Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce trebuie redimensionat?

cristian_98

Postări Recomandate

Buna ziua!Am gasit schema navigand pe internet si am zis sa o fac de test.Dar fiindca dispun de tref 50v 5A si nu am ce face cu el.Am zis sa va intreb pe voi ce ar trebui redimensionat(stiu ca e cam rudimentara)dar am zis sa incerc.Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

4

• cristian_98

3

• The Stressmaker

2

• kuchta Petru

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pot sa-ti dau o idee referitor la adaptarea transformatorului la schema aceea. Nu toti au office 2007, asa ca nu vad ce piese sunt in acel ".docx". Las pe altcineva sa te indrume la modificarea acestuia.Transformatorul presupun ca are 50V c.a. In acest caz, dupa redresare vor fi 68V si pentru a reduce tensiunea la 40V ai doua variante. Prima varianta inseamna debobinarea secundarului transformatorului pana ajungi la 30V, ceea ce inseamna demontarea transformatorului iar a doua varianta este construirea unui stabilizator care sa faca aceasta reducere de tensiune. Eu as merge pe varianta crearii unui "zener" de putere, in serie cu alimentarea, care reduce tensiunea cu 18V folosind doua tranzistoare in montaj darlington si un zenner de 16-17V montat in baza primului tranzistor. Asa se reduce tensiunea cu o valoare fixa si folosind componente putine, trebuie tinut cont de dimensiunea radiatorului care trebuie sa disipe in jur de 90W caldura. Mai este si varianta unui stabilizator clasic de tensiune, liniar, cu tranzistor dar este ceva mai complexa si tot atat disipa ca putere. Depinde de ce metoda alegi la final.

Link spre comentariu

Nu este neaparat nevoie sa se desfaca secundarul ci doar izolatia de pe el si sa se caute o priza intermediara pe bobina secundara undeva la aproximativ 30Vca, insa dupa cum ati observat in schema, acest montaj cere alimentare stabilizata, asadar mai indicat este sa se faca un stabilizator si este destul de simplu, se gasesc diode zenner de 39V si-s ieftine, mai trebuie un NPN de putere, spre exemplu 2N3055 si o rezistenta care sa asigure curentul in baza, se face astfel un stabilizator de tensiune tip Emitter follower, tranzistorul trebuie montat pe radiator.post-15007-139829394347_thumb.png

Link spre comentariu

tensiunea de 50V este continua.Va rog sa ma scuzati ca nu am specificat...ce fel de tensiune este,Pe traf am 35V alternativ.Va multumesc ! :da

Ok pai asta nu schimba nimic in functionarea stabilizatorului de mai sus sugerat de mine, si este atat de simplu incat n-ai motiv sa nu-ti iasa :da
Link spre comentariu

Orice dioda zenner de 39V este ok, nu conteaza puterea de care este ea capabila devreme ce greul il va duce tranzistorul, asadar da, este ok acea dioda PL39V.

Link spre comentariu

2N3055 are factorul beta de 20 la 4A asta insemnand 200mA curent de baza. Rezistenta aceea de 1K nu este potrivita in acest caz. Recomand folosirea a inca unui BD135 (sau echivalent) in montaj darlington cu 2N3055 care sa sustina acest consum (folosesc datele existente despre transformator, nu cunosc detalii despre puterea amplificatorului), in acel montaj. Daca diferenta de 1V este acceptabila pentru amplificator, se poate folosi acelazi zenner de 39V (o notatie alternativa ar fi "DZ39"). In acest caz puterea disipata se reduce simtitor pana pe la 40W, necesitand un radiator mai mic.

Link spre comentariu

Amplificatorul asta ( daca poate fi numit asa ), este oricum rudimentar, 1,65-1,7V in minus nu va creea probleme sunt convins, pe de alta parte el este probabil capabil de aproximativ 20W ( poate mai putin ) asadar consumul nu va depasi 1-1,5A situatie care face ca factorul Hfe al 2N3055 sa treaca de 50, ceea ce inseamna un curent mai mic de 20mA in baza, ori in situatia de fata unde autorul temei a specificat ca are 50Vcc la dispozitie, rezistenta de 1k ii da 50mA, suficient dupa parerea mea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări