Marian Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Ok, pai in primul rand depinde ce sarcina pui la amplificator, adica difuzorul de cati Ohm va fi, 4 sau 8, si iata pentru fiecare: -In situatia in care vei pune difuzor de 4 Ohm la fiecare canal atunci din pdf-ul CI-ului aflam ca tensiunea de alimentare trebuie sa fie de maxim +/-18Vcc, ceea ce inseamna ca traful in cauza va fi de 2x12Vca. Stim tensiunea necesara la traf, acum mai trebuie si curentul, si pentru asta aflam intai puterea, amplificatorul in cauza este capabil de maxim 35W in sarcina de 4 Ohm, ei bine randamentul indicat de 65% sugereaza ca fiecare amplificator in parte trebuie sa primeasca de la sursa cu minim 65% mai multa putere decat poate el livra in boxe ca astfel sa lucreze ok, si deci 65% din 35 este 22,7, asadar adunam cei 35W care ii poate da amplificatorul cu cei 22,7W in plus sugerati de randament si astfel obtinem 57,7, indicat este sa rotunjesti in plus, asadar la 60W. Bun, pentru un singur amplificator avem nevoie de o sursa capabila la tensiunile alea sa dea 60W, cum insa tu vrei 4 amplificatoare care se vor alimenta in paralel de la aceeasi sursa acei 60W trebuiesc inmultiti la 4, si astfel ajungi la 240W putere necesara de la sursa, acum ca stii si puterea necesara sursei afli si curentul: I=P/V=240/24=10A. Asadar in cazul in care difuzoarele sunt de 4 Ohm vei cere un traf de 2x12Vca; 10A. -In situatia in care pui difuzoare de 8 Ohm situatia se schimba putin la tensiunile de alimentare, in acest caz acestea pot urca pana la maxim +/-22Vcc, asadar iesirile trafului vor fi de 2X15Vca, avand in vedere ca diferentele de putere la iesire intre sacini de 4 Ohm si sacini de 8 Ohm sunt mici, vom lua ca si putere necesara de la sursa tot cei 240W, si curentul de aceasta data va fi in traf de I=P/V=240/30=8A. Asadar daca difuzoarele ce le pui vor avea 8 Ohm atunci traful necesar va trebui sa aiba 2X15Vca; 8A. PS: Dupa cum ai observat sper, as fi putu a iti dau pe scurt doar datele insa am vrut sa detaliez putin si motivele pentru care se cer aceste date in speranta ca vei fi invatat ceva nou, sau ca macar vei fi inteles catusi de putin ceva de aici, devreme ce tot sustii ca vrei sa inveti. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Tie din 12V AC iti da 18V DC ?? Radu, iti trebuie un transformator de 200W si 2x15V. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Tie din 12V AC iti da 18V DC ??Bineinteles ca nu, din 12Vca se obtin teoretic 16,9Vcc dupa redresare si filtrare insa cei +/-18Vcc reprezinta tensiunea maxim sugerata, si 12Vca mi se pare o valoare mai standardizata ca sa zic asa, asadar imi sustin in continuare sugestia, nu este indicat sa se forteze limitele CI_ului, mai ales ca e vorba de 4Ohm. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Tu vad ca n-ai auzit de caderea pe puntea redresoare si caderea in sarcina.Si nici amperajul nu e bine calculat, nu e 10A e 7A ! Link spre comentariu
Marian Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Tu vad ca n-ai auzit de caderea pe puntea redresoare si caderea in sarcina.Desi nu inteleg interventia ta o sa iti fac totusi pe plac si imi voi demonstra totusi punctul de vedere, in situatia in care traful s-ar face de 2x15Vca asa cum tu spui, atunci din cei 15Vca scadem 1,4 cat are nevoie puntea redresoare sa isi faca treaba si raman 13,6Vcc dupa punte pentru condensatori de redresat, si pe acestia ii inmultim cu radical din 2 si obtinem 13,6*1,41=19,1, si pentru sacina de 4 Ohm se forteaza limitele tda-ului ( care oricum nu-i stralucit ), si sa-mi fie cu iertare insa pentru integritatea CI-ului conteaza tensiunea in gol ce o va primi la fiecare alimentare a sa, daca infasurarea secundarelor se face cu sarma suficient de groasa atunci caderea tensiunii in sarcina va fi destul de mica, asadar repet, sustin sugestia mea in continuare, avand in vedere ca Radu este incepator nu-si permite experimente ci este indicat sa sacrifice cativa W pentru un amplificator care va functiona mai mult.Si nici amperajul nu e bine calculat, nu e 10A e 7A !Nu e bine din punctul tau de vedere poate, nu insa si in realitate, daca mai revizuiesti o data calculele mele vei vedea ca cei 10A sunt calculati corect avand in vedere datele implicate, am sugerat 240W de la sursa, si cum tensiunea maxima intre ramuri ar fi de 24Vca cum ajungi tu la 7A impartind 240 la 24? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 ... radical din betacaroten Deci tu il alimentezi la tensiune mai mica si iti da putere mai mare ? 240W ? de unde ? Daca ar alimenta cu traf de 12V mai scoate 20W pe canal, iar consumul total va fi 120W nu 240W. Ok, atunci daca vrei sa nu-l fortam la limita, ii trebuie un traf de 150W 2x13,5V cu sarma de 6A Link spre comentariu
__farad__ Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 ... radical din betacaroten Deci tu il alimentezi la tensiune mai mica si iti da putere mai mare ? 240W ? de unde ? Daca ar alimenta cu traf de 12V mai scoate 20W pe canal, iar consumul total va fi 120W nu 240W. Ok, ca sa nu-l fortam la limita atunci ii trebuie un traf de 150W 2x13,5V cu sarma de 6A Si daca mai pune un preamplif corector si vu-metru si beculete si leduri si... chestii? Eu credeam ca e mai bine sa supradimensionezi un pic sursa. Adica daca am nevoie de 7A pt amplif de ce sa nu pun traf de 10A? Asa am si puterea asigurata si nici traful nu lucreaza la limita.Parerea mea. offtopic: @Dudikoff, oaia ta se uita urat la mine Link spre comentariu
Marian Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 @Dudikoff Sa nu-mi spui ca tu reinventezi metodele astea de calcul care sunt totusi de rutina de altfel, ca zau nu te cred Bineinteles ca tensiunea dupa condensatorii de filtrare este mai mare cu radacina patrata din 2, asta inseamna cu 1,41, regula asta nu-i inventata de mine si inainte sa incerci sa ma ridiculizezi ar trebui totusi sa te mai documentezi.Pe de alta parte tu chiar citesti ce am scris eu sau doar ti-au sarit unele cifre in ochi? spune-mi te rog unde am specificat eu ca alimentate acele amplificatoare cu tensiunea aia dau 240W? mai citeste o data si vei vedea ca cei 240W la care am facut referire reprezinta puterea necesara de la traf, puterea utila in difuzoare va fi in jur de 30W per canal, insa exista si randamentul ala de 65% care protesteaza ca el vrea energie mai multa decat da in difuzor, de aceea daca vei citi din nou integral de data asta ceea ce am sugerat eu vei descoperi ca interventiile tale impotriva mea sunt fara acoperire, dar in fine fiecare cum se simte mai bine, nu-i problema PS: Radu ti s-au oferit datele necesare, e dreptul tau sa alegi ceea ce ti se pare potrivit, noi nu putem decat sa ne dam cu parerea. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Pai nu a specificat daca mai pune si preamplif, corector, vu-metru, leduri sau becuri de pom de iarna, ca asa ii mai bagam un 20% la putere. De obicei cei ce supradimensioneaza sint cei ce nu stiu sa calculeze exact de cat e nevoie (nu ma refer la persoanele de fata, ci la altii).Marian, NU ridicularizez pe nimeni si nu fac nici o interventie impotriva ta, doar mi-am spus parerea, la fel ca tine. Iar parerea mea e ca de atata teorie iti scapa unele lucruri practice. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Pai nu a specificat daca mai pune si preamplif, corector, vu-metru, leduri sau becuri de pom de iarna, ca asa ii mai bagam un 20% la putere. De obicei cei ce supradimensioneaza sint cei ce nu stiu sa calculeze exact de cat e nevoie (nu ma refer la persoanele de fata, ci la altii).Deja devenim ironici, oare de ce nu sunt surprins? In fine @Dudikoff pana la urma fiecare cum stie el mai bine, nu ai reusit sa demonstrezi asazisele greseli din calculele mele si totusi insisti, esti mai vechi decat mine pe forum si-mi place sa cred ca esti mai bun de atat, de aceea din respect pentru vechime prefer sa ma retrag din aceasta discutie, e dreptul tau sa contesti ceva insa ai si obligatia de a argumenta detaliat observatiile, dar in fine.. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 N-am detaliat petru ca am presupus ca te pricepi si iti dai singur seama. Dar m-am inselat... Deci in primul post de pe pagina asta ai zis asa : "...si astfel ajungi la 240W putere necesara de la sursa... ...Asadar in cazul in care difuzoarele sunt de 4 Ohm vei cere un traf de 2x12Vca 10A." Deci tu, cu 2x12V scoti 240W. Ceea ce este gresit ! Cu 12V la traf o sa mai ai 14V DC in sarcina. Cu 14V mai scoti 20W pe canal, x 4 canale = 80W, adaugand si puterea disipata de integrat rezulta 120W Link spre comentariu
paradisio90210 Postat Martie 3, 2012 Autor Partajează Postat Martie 3, 2012 Ok, pai in primul rand depinde ce sarcina pui la amplificator, adica difuzorul de cati Ohm va fi, 4 sau 8, si iata pentru fiecare: -In situatia in care vei pune difuzor de 4 Ohm la fiecare canal atunci din pdf-ul CI-ului aflam ca tensiunea de alimentare trebuie sa fie de maxim +/-18Vcc, ceea ce inseamna ca traful in cauza va fi de 2x12Vca. Stim tensiunea necesara la traf, acum mai trebuie si curentul, si pentru asta aflam intai puterea, amplificatorul in cauza este capabil de maxim 35W in sarcina de 4 Ohm, ei bine randamentul indicat de 65% sugereaza ca fiecare amplificator in parte trebuie sa primeasca de la sursa cu minim 65% mai multa putere decat poate el livra in boxe ca astfel sa lucreze ok, si deci 65% din 35 este 22,7, asadar adunam cei 35W care ii poate da amplificatorul cu cei 22,7W in plus sugerati de randament si astfel obtinem 57,7, indicat este sa rotunjesti in plus, asadar la 60W. Bun, pentru un singur amplificator avem nevoie de o sursa capabila la tensiunile alea sa dea 60W, cum insa tu vrei 4 amplificatoare care se vor alimenta in paralel de la aceeasi sursa acei 60W trebuiesc inmultiti la 4, si astfel ajungi la 240W putere necesara de la sursa, acum ca stii si puterea necesara sursei afli si curentul: I=P/V=240/24=10A. Asadar in cazul in care difuzoarele sunt de 4 Ohm vei cere un traf de 2x12Vca; 10A. -In situatia in care pui difuzoare de 8 Ohm situatia se schimba putin la tensiunile de alimentare, in acest caz acestea pot urca pana la maxim +/-22Vcc, asadar iesirile trafului vor fi de 2X15Vca, avand in vedere ca diferentele de putere la iesire intre sacini de 4 Ohm si sacini de 8 Ohm sunt mici, vom lua ca si putere necesara de la sursa tot cei 240W, si curentul de aceasta data va fi in traf de I=P/V=240/30=8A. Asadar daca difuzoarele ce le pui vor avea 8 Ohm atunci traful necesar va trebui sa aiba 2X15Vca; 8A. PS: Dupa cum ai observat sper, as fi putu a iti dau pe scurt doar datele insa am vrut sa detaliez putin si motivele pentru care se cer aceste date in speranta ca vei fi invatat ceva nou, sau ca macar vei fi inteles catusi de putin ceva de aici, devreme ce tot sustii ca vrei sa inveti. MULTUMESC FRUMOS! Link spre comentariu
paradisio90210 Postat Martie 3, 2012 Autor Partajează Postat Martie 3, 2012 Tie din 12V AC iti da 18V DC ?? Radu, iti trebuie un transformator de 200W si 2x15V. 2x14.7 imi scoate transformatorul,masurat cu multimetru pe alternativ,si dupa punte am undeva intre 18 si 19v Link spre comentariu
paradisio90210 Postat Martie 3, 2012 Autor Partajează Postat Martie 3, 2012 va rog frumos nu va certati si nici nu faceti misto unii de altii aici,e topicul care l-am deschis eu si imi doresc sa predomine armonia,calmul si intelegerea.Va multumesc antiipat!Ca idee,am un prieten,un om mai in varsta care a fost electrician si a construit o multime de transformatoare,am vorbit cu el si imi poate face unul,mi-a spus sa ii dau doar datele,acum le am si am sa il sun sa i le comunic ca sa inceapa lucrarea.In ceea ce ma priveste pe mine,vreau sa construiesc aceste 4 amplificatoare pe o placa de textolit de 16cmX9cm,pe care am achizitionat-o impreuna cu clorura ferica,marker si burghiu,restul de piese am sa le comand de pe net prin curier,pentru un amplificator am deja,l-am construit pe placa de test,l-am testat,functioneaza,e ok,sunt super multumit,ideea e in felul urmator,pe aceasta placa de textolit de 16cmX9cm(pentru ca atat are placa de front si rear din Geniuis si nu am loc mai mult de amplasament) vreau sa fac cablajul pentru 4 amplificatoare cu Tda2050 plus condensatorii de filtrare si diodele,pentru ca ceea ce am gasit pe datasheet in legatura cu cablajul de la acest amplificator nu ma incanta deloc,e de prost gust si nu am loc sa le incorporez pe toate 4 plus puntea de redresare am decis sa modific cablajul,cat mai simplu si cat mai compact,am sa il postez pentru ca vreau sa fiu corectat unde si daca am gresit,in prima faza am proiectat doar pentru un singur canal,dar am sa proiectez pentru toate 4 plus puntea de redresare,a avea totusi nevoie de un sfat in legatura cu legatul alimentarii intre amplifiatoare pentru ca vreau sa evit efectul de bucla de masa(asa am auzit ca ii spune,au cel putin vreau sa evit greselile,pt ca sunt un perfectionist)in primul rand atasez schema cablajului sa imi spuneti dacae proiectata bine si apoi am sa intreb cum trebuie sa le conectez intre ele,ca sa pot sa imprim odata cablajul!Multumesc! Link spre comentariu
George Postat Martie 3, 2012 Partajează Postat Martie 3, 2012 E gresit. Din ce vad acolo tu ai conectat masa (gnd) la -Vs de la alimentator. Link spre comentariu
Postări Recomandate