Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa liniara cu mosfet

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

SPLENDID! :aplauze Bun, cumva oscilaţiile alea se repetă din 10 în 10 milisecunde? Sau 20? Adică frecvenţa reţelei sau dublul ei? E posibil să fie din cauza unui plan de masă făcut prost sau filtrare insuficientă. Legat de rezistenţa de emitor, trebuie să fie mai mare şi din alt motiv. Operaţionalul nu poate să tragă "prea jos" tensiunea, iar dioda mai bagă şi ea o cădere de 0,6V. Adică în baza tranzistorului e riscul să nu poată coborî tensiunea sub, say, 2V. Adică nici tensiunea la ieşirea driverului nu urcă prea mult, şi tranzistorii finali pot să stea în saturaţie permanent. De-asta am zis să fie o sarcină distribuită cu rezistenţe de valori apropiate, fiind 2V la intrarea tranzistorului, atunci tensiunea de comandă a MOŞilor stă sub prag. Apoi, operaţionalul n-are capabilitate de curent prea mare, iar BD are beta slab. De-asta am zis să mai măresc rezistenţele din driver. Posibil acu să fie prea leneş. Testează în tranzient, cînd pui şi cînd scoţi sarcina. Dacă vezi că sare prea mult, atunci mai micşorează rezistenţele, să zicem la 220 ohmi în loc de 1K. Dacă tot nu-ţi place, micşorează capacităţile de compensare. Ideea unui comparator în buclă analogică închisă nu-mi surîde, că nu e făcut să lucreze în buclă. La un comparator se urmăresc alte obiective comparativ cu un operaţional, nu doar să aibă ieşirea open drain. Spre exemplu, răspuns mai rapid, şi nu are pol dominant la frecvenţă joasă, ceea ce-l poate face să oscileze la orice gain. Bine, logic pare că e totuna, dar dacă gîndeşti puţin în frecvenţă, e total diferit.Condensator pe 33mohm e o idee inutilă spre proastă.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 102
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mikrosha

9

• bogdan_

8

• Dr.L

8

• cipriyan123

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Operationalul cu dioda tocmai s-a transformat in comparator (chiar cu performante mai mici, comparatorul ajunge la zero).Pe schema corectata ai pus reactia cu cond pe 33 miliohmi. Da, si eu sunt de parere ca e aiurea.

Link spre comentariu

Condensatorul ăla s-ar pune doar dacă e instabilă bucla de curent, ceea ce e puţin probabil, că impedanţa de intrare în bucla de curent e foarte mică, deci are polul foarte sus.

In cazul de fata e chiar mai bun.

De ceeee? :nas: (am impresia că nu prea ai citit ce-am scris şi ce-a postat Bogdan)
Link spre comentariu
Vizitator smilex

^Chiar tu spuneai de inconvenientul necoborarii la zero. Chiar tu ai insumat cu diode (efectul este identic aici pt. comparatoare cu iesiri comune si sarcina comuna). Chiar tu ai redesenat cu condul pe 30 miliohmi, e acolo, nu l-am pus eu. Poti estima la ce frecventa se introduce polul cu 1n+0,03 ohmi? E sugerat de tine. Am calculat: 5Ghz.

Link spre comentariu

nu nu, deci: 1. Condensatorul nu l-am pus paralel cu şuntul. L-am pus între ieşirea operaţionalului şi intrarea inversoare. Ce-i drept, cel mai probabil este că va merge şi fără. 2. Comparatorul nu-i totuna cu operaţional+diodă la ieşire. Comparatorul nu este un operaţional Miller. Uită-te-n fişierul de la TI postat de @bogdan_, pe lîngă faptul că zice clar că un comparator nu trebuie să meargă cu reacţie negativă, chiar dă Bode Plot pentru un operaţional. Operaţionalul are polul dominant la frecvenţă foarte joasă, cîţiva herţi, ceea ce oferă un comportament determinist. De asemenea îl face să meargă ca un integrator. Aşa ceva nu găseşti la comparator. De-asta e posibil să fie chiar mai instabil dacă se foloseşte un comparator în locul unui opamp. Ai mai încercat vreodată să foloseşti un comparator în buclă cu reacţie negativă?Una peste alta, @pisica matache, ce perioadă de repetiţie au oscilaţiile?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Astea sunt valorile componentelor folosite..Desi nu am avut mult timp pt teste,am observat urmatoarele..reglajul curentului si a tensiunii se pot face de la zero,la valoarea maxima,tensiunea de intrare fiind 28V.Nu am folosit inca traf,sursa e compusa dintr-un alimentator de laptop,de 17V,ce limiteaza curentul de iesire la cca 8,5A si un acumulator auto,12V/150Ah.Oscilatiile ce se vad pe osciloscop,nu au treaba cu filtrajul insuficient,nici nu au perioada de repetitie egala,apar sporadic,cu o frecventa joasa,de ordinul Hz.Am reusit sa le elimin,folosind un cond de 150pF,conectat ca in schema;cu rezistente de valoare mare n-a mers.Cred totusi ca 150pF nu e mult...Pe osciloscop se mai vad inca ceva oscilatii,dar amplitudinea e foarte mica,sub 10mV.In ceea ce ma priveste,stabilitatea e foarte buna,probabil bibilind putin schema,poate fi facuta si mai buna...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

@Mikrosha Am folosit mult comparatoare si operationale, lucrez in automatizari industriale, adesea pe propriile mele proiecte. Operationalul are un amplificator de curent in contratimp in plus, ofera "+". Comparatorul este cu colectorul in gol, dar functioneaza perfect in bucla inchisa, cu o rezistenta de sarcina. Experienta personala. Poate extrage cei 5k6 de pe schema la zero, cu brio. Bucla inchisa insa, eu am sugerat-o. Da, ai dreptate, nu citesc tot, si nu o voi face probabil niciodata. Uita-te pe ultima schema si spune ca nu se preteaza doua comparatoare acolo, poate pisica matache va opta pentru asta, putem verifica astfel daca ai avut dreptate. Eu zic ca prin disparitia diodelor si coborarea la zero e mult mai potrivit. Fara diferente. Si spun pentru a influenta decizia folosirii lui. Nu doresc discutii sterile in contradictoriu.

@pisica matache Nu e mult 150p, dar daca ar fi al meu, nici macar atat n-as incerca fara rezistoarele de care pomeneam. Chiar si 1us e de ajuns uneori. Nu e bine ca in- al A2 sta direct pe 30mohmi, rezistenta e mica dar nu o scuteste de varfuri. Ai stabilit masa inaintea ei, nu te deranjeaza caderea de tensiune?

Link spre comentariu

OK, atunci diferenţa rămîne polul dominant. Tare aş vrea să văd diagrama Bode a unui comparator. Acum, dacă ai încercat şi ţi-a mers, ok, te cred. Pesemne ai experienţă mult mai bogată decît mine. Şi eu lucrez în domeniu, ba chiar am post de conducere. Mai exact sînt şofer la o firmă de instalaţii. Iar zilele astea avem o lucrare şi sînt departe de casă şi laborator... Deci nu pot experimenta comparatoare pe post de operaţionale

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

O sa testez si cu comparator;o sa pun un soclu,sa pot monta ori 358,ori 393.N-am inteles la care rezistoare te referi,in surse n-am pus,nu am am gasit inca valori de cca un ohm.Am masurat oarecum curentul prin fiecare mos,masurand caderea de tensiune pe firele ce le conecteaza intre ele.Dezechilibrul curentilor e mic;o sa pun rezistente,trebuiesc cumparate.Am incercat rezistente in locul celor 150pF,rezultatele au fost mai slabe.Am pus un kiloohm,intre 30mohmi si A2,desi nu inteleg cum va proteja integratul...;am uitat s-o pun pe schema,cred ca era suficienta o dioda in conductie directa,paralel pe 30mohmi.Da,masa e inaintea rezistentei,la final o pun dupa,sa nu varieze tensiunea de iesire,cu curentul;m-a interesat in mod deosebit obtinerea stabilitatii,nu am avut mult timp pt fineturi. Urmeaza sa testez cu traf,la 30V tensiune intrare,apoi la 60V,unde singura problema pe care o vad,ar fi puterea dubla disipata de BD,dar oricum cu un radiator cred ca se va rezolva.Referitor la discutiile pe aceasta tema,eu zic ca sunt suficiente informatii,ca un eventual alt doritor de o asemenea sursa,sa o poata face,dupa propriile nevoi ;pt nevoile mele,modeste,rezultatele obtinute sunt mai mult decat multumitoare.Faptul ca am putut trage 8A,in scurt,la o tensiune de intrare de cca 30V,ma face sa cred ca sursa va face fata cam oricarei situatii,cu dezavantajul disiparii de putere..

Link spre comentariu

vorbesc ff serios!sofer cand vorbiti de diagrame Bode,operationale si alte lucruri serioase.....nu-mi vine sa cred!si eu sant in impas cu activitatea productiva dar situatia dvs pare nefireasca

Link spre comentariu

poti sa mai scazi putin din castig folosind oglinzi de curent. Uite-te aici: http://www.electrobob.com/digital-power-supply-–-part-2-prototype/ la sursa mea digitala care e in lucru.

Am mers pe oglinda pentru ca imi permite un castig mic (opampul are deja destul) si am reusit sa o stabilizez mai bine asa.

Poate iti serveste ca inspiratie.

Vezi ca LM358 poate cobori spre zero volti daca are o rezistenta intre iesire si masa. Deci, daca mai pui o rezistenta de 1K sa zicem intre cele doua iesiri de comparatoare si masa e posibil sa mearga si el fara probleme.

@pisica matache, te rog sa ma scuzi daca mi-ai raspuns si mi-a scapat, dar repet intrebarea: De ce trebuie sa fie sursa cu PMOS ?

Intreb pentru ca un regulator/sursa cu PMOS/PNP nu va putea fi stabila pentru orice. E mai complicata compensarea in frecventa decat daca ai folosi tranzistor NPN / NMOS. Eu cred ca nu merita complicarea pentru o sursa de laborator unde un tranzistor P aduce doar beneficiul de a necesita o cadere de tensiune minima mai mica. Daca vei cauta pe internet despre compensarea in frecventa a unui regulator LDO o sa dai de niste chestii chiar ... foarte complicate.

Plus, un program de simulare SPICE te va ajuta mult, te misti mult mai repede decat in realitate. Poti incerca LTSPICE. E free.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

situatia dvs pare nefireasca

Si mie mi-a facut impresia ca Mikrosha este de profesie. Poate de aceea ma deranjat putin acea optica.

Sper ca n-am deranjat la randul meu, sunt sincer dezinteresat.

Comparatorul este identic cu operationalul, diferenta constand in iesiri. Operationalul cu etaj in contratimp, comparatorul cu colectorul in gol. Colectorul in gol este al driverului comandat de un etaj diferential, solutie intalnita in toate amplificatoarele, inclusiv in operational. Daca se monteaza un rezistor pe iesire, iar acesta este nesemnificativ ca valoare comparativ cu ceea ce comanda (ca sa nu influenteze semnalul), atunci un comparator se tranforma intr-un operational, la iesire tensiunea putand lua orice valori. Ambele au domeniile lor de aplicatie. Cele mai multe au o mica compensare interna, exista si unele de mare viteza, necompensate. Caracteristica atenuare-frecventa initiala este stabilita de acele compensari interne si difera de la un tip la altul, in functie de ideea pentru care au fost proiectate. Exista operationale lente, gen 741, si comparatoare rapide, gen LT1016, adica taman invers decat uzual. Pentru domeniile interesate caracteristica Bode se stabileste prin retele RC externe.

Pun mai jos un comparator pe post de operational in multisim.

post-1-139829396139_thumb.gif

Asta arta osciloscopul virtual. Cum se vede pe instrumente, amplificarea prevazuta de 100 ori, intre 100Hz si 100kHz, absolut fara deosebiri. In bucla inchisa. Am surprins trecerea de la sinusoidal la dreptunghiular. Initial am pus si un distorsiometru, nu avea rost, distorsiunile pentru sinusoidal sunt in toata banda de 0,000%.

post-1-139829396144_thumb.gif

post-1-139829396149_thumb.gif

Deci macar pe domeniul asta se poate influenta caracteristica, dar merge perfect si mai jos. Merge si in Vcc, identic operationalului, cu adaugarea rezistentei de sarcina in conditiile mentionate. Ca sa trag linie: operationalul cu dioda se transforma in comparator, cu performante mai proaste privind excursia tensiunii, iar conparatorul cu rezistor de sarcina se transforma in operational, cu performante mai proaste privind impedanta de iesire.

program de simulare SPICE

Esti multumit de el? E realist? (multisimul nu e free)
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

@bogdan_,nu ti-am raspuns la intrebare,e posibil sa-mi fi scapat si altele...imi cer scuze.Am mai scris totusi undeva...am disponibili 30 mosfeti P,dispun si de restul pieselor,asa ca m-am gandit sa folosesc ceea ce am.(Am 2N3055,dar au tensiunea maxima CE,este 60V asa ca nu-i pot folosi...)Am mai scris in cateva randuri..iesirea lui LM358,coboara suficient pt a permite regajul pe intreaga plaja atat a curentului,cat si a tensiunii de iesire.Stabilitatea obtinuta deocamdata e buna,singura reactie fiind 150pF.Multumesc de sugestia de a folosi un program de simulare,dar mi-as prinde urechile,eu de abia folosesc tastatura,daramite sa fac simulari;in plus,mai toate simularilee le fac pe hartie,in limita cunostintelor mele,sarace,si cu pistolul de lipit.Sunt destul de demodat,de exemplu cablajele le fac de mana,cu markerul...dar asta e.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări