Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

As dori sa imi construiesc un amplificator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 152
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Multumesc la toata lumea,am reusit....merge si sunt foarte multumit,am facut unul pe placa de proba,eram curios cum se aude si e ok....scrie in datasheet ca scoate 32 de watt,sunt curios daca stie cineva la tensiune de...14.6v.14.6v 29.7v in punte ce putere scoate??? Pe condensatorii de filtraj am,19.2v.....intrebarea este,daca reusesc sa compactez desi ar trebui sa pot 4 amplificatoare cu tda 2050 pe o placa de textolit de 9cmX16cm pe care sa imi fac eu cablajul,e de ajuns o singura sursa de filtrare?si rezista transformatorul?....am un genius in care s-a ars partea de amplificare fata si surround,ma refer cablaj deteriorat la maxim,ars cablajul,si ideea cu tda2050 mi se pare buna,o sa trebuiasca sa imi schimb diuzoarele cu unele mai puternice si pe 4 ohm,si e o diferenta de la 4x14w,la 4x32.....ce parere aveti,sa incerc sa construiesc amplicatorul,mentionez ca partea de decodare de semnal functioneaza,deci as avea de unde sa alimentez cu semnal audio pe 4 cai...astept pareri si reclamatii,o seara faina va doresc si ms pt ajutor la toti.

Link spre comentariu

Multumesc la toata lumea,am reusit....merge si sunt foarte multumit,am facut unul pe placa de proba,eram curios cum se aude si e ok....scrie in datasheet ca scoate 32 de watt,sunt curios daca stie cineva la tensiune de...14.6v.14.6v 29.7v in punte ce putere scoate??? Pe condensatorii de filtraj am,19.2v.....intrebarea este,daca reusesc sa compactez desi ar trebui sa pot 4 amplificatoare cu tda 2050 pe o placa de textolit de 9cmX16cm pe care sa imi fac eu cablajul,e de ajuns o singura sursa de filtrare?si rezista transformatorul?....am un genius in care s-a ars partea de amplificare fata si surround,ma refer cablaj deteriorat la maxim,ars cablajul,si ideea cu tda2050 mi se pare buna,o sa trebuiasca sa imi schimb diuzoarele cu unele mai puternice si pe 4 ohm,si e o diferenta de la 4x14w,la 4x32.....ce parere aveti,sa incerc sa construiesc amplicatorul,mentionez ca partea de decodare de semnal functioneaza,deci as avea de unde sa alimentez cu semnal audio pe 4 cai...astept pareri si reclamatii,o seara faina va doresc si ms pt ajutor la toti.

Vad ca in acest topic viewtopic.php?f=17&t=105386 ai precizat ca asta e seria de pe transformator: CTP-10311U-2 Dupa cum se specifica intr-un alt topic gasit tot aici pe forum viewtopic.php?f=16&t=10022 transformatorul CTP-10311U-2 are urmatoarele caracteristici:INPUT: AC- 230V/50Hz OUTPUT: AC- 28VCT/2.4A -front and rear (4sp) 12V/1A -center 40VCT/1.2A -subwooferDeci secundarul pentru alimentarea satelitilor poate debita o putere maxima de 67 wati (P=UXI=28X2,4=67,2 wati).Dupa cum ai vrea tu sa faci, sa presupunem ca ai avea cate un tda2050 pe fiecare satelit (in total ei fiind 4 la numar). Un sigur tda va avea nevoie cam de 50w de la sursa de alimentare pentru a debita 32 w pe difuzor (in datasheet se specifica un randament de 65-67% pentru tda2050). Deci per total toate cele patru tda2050 ar avea nevoie cam de 200w de la sursa de alimentare. Deci in concluzie sursa de alimentare nu o sa iti duca ceea ce vrei tu sa faci. De asemenea si chestia cu legatul lor in punte cade.
Link spre comentariu

Tema asta nu prea are ce sa caute aici, autorul ei este foarte slab pregatit in domeniul electronicii, asadar ar trebui sa fie mutata tema la sectiunea incepatorilor, ca sa postezi aici se presupune ca stii totusi cate ceva. :aut: @paradisio90210 as sugera sa pui mana pe carte sa studiezi, sa te documentezi, sa inveti macar principiul de baza al functionarii celor mai importante tipuri de componente, sa stii ce-i ala condensator ce-i aia rezistenta, ce-i ala tranzistor, si ce fac ele, abia apoi te poti apuca sa faci amplificator.

Am bazele de cand eram mic,doar ca am ajuns la un nivel si apoi m-am indreptat catre arte martiale,in parte am idee de piese,candva le visam,dar timpul a trecut,pe mine nu m-a mai pasionat,de asta va intreb pe voi fiindca va ocupati cu asta toata ziua.....aa si pe la 9 ani faceam montaje darlington cu 2n3055 si eft care si acuma mi le amintesc:)))mama lor de eft-uri k numa cu aia lucram:)))

post-59095-139829393868_thumb.jpg

Link spre comentariu

sa intelele ca putea sa alimenteze 2 integrate tda 7269a..care sunt stereo,si nu poate sa alimenteze 4 tda 2050?ok....cam de cati w putere al transformatorului am nevoie pt a scoate 4 x32w si daca stie o schema de ridicare a puteriii,si de ce nu ar merge sa pun 4 ampificatoare,atata timp cat am semnal decodat pe 4 cai.....?deci logic am nevoie doar de 4 ampliicatoare....o schema ceva pls

Link spre comentariu

The TDA 2050 is a monolithic integrated circuit inPentawatt package, intended for use as an audioclass AB audio amplifier. Thanks to its high powercapability the TDA2050 is able to provide up to35W true rms power into 4 ohm load @ THD =10%, VS = ±18V, f = 1KHz and up to 32W into8ohm load @ THD = 10%, VS = ±22V, f = 1KHz.Moreover, the TDA 2050 delivers typically 50Wmusic power into 4 ohm load over 1 sec at VS=22.5V, f = 1KHz...............

post-59095-139829393872_thumb.jpg

post-59095-139829393877_thumb.jpg

Link spre comentariu

@paradisio90210, orice amplificator ca sa lucreze asa cum este proiectat are nevoie ca sursa ce il alimenteaza sa ii livreze atat tensiunea cat si curentul potrivit, produsul acestora formand puterea de care sursa este capabila, totodata in calculul puterii absorbite de la sursa de amplificatorul in cauza se ia in considerare si randamentul acestuia, adica el nu poate livra pe difuzor intreaga putere ce o primeste de la sursa, ci o buna parte din aceasta se pierde transformandu-se in caldura disipata, ei bine colegul @george a explicat totusi destul de bine situatia ta si motivele pentru care acel traf nu poate suporta ceea ce vrei tu sa faci, nu pricep ce nu intelegi ( ca spui si ca ai avut totusi de-a face cu electronica in trecut-nu prea se vede :rade: ).

Asadar repet si eu ceea ce a spus si colegul, TDA-ul asta are un randament de aproximativ 65%, adica asta inseamna ca din totalul puterii primite de la sursa poate livra in difuzor doar 65%, sau cu alte cuvinte ca sa ai in difuzor 35W trebuie sa dai din sursa cu 65% mai mult, si deci asta inseamna ca puterea la sursa pentru un singur amplificator TDA din la tre sa fie de 57,75W ( 65% din 35 este 22,75 ), se va rotunji la 60W, si pentru 4 asemenea amplificatoare ai nevoie de 60W*4=240W de la sursa, si avand in vedere ca tensiunea cumulata intre ramuri este de 28Vca afli curentul necesar trafului: 240W/28V=8,5A, adica aproape de 4 ori mai mult decat poate traful tau, intelegi acum de ce nu merge? Nu ai curent suficient la traf.

Link spre comentariu

...Pentru 4x32w iti trebuie un traf de minim 150w...

Si cum anume ai ajuns la valoarea aia de 150W pentru 4 bucati de TDA2050? 4*32W=128, si tu ai dat ca e nevoie de 150W la sursa, asta ar insemna ca ai un randament de peste 80% al amplificatorului, ori as vrea si eu un asemenea amplificator :rade:

ok :speriat ,Te rog frumos da-mi atunci o schema de amplificator audio pe 4 canale care ca poata fi alimentata de transformatorul meu,si sa scoata ceva putere,ca de cablaj si restul ma ocup eu!sau va mai intreb pe voi:))))) :101

@paradisio90210 tu citesti ce se scrie pe aici?, tu nu intelegi ca traful tau nu poate suporta puterea necesara pentru 4 amplificatoare deoarece este prea slab in curentul suportat? ce-i asa greu de priceput? :sparge:
Link spre comentariu

Eram in ceata rau,dar acum sunt in intuneric total:)))) :ras: ca un amplificator sa scoata o putere de x watti trebuie si puterea in watti de alimentare a transformatorului sa fie aceeasi,cu alte cuvinte un transformator care scoate o anumita tensiune de alimentare si de exemplu 50 de watti poate alimenta doar un aplificator care scoate maxim 50 de watti?VA ROG LAMURITI-MA CA MA GANDESC SERIOS SA APELEZ LA UN PSIHOLOG ELECTRONIST,sper sa existe asa ceva:)))

Link spre comentariu

@paradisio90210 un lucru este cert, pe tine nimeni nu te poate lamuri, nu cunosti nici macar notiuni elementare de fizica de clasele primare, in aceste conditii nu prea ai ce sa cauti aici, sfatul meu sincer este sa stai potolit ca din prea multa ignoranta risti sa te electrocutezi ( daca nu stii ce e aia, a te electrocuta inseamna a te curenta, asta macar sper ca stii ce inseamna ).

Link spre comentariu
Vizitator Roman_Radu

@paradisio90210 un lucru este cert, pe tine nimeni nu te poate lamuri, nu cunosti nici macar notiuni elementare de fizica de clasele primare, in aceste conditii nu prea ai ce sa cauti aici, sfatul meu sincer este sa stai potolit ca din prea multa ignoranta risti sa te electrocutezi ( daca nu stii ce e aia, a te electrocuta inseamna a te curenta, asta macar sper ca stii ce inseamna ).

@paradisio90210 sunt,vad ca nu ma mai pot loga cu celalalt cont,sincer eu pun niste intrebari,NU FORTEZ PE NIMENI SA IMI RASPUNDA,si nu cred ca toti de aici s-au nascut stiind sa construiasca amplificatoae sau cunostiinte de fizica,insa unii oameni sunt ambitiosi si doresc sa invete lucruri noi ,adica sa isi depaseasca limitelele,as putea sa imi cumpar un logitec z5500 si sa termin cu amplificatoarele,dar ma pasioneaza si vreau sa invat,nu cred ca are cineva dreptul sa judece un om pentru ca intreaba,daca cineva intreaba inseamna ca nu stie si vrea sa afle de la cineva mai destept decat el,iar acea persoana in cazul meu esti tu,care stii raspunsurile la intrebarile mele,daca nu doresti sa imi raspunzi este ok,se va gasi cineva sa ma ajute,dar un lucru te rog,nu judeca oamenii care vor sa invete si care intreaba,pentru ca odata nici tu nu stiai cum se baga stecherul in priza,si daca erai certat pe tema asta ti-ar fi daunat,daca te am jignit cu ceva imi cer scuze,dar nu imi spune unde imi este locul pentru ca fiecare om are domeniul sau in care exceleaza,unii in electronica altii in altceva,ideea in sine este ca nu am intrat aici sa ma cert sau sa ma contrez cu cineva ci pur si simplu din pasiune,pentru ca asta am crezut ca este aici,un forum de oameni pasionati de electronica,si cred ca oricine are dreptul sa intrebe pentru ca asta inseamna ca vrea sa invete,faptul ca tu stii mai multe decat mine si ma tratezi asa inseamna o lipsa de respect pentru cei care nu stiu,cu alte cuvinte ma vezi inferior,asta nu trebuie sa se intample,toti oamenii suntem egali si trebuie sa ne ajutam,iar daca nu poti sau nu vrei sa ajuti un om pentru ca ti se pare ca e prost macar lasa-l sa isi gaseasca calea singur!Sunt sportiv de MMA,iar faptul ca tu poate nu ai nici kilele mele nici masa mea muculara si nici tehnicile mele nu ma fac sa iti vorbesc de sus,si daca ai veni sa te antrenez te as ajuta ti as creste increderea in tine,un singur lucru in viata nu costa nimic RESPECTUL!si asta este ceea ce un om este
Link spre comentariu

:rade: Bine Radu, cum spui tu, una zic eu si alta intelegi :da

Atunci hai sa o luam altfel, inainte de toate ar fi de mentionat faptul ca nu tin minte sa ma fi laudat ca stiu eu marea cu sarea sau ca-s mai bun ca tine, insa daca tot aduci discutia pe calea asta atunci da, esti destul de slab in electronica, chiar foarte slab, si totusi nu asta este problema, ci chestia e ca tu nu intelegi notiunile de baza ale fizicii, ale electronicii, fara de care nu ai cum sa devii electronist nici macar amator, doresti sa realizezi un amplificator insa nu cunosti notiunile de baza fara de care este cel mult o intamplare sa reusesti, si totusi insisti si vrei sa inveti, ok sunt de acord si nici nu spun ca nu ar trebui sa fie asa, insa trebuie sa incepi cu inceputul, ceea ce vrei tu sa faci este ca si cum ai invata sa mergi pe bicicleta inainte sa inveti sa pasesti, asadar cauta sa inveti intai cat mai bine ce este Tensiunea; Curentul; Puterea, apoi studiaza componentele de baza, active, pasive, ce sunt ele, cum se numesc, cum functioneaza fiecare, abea apoi te poti apuca sa faci unele montaje simple pe care sa le si intelegi si pe parcurs ce evoluezi pe cat se poate, vei progresa si la circuite mai avansate, am incercat deja sa iti explic nu doar 1 data ce si cum legat de tema deschisa de tine dar esti insuficient pregatit sa intelegi notiunile implicate si zau ca nu o spun cu rea intentie.

Ti-as sugera sa vizitezi sectiunea incepatorilor unde gasesti prin primele teme informatii pretioase, eventual daca si anume stai bine cu limba engleza atunci ti-as sugera sa descarci si sa citesti The Art Of Electronics, dupa ce o vei fi citit vei intelege mult mai multe.

Link spre comentariu
Vizitator Roman_Radu

multumesc mult,stiam ca esti om bun,intrebarea mea trebuia sa fie simpla,nu stiu de ce am complicat o atat.amplificatorul cu tda 2050 l am facut azi dimineata pe la 5 l-am terminat,merge si sunt multumit,acum ceea ce vreau este sa fac 4 asemenea amplificatoare pentru ca sunt multumit de ele,am un prieten mos electrician care face transformatoare,daca poti spune-mi te rog ce caracteristici ar trebui sa aiba acest transformator ca sa imi alimenteze si sa functioneze la parametrii maximi,sa scoata 4x32 de watt,inteleg ca o sa imi scoata doar jumatate cu acest traf...vreau date ca sa imi pot comanda sau sa imi faca cineva unul..simplu..eu nu stiu ce imi trebuie,merg si cumpar::

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări