Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce se incalzesc


vergil

Postări Recomandate

Am facut aceasta schema . Bobinat asa cum cere proiectantul . Problema e ca se incalzesc diodele , D1 si D2 , asa incat , intrun minut maxim se distrug . Prima care se ambaleaza termic mai tare e P6KE200 . Am schimbat inceputul cu sfarsitul , infasurarii 1 .Fara rezultat .Culmea e ca genereaza tensiunea ceruta 14v , Dar aceste diode se incalzesc pina la distrugere . Ma gandeam sa maresc valoarea lui D1 , P6KE200 , dar nu stiu daca e bine . Rog frumos , o dee , un sfat .Multumesc mult .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • vergil

    9

  • cirip

    4

  • CIBY2

    3

Top autori în acest subiect

Va salut,

 

Personal nu agreez folosirea diodelor zenner in zona aceea de circuit. Scopul lor este acela de a limita varfurile de tensiune datorate acumularii energiei in inductanta de scapari. Daca acolo apar varfuri mari, inseamna ca transformatorul are inductanta de scapari mare, respectiv cuplajul dintre infasurari mai poate fi imbunatatit. Ati bobinat intretesut transformatorul? Un astfel de transformator se bobineaza in ordinea: jumatate de primar, secundarele, apoi a doua jumatate de primar. Nu uitati izolatia suplimentara intre primar si secundar. Nu bobinati vrac, ci spira langa spira, strat peste strat, cu izolatie intre straturi si spatiu de garda la marginea carcasei.

 

De asemenea, foarte importanta este fazarea infasurarilor. Am presupus ca este corecta. Cum ati realizat si verificat fazarea? Daca fazarea este corecta si tot aveti probleme, va sugerez sa incercati inlocuirea diodelor cu montajul din figura 7 din foaia de catalog a circuitului.

Foaia de catalog aici: http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... OP223Y.pdf

 

EDIT: De fapt cred ca trebuie inceput cu verificarea fazarii. Cred ca e cea mai plauzibila explicatie pentru disiparea mare pe dioda aceea.

Link spre comentariu

Da , am bobinat asa cum spuneti , miezul fiind , dintro sursa ATX . Un driver din acela micut .Am sa incerc si varianta de la figura 7 , din datasheetul circuitului . Am vrut sa evit folosirea unui trafo obisnuit , avind nevoie de 14v , dar se pare ca e mai mare daraua .Multumesc , am sa incerc .

Link spre comentariu

La o studiere mai atenta , montajul nu este izolat fata de retea . Iese din discutie .

Nu stiu de unde ati tras concluzia ca nu este izolat. Montajul este izolat de retea. Cu fazarea cum a ramas? Cred ca acolo e buba. Sau renuntati pana la urma?Atasat am incercuit zona izolata si cea neizolata.SCHEMA_flyback.zip
Link spre comentariu

Vorbeam despre schema din pagina 7 a datasheetului , nu de schema facuta de mine .Deocamdata nu am diode P6KE200 (am stricat doua , atat am avut ), dar vreau sa procur P6KE250 , sau P6KE300, sa vad cu acelea cum merge .In legatura cu fazarea , am spus mai sus ca am inversat inceputul cu sfarsitul la infasurarea Nr1 . Cred ca e suficient . Rezultatul acelasi . Nu e bine ??

Link spre comentariu

Vorbeam despre schema din pagina 7 a datasheetului

De la schema din foaia de catalog propuneam numai preluarea partii de stingere a varfurilor de tensiune, nu toata schema.

In legatura cu fazarea , am spus mai sus ca am inversat inceputul cu sfarsitul la infasurarea Nr1 . Cred ca e suficient . Rezultatul acelasi . Nu e bine ??

Nu cred ca este suficient. Aveti 3 infasurari, deci 8 combinatii posibile dintre care numai una este corecta. Probabilitatea sa picati pe aia buna din prima este de 12.5%. Cam mica :) Am realizat si eu surse similare si am cautat intotdeauna o metoda prin care sa fiu sigur de fazare. Metoda "prin incercari" nu prea merge in situatia asta.EDIT: Schema din fig 8 foloseste 100nF.
Link spre comentariu

Cred ca asta a fost cauza . M-am uitat la o sursa asemanatoare , si intradevar , C4 e de 100mf , electrolitic . In schema nici macar nu e notat ca electrolitic . Rusi........Acum sa fac rost de diode . Am sa fac schimbari in ce priveste reactia .In legatura cu preluarea partii de stingere , de la pag7 , nu conteaza restul montajului ? Aceasta schema , de la pag7 , e numai cu optocuplor , a mea e si cu tiristor TL431 .

Link spre comentariu

In legatura cu preluarea partii de stingere , de la pag7 , nu conteaza restul montajului ? Aceasta schema , de la pag7 , e numai cu optocuplor , a mea e si cu tiristor TL431 .

TL431 nu este tiristor si nu are legatura cu "stingerea". TL431 este declarat ca zenner reglabil. In realitate este un stabilizator paralel, care este folosit ca amplificator de eroare in schema aceasta.
Link spre comentariu

C4 este 100 nano. Dioda P6KE200 ramane aceeasi.Problemele tale provin din traf. Dupa cum spunea si Cirip, transformatorul are inductanta de scapari mare. Probabil ca nici ferita nu este de calitate si nu lucreaza la peste 100 kHz cum este nevoie in aplicatia asta. Iar TOP 224 este cam mare, ar trebui un 222 sau un 223.Am patit si eu la fel cu aceeasi schema si totul s-a rezolvat prin montarea unui alt traf.Trimite-mi pe PM adresa de mail sa-ti dau un program de calcul al trafului si Notele de aplicatii pentru TOP-uri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări