Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa liniara cu mosfet

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

smilex,ca de obicei...ai avut dreptate.Micsorarea rezistentelor mentionate,a rezolvat problema oscilatiilor.Am folosit valorile din schema,initial am incercat cu 220 ohmi,ds,dar la curenti mari apareau oscilatii.Pt teste am folosit doua feturi,lipite pe o placa de cupru,placa prinsa pe un radiator.Desi in timpul testelor temperatura tranzistorilor a ajuns la 100 grade,n-a cedat niciunul.La final cred ca o sa folosesc 6-8 bucati,selectionati pt Rds,cat mai apropiata la curentul maxim al sursei,pusi pe un radiator mult mai mare.Am pus si un tabel cu cateva masuratori,facute in fuga.Ca sarcina am folosit un bec auto,cu doua faze,conectate serie-paralel,functie de tensiune.In ceea ce ma priveste,stabilizarea e foarte buna;daca si limitarea curentului,pe care urmeaza s-o testez,va functiona..eu m-as declara multumit.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 102
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mikrosha

9

• bogdan_

8

• Dr.L

8

• cipriyan123

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Sa incerci si un cond de 220-470p in paralel pe rezistorul dinspre "+" din divizorul ce citeste tensiunea la iesire. E o valoare mica, dar are un efect mare privind stabilitatea.Eu trag in sus, tu in jos, fie si 8 buc. Ma gandeam la 100+220 pentru fiecare MOS, fara 30 ohmi. Sau 33+68 general (47+100?), cu cate 10-20 ohmi in poarta (pt. 8 buc.) Evident, trebuie dimensionat T2 corespunzator (BD135 pe un mic radiator?). Trebuie scazuta valoarea 33k din baza T2 la un 3k3-4k7 + 1k spre masa (divizor in baza).Pune in sursele MOS cate un rezistor de 1ohm/2W (0,47/1W?). Daca sunt puse in paralel si alimenteaza acelasi consumator de putere, in afara echilibrului generat de prezenta a 8x1/2W (8x0,47/1W), citirea pe rezistoare poate conduce la imperecherea MOS afland curentul prin fiecare din ele.Sa te uiti in PDF dupa Ugs maxim, poate ca divizorul (33+68) nu va permite cresterea tensiunii in poarta pana acolo si deci zenerul nu e necesar.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

O sa testez si varianta cu condul de 220-470pF;o sa tatonez si rezistentele mentionate de tine.La nr de mosfeturi,cred ca mai "negociem",caci ma doare sufletul sa ingrop atatea feturi,in sursa asta,avand in vedere caracteristicile lor.E drept ca am dat 1,5 lei pe bucata,si am vreo 30 bucati.Nu inteleg totusi de ce e nevoie de 10 buc.Puterea maxima disipata pe feturi va fi 150W,5A la 30V.Un singur fet disipa maxim 150W,la 25 grade.Sa zicem ca la 50-80 grade va disipa doar un sfert.Lamureste-ma te rog,de ce ar fi necesari 10,avand in vedere ca o sa folosesc un radiator supradimensionat,pt racire.Oricum vreau sa gasesc solutii sa micsorez puterea disipata,fie prin folosirea prizelor pe secundar,comutate cu relee,ceea ce nu-mi prea place,fie folosirea unei punti semicomandate.Referitor la ultima solutie,ce zici merita incercata? Referitor la imperecherea feturilor;avand de unde alege,m-am gandit sa le alimentez cu un curent constant de cca 5A,si la aceeasi Ugs,sa masor tensiunea DS,sa gasesc exemplarele cu Rds identic;ar mai fi nevoie in cazul asta de rezistente de egalizare?Nu ca ar costa o avere,dar nu am la dispozitie,ar trebui sa comand pe net.Zennerul il pastrez,ca protectie,chiar daca Ugs maxima,e 20V. La tensiuni mici am observat o scadere a stabilizarii tensiunii de iesire cu sarcina;poate fi vinovata tensiunea de referinta mica?Ar fi o solutie modificarea ei de la 2,5V la un 7,5V de exemplu? Multumesc frumos pt ajutorul acordat,ca de fiecare data;uneori am impresia ca doar tu citesti ce se posteaza pe aici,ca de venit cu solutii sigur esti cam singurul..si chiar nu inteleg de ce se evita sa se dea idei,altele decat..."fa-l pe ala din Conex..."

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Tot pentru stabilitate ti-am recomandat cei 470p si divizorul 3k3+1k in baza T2. Pune-le si vedem.Odata imperecheate (se poate si cum zici tu), rezistoarele iti ofera echilibrarea puterilor disipate ca sa nu cada prea mult (ca putere) pe unele dintre MOS. Ma indoiesc ca sunt perfect asemenea (dar nu-i imposibil daca le-ai cumparat toate odata). Daca tot tragi in jos ca numar, macar cu rezistoare, nu pierzi decat cel mult 0,5V la curent maxim, fata de tensiunea de la intrare (pt Uout max.).Nu pot fi de acord cu puntea comandata, strica mult din forma de unda. Mai bine o comutatie urmata de liniar, dar e mult mai complex. (Insa pt. 5A, ai putea cu doua MOS.)Ma uit pe PDF sa "negociem" numarul MOS.Deci, 180W/25grC cu un "Derating Factor" de 1,2W/grC, adica pentru 75grC in plus, vei avea 90W in minus, ceea ce inseamna ca la 100grC poti disipa 90W. Dar asta inseamna sa nu depasesti 100grC temperatura capsulei, in plus, sunt date de catalog pe care ar fi bine sa nu le atingi niciodata. Eu le-am injumatatit intotdeauna, dar daca admitem 50W la 100grC, fie si 6 buc. pentru 300W disipati (trebuie sa te gandesti la un scurt permanent si nesupravegheat). Si radiator corespunzator ca sa nu depasesti 100grC la Tc.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

E in regula..daca tot negociem,daca mai tai din feturi,eu pun rezistente de egalizare;chiar daca nu le am,le fac.Poti detalia cum influenteaza negativ forma de unda deformata de puntea semicomandata functionare stabilizatorului?Eu vedeam lucrurile astfel...puntea ar avea ca sarcina un electrolitic de 10000 micro,sa zicem,pe care ar fi mentinuti 5-10V in plus fata de tensiunea de iesire.Sursa liniara ar fi alimentata de electrolitic,disipand doar 5-10V ori curentul de sarcina.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Am modificat mai sus.Puntea comandata va lucra de la jumatatea semisinusoidei spre dreapta, daca se doreste scaderea tensiunii. Asta va scurta timpul de incarcare a condului de filtraj, concomitent cu cererea mult mai mare de curent pentru un timp mai mic. Mareste riplul. In plus, probabil ca comanda in faza va avea un cond ca referinta, deci nici stabilitatea cu temperatura nu va fi stralucita. S-ar putea compensa prin asigurarea unei tensiuni de 10-15V permanent mai mare la intrare fata de iesire, dar ca principiu, nu-mi place. Asta nu inseamna insa ca nu poti incerca... Se poate si o inductanta in fata condului de filtraj, ar netezi impulsurile, dar creste costul si volumul, insa se poate lucra cu toata semisinusoida.Trebuie decisa varianta, influenteaza nr. MOS.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Azi am testat si limitarea curentului;functioneaza,dar la intrarea in limitare,sursa iarasi oscileaza.Nu am folosit mosfet,la iesirea operationalului,ci un bipolar printr-o rezistenta de 10k.Am modificat divizorul din baza T2, 5,6K si 1K;am tatonat diverse capacitati,in paralel pe rezistenta din divizorul rezistiv.Nu au disparut oscilatiile,nici stabilizarea nu am observat sa se imbunatateasca.In schema la care face referire @bogdan_,am vazut ca se folosesc cate un cond de un nF,conectat intre intrarea inversoare si iesire;ramane sa incerc si metoda asta.La schema asta m-am gandit ,pentru puntea semicomandata.P1 este potentiometrul ce regleaza tensiunea la sursa liniara.Divizorul R3-R4,ar trebui dimensionat astfel incat tensiunea pe C1 sa fie mentinuta cu 10-15V peste tensiunea de iesire reglata de sursa liniara.

Link spre comentariu

Decat sa faci punte semicomandata,mai bine faci o sursa in comutatieSingura diferenta e frecventa...deci vei obtine o netezire buna cu o inductanta micaIn legatura cu limitarea de curent: ai condensator pe iesire? Daca nu,pune-i unul de 100uF (cai mai aproape de montaj)

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Am electrolitic pe iesire,nu de aici e problema.O sursa in comutatie cred ca e ceva mai complexa;totusi,ai o schema concreta?

Link spre comentariu

Nu ar fi mai simplu daca ai folosi un mos cu canal P intre o punte redresoare si un condensator care sa fie comandat de comparatorul ala care are grija sa nu permita incarcarea condensatorului cu mai mult de x volti peste iesire?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

La ultima schema, tiristorul simulat nu cred ca se mai blocheaza, R5 il poate tine amorsat. Ar trebui o alta solutie acolo, dar zic sa ramana pe mai tarziu, pana la rezolvarea problemelor curente. Oricum, solutia nu rezolva problema nr. MOS. Un reglaj de maxim tensiune la iesire si scurt, aduce stabilizatorul in aceeasi situatie - 300W putere disipata. Tensiunea de la iesire ar trebui citita, suplimentata cu 15V, si atinsa cu apoximatie in fata stabilizatorului de puntea semicomandata. Astfel, in cazul unui scurt, ar fi 15V/5A care ar putea fi asigurate de cele doua MOS.Nu stiu cum sa pun problema, intrucat nu pari decis asupra unei variante. Trebuie sa testezi forma finala a nr. MOS, instabilitatea e genarata mai ales din cauza capacitatilor lor. Ai putea micsora comanda la 47+100 ohmi (cu 10 ohmi in porti), mai poti folosi o retea RC paralel pe rez. cu 470p (de ce nu pui valorile rezistoarelor pe schema?), sau cate un cond de 1n pe AO (out->in-). Aici te-ar ajuta si rezistoarele pomenite, in sursele MOS (pt. doua: 0,47/3W), ar face comanda mai putin "nervoasa". As vrea insa sa retii ca pentru limitatorul de curent, care atunci cand functioneaza exclude pe cel de tensiune, o intarziere cu reactie negativa de 1n pe AO, poate duce la cresterea curentilor (pt. foarte scurt timp) la valori care sa conduca spre strapungerea MOS. Din nou te-ar ajuta 0,47/3W (nu foarte mult dar totusi). Deci sa fi precaut cu intarzierile necesare stabilitatii la limitarea curentului, foloseste initial conduri mai mici (100p).Daca ai folosi comparatoare, iesirile celor doua (tensiune si curent) ar putea coincide, n-ar mai necesita un alt tranzistor sa comande T2, schema s-ar simplifica.Cauta mai intai forma finala a stabilizatorului si stabilitatea lui, apoi rezolva puntea.Trebuie sa fii atent la cablaj (bucle de masa).

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Referitor la schema puntii semicomandate;a functionat intr-o alta aplicatie,unde tensiunea de intrare era variabila,15-90V,iar iesirea fixa,14V.Acolo foloseam un LM723,de la care foloseam si referinta din pinul 6."Un reglaj de maxim tensiune la iesire si scurt, aduce stabilizatorul in aceeasi situatie - 300W putere disipata." E drept,asa se va intampla,dar pt un timp foarte scurt,cat se va descarca C1.Nu cred ca asta ar putea afecta finalii,dar ramane de vazut.Este o idee buna si folosirea comparatoarelor;acum ramane sa testez,sa elimin oscilatiile provocate de limitarea curentului.Testele le voi face cu 6 msfeturi;chiar daca la final,folosind puntea semicomandata,voi reduce nr lor,asta nu va mai afecta stabilitatea,capacitatea totala a mosurilor,micsorandu-se.Cu cablajul am patit-o la inceput;conectasem aiurea masa electroliticilor si sursa oscila intr-o veselie.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

E super ca te-ai hotarat la 6 buc. (cu cate 0,68-1ohm/1W?) In felul asta poti folosi sursa si fara semicomanda, daca te razgandesti.Trebuie sa obtii stabilitate la orice tensiune si curent, mai apoi vezi limitarea in curent cu stabilitatea ei.Recomand comparatoare cu sarcina 3k3 si divizor 4k7+1k pt. T2 (la min 12V alimentare CI).Daca vei avea 15V inaintea sursei (cu punte sc.), trebuie sa asiguri Ugs.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări