Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa liniara cu mosfet

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

Vizitator smilex

Pisica matache a deschis cateva subiecte interesante. Sa zicem ca acesta nu se ridica la nivelul celorlalte. Dar unele subiecte sunt provocatoare (pentru mine). N-am incercat decat sa ajut, nu vreau sa demonstrez nimic, nu ma intereseaza si nu am nici un castig din asta. Configuratia driverului (generator de curent) e ideea ta pe care am preluat-o amandoi. Ai vrut sa demonstrezi ceva prin asta? Personal, nu cred. Cu operational sau comparator amplificarea in bucla deschisa e enorma, urmeaza intarzierea cu capacitati parazite a MOS (reducere sugerata prin scaderea rezistentelor din poarta) dar si amplificarea in tensiune datorata configuratiei. Global, bucla se inchide dupa MOS, deci intregul ansamblu este potential instabil indiferent daca e cu comparator sau operational si teoretic ambele variante trebuie corectate cu retele de compensare. Deci acelasi consum de piese ar fi necesar, dar datorita rezistentei de sarcina comuna s-ar preta un comparator. Sigur ca un operational compensat intern (nu toate sunt la fel) este un factor stabilizator dar acea compensare nu e suficienta (adeseori) si daca tot se compenseaza extern, comparatorul aduce o simplificare. Deci ironia e inutila, mai mult, finalul tot cu AO se anunta.

In amplificatoarele de eroare (operationale) din surse (liniar sau comutatie) eu am preferat mereu inchiderea buclei in curent continuu (daci amplificare determinata) iar peste asta RC, chiar daca afecteaza performantele de stabilizare (cativa zeci de milivolti).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 102
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mikrosha

9

• bogdan_

8

• Dr.L

8

• cipriyan123

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator pisica matache

@Mikrosha,as zice ca ideea ta a fost salvatoare;de aceea indraznesc sa te rog,in limita timpului disponibil,sa mai arunci cate un ochi pe la "Alimentatoare",macar asa sa mai intarati pe unul pe altul.Sper sa nu para deplasata gluma,dar cand...doi se cearta,al treilea castiga.Pe un forum castigul e si mai mare,pentru toti potentialii interesati de un anumit subiect.@smilex,eu unul,pe langa intraga ta activitate pe acest forum,apreciez in mod deosebit si altceva.Si anume modestia si echilibru,de care dai dovada;si nu in ultimul rand curajul de a trata cu seriozitate,orice idee,oricat de nepotrivita ar parea,la prima vedere...ca de exemplu,aceasta sursa.Spun multi..ce rost sa reinventezi roata;sunt atatea si-atatea surse,verificate si rasverificate,pierzanu-se din vedere un aspect.Copiind pur si simplu o schema,nu inveti nimic;eventaual sa faci niste lipituri,intre niste piese,obtinand la final un rezultat ,pana la urma previzibil.Sa incerci altceva,fie si numai pentru ca ...e altceva,..da,asta e o provocare.As zice ca eu unul am invatat,testand aceasta sursa,ceva mai mult decat as fi invatat copiind una mult mai performanta. Si nu doar in cazul asta...Si asta nu s-ar fi intamplat fara ajutorul dezinteresat,pe care,cel putin eu,l-am primit de fiecare data.In limita timpului disponibil,o sa incerc sa incropesc o schema,probabil in comutatie,pt a micsora puterea disipata pe feturi;iarasi cu ce piese am la indemana,UC3843,ceva mosfeti.M-am gandit sa preiau si sa modific,prima varianta folosita la panoul solar,3843 plus fet,canal N.Initial ma gandisem sa folosesc doua LM2576,in paralel,sa pot obtine 5-6A,la un pret decent;dar tensiunea maxima de intrare,e de 40V.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Aceasta e schema la care m-am gandit;un step down cu3843,care primeste la intrare 60V,iar la iesire mentine o tensiune cu cca 10V mai mare,ca tensiunea de iesire a sursei liniare.Umplerea e reglata de un optocuplor,al carui led e comandat de TL431,cand tensiunea DS depaseste 10V.Ideea cu ledul conectat DS nu-mi apartine,a fost amintita de @miticamy,eu doar am preluat-o,gasind-o a fi cea mai simpla solutie.Initial ma gandisem ca 3843 sa comande un mos P,pentru a avea o masa comuna la cele doua surse,dar comanda acestuia cred ca ar fi mai complicata.Acum nu stiu daca solutia propusa ar fi viabila,asa ca astept pareri.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ca principiu ar tine, cred. Acolo e 2,2n probabil, iar la 431 poate trebuie gasita o configuratie mai potrivita. Incropeste ceva si incearca cu 100-220 ohmi intre 431 si LED opto. Poti lua liniar variabilul de pe o rez in sursa (protectie suplimentara) dar se poate si cu divizor. Daca confirmi 15k+2,2n, as sugera o inductanta.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Voi pune rezistenta in serie cu ledul,am schitat in mare ,sa vad daca ar fi functionala.M-am gandit la protectia suplimentara,dar la un volt cadere de tensiune pe rezistenta,la tensiunea de iesire maxima,la un curent de iesire de peste5A ,puterea disipata pe rezistenta,n-ar fi mare?Protectia de curent a sursei liniara,ar fi suficient de rapida sa protejeze si sursa in comutatie?Daca da,m-as lipsi de rezistenta.Da,e 2,2nF si 15K,am copiat valorile din schema pusa de tine pt panoul solar,unde frecventa era 50 Khz.Valoarea inductantei ar fi binevinta,nu stiu s-o calculez.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Da, protectia sursei liniare protejeaza si comutatia cu doua mentiuni: scurtul sa apara dupa liniar (la consumator) si rezervele mele personale privind stabilitatea.Sursa liniara e finala? Ti-am mentionat de pierderea pe rezistorul de pe care se citeste curentul. E OK?35uH pt. 5A la 50kHz (sugestie). Condul de 1000u din bucati (reduce ESR).Incearca, sunt impacat cu gandul ca la capitolul stins incendii, stai bine.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Sursa liniara nu e finalizata,din lipsa timpului;ceea ce e important pt mine,am gasit o carcasa in care am montat traful,ventilatorul,radiatorul,urmeaza ampermetrul si voltmetrul ,ambele digitale.Voi avea astfel o platforma,pe care voi putea experimenta . De restul nu o sa am timp,fiind plecat cateva zile de acasa.Dar la intoarcere recuperez timpul pierdut.Cu stinsul unui eventual incendiu,ar fi o problema...n-am un instinctor,nici in casa,nici in masina.Dar pot sta linistit...niciuna nu e asigurata.Se confirma inca o data proverbul cu croitorul cu pantalonii rupti..

Link spre comentariu
Vizitator tyc

O galeata cu nisip uscat...se curata mai usor decat praful (poti sa umpli o galeata si cu praf) - probat;codoi sau alte gaze nu stau la galeata dar cred ca merge ceva improvizat cu otet si bicarbonat intr-un bidon sau chiar originalul.Eu il stiam pe ala cu susterul cu papuci gauriti .

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

pana la urma,s-a finalizat aceasta sursa?intreb deoarece vreu sa ma apuc si eu de ceva asemanator.ca element de comutatie voi folosi MOS-FET tip N,iar intre mos-fet si condensatori vreau sa folosesc o bobina.limitarea de curent nu va intra in aceasta schema-va fi un modul separat,dupa condensatori.sursa asta intentionez sa o folosesc pentru a alimenta diverse motoare,incarcat acumulatori(12 si 24v),diverse componente auto etc...transformatorul este de 1200 VA,30 volti in secundar.ce valori ar trebui sa aiba condensatorii(am ceva de 60000 uF)si cum ar trebui construita bobina?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Eu unul,n-am finalizat-o;la sursa liniara m-a deranjat caldura ce trebuia disipata de mosfeti,iar varianta in comutatie,menita sa reduca puterea disipata pe regulatorul liniar,n-am mai testat-o.Cred totusi ca solutia ar fi viabila.N-am inteles totusi,vrei sa faci sursa liniara cu mosfet,plus partea de comutatie,sau doar in comutatie,folosindu-te de 3843 si mosfet?

Link spre comentariu

vreau sa fac acea parte de comutatie cu mos-fet comandata de comparator.adica,mos-fetul,imediat dupa puntea redresoare,inseriat cu o bobina,sa incarce o baterie de condensatori.comparatorul are pe intrarea + o tensiune de referinta,iar pe intrarea - citeste tensiunea cu care se incarca condensatorii(printr-un divizor).ma gandeam la comanda mos-fetului in felul urmator:la trecerea prin 0 a tensiunii (dupa puntea redresoare),mos-fetul va incepe sa conduca.condensatorii vor incepe sa se incarce(prin bobina+mosfet)pana cand intrarea inversoare a comparatorului taie comanda mosului.in acel moment,energia inmagazinata in bobina este cedata condensatorilor printr-o dioda de recuperare montata la fel ca in orice sursa in comutatie(inaintea bobinei).cam asa am gandit eu comanda...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări