Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

As dori sa imi construiesc un amplificator

Postări Recomandate

Dioda Zenner are rolul de a stabiliza o tensiune. Constructiv dioda zenner conduce intr-o plajă foarte restrânsă de tensiuni, in acest fel producând stabilizarea. De aceea tensiunea de alimentare a diodei este întotdeauna mai mare decât cea stabilizată. Astfel dacă dioda este defectă intreaga tensiune de la intrarea in stabilizator apare la iesire (de exemplu 12V, nestabilizat în loc de 9V stabilizat), si automat pot apărea piese pocnite, daca nu există protecţii suplimentare. De aici şi problema ta. Întotdeauna când repari sau construieşti ceva, înainte de alimentarea montajului se verifică sursa de alimentare si toate stabilizatoarele. Abia după ce te asiguri că tensiunile sunt corecte se alimenteaza montajul.Graba costă. O regula de aur în electronică ar fi: înainte de punerea în funcţiune se verifică totul în amănunt şi după ce ne asigurăm ca totul este ok mai verificăm o dată.Oricum felicitări pt perseverenţă.

Multumesc,dar nu inteleg o chestie,pe dioda buna care este inseriata cu rezistenta care nu se incalzeste am 12vcc,iar cea care este defecta este inseriata cu rezistenta care se incalzeste am 5.2vcc??????Nu prind logica?!
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 152
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Înainte aveai 5,15V pt că probabil acel zenner era de 5,1V!?(ai prins şpilu'?) Rezistenta aia era normal sa se incingă ca dracu din moment ce pe ea cădea toată diferenţa de tensiune (ăsta este rostul ei in astfel de montaje să preia excesul de tensiune) adică 27,7V-5,15V=22.5. Dacă presupunem un curent de 100mA rezultă o putere disipata de rezistenţa aia de 22,5Vx0,1A=2,25W. Ori rezistenţa e de cât? 1W? Acum ai 0V pt că rezistenţa aia e dusă. Sau dacă nu e dusă ci se încinge rău de tot înseamnă că dioda zenner e în scurt. Verifică rezistenţa respectivă din punct de vedere al valorii si mergi la magazin de unde cumperi două zennere PL12V(sau echivalente, dar nu de tipul DZ) şi refaci alimentarea.

Link spre comentariu

...ma uit acum pe schema unde duce...logic?

Asta ti-am sugerat de acum 2 zile, sa verifici unde merge acel traseu, apoi stiind unde merge cat de greu poate fi sa inseriezi un ampermetru pe el sa afli consumul? :nas: Si repet, uita-te si tu pe amaratele alea de diode si vezi ce scrie, devreme ce sunt zenner trebuie sa aiba tensiunea indicata pe ele si zi-ne si noua, stii si tu si noi apoi ce trebuie si unde trebuie sa fie, nu e greu dar trebuie sa si asculti sugestiile.PS; am tot ezitat sa te avertizez in speranta ca vei citi si tu regulamentul insa vad ca nu o faci, asadar citeste si tu regulamentul de unde vei afla ca nu e voie sa tot dai raspuns dupa raspuns, foloseste butonul de editare daca vrei sa adaugi ceva, altfel risti sa ii avertizat de moderatori.
Link spre comentariu

...ma uit acum pe schema unde duce...logic?

Asta ti-am sugerat de acum 2 zile, sa verifici unde merge acel traseu, apoi stiind unde merge cat de greu poate fi sa inseriezi un ampermetru pe el sa afli consumul? :nas: Si repet, uita-te si tu pe amaratele alea de diode si vezi ce scrie, devreme ce sunt zenner trebuie sa aiba tensiunea indicata pe ele si zi-ne si noua, stii si tu si noi apoi ce trebuie si unde trebuie sa fie, nu e greu dar trebuie sa si asculti sugestiile.
stai sa iau lupa lu maica mea de cusut goblene:)))ca asa nu va icon_jook d
Link spre comentariu

http://www8.zippyshare.com/v/164169/file.html

http://www8.zippyshare.com/v/89131394/file.html

http://www8.zippyshare.com/v/13318701/file.html

http://www8.zippyshare.com/v/50735413/file.html

http://www8.zippyshare.com/v/69669783/file.html

Am dat jos ambele zennere ,le am verificat,conduc in ambele parti,am luat doua de pe o placa,dar sunt prea mici,acum imi da la ambele 4.5,inseamna k asta era buba,maine 2 zenner a 12v,vad ca asa scrie pe schema lui si montate....apoi mai vedem daca e ars ceva sau doar intrat in protectie.Pozele sunt prea mari ca sa le pot face upload aici asa ca le-am facut pe un site de gazduire,nu stiu regulamentul,dar sper sa nu contravina lui,De pe zennere nu se poate citi nimic!!

Link spre comentariu

Am incercat toate variantele,STOP GENIUS..ADIO!...As dori daca poate cineva sa mi sugereze pentru tensiunile urmatoare un amplificator pe doua canale,pentru central si subwoofer...am AC 12V/1A -center AC 40V/1.2A,cu priza mediana(3 fire 2 rosii si unul negru,intre rosu negru am 20v si rosu-rosu am 40v),pentru central(oricum schimb difuzoarele,si poate sa fie de 30-40w, si pe subwoofer aveam tda7296 care in datasheet scrie ca scoate 60w(vreau sa pastrez difuzorul care e pe 8 ohmi) A se tine cont ca am deja o placa cu 4xtda2050 construita pentru celelalte 4 canale fl fr rl rr,alimentata de cealalta iesire a trafului,ideea e ca nu cred ca o sa pot pastra nici corectorul de ton si nici preamplificatorul si mi ar trebui schema si pt asta cu reglaj de master vol,bass,cental si surround,adica rr si rl.Multumesc!

Link spre comentariu

M-am decis 5xtda2050 si 1xtda7296,am facut un amplificator cu 4xtda2050 pe care o sa le folosesc la FL FR RL RR.am sa mai fac un pcb cu 1xtda2050 si 1xtda7296.o sa am nevoie de preamplificator cu corector de ton?O sa folosesc intrare separata 5.1 direct din calculator,dintr-o placa creative audigy,rugamintea mea este sa ma ajutati pe aceasta schema cu tda7296 sa o fac cat mai simpla,nu am nevoie de mute si stand by!Multumesc

post-59095-139829401046_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări