Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

timer 555 merge doar cateva secunde - minute. Ce o fi ?

dsasorin

Postări Recomandate

• Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dsasorin

10

• Mikrosha

3

• ratza

2

• zal

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Poate-s eu mai bou, dar nu-mi dau seama cum obţii tu 50% factor de umplere cu schema asta.

Uite am gasit in niste explicatii despre 555 :

Before calculating a frequency, you should know that it is usual to make R1=1 kΩ because this helps to give the output pulses a duty cycle close to 50%, that is, the HIGH and LOW times of the pulses are approximately equal.

Plus ca la fel a iesit si pe simulare si in realitate (din pacate doar pentru cateva minute ) :jytuiyu

Link spre comentariu

LMC 555 e in tehnologie MOS iar NE 555 e bipolar si are 200mA curent de iesire ,dar un led ia 20mA si 1K la 10V 10mA .Rezista si 555MOS daramite 555bipolar (care are 200mA) .Incearca fara cond pe 5 si un cond de 100n (direct pe pini integratului) II 100uF . In functie de cablaj ,la frecventa asta se poate sa ai o dubla triggerare la iesire, rezolvare - un cond de 1n de la 3 la -.

Link spre comentariu

sa vedeti dracie:in pricipiu am tinut cont de sfaturile voastre. Mai precis am pus cond de 100 uF in paralel cu unul de 10nF pe intrare. Tot asa facea, adica dupa cateva minute, mort. Chiar si pe pinii de alimentare 555.Am scos si C de pe pin 5, nimic bun.Si enervandu-ma eu acolo, zic ia sa mai curat asa un pic printre pini si printre cupru.Apoi alimentez. De o ora sta aprins.Mai fac teste in continuare acum.Ce ziceti de asta ?

Link spre comentariu

Uite am gasit in niste explicatii despre 555 :

Before calculating a frequency, you should know that it is usual to make R1=1 kΩ because this helps to give the output pulses a duty cycle close to 50%, that is, the HIGH and LOW times of the pulses are approximately equal.

Aproximativ egal nu înseamnă egal. Factorul tău de umplere e:

(R1+R2)/(R1+2*R2) = (1+3,9)(1+2*3,9) = 0,557.

Schema pentru factor de umplere de fix 50% arată altfel, o găseşti în datasheet.

Link spre comentariu

Asa este ratza, stiu, ai dreptate.

Chiar am masurat pe montaj si imi arata vreo 55%. dar este bine asa, nu vreau fix fix 50%.

Aseara am stat cu montajul aprins vreo 3 ore. merge bine, similar cu ce am simulat eu pe PC. ( nu identic, in sensul ca atunci cand pun si ledul in circuit imi apare un cioc pe frontul crescator) Dar nu ma supara, e ok.

Ce am mai observat este ca daca pun un timer romanesc 555 imi scoate frecventa cam 33-34 KHz, iar daca pun un timer Texas Instr. imi scoate cam 32-33 kHz.

Oricum caut si alte marci de timere sa vedem (eu vreau sa fie cat mai aproape de 30 kHz). Sa vedem alea Philips....

Sper sa nu mai am probleme. Tura finala diseara.

Link spre comentariu

o parte din oscilograma obt cu cond de 4700microF intr-un oscilator cu 555montajul este folosit pt vizualizarea ESRintre sageti sant aprox 80mv iar curentul de descarcare trece de 5aar rezulta esr in jur de 16miliohmse poate posta si la un subiect despre ESR-metre

post-27339-139829392417_thumb.jpg

Link spre comentariu

Intai am raspuns la subiect,in sensul ca si un oscilator atipic cu 555 facut de mine a functionat din prima si fara probleme;nu m-am prins ca era de fapt o intrebare capcana care trebuia sa sune astfel:nu este asa ca daca nu ai experienta si lucrezi neingrijit poti obtine un montaj cu probleme?Ideea mea de a masura corect ESR este de a injecta sau a extrage un curent prin cond apropiat de curentul din montajul unde va fi montat;ptr ATX m-am oprit la aprox 5a extrasi din cond.Asa ca pinul 3 al 555 comanda 2 mos-uri,unul care incarca cond-ul din pinii 2 si 6 de la 5v printr-o rez de 10ohm iar altul care descarca cond-ul prin 0,7ohm(3 de 2,2 in paralel)Cum se vede pe oscilograma voi avea intai o variatie brusca de tens datorata ESR si apoi o descarcare exponentiala cu constanta 4700micro si 0,7ohmMasor acei zeci de milivolti dar pot decela si sub 10 miliohmCond-ul se incarca de la 1,66v pana la 3,33v;la 3,33v conectez brusc 0,7ohm la masa--de aici val curentului din formulaCu acelasi montaj pot obtine usor si 10a la descarcare folosind mos-uri din atx,variantele cu 3,3v liniari

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări