Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

receptia pe unde lungi

Vizitator Cataliniv

Postări Recomandate

Ar putea fi ceva gen intermodulatie ... probabil un semnal puternic ce provoaca " aparitia " RRA . Destul de curios , la mai multe radioreceptoare destul de " serioase " . Probabil un analizor de spectru si ceva calcule ar elucida macar o parte din problema ... O informatie importanta e ca au niveluri diferite in timp . Probabil s - au exclus variatiile propagarii ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am iesit si eu pe balconul meu de la et. 8 cu un sokol 403 cu germaniu si am prins vreo 7 posturi pe UL,aci la iasi in oras. Nu mai spun 153 de khz se prinde super chiar si in camera,dar putin inspre perete. Blocul e de 10 etaje si e facut teapan cala mama lui pe cadre Ceausiste si beton comunist. Confirm si eu,polonezii de pe 225 de kilo sunt cei mai stabili alaturi de antena satelor,restul prinzandu-se slabut si mai dispar.

Editat de Metatron
Link spre comentariu

Am iesit si eu pe balconul meu de la et. 8 cu un sokol 403 cu germaniu si am prins vreo 7 posturi pe UL,aci la iasi in oras. Nu mai spun 153 de khz se prinde super chiar si in camera,dar putin inspre perete. Blocul e de 10 etaje si e facut teapan cala mama lui pe cadre Ceausiste si beton comunist.

BTW, am fost acum doua saptamani in Iasi si m-am jucat cu portabilele mele. Pana la oprirea emitatorului de unde medii de pe 1053KHz, n-am receptionat mare lucru. Dupa orele 22, parca altfel a fost situatia :).

Link spre comentariu

Asa-i Gauss cu un analizor de spectru s-ar vedea mai multe. Eu am lucrat cu ele mult tare cand eram in Torino la Duevi srl. Cu ele vedeam si reglam finalii de rf pe 300 mhz si 433 mhz de la centralele de alarma si de la activatoarele tip breloc care lucrau pe aceleasi frecvente.Lucrau pana in 500mhz alea ale lor,ma refer la analizoare,erau Hameg nemtesti. Poate cine are vreunul poate sa verifice,ma refer la analizor de spectru.

Da Global, dar 1053 khz e pe medii,si pe lungi apare o imagine al lui 1053 khz in unde lungi cand inca mai emite 1053 khz.

Editat de Metatron
Link spre comentariu

Da Global, dar 1053 khz e pe medii,si pe lungi apare o imagine al lui 1053 khz in unde lungi cand inca mai emite 1053 khz.

Cam acelasi lucru se intampla si aici in Bucuresti cu 855 KHz... cu mentionarea ca emitatorul functioneaza non-stop.

Pe de alta parte, inclin si eu sa cred ca e vorba de niscai intermodulatii, aparute cine stie din ce cauza...

Mai nou, cu riscul de-a cadea in ridicol, am auzit si o statie locala de taxi in UL (locuiesc aproape de dispeceratul unei firme de taxi si vad cu usurinta antena de emisie). Cade chiar undeva pe la 226-227 KHz, incat si Polsky Radio are companie. 

In plus mai exista o baliza aero (sau chiar doua), extrem de puternica si pe care o receptionez cu usurinta: 270 KHz (saracul Radiozurnal). Culmea e ca acelasi semnal il captez cu foarte mare usurinta si pe 372 KHz si pe 519 KHz. Nu sunt sigur daca e o singura sursa, sau daca sunt mai multe, dar cert e ca semnalul e prezent fara exceptie pe toate portabilele, indiferent de locatia din Bucuresti.

Link spre comentariu

Blocurile inalte au multe armaturi care modifica directia, intensitatea, chiar si polarizarea undelor radio. Totodata armaturile transmit bine si parazitii de comutatie ce provin din tot blocul. Antena de UL ar trebui scoasa afara din bloc. Din experienta celor pasionati de receptia in banda de 136 kHz: se pun pe un suport inalt pe acoperis doua antene magnetice identice cu barele perpendiculare, se acorda simultan cu varicapuri si se coboara cate un cablu de la fiecare. Se foloseste pentru fiecare post antena care da semnal mai bun.

Patrunderea in UL a semnalelor pe frecvente mai mari nu este un mister. Este un fenomen normal la superheterodine (nu apare la receptoarele cu reactie), iar aceste semnale se numesc compusi de conversie. Frecventa intermediara, de exemplu 455 kHz, se obtine prin adunarea sau scaderea a doua frecvente, cea a oscilatorului si cea a unui alt semnal de RF. De exemplu, cu oscilatorul pe 700 kHz, se vor receptiona la fel de bine frecventele 700 - 455 = 245 si 700 + 455 = 1155 kHz. Cele doua frecvente se numesc frecvente-imagine deoarece sunt simetrice (in oglinda) fata de frecventa oscilatorului. Imaginile nu sunt singurii compusi de conversie, aceasta poate avea loc si cu armonicile oscilatorului, cu armonicile semnalului, cu rezultatul conversiei intre doua posturi diferite, etc. Mixerul creeaza el insusi, fiind un circuit neliniar, armonici si conversii parazite daca nu este echilibrat (cazul general). Mixerul cu diode cu germaniu in inel este relativ echilibrat, dar nu e usor de aplicat. Diodele trebuie sa fie bine sortate pentru a avea caracteristici identice, nivelul semnalului de la oscilator trebuie sa fie optim in toata banda, influenta temperaturii diodelor sa fie compensata automat, etc. Pentru a receptiona cu o superheterodina un singur post, trebuie ca la intrarea mixerului sa vina doar o banda ingusta ce contine frecventa acelui post. Se folosesc in acest scop circuite de intrare foarte selective, preamplificatoare acordate, dubla sau tripla conversie, etc.

Din acest punct de vedere, receptorul "Selena", in ciuda comutatorului odios si a derglarii frecvente, este un receptor bun.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
On 3/7/2012 at 3:39 PM, Cataliniv said:

la 3min si 25 de sec se aude

Este cam stift radioul asta, din cauza integratului K174HA10 (К174ХА10), echivalent cu TDA1083 (ULN2204, A283 - RDG, etc), pe care rusii nu-l fac bine. Am probat in soclu, la un radio cu ceas, cu TDA1083, peste 20 de astfel de integrate. Multe nu mergeau in FM, altele erau moarte in US. Dar A283 (am probat peste 50 bucati) erau "brici". Inlocuiti integratul rusesc cu un TDA1083 si se va simti o mare schimbare in functionarea radioului.

Link spre comentariu
On 4/4/2016 at 10:43 AM, puriu said:

Aparatele "Selena", cu variabil triplu, prezinta o buna selectivitate fata de imagini si se preteaza cel mai bine la receptia UL. 

Din pacate nu le merg bine reglajele, rotesti de miezul bobinei sau de trimer si nu se vede vreo schimbare. Asta pe unele game, mai ales pe UL si UM. Am constatat ca pe UM prind mai multe posturi si cu semnal curat, cu un radio mititel, cu CXA1691, un Audiola RTB2038, care n-are circuit acordat la intrare. Pe US prinde cam tot ce prinde si Selena, dar cu zgomot mai mare si este mult mai sensibil la armonicele produse de tot ce merge in comutatie.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator lavi2003

Buna ziua.

Dar ce parere aveti de radioul rusesc leningrad 006. Are lungi, 2 medii si 5scurte. Si UUS. Intrebarea se rrefera tot la receptia undelor lungi.

Lavi

Link spre comentariu

Doua imagini ale RRA care intra bine in unde lungi:

1152 kHz SRR Radio România Actualităţi Cluj-Napoca Jucu (400kW);  1152 - 910 = 242 kHz 

1179 kHz SRR Radio România Actualităţi Galbeni (200kW); 1179 - 910 = 269 kHz

Link spre comentariu

Din ce am observat eu , poate mi s-a parut dar totusi tind sa cred ca e asa cum zic , la radiourile rusesti , banda de UL este create prin bobina aditionala de UL care functoneaza impreuna cu cea de UM .Am un SELGA , un SOKOL si un Neiva care intr-adevar prind si RRA pe UL dar cred ca este doar o fantoma a postului national de pe 603 Khz creata tocmai prin combinarea celor doua bobine UL+UM. Cred doar ca este vorba pe programul de pe 603 Khz pentru ca l-a un moment dat aceasta statie a fost oprite pentru revizie si aatunci a disparut si ,,fantoma'' de pe UL. La alte radiouri(diferite tipuri si modele Romanesti si nu numai dar altele decat Rusesti) care au bobina de UL dedicata ,nu prind deloc acea fantoma situata undeva pe la jumatatea scalei UL. Bine ca observatia poate depinde mult si de zona de receptie eu locuind langa Pascani intr-o zona relativ ,,curata'' de paraziti mai ales industriali.  RRAS se prinde excelent pe 153 Khz cu orice model de apparat .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări