Vizitator dannyxx Postat Februarie 29, 2012 Partajează Postat Februarie 29, 2012 Salut!!! Am si eu nevoie de un sfat ..eventual o solutie!!! Am un led de putere "LED Nichia "chip on board" Seria 110 NSBWL110 1239lm Placuta Alb" cu : Tensiune recomandata 33.3 V Tensiune alimentare (interval) 31-36 Min-max V Curent recomandat 320 mA Curent (interval) 150-600 mA si "Sursa de curent constant 230V pentru 5-8 LEDuri de 3 Watt 700 mA". Intrebarea mea este cum pot limita curentul pentru a alimenta ledul respectiv fara sa se arda?Cum pot limita curentul la 600mA ? Multumesc Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 29, 2012 Partajează Postat Februarie 29, 2012 Nu sant compatibile.La 600mA ledul are nevoie de 36V ,tensiune pe care sursa nu o are.Cred ca notiunile curent ,tensiune vs led sant cam confuze... principial poti considera un led ca un circuit format dintr-o rezistenta si o dioda . Ce se intampla daca alimentezi o rezistenta dimensionata pt un anumit curent/tensiune la o tensiune inferioara celei necesare? Link spre comentariu
nicul Postat Februarie 29, 2012 Partajează Postat Februarie 29, 2012 danny , cel mai bine mai cumperi un led identic cu primul si le alimentezi in paralel. o sa mearga perfect si o sa ai in jur de 33,6-34V pe led (sau leduri) si 350mA prin fiecare, nu exact 350 ,dar diferenta nu te va deranja. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 1, 2012 Partajează Postat Martie 1, 2012 @nicul -dar ai citit ce a scris tyc?Pentru ca si tensiunea conteaza...8*3,5=28v. Pana la 36V mai e ceva... Link spre comentariu
nicul Postat Martie 1, 2012 Partajează Postat Martie 1, 2012 eu am citit , dar mai si inteleg ce citesc.tu pui niste cifre din burta, de unde ai sarit cu aia 3,5 volti ?e vorba in propozitie de led de 3W la 700mA, daca faci o impartire elementara ies vreo 4,25 volti.fara sa te jignesc , asa cum incerci sa faci, eu i-am raspuns omului care a postat. incearca e bine, nu e de acord e tot bine. acu daca tyc e mentorul tau, e in regula, dar nu trebuie sa fie si al meu.o sa intreb adminul daca pe sectiunea asta numai voi doi aveti dreptul la opinie, poate e cazul sa nu mai deranjez. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 1, 2012 Partajează Postat Martie 1, 2012 Pentru cei care nu citesc cu atentie: si "Sursa de curent constant 230V pentru 5-8 LEDuri de 3 Watt 700 mA". Intrebarea mea este cum pot limita curentul pentru a alimenta ledul respectiv fara sa se arda?Cum pot limita curentul la 600mA Deci sursa scoate 700mA. SI poate alimenta pana la 8 leduri (inseriate,evident,ca doar e o sursa de curent)Pt a alimenta 8 leduri,care au cate 3,5V cadere,sursa trebuie sa dea 28V...Deci e foarte putin probabil ca sursa sa poata da 33-36V. De ce 33-36V? Am un led de putere "LED Nichia "chip on board" Seria 110 NSBWL110 1239lm Placuta Alb" cu : Tensiune recomandata 33.3 V Tensiune alimentare (interval) 31-36 Min-maxV Curent recomandat 320 mA Curent (interval) 150-600 mA Chiar te-as ruga sa vorbesti cu Vasile si sa-l rogi sa nu-i mai lase pe toti care nu citesc datele problemei sa raspunda aiurea,ca eu sa-i corectez,ca cel care a pus intrebarea sa nu fie indus in eroare Dar cine stie,poate e vina mea Oricum,putem spune cert ca nu ai citit,nici dupa ce ti-am spus... Ma bucur sa vad ca postez inutil icon_jook Si cand un led de 3W se va alimenta la >4V...va fi grav. Ledurile albe (cu un singur cip) se alimenteaza pana-n 3,5V,ca asa se construiesc ledurile albe tyc nu este mentorul meu,dar are muult mai multa experienta decat mine in acest domeniu si e printre putinii de pe forum care stie atatea in acest domeniu. Ca sa nu mai zic ca le si raspunde celor care au nelamuriri. Si raspunsurile sunt corecte (adica se pot verifica de oricine care poate face cele indicate). Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 1, 2012 Partajează Postat Martie 1, 2012 @niculAtragerea atentiei asupra unui lucru e jignire daca e spusa cu anumita intonatie...dar in scris trebuie sa si mentionezi asta (direct sau indirect) ,intonatia nu se prea aude .Revenind ,tensiunea per cip e o alocare relativa ,in datasheet-ul ledului nu se precizeaza asta. Si sch echivalenta data e de asemenea relativa . Deci Dr.L a mentionat corect o valoare de 3,5V/wled sau mai exact se poate afla intreband producatorul.Precum sti ,caderea de tensiune pe led e dependent de curentul ce-l strabate.Solutia propusa de tine ,e ok deoarece ledurile san COB si folosind 2 indentice consumul de curent e indentic. Pacat ca sursa de curent nu poate face fata. Link spre comentariu
nicul Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 io stiu sa citesc datele unui enunt. si nu-mi permit sa spun ca altul nu stie sa citeasca.cu rosu scrie 5-8 leduri de 3W la 700mAnu scrie ce culoare, nu scrie ca-s luxeon care sunt la 3,5Vchiar azi am masurat 3,8125V pe un led alb si 4,2025V pe unul verde. ar fi cazul sa ma panichez ca nu merg la 3,5V. Link spre comentariu
nicul Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 acu putem sa frecam maimutza mult si bine, insa firul logic e cam asa: -ledul ala se vinde la zextar, e de presupus ca si sursa e tot de acolo, aia vand sunrise (sub alt nume) cel cu 8 leduri are scris 36V (chiar mai mult decat iese impartind 24W la 700mA) asta ar fi lincul, ca sa nu mai vorbim vorbe: http://www.sunrise-trafo.de/Data/en/ELP8X3LS_V1_EN.pdf pentru ca doctorul sa stie ca numai el posteaza util si stie sa citeasca recunosc ca exista si surse mai vai-de-mama-lor pe care eu nu le iau in consideratie. -declara 8 leduri, 24W si scot numai 26V, deci se poate lincul e: http://kegu.gmc.globalmarket.com/produc ... 76275.html a se vedea a doua linie cu 8x3W si 26V Eu pot sa-mi sustin argumentele, asa bune sau mai putin bune. Tu nu prea esti cu toti boii acasa cand spui 'ma bucur ca postezi inutil' (e un citat), dar inca o data ai perfecta dreptate pentru ca ce nu pricepi iti e inutil. end Pentru Omul cu ledul. Nu folosi ledul la 600mA. Trebuie sa asiguri o racire corespunzatoare, nu ai mare castig in luminozitate (la curent aproape dublu ai numai 1900 de lumeni fata de 1300) si reduci numarul de ore de functionare. Am avut led osram garantat de producator cu mii de ore la 500mA si cu 50 (cincizeci) de ore la 2A. In anumite aplicatii 50 de ore se aduna in ani de functionare. Se mai poate folosi solutia cu dummy load (o rezistenta de putere prin care derivezi o parte din curent), dar e ca si cum ai incalzi aerul cu banii tai. Daca cumva sursa e de la un magazin la care poti ajunge cel mai simplu e sa o schimbi cu una de 350mA, curent constant, capabila sa livreze pana la 36V. Link spre comentariu
nicul Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 http://kegu.gmc.globalmarket.com/produc ... 54168.html habar nu am de ce lincul e partial convertit, nu e reclama, nu e un produs corect atata vreme cat imi spune ca poate furniza 8x3W adica 24W si pe alta parte scrie ca are 18W. e doar un exemplu gasit cu google absolut la intamplare. Specification Hot Sale KED18x1R16E 18W 36V-60V Power Factor>0.82 Constant Current LED Driver Model Input Voltage Constant Current Rated Load Typical Efficiency Power Factor Thermal Protection Short Circuit Protection Protection Class Dimensions Lx Wx H(mm) KED18X1R16E 220-240VAC 50/60Hz DC350mA 36V-60V 12-18X1W >87% >0.82 √ √ IP20 129 43 20 KED8X3R16E 220-240VAC 50/60Hz DC700mA 12V-26V 4-8X3W >83% >0.82 √ √ IP20 129 43 20 raman la parerea ca totusi suntem pe un forum de discutii, unde ne putem exprima liber parerile, iar rolul moderatorilor este ca acest lucru sa se petreaca in cadrul unui limbaj decent si civilizat, fara sa se streseze cu vanarea greselilor, corectii gramaticale, tehnice si alte minuni, pentru ca nu au dat test de competente la vasile si nu asta e criteriul dupa care se aleg moderatorii. in general oricine posteaza isi autocenzureaza excesul de prostie, isi asuma corectitudinea afirmatiilor si este supus greselilor (fiind om). cel mai bine e sa ne respectam reciproc, pentru ca, parerea mea, toata viata ai ceva de invatat de la cel de langa tine. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Da,linkul cu sursa este un argument foarte bun!Dar sa imparti puterea ledului la curent,ca sa-i aflii tensiunea...e gresit.Exact cum ai facut cu sursa,trebuia si un link cu specificatiile clare ale ledului.Eu am zis ca tensiunea unui (cip de) led alb nu depaseste 3,5V (e chiar pe la 3,3V de obicei),pe baza a ceea ce am citit in datasheeturi.Stiind aceasca tensiune,am concluzionat ca sursa trebuie sa dea minim 28V,pt o functionare corecta. Care este cu adevarat tensiunea in gol n-am stiut pana sa vad datasheetulIn legatura cu ultima sursa:Linkul e blocat de forum. Asta inseamna ca siteul ala a fost problematic.asa ca a fost exclus d-aici. KED8X3R16E 220-240VAC 50/60Hz DC700mA 12V-26V 4-8X3W >83% >0.82 √ √ IP20 129 43 20Sursa (din citat) livreaza maxim 0,7A*26V=18.2VUn led de "3W" consuma 0,7A la 3,3-3,5V,adica intre 2,31 si 2,45W.2,31*8=18,48 , 2,45*8=19,6WDeci cei 3W ai ledurilor nu sunt tocmai 3W...ceva cat se poate de normal cand marketingul lucreaza.Dar ledul de 3W poate sa si consume 3W,la un curent mai mare,dar eficienta si viata lui vor avea de suferit!Eu incerc sa nu las greselile sa se propage,pentru ca nu aduc nimic bun. Practic cel care intreaba,dupa ce face ceva ce i s-a spus gresit pe forum,si evident nu merge,dupa ce ca pierde timp/bani mai pierde si din increderea in sine si in ajutorul dat de forum.Deci greselile trebuie corectate cat mai rapidCa toata lumea greseste,asta e..dar nu trebuie sa insistam cu greseala! Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 De ce dai trei mesaje consecutiv? Vrei sa iesi in evidenta sau vorbesti cu tine insuti? Cand eram copil circula o vorba : cine se scuza se acuza . Dr.L e si un utilizator al forumului ,ca si tine,ca mine,ca el...In concluzie ,idea conteaza nu persoana. ....................................................................................................................................................... @dannyxx Ledul tau este unul de putere format din mai multe leduri in aceasi capsula(COB) si se comporta precum un singur led ,iar cate vreme nu se incalzeste ,nu sant probleme de alimentare cu curent constant. Pt a nu se incalzi ,radiatorul trebuie sa fie infinit vs putere sau rezistenta dinamica sa fie 0,0. Pt un led de 22W asta inseamna un radiator pt 300W (ceva pt procesoare de calculator ,din Cu cu heatpipe) . In cazul tau poti sa folosesti un cooler gen Titan pt 775 http://www.titan-cd.com/product/showPro ... ?ProID=844 iar ledul il alimentezi prin condensatori de la 220 sau traf + scc cu 2 tranzistori . Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 In legatura cu mesajele consecutive,nicul a postat cand a gasit informatia si nu mai putea sa editeze mesajele Link spre comentariu
nicul Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 corect, cand am gasit informatia si cand sam descoperit lincul modificat.consecutiv la 12 ore diferenta, mai greu, dar se pare ca si tyc ma iubeste.pun pariu ca omul a alimentat de multa vreme ledul cu sursa cumparata, bazandu-se pe garantia vanzatorului ca e beton si nesesizand interesul lui de a vinde cat mai multe. probabil ca pretul platit l-a facut un pic prudent, a citit eticheta si s-a adresat forumului dorind sa prelungeasca viata produsului cumparat.cand a vazut ca n-ar trebui sa se aprinda nici nu a mai dat pe aici. probabil ca si sfatul de-a investi in coolere ultra performante pentru pc (alti bani, alta distractie, alta alimentare, intretinere la ventilator adica desprafuire) i-au produs acelasi sentiment. Link spre comentariu
nicul Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 remarc consecutiv, ca la unii merg lincurile, asa ca chestie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum