Vizitator Cataliniv Postat Martie 1, 2012 Partajează Postat Martie 1, 2012 Eu stau in Bucuresti intr-un bloc cu 14 etaje iar in fata lui mai sunt doua blocuri de 16 si 14 etajeAbia prind frecventa postului national pe UL, am luat de la cineva de pe forum un vef 206(super bun aparatul) cu care abia prind la fereastra pe calorifer daca il dau doi metri mai in spate pur si simplu dispare semnalul.Am incercat si cu acest viewtopic.php?f=216&t=69863&start=705 stiu ca e o chinezarie asta foloseste un circuit integrat dar nici macar la fereastra nu prinde si ma gandeam ca ar fi trebuit sa fie poate mai sensibil fiind detehnologie mai noua. Antena satelor intra pe amandou aparatele foarte puternic numai ca pe mine ma interesa postul national.Ma gandesc sa intind pe terasa blocului o sarma mai lunga de vreo 10 m.Mai este cineva care prinde la fel de slab ca mine? Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 1, 2012 Partajează Postat Martie 1, 2012 In conditiile actuale (si ale tale) e greu sa receptionezi pe UL. Programul national emite (retransmis) si pe UUS; nu te mai chinui cu tiuituri! Link spre comentariu
iod2 Postat Martie 1, 2012 Partajează Postat Martie 1, 2012 poate omul vrea sa prinda antena setelor......la mine se prinde perfect......statia bog e la 25km de mine Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 1, 2012 Partajează Postat Martie 1, 2012 "bog"!!.Vezi c-ai bagat degetul aiurea in tastatura, e Bod!..si "Antena satelor intra pe amandou aparatele foarte puternic numai ca pe mine ma interesa postul national." Nu esti nici atent . Link spre comentariu
Vizitator Cataliniv Postat Martie 1, 2012 Partajează Postat Martie 1, 2012 Multumesc frumos pentru raspunsuriSambata ca nu am asa multa tresba o sa imi fac o antena pe bloc. Link spre comentariu
iod2 Postat Martie 1, 2012 Partajează Postat Martie 1, 2012 "bog"!!.Vezi c-ai bagat degetul aiurea in tastatura, e Bod!..si "Antena satelor intra pe amandou aparatele foarte puternic numai ca pe mine ma interesa postul national." Nu esti nici atent .bine, mam emo cu tastele Link spre comentariu
globaldj Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Receptia postului national RRA (caci banuiesc ca despre acesta este vorba) pe unde lungi este un "pic" cam imposibila. Romania are pentru banda de "unde lungi", doar frecventa de 153khz, pe care este retransmis postul "Antena Satelor". In Bucuresti, se poate receptiona RRA in banda de unde medii pe frecventa de 855khz, si in ultra scurte pe 105.3MHZ. Probabil ca ar fi mai bine sa te reorientezi catre una din aceste frecvente, care se pot receptiona extrem de usor in locatia mentionata, fara a mai fi nevoie de o antena exterioara.P.S. Probabil ca ceea ce receptionezi pe UL, se datoreaza apropierii de emitatorul de pe unde medii, care emite cu o putere "destul" de mare... Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Undele lungi sunt utile in creierii munţilor, in văioage uitate de lume, in mijlocul padurilor. Acolo patrund greu sau deloc undele medii, iar de FM nu mai pomenim. In marile orase, undele lungi sunt inutile, fiindca receptia e perturbata complet de aparatele electrice-electronice, tramvaie-troleibuze, instalatii industriale. Link spre comentariu
mila Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Receptia postului national RRA (caci banuiesc ca despre acesta este vorba) pe unde lungi este un "pic" cam imposibila. Romania are pentru banda de "unde lungi", doar frecventa de 153khz, pe care este retransmis postul "Antena Satelor". In Bucuresti, se poate receptiona RRA in banda de unde medii pe frecventa de 855khz, si in ultra scurte pe 105.3MHZ. Probabil ca ar fi mai bine sa te reorientezi catre una din aceste frecvente, care se pot receptiona extrem de usor in locatia mentionata, fara a mai fi nevoie de o antena exterioara.P.S. Probabil ca ceea ce receptionezi pe UL, se datoreaza apropierii de emitatorul de pe unde medii, care emite cu o putere "destul" de mare...Am citit cel mai bun raspuns pe acest topic la problema ridicata. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 3, 2012 Partajează Postat Martie 3, 2012 Parazitii care afecteaza receptia pe unde lungi in oras patrund mai mult pe calea de alimentare (reteaua electrica) si mai putin prin antena cu ferita. Cine dispune de receptoare cu alimentare mixta (baterii/retea) se poate convinge, ascultand comparativ receptorul in ambele variante de alimentare.Se pot folosi filtre LC de retea si antene cadru pentru cine nu are posibilitatea sa intinda fire. Subiectul a fost discutat aici: viewtopic.php?f=183&t=50440&hilit=antene+receptie+si+alimentare+deparazitata Link spre comentariu
kuchta Petru Postat Martie 3, 2012 Partajează Postat Martie 3, 2012 O precizare, baiatul a spus ca are un radio VEF206. Acesta este cu tranzistoare pe germaniu. Petrica Link spre comentariu
Selena Postat Martie 3, 2012 Partajează Postat Martie 3, 2012 Catalin, toti constatam cam aceleasi neajunsuri in privinta undelor lungi.Ce tine de aparat: radiourile rusesti, chiar si cele de buzunar, sunt proiectate sa receptioneze foarte bine undele lungi (tinand cont de vastitatea teritoriului fostei Uniuni). Asta se constata si atunci cand repari astfel de aparate: alinierea circuitelor de intrare este foarte evidenta, adica regland bobina pe antena de ferita, respectiv condensatorul trimer, cresterea de sensibilitate este foarte pronuntata. La aparatele actuale, chinezarii, comutarea pe unde lungi se face prin adaugarea unui condensator sau alte artificii ieftine (valabil si pentru multimea de benzi de scurte). Daca, totusi este acolo ceva de reglat, se constata o extrem de slaba influentare a sensibilitatii, oricat ai incerca sa obtii o imbunatatire prin reglarea piesei respective - de unde se vede ce aiurea a fost proiectat aparatul. Briceag multifunctional de jucarie.Ce tine de receptie: cele doua blocuri din fata apartamentului nu deranjeaza cu nimic (Bod are lungimea de unda de aproximativ 2 km, mult mai mare decat dimensiunile cladirilor, deci cladirile sunt ocolite fara probleme, prin difractie, asadar nu stai intr-o zona "umbrita").Antena filara s-ar putea sa inrautateasca receptia, sa creasca partea de paraziti in dauna semnalului. Functioneaza mai bine la tara, la munte, departe de industrie si casnic. Ramane doar receptia la fereastra, rotind fin aparatul pana se micsoreaza parazitii. Conteaza si care fereastra. De exemplu, eu, de cand mi-a pus incalzire centrala pe cupru, nu mai pot folosi fereastra (cu toate ca centrala este conectata la pamant, prin steker, se transmit in tot locul paraziti de la placa). A ramas doar balconul, zona optima de receptie.Faptul ca receptia pe lungi se atenueaza rapid prin aducerea radioului mai in fundul camerei este perfect normal, chiar daca ar lipsi parazitii. Link spre comentariu
Vizitator Cataliniv Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 Va multumesc frumos la toti pentru raspunsuri, m-ati lamurit si nu ma asteptam la atatea detalii. Mie imi place mult cum arata aparatul asta vef206, el functioneaza mult peste ce am cunoscut pana acum, singura problema este ca pe UM nu merge receptia imediat ce schimb comutatorul, trebuie ori sa il lovesc usor cu varful degetului ori sa il fortez comutatorul spre urmatoare gama dar sa nu trec in ea. Receptia este buna pe UM dar dispare la cel mai mic soc, daca il opresc sau il ating, ma gandesc ca poate o fi o lipitura la rece care s-a desfacut ca altceva nu stiu. Pe el se vede ca ar fi intervenit cineva si a lipit segmentul pt UM, dar eu am gasit in aparat cateva resturi pe plastic din care se compune soclul mare. Asta e cauza pentru care mi-as fi dorit sa ascult mai mult pe UL Inca odata multumesc asta este partea cu problema Link spre comentariu
norad Postat Martie 4, 2012 Partajează Postat Martie 4, 2012 La aparatul VEF comutarea gamelor se face cu un tambur. Pe tambur sunt niste mici semisfere metalice ce fac contact cu niste lamele metalice de pe placa aparatului. Daca aceste piese metalice sunt oxidate, evident ca aparatul nu functioneaza cum trebuie.Am si eu un VEF206 cu care s-a ascultat Europa Libera, Vocea Americii si BBC-ul inainte de '90.Si eu am aceeasi problema la comutarea gamelor.Cineva mai experimentat sa ne impartaseasca o metoda nedistructiva de curatare a lamelelor si a acelor mici semisfere de pe tambur.Ar fi fost excelent daca aceste contacte ar fi fost aurite, dar nu stiu cat ar fi rezistat la uzura stratul de aur.Off-topic: Auditia postului Radio Europa Libera era insotita de un fading puternic. Mai mult, peste semnal se auzea un fel de brum (aparatul era alimentat la baterii) - adica bruiajul. Aveti idee cum si unde se facea bruierea posturilor "imperialiste" ? Link spre comentariu
Selena Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Acele mici sfere de contact ajung sa fie foarte tocite, astfel ca apare cuprul de sub pojghita argintie. Curul se oxideaza, verde, si contactul este compromis. Pentru un sezon, merge asa: o carpa de bumbac pusa pe buricul degetului si muiata in alcool si frecat randurile de sfere in mod repetat, pana cand carpa ramane curata. Simultan, se sterg cu alcool si lamelele fixe (contactele se reincarca cu murdarie la trecerea peste lamele). Aceasta stergere modifica oarecum pozitia lamelelor, aceste fiind lungi si prinse doar la un capat; de aceea, o data cu stergerea, se va ajusta si curbura fiecarei lamele, cu o penseta. Daca se observa ca bilutele nu calca exact pe centrul lamelelor, se slabesc putin cele doua suruburi laterale si se deplaseaza intreg sistemul cu 1...2 mm stanga-dreapta, apoi se imobilizeaza la loc.Se face proba pe viu. Daca nu se intra ferm in banda, asa cum ai descris fenomenul, ia o scobitoare si misca usor fiecare lamela: vei afla care lamela nu face contact (lamela trebuie sa stea aplecata si sa o ridice biluta de pe tambur).La modelele ulterioare de VEF, contactul are alta mecanica (lama-cutit care patrunde fortat intre doua lame fixe). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum