Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

timer 555 merge doar cateva secunde - minute. Ce o fi ?


dsasorin

Postări Recomandate

salut.Am problema ciudata cu un timer 555.Vreau sa fac un generator de semnal dreptunghiular de 30kHz utilizand clasicul timer 555.Am facut schema, am simulat-o, merge perfect non stop pe calculator. (practic schema mea foloseste valorile recomandate in datasheet)Am facut si montajul propriu-zis, intocmai ca in simulare.Am dat drumul la montaj, si a mers perfect exact ca in simulare. Adica aceeasi frecventa, acelasi offset pozitiv impus de mine, aceasi amplitudine. Super. (am un oscilioscop)Dupa cateva minute, cred ca 2-3, fara sa ating nimic, dintr-o data s-a stins masinaria, inclusiv ledul.Zic o fi de la baterie, o fi murit. Dar de unde bateria nu era ea noua dar nici moarta.Am inceput sa schimb pe rand cele 2 condensatoare, am pus unele de calitate, am schimbat timerul 555, am verificat iarasi rezistentele.... Nimic in neregula. Noroc ca am pus soclu la timer.Si iarasi dau drumul. Merge ce merge si dupa cateva secunde semnalul moare subit. Nu stiu ce sa mai schimb sau ce sa mai verific.In loc de bateria de 9V, am trecut pe un adaptor de fix 9V. Se comporta la fel. Am facut n incercari.Ce mi se pare ciudat este faptul ca in sarcina imi mananca mai mult decat in simulare. ( Adica in simulare aveam vreo 6mA. iar in realitate am vreo 15mA, mai mult de dublu).Sfatuiti-ma si pe mine, ce naiba sa fac ? Ce se intampla ? :cry: Am in atasament schema folosita.Merci.

post-6267-139829391702_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • dsasorin

    10

  • Mikrosha

    3

  • ratza

    2

  • zal

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Încarci prea mult ieşirea, dă afară ledul, nu acolo se pune, faci un montaj separat să-l comande cu semnal de la ieşirea lui 555. Era normal să fie altceva în realitate faţă de simulări, e o lege de bază în electronică. :rade:

Link spre comentariu

Stiu ca este altfel in simulari fata de realitate, dar nu cu mult in acest caz, pentru ca am pus componente din baza de date, iar softul tine cont de parametrii reali ai coomponentelor.Am incercat si fara led si tot nu se resusciteaza montajul. Dar acum ca m-ai pus in tema o sa mai incerc. Deci sa mai reduc din sarcina.Stiu ca 555 poate scoate pana la 200mA. Nu-mi inchipuiam ca nu ar tine sarcina mea + un led.Intr-adevar ledul se aprinde destul de slabut (doar 1mA trece prin el).Ma pune pe ganduri mai mult pentru ca aceasta schema asa cu led in pozitia aia si cu aceleasi componente se spune ca merge foarte bine, iar montajele sunt deja facute si functionabile.Un lucru e sigur, sursa de tensiune se poate considera infinita, pentru ca am spus ca am alimentat si printr-un traf de 9V @ 1A si tot asa se comporta montajul.

Link spre comentariu

o mica gluma,in tehnica nu se pun intrebari ca in politica unde cineva poate sa spuna o minciuna evidenta dar care sa fie imbratisata de o parte a populatiei din diverse considerenteaici totul este rece:555 a fost proiectat de niste oameni fff priceputi ca sa indeplineasca o functie-timer si o va face de cate ori are indeplinite conditiile din catalogare o structura conceputa pt o functionare sigura si cu frecventa independenta de alimentare2 comparatoare cu cate o intrare la 1/3 si 2/3 din alimentare si celelalte intrari comune la un circuit RC,C descarcat apoi de un tranzistor;cele 2 comparatoare comanda un bistabil R-S dand o stabilitate ansambluluidaca spuneti tensiunile de pe fiecare pin atunci cand nu mai oscileaza vom putea eventual intelege ce conditie nu este indeplinita sa spunem la intrari sau ce operatie nu executa ciasta daca integratul este 100% bun,de unde am putea sti noi starea lui?

Link spre comentariu

1. Am schimbat cred ca 8 timere 555 in soclu. Toate se comporta la fel.2. Ce sa fac, deci, sa masor tensiunea pe fiecare pin in timpul functiunii ? Pot face asta daca va ajuta sa puneti un diagnostic. Sa masor deci intre masa si fiecare pin, sau cum ?

Link spre comentariu

Nu ma pot juca cu R1 si R2 pentru ca stric forma de unda. Eu vreau 30 kHz cu factor de umplere 50%, deci R1 va sta la 1kohm.

Am mai incercat acum montajul. Am pus un timer 555 romanesc. (nou) M-a tinut in functiune un timp record de 15 min. Apoi nu a mai vrut. Am mai incercat si cu celelalte 5 romanesti si 2 bucati de la Texas Instr. (NE555P), insa nimic. Vreo 2 sec mergeau, apoi OFF. O fi contat ca o zi intreaga nu am alimentat montajul ?????

Asadar am avut timp in cele 15 min de functionare sa masor:

 

Ualim = 8.6V, Ialim = 12mA

 

Am masurat tens pe fiecare pin (intre 1 si ceilalti, adica GND si ceilalti)

1-1 = 0 V

1-2 = 4.2 V

1-3 = 3.9 V

1-4 = 8.6 V

1-5 = 5.6 V

1-6 = 4.2 V

1-7 = 4.2 V

1-8 = 8.6 V

 

 

Dupa ce-a murit am masurat idem:

 

Ualim = 8.6V, Ialim = 15mA

 

1-1 = 0 V

1-2 = 2.9 V

1-3 = 19 mV

1-4 = 8.6 V

1-5 = 3.3 V

1-6 = 2.8 V

1-7 = 57 mV

1-8 = 8.6 V

 

1. Ce ziceti, va puteti da seama ce se intampla? Nu as vrea sa modific parametrii, sa nu stric forma de unda. Asa cum merge cateva momente este perfect. Numai sa tina non stop.

2. Ce producator de 555 sa caut sa fie foarte bun si fiabil ? (Pe Maica Domnului in Bucuresti ma refer)

3. Rezistorii si conzii trebuie neaparat sa fie de un anumit tip MUSAI ????

Link spre comentariu

Pe langa ledul ala indicator, ce comanzi la iesire? Daca e vreun releu vezi ca'i trebuie dioda de protectie. Si nu trebuie musai cu rezistentele alea, mai exista si alta metoda de a obtine 50% factor de umplere, mai simpla decat a bibili rezistentele.

Link spre comentariu

Scaderea tensiunii 1-5 la 3,3V e dubioasa. Aia ar trebui sa stea beton la 5.6V. Ce fel de cond e C1? E chiar ceramic de 10nF? Nu cumva are curent de fuga? Daca il scoti ce se intampla? Ar trebui sa mearga si fara el. Cat e tens 1-5 cu C1 scos?

Link spre comentariu

Sfat clasic: Pune decuplare :da Nu ştiu cît de lungi îs firele tale şi ce se întîmplă prin ele. Pune măcar 10uF direct pe alimentarea lui 555, cît mai aproape de pinii de alimentare. Poate că vrun tranzient pe alimentare îi provoacă un latch-up şi de-asta îi cade şi tensiunea pe 1-5, şi creşte uşor şi curentul de alimentare.

Link spre comentariu

Nu stiu exact ce fel de cond este C1. Nu am gasit exact valoarea de 10nF. Am pus 2 legate in paralel de 4.7nF.Prima data am pus 2 mici albastre pe care scrie 3M (2x4,7) apoi am schimbat tot 2 mai maricele roscate luate dintr-un monitor de calitate (2x4.7). Astea par a fi ceramice ca daca ma infig in ele mi-e frica sa nu le crap. Scrie si ceva pe ele. Oricum absolut toate componentele au fost masurate inainte si dupa, ca ma gandeam ca s-a ars ceva.O sa fac experiment cu C1 scos (evident o sa fac si in simulare).Cert este ca daca fac scurt pe C1, ledul sta ON mereu ( fara puls) si la iesire am mereu 8.6V. Deci nu mai oscileaza 555.O sa pun si un cond de decuplare (asta trebuie sa fie electrolitic, nu?) Desi de la traf la alimentarea montajului am 20cm.

Link spre comentariu

1)nu se face scurt pe un pin cu potential pt a vedea ce se intampla-adica scurtul pe c1;e ca si cand ai scoate perfuzia unui bolnav ca sa verifici daca-i este utila2)cineva a observat imediat ca pinul 5 nu are motiv sa i se modifice tensiunea3)foarte adevarat si cu lungimea firelorNu am facut niciodata un montaj cu 555 care sa aibe probleme;acum l-am pus intr-un oscilator pt testat electrolitici si funct cu cond de 6800 microfarazi--exact,6800 micro dar rezistentele din oscilator sant 0,66ohm sus si 10 ohm jos conectate prin intermediul unor mos-uriNu se scoate cond din pin 5

Link spre comentariu

Dupa cateva minute, cred ca 2-3, fara sa ating nimic, dintr-o data s-a stins masinaria, inclusiv ledul.Zic o fi de la baterie, o fi murit. Dar de unde bateria nu era ea noua dar nici moarta.

Bateriile de 9V sunt făcute pentru curenţi mici şi sunt construite din 6 elemente de 1.5V inseriate. Din cauza asta au o rezistenţă internă destul de mare, rezistenţă care poate duce la variaţii bruşte ale tensiunii de alimentare şi, in final, la funcţionări inexplicabile.

 

În schema desenată lipsesc condensatoarele de filtraj de pe alimentare.

Orice montaj trebuie să aibă condensatoare de filtraj pe alimentare, e obligatoriu. Condensatoarele de filtraj sunt necesare chiar şi atunci când alimentezi de la baterie.

 

Pune măcar un condensator de 10...100 uF în paralel pe alimentare. Ideal ar fi să pui şi un condensator neelectrolitic de 10...100 nF în paralele peste cel de 10...100 uF.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări