Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Frigiderul interfereaza cu calculatoarele din camera.

Vizitator Twinsen

Postări Recomandate

Vizitator Twinsen

Salut.Am o problema destul de ciudata. Sunt student in camin. Noi avem in camera un frigider destul de vechi.De fiecare data cand se oprește frigiderul, interferează cu calculatoarele noastre din camera: se aud pâcâituri in casti, si foarte rar se mai si blocheaza pentru 1-2 secunde. Am un dispozitiv USB(un convertor RS232) care se blocheaza aproape de fiecare data cand se oprește frigiderul.Pare foarte ciudat, am testat de zeci de ori, sigur este din cauza frigiderului.Problema este ca la 2 din calculatoarele noastre s-a stricat placa video. Ambele placi se comporta la fel(apar artefacte pe monitor, si in final calculatorul se blocheaza). Ma tem ca asta s-a intamplat din cauza frigiderului nostru.Sunt si eu electronist amator si sunt curios, electronic, ce se intampla?Se poate face ceva in privinta asta? Cat de grav este?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dumitru_a

2

• blazeu

2

• __farad__

1

Pentru inceput alimentati frigiderul din alta priza , folositi un prelungitor cu protectie si filtru de retea , placile video nu cred ca s-au ars din cauza frigiderului si mai ales folositi prize cu impamantare si la calculator si la frigider si apoi mai vedem in functie de frigider ce sistem de deparazitare are acesta

Link spre comentariu

Ideea ar fi ca se produce o perturbatie. Din cauza comutatiei la oprirea agregatului.Propagarea prin radiatie e neglijabila, cel mai probabil e vorba de o instalatie electrica in stare precara.Adica exista o rezistenta (impedanta?) relativ mare inseriata, care impiedica absorbirea impulsului de autoinductie la oprirea motorului frigiderului, in instalatie, tensiunea crescand local la o valoare semnificativa. Sursele in comutatie "obosesc" prin devalorizarea condensatorilor electrolitici, atat prin scaderea capacitatii cat si prin cresterea ESR (equivalent series resistance), fiind "supuse" unui regim dur de impulsuri. Peste asta se adauga faptul ca sursele in comutatie au din start un raspuns lent la variatii de tensiune si curent, astfel fiind perfect verosimil ca apar variatii MARI ale tensiunii in calculatoarele situate in aceeasi camera (de camin, cu instalatia "ologita" de generatiile dinainte care au bagat fara mila si fara sa le pese tot felul de resouri in prize...)Sfatul cu "alta priza" e o tampenie, nu aveti decat un singur si unic circuit.Ce se poate face? Din pacate NU exista solutie simpla si ieftina! 1 Revizuiti sursele computerelor; inca mai functioneaza, insa asta nu inseamna ca au parametrii unora noi. Utilizati cel putin un UPS cu CONVERSIE CONTINUA (adica NU unul ieftin, care cupleaza iesirea la intrare printr-un releu!), ci unul care genereaza iesirea electronic, avand un redresor si apoi un invertor cu stabilizarile aferente (eu nu am vazut asa ceva decat la servere, la puteri de 10-15kW si probabil au si pret pe masura, insa doar asa ceva v-ar rezolva problema)..2 Desfiintati sau cel putin schimbati frigiderul!3 NIMENI nu vrea sa investeasca in camera de camin! Cea mai buna solutie insa ar fi inlocuirea cablului baremi pana la tabloul de pe palier!Succes!

Link spre comentariu

Daca perturbatia este produsa de frigider se poate verifica foarte usor cu o veioza in aceeasi priza. Daca la oprirea frigiderului se observa o crestere a intensitatii luminoase (impulsul este foarte scurt, datorita inertiei becului e posibil sa nu se observe sau cresterea luminozitatii sa nu para semnificativa).Am avut aceeasi problema cu o lada frigorifica, de care m-am descotorosit rapid (o aveam intr-o camera separata, sursa de lumina era o lampa introdusa in priza si asa am descoperit fenomenul-mi-au cedat doua surse, una de dvd si una de imprimanta care erau si pe acelasi circuit).Totusi am o idee-intrebare: considerand ca o sursa pc lucreaza normal in intervalul 230V-240V, daca s-ar incerca un filtru de scadere a impulsului perturbator? Ideea era folosirea unui varistor de 250V inseriat cu un consumator rezistiv mai mare (un bec halogen de 100-150W sau o rezistenta dimensionata sa absoarba in jur de 150-200W) in paralel pe bornele de alimentare ale aparatului perturbator (in acest caz frigiderul). Astfel la atingerea valorii de 250V varistorul ar prezenta rezistenta zero, iar becul (rezistenta) ar sunta o mare parte a impulsului. Oricum sursele vor "vedea" cresterea de tensiune, ideea era ca variatia sa nu fie chiar foarte mare.

Link spre comentariu

Nu am fost destul de clar: reteaua in stare buna are impedanta scazuta si absoarbe impulsul de autoinductie (de fapt are loc o divizare intre rezistenta interna a sursei - compresorului - si impedanta retelei). "Solutia" reala e remedierea retelei si astfel reducerea impedantei vazute din prizele acelei camere (oxidare a contactelor intre fire in doze, corodare a conductorilor si sectiuni reduse=rezistente inseriate, s.a. asemanatoare). Pe aceste rezistente parazite se produc si pierderi, incalzirea favorizand oxidarea si degradarea in continuare...Asa incat solutia cu varistorul... Puteti incerca; puteti incerca si o vraja a mamei omida...

Link spre comentariu
Vizitator Twinsen

Adevarul este ca nu o sa ma bage nimeni in seama daca ca student, ma duc si le zic sa schimbe calburile pana la tabloul de pe palier.Oricum eu sunt mai mult curios ce se intampla.Interesante raspunsurile pana acum.

Link spre comentariu

Cand am spus sa schimbe priza m-am referit la legaturile acesteia din doza sunt oxidate mai mult ca sigur datorita consumatorilor mari gen resou care mai mult ca sigur au fost alimentati din aceasta , alta priza poate are legaturile mai bune , cred ca este destul de corect daca nu imi cer scuze dar rea cel mai usor pentru inceput

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări