norad Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Curul se oxideaza, verde, si contactul este compromis.Asa a zis odata profesoara de chimie din liceu si s-a corectat imediat. Ehe, ce vremuri ...Dar asta se intampla acum multi, multi ani...E buna metoda de curatare a contactelor. O sa incerc. Link spre comentariu
Selena Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Sigur, nu m-am exprimat corect/complet din punct de vedere chimic. Cocleala cuprului este verde si reprezinta carbonat/clorura. Negreala este oxidul, albastreala este sulfatul/hidroxidul. Cuprul din aparat reactioneaza cu ce este in aerul poluat, cu vaporii emanati de baterii, cu prajeala din bucatarie etc. In consecinta, ce vedem cu ochii pe contacte este un amestec de astfel de compusi + praf umed, cu o culoare inchisa, cam cum este apa din pahar dupa ce scolarul a avut ora de acuarele. Link spre comentariu
norad Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Stati linistit ca s-a inteles chiar foarte bine. Nu a fost problema de exprimare sau semantica, ci de primul cuvant din propozitie...din pricina tastaturii. Ne mai descretim si noi fruntile... Selena scrie:Curul se ox... Link spre comentariu
Selena Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Da, e buna!, abia a doua oara m-am prins... Asta imi aminteste de un text in limba romana, postat cu ani in urma, in care din fiecare cuvant mai lung lipseau 1...3 litere (maiastru eliminate de cel care facea demonstratia), astfel incat, citind repede fraza lunga, intelegeai perfect ce vrea sa spuna in context.Inceputurile radiofoniei publice au fost cu unde lungi. Astea se propaga constant in tot anul, urmeaza profilul reliefului si au reprezentat suportul strategic national pentru comunicatii catre popor in situatii de razboi, cu conditia ca emitatorul sa fie in centrul fiecarei tari. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Catalin, toti constatam cam aceleasi neajunsuri in privinta undelor lungi.Ce tine de aparat: radiourile rusesti, chiar si cele de buzunar, sunt proiectate sa receptioneze foarte bine undele lungi (tinand cont de vastitatea teritoriului fostei Uniuni). Asta se constata si atunci cand repari astfel de aparate: alinierea circuitelor de intrare este foarte evidenta, adica regland bobina pe antena de ferita, respectiv condensatorul trimer, cresterea de sensibilitate este foarte pronuntata. La aparatele actuale, chinezarii, comutarea pe unde lungi se face prin adaugarea unui condensator sau alte artificii ieftine (valabil si pentru multimea de benzi de scurte). Daca, totusi este acolo ceva de reglat, se constata o extrem de slaba influentare a sensibilitatii, oricat ai incerca sa obtii o imbunatatire prin reglarea piesei respective - de unde se vede ce aiurea a fost proiectat aparatul. Briceag multifunctional de jucarie.Ce tine de receptie: cele doua blocuri din fata apartamentului nu deranjeaza cu nimic (Bod are lungimea de unda de aproximativ 2 km, mult mai mare decat dimensiunile cladirilor, deci cladirile sunt ocolite fara probleme, prin difractie, asadar nu stai intr-o zona "umbrita").Antena filara s-ar putea sa inrautateasca receptia, sa creasca partea de paraziti in dauna semnalului. Functioneaza mai bine la tara, la munte, departe de industrie si casnic. Ramane doar receptia la fereastra, rotind fin aparatul pana se micsoreaza parazitii. Conteaza si care fereastra. De exemplu, eu, de cand mi-a pus incalzire centrala pe cupru, nu mai pot folosi fereastra (cu toate ca centrala este conectata la pamant, prin steker, se transmit in tot locul paraziti de la placa). A ramas doar balconul, zona optima de receptie.Faptul ca receptia pe lungi se atenueaza rapid prin aducerea radioului mai in fundul camerei este perfect normal, chiar daca ar lipsi parazitii.Confirm cele spuse mai sus de catre d-l Selena despre calitatea receptiei radiourilor sovietice in banda undelor lungi.Am un Eton G6 si pot spune ca pe lungi este " mort"-poate fiind adus din USA nu s-au gandit ca trebuie sa aibe si sensibilitate in aceasta banda din moment ce acoloaceasta banda nu se foloseste.Sunt surprins ca la o asemenea inaltime nu ai receptie buna pe unde lungi.Daca prinzi RRA pe unde lungi, e posibil sa fie o problema a aparatului, pe aceasta banda doar Antena Satelor se poate asculta in limba romana.Am si eu o chinezarie identica, cadou de la sotie Stau in Bucuresti , etaj 9 si pot spune ca se descurca onorabil pe Unde Medii si Ultrascurte.Pe unde lungi insa scala acestuia este marcata de la 154KHz, asa ca nu "prinde"foarte bine Antena Satelor care emite pe 153KHz, insa prinde statiile cu frecvente superioare-una ruseasca si alta poloneza.Despre un fir intins pe terasa blocului pot spune ca merita incercat-eu am suspendat unul de la catargul fostei antene colective situat in centrul blocului, deasupra casei liftului si pana la cel mai indepartat colt al terasei (20-25 metri, azimut 75 cu aproximatie), iar de aici pana in casa am coborat pe coaxial de 75ohmi, cu tresa legata la calorifer.Nu stiu daca e cea mai buna solutie, nu am folosit izolatori cermici, dar nici paraziti nu am pe medii si lungi. Link spre comentariu
Vizitator Cataliniv Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Buna seara, am curatat toate contactele inclusiv lamelele de otel cu alcool si pot spune ca s-a mai imbunatatit situatia pe UM.Eu stiam ca pe UM sunt RRA pe 855khz, RRC pe 604 parca si mai la urma urma Antena Satelor dar acum folosesc pt AS si emitatorul de la RRCPe UL s-a imbunatit mult in bine situatia, am intins o sarma, am taiat izolatia de la un cablu si a ramas o plasa litata in care sunt patru fire( un fel fir ecranat) cam de 8m are, nu am avut cablu coaxial la coborare si am folosit un simplu fir.Seara cum apune soarele e o adevarata placere sa stai si sa butonezi la el, sunt unele game unde intra posturile unul dupa altul foarte strans si destul de puternic.Il tin alimentat pe baterii, pentru ca nici o sursa din casa nu imi place ca toate scot brumul ala nesuferit.Parca pe zi ce trece imi place mai mult:) Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Confirm cele spuse mai sus de catre d-l Selena despre calitatea receptiei radiourilor sovietice in banda undelor lungi. Si eu confirm, sovieticii au dat mare importanta realizarii unor receptoare performante in gama de unde lungi. Si aparatele vechi de fabricatie autohtona au aceleasi caracteristici (Gloria, Darclee, Select). Acest lucru presupune o ALINIERE cat mai precisa care este de maxima importanta in aceasta gama. La frecventele mici specifice undelor lungi, circuitele de intrare au o selectivitate foarte buna. O anume eroare de aliniere intre frecventa de rezonanta a circuitului de intrare si frecventa oscilatorului local se traduce prin scaderea drastica a performantelor de receptie. Comparativ, pe unde scurte la frecvente de ordinul MHz/zeci de MHz selectivitatea circuitelor de intrare este mai slaba si eventualele mici erori de aliniere nu au consecinte atat de dramatice. Problema nu este doar din reglaj, ci si din importanta care s-a dat proiectarii circuitelor, in asa fel incat acestea sa poata fi corect aliniate prin reglaj! Am un Eton G6 si pot spune ca pe lungi este " mort"-poate fiind adus din USA nu s-au gandit ca trebuie sa aibe si sensibilitate in aceasta banda din moment ce acoloaceasta banda nu se foloseste. Exact asa stau lucrurile, in SUA nu se folosesc unde lungi si va dati seama ce "importanta" au dat americanii proiectarii si alinierii circuitelor in aceasta gama. In America exista insa numerosi pasionati radio care "se lupta" sa receptioneze ceva (indiferent ce) din Europa sau de oriunde pe unde lungi, incercand fel si fel de solutii nastrusnice. Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 "Curul se oxideaza, verde,.." . Ai grija Selena, ca astia de la CNA sunt pusi pe treaba ..mareeee! Link spre comentariu
Vizitator argova Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 Posed mai multe receptoare rusesti.Vreau sa spun ca piesa de rezistenta este un Meridian RP 248.cu medii,lungi ,scurte si ultrascurte(modificat pt 88-108). In luna Februarie am fosr sinistrati in sensul ca 4 zile nu am avut energie electrica iar singura lkegatura cu exteriorul a fost acest aparat alimentat cu baterii.Fiind intuneric iar aparatul pe unde lungi,am avut impresia ca este pe scurte,avand o sensibilitate foparte mare si am receptionat un numar de aproximatix 30 posturi pe lungi.Mi-am dat seama ca in exterior era nefiind alte aparate de bruiaj in jur,antene,tv,etc. Pt userul Cataliniv daca doresti i-ti trimit un tambur cu bobine NOS pt Vef,platesti TP. Link spre comentariu
Selena Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 Chiar 30 de posturi pe unde lungi nu pot fi... Banda are 279kHz-153kHz=126khz. Un "canal"ocupa 2x4.5kHz=9kHz. Rezulta ca sunt 126:9=14 frecvente posibil de alocat, la care se mai adauga vreo doua intre cele din sirul standard. In Iasi, pe balcon, serile-noptile linistite se prind maxim 10 posturi pe lungi, cele mai departate fiind din Anglia-Irlanda, Maroc. Ucraina a incetat emisia pe 207 kHz. Cel mai tare se aude constant Radio Polonia pe 225khz. Link spre comentariu
Vizitator Cataliniv Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 Posed mai multe receptoare rusesti.Vreau sa spun ca piesa de rezistenta este un Meridian RP 248.cu medii,lungi ,scurte si ultrascurte(modificat pt 88-108). In luna Februarie am fosr sinistrati in sensul ca 4 zile nu am avut energie electrica iar singura lkegatura cu exteriorul a fost acest aparat alimentat cu baterii.Fiind intuneric iar aparatul pe unde lungi,am avut impresia ca este pe scurte,avand o sensibilitate foparte mare si am receptionat un numar de aproximatix 30 posturi pe lungi.Mi-am dat seama ca in exterior era nefiind alte aparate de bruiaj in jur,antene,tv,etc. Pt userul Cataliniv daca doresti i-ti trimit un tambur cu bobine NOS pt Vef,platesti TP.Multumesc pentru oferta dar nu imi trebuie si cred ca nu as putea sa o instalez daca ar fi sa schimb tamburul.M-ati facut curios si am cautat pe youtube aparatul dumneavoastra si l-am gasit pe un tip care il tot butoneaza si la un moment dat se aude un program in limba romana, din cate inteleg ar fi din America la 3min si 25 de sec se aude Link spre comentariu
Flor Postat Martie 26, 2012 Partajează Postat Martie 26, 2012 O sugestie pt curatarea nedistructiva a contacetelor din rotactor. Din motive evident smireglelul este strict intrzis.Cand eram incepator un meserias batran mi-a zis sa folosesc guma de sters. Motivul e destul de clar.Fiind destul de aspra inlatura jegul, dar fiind suficient de elastica nu distruge (poleiala de) tratament-ul..Adevarul e ca la aceste obicte trebuie intervenit cu blandete... Link spre comentariu
blazeu Postat Aprilie 2, 2012 Partajează Postat Aprilie 2, 2012 La inceputurile radiocomunicatiilor pur si simplu nu existau dispozitive de amplificare pentru frecvente inalte (transmisia energiei prin unde electromagnetice demonstrata de Heinrich Hertz la 1889? cu eclatorul pe bucla NU dispunea de amplificare, dar "lucra" pe frecventa spre GHz)Marconi, in primul deceniu al secolului XX a "gasit" transmisia optima intre Anglia si America pe la 40 kHz. Particularitatea specifica acestor frecvente este ca, transmitandu-se in mare parte prin inductie in conductivitatea superficiala a solului, se propaga dupa relief ("intrand" in orice vagauna) si ajungand la mare distanta pe un relief relativ plat (foarte tipic teritoriului URSS)(corelat cu un nivel redus de penetratie tehnologica, caracteristic aceluiasi URSS inainte de mijlocul secolului trecut)In SUA, interesul radiodifuziunii s-a deplasat spre transmisiile MF, in gamele de frecvente (relativ) inalte, in jur de 100MHz. La aceasta frecventa, propagarea se face "optic", si se preteaza pentru statii urbane, de putere si acoperire mica, locala. Individualismul promovat de capitalism, aplicat si la comunitati, in contrast cu centralismul si tendinta de uniformizare bolsevica, au influentat si modul cum se transmite informatia!A cam cazut din moda transmisia prin reflexie ionosferica (caracteristica domeniului "unde scurte", radioamatori si "tele-propaganda" gen Europa libera). Avantajele acestor transmisii: bataie mare cu puteri de emisie mult mai mici decat ale emitatoarelor de unde lungi, emisie oarecum directionala. Dezavantajul major e fading-ul (fluctuatie de nivel) datorat fluctuatiei ionosferei.Iar undele lungi sunt foarte interesante pentru sectorul militar (care folosea deja frecventele foarte joase, sub limita celor 150kHz de la care incep benzile de radiodifuziune)...E oarecum interesant cum o tehnologie noua restrange aplicativitatea uneia mai vechi, insa arareori e capabila sa o elimine complet; fiecare tehnologie are si elemente esentiale pentru anumite domenii de utilizare. (un exemplu: utilizand modulatia de frecventa, se obtine o relativa imunitate la perturbatii dar si o eficenta crescuta a transmisiei - nivelul necesar receptiei cu MF la calitate comparabila cu MA e cu 40dB mai redus, adica de 100 de ori, e suficient un camp de 10uV/m in MF pentru receptie comparabila cu 1mV/m in MA. Reversul e ca este necesara o BANDA mai mare pentru un canal de transmisie - motiv pentru care MF se utilizeaza numai de la 100MHz in sus, ceea ce reduce mult acoperirea, din motive de propagare expuse mai sus - dar si circuite mai complexe pentru prelucrare si demodulare. Actualmente aceasta nu implica diferentele de cost considerabile de la inceputurile radiocomunicatiilor, insa atunci aceasta insemna o bariera semnificativa in calea accesului si "adresabilitatii" catre public.In fine, actualmente se desfasoara eforturi tehnologice dar si politice pentru extinderea (era sa spun generalizarea) modulatiilor digitale, unificand transmisiile intr-un format general ca "date digitale", acestea diferentiindu-se ulterior in "audio" (fosta radiodifuziune ), "audio-video" (actuala, inca, televiziune) si/sau "date", "hrana" informaticii rumegate de sistemele de computere care "lupta" sa ne conduca si controleze viata....Incat "receptia pe unde lungi" e FOARTE vintage! (sau de tip catastrofe?)Sanatate! Link spre comentariu
incubus Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 (editat) In Bucuresti pe UL se mai prinde ceva. Am un radio vechi si pe UL nu prinde nimic, se aude decat un fasssss de fond. Cum se curata un comutator ermetic inchis de UL-UM? Nu am cu ce sa-l desfac si nici vedera nu ma ajuta. Multumesc Editat Martie 26, 2016 de incubus Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 26, 2016 Partajează Postat Martie 26, 2016 Poate o poza ar fi de ajutor,sau macar tipul aparatului.Chiar ermetic n-am vazut pana acum,deci sigur exista o posibilitate de a curata macar indirect contactele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum