Vizitator tyc Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Ala cu coolerele era un exemplu cum ar trebui facuta instalatia pt alimentarea in tensiune constanta...dealtfel am recomandat un cooler asemanator unuia de de 31 lei . Zic asemanator deoarece titan e cu pwm si nu necesita.Remarc si acum butonul 'modifica' merge greu - teoria conspiratiei. Link spre comentariu
Vizitator dannyxx Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Multumesc de raspunsuri si interesul aratat, problema este in felul urmator , am ledul respectiv care acum este alimentat la o sursa de 350 mA , la care intradevar scoate 1350 lumeni ..dar eu am nevoie sa-l duc la 1900 sau cat mai aproape de aceasta valoare ,(are racire activa deci nu ar fi problema de incalzit).... sursa de 700mA nu o am fizic ..intentionam sa o cumpar de la zextar , dar am intrebat inainte daca de poate limita curentul la 600ma (cat poate ledul) , pentru ca sursa de 600mA nu am gasit..la ei..(daca imi puteti recomanda ceva ar fi foarte ok).... Link spre comentariu
Vizitator dannyxx Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Am gasit si aceasta sursaZLC-30-700 Alimentare pentru LED-uri, curent constant, 30W 700mAProtectie suprasarcina, supraincalzire, depasire tensiune de alimentare, scurtcircuitClasa etanseitate IP67Dim : 228 x 125 x 65 mmUiesire 5-40VTemp lucru -40C/+80C...care ar asigura voltajul , se poate limita curentul doar cu o rezistenta in serie? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Nu cere maxim de la el ca se rupe hamul.La 0,45A v-a functiona ok,cantitatea de lumina v-a fi constanta.Cand le folosesti la maximLedurile de putere pot sa se incalzeasca si uneori cu metodele conventionale nu poti extrage caldura din ele.Pe de alta parte , ai 1,8C/W iar asta inseamna ca la 22W ai o temperatura mai mare cu 40 de grade a jonctiunilor fata de carcasa ledului; la cele 40C se mai adauga si rezistenta termica capsula-radiator si rezulta,la o temperatura exterioare de 30C (vara) ca daca radiatorul e cald, jonctiunile sant la 100C .Si rezista ...o data,de doua ori ,de trei ori dupa care incepe sa chiorasca. La amici de la Z am vazut ca e 113 lei,e cam mult pt o lumina pe 3 saptamini.Limitarea unei scc nu se face cu o rezistenta serie . De ce nu apelezi la o constructie clasica ,cu transformator si scc cu 2 tranzistori?Mai e o solutie ,o scc dimmer dar e periculoasa,poti limita cursa potentiometrului de reglaj la max 500mA. Aceste surse sant scumpe. Link spre comentariu
nicul Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Am gasit si aceasta sursa se poate limita curentul doar cu o rezistenta in serie?dummy e paralel Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Da,e o solutie dar afecteaza randamentul.Cat de important e randamentul? Daca nu ,solutia complecta e urmatoarea:- in paralel cu ledul pui o rezistenta inseriata cu o dioda (seria 1N400-1,2,3,4,5,6,7, care varianta ai) ,iar rezistenta sa consume 700mA-Iled . Ex . Pt Iled=500mA ,rezistenta trebuie sa preia 200mA iar din legea lui Ohm =>R=Uled(la 500mA)/0,2 ;din datasheetul ledului scoti Uled(la 500mA) si imparti la 0,2.Astia de la Nichia nu prezinta datasheetul complect ,banuiesc ca la 500mA U=34V =>170 ohmi . Puterea disipata pe rezistenta e Uled*Irez =>P=34V*0,2A=6,8W . Practic se alege o rezistenta cu P de 2x ,15W. Link spre comentariu
Vizitator dannyxx Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Da,e o solutie dar afecteaza randamentul.Cat de important e randamentul? Daca nu ,solutia complecta e urmatoarea:- in paralel cu ledul pui o rezistenta inseriata cu o dioda (seria 1N400-1,2,3,4,5,6,7, care varianta ai) ,iar rezistenta sa consume 700mA-Iled .Ex . Pt Iled=500mA ,rezistenta trebuie sa preia 200mA iar din legea lui Ohm =>R=Uled(la 500mA)/0,2 ;din datasheetul ledului scoti Uled(la 500mA) si imparti la 0,2.Astia de la Nichia nu prezinta datasheetul complect ,banuiesc ca la 500mA U=34V =>170 ohmi .Puterea disipata pe rezistenta e Uled*Irez =>P=34V*0,2A=6,8W . Practic se alege o rezistenta cu P de 2x ,15W.Multumesc pentru sfat o sa incerc varianta asta, ledul il folosesc la un videoproiector , si nu ma intereseaza randamentul , ma intereseaza sa scot din ledul asta cat mai mult ca lumeni , si daca nu se poate nu mai ramane decat sa schimb si ledul si sursa ... Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 Daca vrei sa folosesti o sursa de curent constant de 700mA,la un led ce consuma 600mA,sau mai putin,ar fi doua solutii...-o modificare destul de simpla in sursa,prin care se inlocuieste rezistenta ce citeste curentul prin led,cu una mai mare,calculata pt curentul dorit.-folosirea unei surse de curent constant,in paralel cu ledul,care sa preia diferenta de curent,de exemplu 100mA;sursa se poate face simplu cu un mosfet,un bipolar,cateva rezistente,cost total sub 5lei.O simpla rezistenta conectata in paralel cu ledul,va face sa existe variatie de curent prin led,dar este solutia cea mai simpla si mai ieftina. Link spre comentariu
nicul Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 Daca vrei sa folosesti o sursa de curent constant de 700mA,la un led ce consuma 600mA,sau mai putin,ar fi doua solutii...-o modificare destul de simpla in sursa,prin care se inlocuieste rezistenta ce citeste curentul prin led,cu una mai mare,calculata pt curentul dorit.-folosirea unei surse de curent constant,in paralel cu ledul,care sa preia diferenta de curent,de exemplu 100mA;sursa se poate face simplu cu un mosfet,un bipolar,cateva rezistente,cost total sub 5lei.O simpla rezistenta conectata in paralel cu ledul,va face sa existe variatie de curent prin led,dar este solutia cea mai simpla si mai ieftina.pisica, nu as vrea sa te simti jignit cum m-am simtit eu dupa interventiile moderatorului dar sunt trei raspunsuri:-nu ai vazut o sursa din aia de aproape, altfel ai fi stiut ca turnata in interior si nu ai acces la piese-folosesc deja o sursa de curent, pot sa spun in paralel cu ledul. asta da curent, iar tu propui inca o sursa tot de curent constant, in paralel cu ledul si cu sursa initiala care sa ia curent. si dupa ce-l ia ce face cu el ? il baga in reteaua nationala ?- calcule rapide si aproximative confirma ca este o variatie de curent in cazul rezistentei in paralel. in jur de 10mA la un curent de 600mA prin led. o adevarata tragedie. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 Un videoproiector a modifica si c_anicai si nu prea a iesit ,nu mai tin minte cauzele . Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 @nicul,Nu vad de ce m-as simti jignit,ai dreptate cam cap-coada;nu stiu cum arata sursa respectiva,nu am stiut ca e turnata rasina peste piese.Solutia propusa ,sursa de curent constant in paralel cu ledul,desi ceva mai complexa,fata de o banala rezistenta,este insa singura solutie precisa,de a mentine prin led,un curent CONSTANT,mai mic decat debiteaza sursa.Si asta nu doar in cazul de fata,ci in general.Sunt curios cum au reiesit cei 10mA;nu sunt ironic,doar ca nu cunosc exact datele problemei.Daca variatia de curent e doar atat,e neglijabila,in cazul de fata.As zice ca solutia cea mai eleganta,a fost propusa chiar de tine...folosirea a doua leduri in paralel,nicidecum rezistenta sau sursa de curent in paralel cu un led.La aceeasi putere consumata,s-ar obtine o eficienta luminoasa mai buna. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum