Vizitator virtual_center Postat Februarie 29, 2012 Partajează Postat Februarie 29, 2012 buna! sunt elev in clasa a 12-a si as dori sa urmez cursurile unei facultati din domeniul electricii, deoarece sunt pasionat de acest domeniu. Va rog mult daca imi puteti explica : In ce consta diferenta si pe ce se axeaza fiecare dintre cele doua facultati:1.Facultatea de Inginerie Electrica si Informatica Aplicata - Inginerie Electrica2. Facultatea de Electronica si tehnologia telecomunicatiilor.- Electronica si Teh. Telec. si InformatieiApelez la acest forum cu speranta ca cineva ma poate lamuri mai detaliat, (useri TpU sau alte site-uri nu mi-au putut oferi o comparatie). Va multumesc pentru timpul acordat! Toate cele bune ! Alex Link spre comentariu
Depanatorul Postat Februarie 29, 2012 Partajează Postat Februarie 29, 2012 In primul rand as vrea sa te intreb cat de bun esti la fizica si matematica.Apoi sa-ti pui intrebarea cat de mult iti doresti sa fii inginer in una din aceste specialitati.1. Facultatea de Inginerie Electrica - i se mai spune Fac. Electrotehnica, aici vei invata tot ceea ce inseamna de retele electrice (joasa, medie si inalta tensiune, motoare electrice, transformatoare.........etc.);2. cat despre Facultatea de Electronica - aici vei invata despre circuite si echipamente electronice in care intra (ca idee) in aparaturi alimentate la joasa tensiune (tv, radio, emitatoare, pc/laptop), retele de curenti slabi (internet, servere....... fibra-optica....etc.), aparatura de calcul. Vei cunoaste componente analogice (tranzistori, diode, led.....) si logice (circuite integrate, afisaje).Succes! Link spre comentariu
Vizitator virtual_center Postat Februarie 29, 2012 Partajează Postat Februarie 29, 2012 Buna Iulian, iti multumesc pt. raspuns. La fizica ma descurc bine la probleme si teorie, la matematica nu excelez. Din cate am inteles la ETTI matematica nu e asa grea, adica in primul an o sa fie mai greu. din cate am inteles...Vreau sa precizez faptul ca nu prea am avut parte de profesori cum ar fi trebuit sa am. Am invatat cam singur la fizica, iar in ceea ce priveste matematica nu m-a atras foarte mult.Daca as da la Electrotehnica as putea recupera de unul singur ceea ce se face la electronica? Mi-ar place sa pot repara componente, echipamente electronice etc. Astept raspunsul dvs. Link spre comentariu
Depanatorul Postat Martie 1, 2012 Partajează Postat Martie 1, 2012 Cred ca cel mai bine ai incerca la Automatica - automatizari. Este o specialitate f. interesanta care are un spectru f. larg in toate instalatiile industriale (ventilatie, clima, termice, petrol si gaze, cazane, unele masini mai speciale ..... chiar si sincronizarea semafoarelor in intersectii mai complexe, lifturi digitale ..... etc.) Nu trebuie sa lucrezi cu componente mici sau f. mici de genul semiconductorilor si circuitelor integrate, dar nici cu tensiuni inalte, retele de transport kilometrice. Optand pentru Automatizare vei avea prilejul sa inveti despre circuitele de control si actionare de echipamente care sunt controlate (de ex.) cu un PLC printr-un soft dedicat. Mergi cu laptopul (cu diverse softuri instalate) la care faci diverse setari la intrare si iesire (in soft) punand in actionare diverse echipamente (motoare, ventilatoare, centrale termice, etc.) depinzand de diverse stari ale elementelor de camp. Cei drept, primii 2 ani sunt numai teorii, dar din anul 3,4 si 5 vei avea primele satisfactii al Automatizarii. Pana atunci trebuie sa stapanesti f. bine teoria pentru ca practica sa ti se para "floare la ureche". Ingineri automatisti (buni) sunt la mare cautare (plus limbaj tehnic la engleza si germana sau ... franceza). PS: Te-ai gandit vreodata ce cuprinde un PLC la o "casa inteligenta" si ce satisfactii ai putea avea acasa cu familia ta (viitoare)!?!? Ex.: Evoluţie posibilă a unei reţele domotice PLC in casa inteligentă cu telecomanda, cu computer si cu telefon: http://www.piko-domotique.com/ro/soluti ... lc.php#one PLC = Programmable Logic Controllers (vezi in atasament). Descarca PLC Training Demo: http://www.bin95.com/ebooks/plc_training_simulator.htm si vei vedea cat te surprinde acest PLC simuland diverse situatii de automatizare (cu sunet). Nota: Electronica poti sa o iei ca un hobby, la serviciu e altfel. Succes! Link spre comentariu
Vizitator sonyboy999 Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Salut, Ce pot sa-ti spun eu, este despre Facultatea de Electronica din cadrul UPB. Pentru a vedea ce se invata la Facultatea de electronica si telecomunicatii poti sa vizitezi site-ul http://www.electronica.pub.ro/Home.php La planul de invatamant sunt trecute toate materiile si cateva cuvinte despre fiecare. Treaba cu primul an ca e mai greu e relativa. E mai greu in sensul ca e alt mod de invatare decat esti obisnuit in liceu (curs cu proiector, invatat din carti, cautat pe web etc.) Cu matematica si fizica te intalnesti la toate materiile mai mult sau mai putin. Nu te astepta sa inveti sa repari ceva. Totul se face pe hartie si in teorie, reparatul poate sa fie eventual un hobby, insa fara teorie practica nu prea merge. Ca nu o sa mai intalnesti 70% din ceea ce inveti este posibil insa o lege a lui ohm, legile lui kirchhoff, comportarea unei diode, tranzistor intr-un circuit tot o sa-ti trebuiasca. Link spre comentariu
Vizitator andishors Postat Martie 19, 2012 Partajează Postat Martie 19, 2012 O facultate la care se mai face electronica e Telecomenzi si electronica in transporturi, la poli. se face electronica(teorie in special, practica mai rar, dar se asteapta sa stii electronica de cand erai in scutece). primii 2 ani sunt identici cu facultatea de electronica(adica toata baza: electrotehnica, materiale si componente...etc) apoi de prin anul 3 mai faci ceva sisteme de transport (dar se incepe si o parte "mai practica":adica lipesti ceva piese si te joci putin, mai departe nu stiu ca sunt abia anul 3) Link spre comentariu
srdjan Postat Martie 19, 2012 Partajează Postat Martie 19, 2012 @iulian72 de ceva vreme ingineria s-a redus la 4 ani echivalent studii de licenta (bachelor degree), 2 ani studii master degree si 5-7 ani Ph.D (aka doctorat).si eu personal recomand automatizari si informatica aplicata pentru ca de aici te poti orienta spre mai multe piete chiar daca nu esti specializat in niciuna din ele.printre segmentele spre care te poti orienta sunt:actionari electrice (studiate mai pe larg la facultatea de electrotehnica)programare (studiate la stiinte exacte - informatica)regulatoare de proces (cam astea sunt la ele acasa in facultatea de inginerie - automatizari)semnale continue si discrete (mai pe larg la telecomunicatii)materiile cele mai grele mi s-au parut matematicile speciale si teoria sistemelor. mai important decat programa sunt calitatea profesorilor si a colegilor. unde este interes este si scoala, unde nu, este politica. Link spre comentariu
Vizitator virtual_center Postat August 31, 2012 Partajează Postat August 31, 2012 @iulian72 de ceva vreme ingineria s-a redus la 4 ani echivalent studii de licenta (bachelor degree), 2 ani studii master degree si 5-7 ani Ph.D (aka doctorat).si eu personal recomand automatizari si informatica aplicata pentru ca de aici te poti orienta spre mai multe piete chiar daca nu esti specializat in niciuna din ele.printre segmentele spre care te poti orienta sunt:actionari electrice (studiate mai pe larg la facultatea de electrotehnica)programare (studiate la stiinte exacte - informatica)regulatoare de proces (cam astea sunt la ele acasa in facultatea de inginerie - automatizari)semnale continue si discrete (mai pe larg la telecomunicatii)materiile cele mai grele mi s-au parut matematicile speciale si teoria sistemelor. mai important decat programa sunt calitatea profesorilor si a colegilor. unde este interes este si scoala, unde nu, este politica. Salut,Ce pot sa-ti spun eu, este despre Facultatea de Electronica din cadrul UPB.Pentru a vedea ce se invata la Facultatea de electronica si telecomunicatii poti sa vizitezi site-ul http://www.electronica.pub.ro/Home.php La planul de invatamant sunt trecute toate materiile si cateva cuvinte despre fiecare. Treaba cu primul an ca e mai greu e relativa. E mai greu in sensul ca e alt mod de invatare decat esti obisnuit in liceu (curs cu proiector, invatat din carti, cautat pe web etc.)Cu matematica si fizica te intalnesti la toate materiile mai mult sau mai putin. Nu te astepta sa inveti sa repari ceva. Totul se face pe hartie si in teorie, reparatul poate sa fie eventual un hobby, insa fara teorie practica nu prea merge. Ca nu o sa mai intalnesti 70% din ceea ce inveti este posibil insa o lege a lui ohm, legile lui kirchhoff, comportarea unei diode, tranzistor intr-un circuit tot o sa-ti trebuiasca.Va multumesc mult ! Mi-am propus sa ma intorc la forum si sa va multumesc si sa va anunt ca m-am inscris la Facultatea de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor (in engleza). Oare la ce sa ma astept in viitor cum or fi cursurile sau viata dupa cursuri la facutatea asta nu prea am idee ) Link spre comentariu
srdjan Postat Septembrie 1, 2012 Partajează Postat Septembrie 1, 2012 sa ne traiesti si bafta la examene. sfatul meu e sa te tii de scoala si sa incerci sa ajungi la toate materiile esentiale inclusiv la cursuri. si sa fii pe faza la ce se discuta. si sa nu te pierzi in detalii, mai bine ramai cu esentialul si sa inveti sa abordezi problemele decat sa tocesti sau copiezi si sa nu ramai cu nimic. asta daca vrei sa stii ca ai si o meserie cand termini, nu doar o diploma. oricum forumul iti sta la dispozitie si tie la nevoie cum a stat si mie (vara aceasta am absolvit) Link spre comentariu
Vizitator virtual_center Postat Septembrie 13, 2012 Partajează Postat Septembrie 13, 2012 sa ne traiesti si bafta la examene. sfatul meu e sa te tii de scoala si sa incerci sa ajungi la toate materiile esentiale inclusiv la cursuri. si sa fii pe faza la ce se discuta. si sa nu te pierzi in detalii, mai bine ramai cu esentialul si sa inveti sa abordezi problemele decat sa tocesti sau copiezi si sa nu ramai cu nimic. asta daca vrei sa stii ca ai si o meserie cand termini, nu doar o diploma. oricum forumul iti sta la dispozitie si tie la nevoie cum a stat si mie (vara aceasta am absolvit)Multumesc! cea mai mare frica o am fata de matematica, stiu ca fara ea nu se poate,,,, dar sper ca va fi bine.Mult succes in cariera! Link spre comentariu
srdjan Postat Septembrie 13, 2012 Partajează Postat Septembrie 13, 2012 Multumesc! cea mai mare frica o am fata de matematica, stiu ca fara ea nu se poate,,,, dar sper ca va fi bine.Mult succes in cariera!stai linistit ca se poate si fara matematica. adica va trebui sa studiezi dar in multe probleme trebuie doar sa te orientezi satisfacator, nu sa ai o precizie de laborator. o sa inveti sa desenezi matematica si sa aflii starea si tendinta sistemelor din desenele rezultate. nu o sa te orbecai la kilometri de ecuatii care nu spun nimic majoritatii inginerilor. Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 Daca vrei sa performezi cit de cit in viitor ( in meserie ... ) trebuie sa stii bine matematica , mai devreme sau mai tirziu tot la ea ajungi ... acum depinde si ce vei face ca inginer ... multe job-uri sint paralele cu electronica , poti fi agent de vinzari , unde sa amagesti pe altii mai " fuduli " ca tine , sau pe la vreun service unde sa lucrezi prin schimb de subansamble ... post pe care il poate deservi un electronist mediocru ( nu inginer ) , sau poate fi si reversul medaliei , sa lucrezi in cercetare - dezvoltare pe la vreo multinationala ... acolo te vor chestiona de la poarta , si in lipsa palmaresului ( ei il denumesc experienta relevanta ) vor fi destul de curiosi sa stie cam ce stii ... daca se gindesc sa lucrezi citiva ani la ei ... oricum , tot ce priveste orientarea profesionala e la modul general , daca ai un bagaj solid de cunostiinte bine inchegate , va fi ( relativ ) usor oriunde , altfel ... Invatamintul s-a tot zapacit in ultimii ani ( vreo 15 ... ) , dar consecintele au ramas cam aceleasi ... ( de vreo 50 de ani ) . Link spre comentariu
srdjan Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 @gaussca tot ai un nickname atat de potrivit spune-mi cum interpretezi mai bine imprastierea ( aka distributia ) cand vezi functia sau graficul ei? nu am spus ca nu trebuie sa stie matematica... dar nu cum o cer multi dascali... sa invarti termenii din exercitiile alese cu grija astfel ca totul se reduce la 1 sau 0 sau tinde la infinit. Matematica necesara in practica e departe de ce se invata la scoli. Ca sa rezolvi probleme nu trebuie sa stii sa faci calculele, ci sa pui problema.Se pune accentul pe modelarea sistemelor, optimizarea functiilor si aplicarea constrangerilor. Astea daca stii sa le faci ai stofa de inginer. Pentru restu exista matlab, mathcad, labview...etc. pana si excel face minuni daca e in mainile potrivite.E adevarat ca e de apreciat sa stapanesti hartia si creionul dar imi amintesc cand se facea reimproprietarirea de catre ofiteri pe la inceputul anilor 90. In zilele noastre intr-o zi poti face treaba pentru toata tara cu un amarat de smartphone daca ai o baza cu datele de procesat. Link spre comentariu
Vizitator virtual_center Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 @gaussca tot ai un nickname atat de potrivit spune-mi cum interpretezi mai bine imprastierea ( aka distributia ) cand vezi functia sau graficul ei? nu am spus ca nu trebuie sa stie matematica... dar nu cum o cer multi dascali... sa invarti termenii din exercitiile alese cu grija astfel ca totul se reduce la 1 sau 0 sau tinde la infinit. Matematica necesara in practica e departe de ce se invata la scoli. Ca sa rezolvi probleme nu trebuie sa stii sa faci calculele, ci sa pui problema.Se pune accentul pe modelarea sistemelor, optimizarea functiilor si aplicarea constrangerilor. Astea daca stii sa le faci ai stofa de inginer. Pentru restu exista matlab, mathcad, labview...etc. pana si excel face minuni daca e in mainile potrivite.E adevarat ca e de apreciat sa stapanesti hartia si creionul dar imi amintesc cand se facea reimproprietarirea de catre ofiteri pe la inceputul anilor 90. In zilele noastre intr-o zi poti face treaba pentru toata tara cu un amarat de smartphone daca ai o baza cu datele de procesat. Daca vrei sa performezi cit de cit in viitor ( in meserie ... ) trebuie sa stii bine matematica , mai devreme sau mai tirziu tot la ea ajungi ... acum depinde si ce vei face ca inginer ... multe job-uri sint paralele cu electronica , poti fi agent de vinzari , unde sa amagesti pe altii mai " fuduli " ca tine , sau pe la vreun service unde sa lucrezi prin schimb de subansamble ... post pe care il poate deservi un electronist mediocru ( nu inginer ) , sau poate fi si reversul medaliei , sa lucrezi in cercetare - dezvoltare pe la vreo multinationala ... acolo te vor chestiona de la poarta , si in lipsa palmaresului ( ei il denumesc experienta relevanta ) vor fi destul de curiosi sa stie cam ce stii ... daca se gindesc sa lucrezi citiva ani la ei ... oricum , tot ce priveste orientarea profesionala e la modul general , daca ai un bagaj solid de cunostiinte bine inchegate , va fi ( relativ ) usor oriunde , altfel ... Invatamintul s-a tot zapacit in ultimii ani ( vreo 15 ... ) , dar consecintele au ramas cam aceleasi ... ( de vreo 50 de ani ) .Gauss sincer eu ma gandeam sa fiu bun in domeniu, doar ca nu sunt foarte bun la matematica, si stiu ca exersand voi face progrese. Sincer sa fiu uite care ar fi scopul, unde tind eu. Eu ma gandeam sa termin facultatea asta cu nota buna, nu doar sa trec ca gasca prin apa, cum se zice pe la noi, eu chiar imi propun sa fac din asta o cariera, nu sa fiu agent de vanzari, sau sa ii mmint pe altii, si sincer nu ma consider fudul (unde daca imi dau seama sensul ar fi acela de Prost) eu vreau sa lucrez in domeniu cativa ani buni, sa capat experienta si sa imi deschid firma mea. Si cred ca o sa merg pe conversia energiei electrice, vezi tu Gauss energia electrica e viitorul, iti respect opinia ta si a tuturor si tin sa va multumesc pt activitate! Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 15, 2012 Partajează Postat Septembrie 15, 2012 Domnule srdjan , nu vreau sa polemizez , v-as ruga sa recititi postarea mea ... nu-mi amintesc sa fi scris ceva de hirtie si creion , oricum vorbim de lucruri diferite ... sper ca nu doriti sa ma examinati la matematici , ati intirziat cu 30 de ani si citeva doctorate , cum au avut profesorii mei ... ce a ramas din ce m-au invatat ei nu e subiect de discutie , nici ce am mai acumulat intre timp , e o chestiune pur personala ... ma adresam initiatorului topicului , daca a gasit ceva bun in ce am scris si crede ca-i va folosi , ma bucur , restul e vorbarie ....apropo , poate calculele cu impropietarirea se faceau in anii '90 cum se faceau si de catre ofiteri pentru ca mai stiau ceva topografie si cadastru , pacat ca nu v-ati dus cu smartphone-ul si baza de date sa le luati painea , nu mi-ati mai fi facut acum onoarea criticilor dumneavoastra ! Cu stima si numai bine !P.S. - la alimentatoare e un topic care musteste de simulari asupra unei surse in comutatie care tot nu vrea sa mearga , nu e destul un soft sau altul , trebuie matematica aia care am inteles ca nu trebuie ... sau graficele tin loc de volti si amperi debitati in consumator ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum