Vizitator matzic Postat Februarie 26, 2012 Partajează Postat Februarie 26, 2012 am atasat o schema...daca se poate sa ma ajutatiin releu banuiesc ca asa ii spune intra 5V +/-cand primeste curent devine activ... si lasa curentul ce vine de la 220V +/- sa imi aprinda becul :)banuiesc ca schema atasata nu este ok ca polaritati...si acum intreb....polaritatile sunt ok?ce fel de releu am nevoie in cazul de mai sus... ce fel de releu am nevoie daca schimb sursa de 220 cu o alta sursa de 24exista vreun releu 8in1?adica de 8 ori acea schema insa cu surse "220" diferite (3,5,9,12,24....)?intreb asta deoarece pe portul parallel am la dispozitie 8 iesiri de 5V +/- fiecare si tare as dori sa le exploatez pe toate Link spre comentariu
Vizitator torquemada Postat Februarie 26, 2012 Partajează Postat Februarie 26, 2012 In primul rind ai nevoie de amplificator de semnal pt fiecare pin de iesire al LPT(de ex un circuit de tip ULN 2003). Dar cel mai important-fiindca tu vrei sa comanzi circuite de 220 v- este izolarea galvanica intre LPT si montaj adica traseul devine LPT - amplificator semnal- circuit de separare galvanica- montaj comandat. Pentru separarea galvanica foloseste fie relee fie circuite MOC30xx. Link spre comentariu
Spitfire Postat Februarie 26, 2012 Partajează Postat Februarie 26, 2012 http://www.electronics-lab.com/projects/pc/009/ Link spre comentariu
Vizitator matzic Postat Februarie 26, 2012 Partajează Postat Februarie 26, 2012 de este nevoie de amplificator???spitfire acea schema suporta orice tip de tensiune externa??adica releu comandat cu 5V .. iar restu 220, 110.........?din cate vad eu nu prea am tensiune separata pentru fiecare iesire :-?....ma rog bun si asta... insa alta schema la aceeeasi jucarie? ca ma cam incurc, multumesc fain Link spre comentariu
Spitfire Postat Februarie 26, 2012 Partajează Postat Februarie 26, 2012 In schema de mai sus sunt relee de 12V, nu de 5. Ar trebui cel mult puse niste diode antiparalel pe infasurarile releelor pt protectie la autoinductie. Driverul de releu se poate si cu discrete, fara ULN. Link spre comentariu
Vizitator matzic Postat Februarie 26, 2012 Partajează Postat Februarie 26, 2012 hai ca renunt la tensiuni mari si merg deocamdata pe leduri, numai sa iasa apoi amplific :)am schema atasata.... pe partea stanga schema originala... pe dreapta modificarea ce o vreau eu in final :)in loc de o rezistenta si un led pe fiecare iesire ca in schema orig. vreau 2 linii paralele x 3 leduri inseriate.... (bucati de banda din aceea 3M cu rezistenta pe panglica)ce vreau eu sa este sa imi spuneti daca desenul e ok...?ce tensiune am nevoie la intrare (3 - 24V), avand in vedere ca in final vor fi 16 linii paralele cu 3 leduri in serie (16*3leduri), in locul fiecarei rezistente + led din stanga 2 linii paralele x 3 leduri inseriatesi in final mai e nevoie de vreo ceva in plus :-? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 26, 2012 Partajează Postat Februarie 26, 2012 Fa iesirile de comanda pe optocuplore si asa poti sa faci cam orice ghidusenie si ramai si cu portu' bun. Link spre comentariu
Vizitator matzic Postat Februarie 26, 2012 Partajează Postat Februarie 26, 2012 daca as stii as face.... nam mai exersat in ale electronicii de foarte mult timp... si pe vremea aia faceam montaje simplein sectorul 4 la clubul copiilor... am ramas cu cititul schemelor si nici alea la un nivel avansat :)abea mai stiu sa trag o lipitura :Dma rog lasa o schema ceva si incerc sa ma adaptez... in orice caz... schema finala trebe sa mio aprobe un maestru de pe forum de aici Link spre comentariu
Vizitator matzic Postat Februarie 27, 2012 Partajează Postat Februarie 27, 2012 ahahaaa... am gasit m-am documentat putin asupra modului de functionare a unui "optocuplor"inteleg prin pini 1 si 2 primeste comanda asemenea unui bec... pinul 3 fiind "in plus" :)iar pe pinii 4,5,6 functioneaza linia de curent externa.... aici nu am inteles cum... pe care pin intra pe care pin iese?iar in final, cum pana aici am inteles... recomandatimi o piesa care sa sa fie activata de 5V si care poate manevra diferite tensiuni pentru ca nu am gasit detalii despre capitolul asta pana acum.... adica nu stiu daca prin aceeasi piesa daca schimb alimentatorul extern va putea trece 9V, 24V sau chiar 220V Link spre comentariu
Spitfire Postat Februarie 27, 2012 Partajează Postat Februarie 27, 2012 Singura "piesa" sigura care poate separa consumatorul de 230V de circuitul de comanda e releul.Triacul, tiristorul, etc se pot defecta si ajunge tensiunea retelei unde nu trebuie...va recomand sa cumparati o placa de relee(cautati pe google " placa de relee ") sa nu faceti o nefacuta montand releul cum nu trebuie, multe relee au configuratia pinilor aiurea dispusa. Releul il puteti comanda cu un simplu tranzistor, singura grija e montarea unei diode antiparal cu bobina releului, dar placile de relee comerciale au deja asa ceva iar unele au si aria de tranzistori ULN2003/etc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum