Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema de taiere a unei parti din semnal


Vizitator katena

Postări Recomandate

Vizitator katena

Salutare.Am un motor cu pas instalat intr-un sistem caruia vreau sa ii micsorez timpul de functionare.Mai precis, respectivul motor introduce prin angrenaje mecanice un material intr-o cavitate. Eu vreau sa controlez cantitatea de material pe care o introduce el.Mentionez ca nu pot modifica sursa care genereaza semnalul pentru functionarea lui dar ma gandesc ca ma pot interpola intre sursa si motor cu un circuit care sa taie din semnalul aplicat acestuia.Doresc daca ma poate ajuta cineva cu o schema cat se poate de simpla si rudimentara pentru a putea controla acest lucru si cu ajutorul unei metode de comanda (potentiometru sau orice alta metoda).Ma gandesc ca daca el primeste semnal de functionare de perioada 10s sa reduc aceasta perioada prin taierea unei parti din semnal.Daca cunoasteti vreo metoda mai buna sau orice alt mod de a-mi rezolva problema rog sa postati si va foarte multumesc.Din cate am masurat eu motorul primeste un semnal probabil dreptungiular de amplitudine aprox. 0.180V si de durata 2 sec.Orice alte informatii aveti nevoie pentru a putea pune in aplicare vreo idee va rog sa ma intrebati.Multumesc mult.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • The Stressmaker

    1

  • ratza

    1

  • Ticu

    1

  • leoncris

    1

Top autori în acest subiect

"introduce prin angrenaje mecanice un material intr-o cavitate. Eu vreau sa controlez cantitatea de material pe care o introduce el." -care este structura materialului si a ... cavitatii ?

Link spre comentariu

Salutare.Am un motor cu pas instalat ... Ma gandesc ca daca el primeste semnal de functionare de perioada 10s sa reduc aceasta perioada prin taierea unei parti din semnal. Din cate am masurat eu motorul primeste un semnal probabil dreptungiular de amplitudine aprox. 0.180V si de durata 2 sec.

Este motor pas cu pas? Cate fire are? Scrie ceva pe eticheta lui?Cum ai vazut (masurat) semnalul dreptunghiular?Pana la urma cat timp functioneaza motorul, 2 s sau 10 s?Poti sa-ti dai seama cine comanda durata de functionare a motorului ?In aparat exista o sursa de tensiune de unde ai putea sa alimentezi un montaj suplimentar de temporizare?
Link spre comentariu
Vizitator katena

leoncris

Nu cred ca are relevanta tipul sau proprietatile materialului. Am facut o scurta prezentare pentru cei care deobicei nu inteleg ce se vrea sa se faca.

rata

Nu cred ca ma pot descurca doar cu informatia pe care mi-ai furnizat-o. Acesta este si motivul pentru care am postat la incepatori. Stiu cum functioneaza marea majoritate a componentelor electronice fie active fie pasive dar in nici un caz nu pot lega o schema de unul singur. Asa ca, daca poti sa-mi furnizezi si o schema ar fi mai mult decat ideal.

Ticu

Iti multumesc pentru intrebari:

1. Este un motor pas cu pas. Codul este KH42JM2B158. Are 6 fire si din cate am vazut eu dintr-un datasheet al unui motor relativ asemanator dar fara sufixul B158, are 4 timpi. Are 2 fire pe care vine + si 4 cu - pentru cei 4 timpi. Am atashat si datasheet-ul pentru usurinta sa nu mai stati sa cautati.

2. Nu am masurat semnalul dreptunghiular cu un aparat capabil(osciloscop). Am folosit un multimetru si am observat ca pentru o scurta perioada de cam 2 secunde are constant aprox 0,180V pe firele de minus, in rest 0. Asa ca ma gandesc ca ar putea fi un semnal dreptunghiular de perioada 2 secunde. Dar evident acest semnal este fragmentat in mai multe parti pe fiecare fir ca sa poate functiona motorul, acesta fiind pas cu pas. Adica un scurt timp firul 1(bobina 1), imediat firul 2(bobina 2), etc., acest ciclu fiind facut pana se ajunge la 2 secunde. Adica in 2 secunde el face sa zicem vreo 15-20 de rotatii complete 180grd. Aici vreau eu sa intervin si sa zicem sa nu mai faca 15-20 de rotatii ci doar 10 sau orice alta valoare setata de un mecanism de orice fel (digital, mecanic, etc., nu trebuie ceva sofisticat, doar sa mearga).

3. Valoarea de 10s era pentru exemplificare. Motorul functioneaza in felul urmator: 15-20 de rotatii timp de aprox 2 sec. Sta o perioada de 7-10 secunde dupa care daca aparatul considera ca mai are nevoie de material, reincepe ciclul de 2 sec (15-20 rotatii). La fel daca inca considera ca mai are nevoie de material.

4.Nu ma pot baga la sursa de semnal. Habar n-am unde e si te asigur e prea greu de gasit.

5.Nici asta nu cred ca se poate rezolva.

datasheet.pdf

Link spre comentariu

Fiind motor pas cu pas sunt doua metode de control. Prima metoda este de a controla numarul de impulsuri relativ la un "ciclu" de rotatie adica pana se aplica din nou semnal la aceeasi borna a motorului. A doua metoda consta in separarea electrica a motorului de controller. Dau ideile acestea pentru o aplicatie legitima necomerciala si nu pentru furt la cantar.

La ambele metode se folosesc 6 relee/mosfet-uri, pe fiecare fir cate un contact/tranzistor. Aceste metode sunt in functie de modul de realizare al controller-ului, daca detecteaza lipsa motorului sau nu. Daca aparatul original realizeaza controlul greutatii in bucla atunci metodele acestea nu sunt eficiente

Prima metoda consta intr-un numarator care ia semnal de pe una din bornele motorului, numara un anumit numar de cicluri ca apoi sa intrerupa conexiunea intre motor si controller. Acest numarator este resetat dupa o anumita perioada, care este data de functionarea aparatului, corespunzator cu alt ciclu de incarcare. Cu aceasta varianta se poate realiza controlul cantitatii de material prin eliminarea unor "cicli" de rotatie.

A doua metoda consta in realizarea unui monostabil comandat de aceeasi borna a motorului care, dupa o perioada prestabilita, intrerupe legatura intre motor si controller. Si aici s-ar putea folosi un monostabil reglat cu durata unui ciclu de incarcare al aparatului original.

Ambele metode nu iau in calcul bucla de masurare a aparatului pentru ca daca la primul ciclu se incarca mai putin material aceasta abatere va fi corectata la urmatoarea incarcare de corectie. Pentru a reduce efectiv cantitatea de material trebuie intervenit la senzorul de masurare prin alterarea indicatiei la masurarea necesara pentru corectie. Din ce am inteles aparatul incarca initial cu o cantitate fixa de material apoi mai realizeaza o incarcare in functie de diferenta masurata intre cantitatea cantarita si cea prestabilita. Posibila interventie ar fi modificarea/eliminarea celei de a doua incarcari, dupa masurarea initiala. Ar fi cam acelasi efect cu adaugarea unui bolovan in cuva cu materiale, fortand aparatul sa nu incarce cu material a doua oara.

Faptul ca la descrierea aparatului original nu se dau indicatii despre acesta ridica semne de suspiciune asupra acestor metode si citez pe @katena: "4.Nu ma pot baga la sursa de semnal. Habar n-am unde e si te asigur e prea greu de gasit."

PS: nu ma contactati pe PM, discutia o port doar aici pe forum. Daca informatiile pe care le-am prezentat contravin regulamentului rog un moderator sa le editeze/stearga.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări