in sens invers, spre exemplu un BC546 care este bipolar NPN cu baza in jumatate, ca sa il masori dai aparatul pe dioda si pui firul rosu pe baza si cel negru pe cate unul din ceilalti 2 pini ai tranzistorului, trebuie sa dea valori cat mai apropiate la ambii pini iar in sens invers, adica si anume cu firul negru la baza si cel rosu la cate unul din ceilalti 2 pini sa nu dea nimic, acesta este tranzistorul bipolar NPN, la cei PNP este exact invers, cu negru la baza conduce, cu rosu la baza nu conduce.

Legat de problema ta, din cate imi dau seama din poze diodele alea zenner care se incalzesc alimenteaza un circuit de comanda/corector ton sau ceva de genul, verifica acolo unde merge alimentarea lor sa nu fie probleme, si mai verifica f atent fiecare conexiune ( sunt destule vad ), este totusi posibil sa fi gresit tu pe undeva.

Link spre comentariu

realizezi ca puteai sa ma ajuti cu vreun sfat la intrebaile mele,nu spunandu mi ceva ce stiu deja..sincer nu avem khef de electronik,dar ma luat flama cu geniusu asta,fratele meu are magazin de reparatii telefoane,am o gramada de scule,dar el nu ma poate ajuta k la telefoane e alta tehnologie.de aia va intreb pe voi,el si asa o zis k dak merg sa mi iau tigari imi arunk geniusu asta la gunoi,dar eu vreau sa l FAC SI O SA IL FAC!

Link spre comentariu

realizezi ca puteai sa ma ajuti cu vreun sfat la intrebaile mele,nu spunandu mi ceva ce stiu deja

Mai, eu ti-am raspuns la intrebari cat se poate de simplu si pe intelesul tuturor, nu pricep care este nemultumirea ta... :nas: Electronica nu este la indemana oricui si nu e ceva ce poti invata si deveni expert doar in cateva luni, ea cere multa rabdare, cere ani de experienta, aparatura de specialitate care costa si multa multa teorie, sa tot tocesti la documentatie si nu doar sa intrebi pe altii orice chestie marunta ca nu asa se invata, forumul acesta este informativ, sa te ajute sa gasesti documentatia potrivita insa tine doar de tine sa inveti, nimeni nu-i obligat sa iti faca munca ta.
Link spre comentariu

realizezi ca puteai sa ma ajuti cu vreun sfat la intrebaile mele,nu spunandu mi ceva ce stiu deja

Mai, eu ti-am raspuns la intrebari cat se poate de simplu si pe intelesul tuturor, nu pricep care este nemultumirea ta... :nas: Electronica nu este la indemana oricui si nu e ceva ce poti invata si deveni expert doar in cateva luni, ea cere multa rabdare, cere ani de experienta, aparatura de specialitate care costa si multa multa teorie, sa tot tocesti la documentatie si nu doar sa intrebi pe altii orice chestie marunta ca nu asa se invata, forumul acesta este informativ, sa te ajute sa gasesti documentatia potrivita insa tine doar de tine sa inveti, nimeni nu-i obligat sa iti faca munca ta.
nu pt tine era valabil,tu m ai ajutat tot timpul Ei, cu astea trebuia sa incepi..vezi ca sunt multe tutoriale si cumpara-ti aparatura de masura, altfel..mai sus un post citete..si ii cer si lui sukuze pt ce am zis,sunt nedormit,si dezamagit k nu i dau de cap scuze dak am suparat pe cineva
Link spre comentariu

Ok atunci, oricum cred ca si anume colegul iti va accepta scuzele.Asadar tie iti trebui in primul rand multa rabdare, apoi trebuie aparatura de diagnoza si control, adica de masurat si verificat, daca multimetrul tau nu are si capacimetru incorporat atunci trebuie sa iti cumperi si asa ceva ca astfel a verifici condensatorii, de obicei se defecteaza cei electrolitici si pe acestia trebuie sa ii verifici, verifici de asemenea sa nu ai scurt accidental pe undeva pe placi, o ideie ar fi sa veifici si consumul montajului care se alimenteaza din acele diode astfel stii aca ceva este totusi in neregula dupa ele.

Link spre comentariu

E ciudat,doar cu alimentarea,se incalzesc doar rezistentele si diodele,finalul e rece,am dat jos puntea de diode,am verifict toate diodele sunt ok,am dat jos conzi de fltraj ok.inarca si descarca,am schimbat si eletroliticii aia mici de langa conzii de filtraj ii aveam de pe cealalta palca unde stiu ca mergeau. cum masor tensiunea de dup punte?

post-59095-139829398697_thumb.jpg

Link spre comentariu

Acum scoate (sau izoleaza legatura care pleaca de unde se uneste dioda cu rezistorul) capatul diodei (dinspre rezistor) si a rezistorului (dinspre dioda) si uneste-le si refa masuratorile. Se pare ca acei consumatori care au acele stabilizari sunt defecte pt. ca trag mai mult curent (decat cel normal pt. stabilizare).Daca verifici sumele tensiunilor, adica 15,3+12,5=22,6+5,3=27,9V; asta-i tensiunea de dupa punte.

Link spre comentariu

Acum scoate (sau izoleaza legatura care pleaca de unde se uneste dioda cu rezistorul) capatul diodei (dinspre rezistor) si a rezistorului (dinspre dioda) si uneste-le si refa masuratorile. Se pare ca acei consumatori care au acele stabilizari sunt defecte pt. ca trag mai mult curent (decat cel normal pt. stabilizare).Daca verifici sumele tensiunilor, adica 15,3+12,5=22,6+5,3=27,9V; asta-i tensiunea de dupa punte.

Nu iti inteleg calculul deloc!
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări