Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa liniara cu mosfet


Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Am nevoie de cateva pareri,referitoare la schema postata.Aceasta se vrea a fi o sursa liniara reglabila,cu limitare de curent,la care regulatorul serie este un mosfet.Tensiunea de iesire se regleaza din P1,stabilind pe intrarea neinversoare o tensiune de referinta reglabila intre zero si 2,5V.Pe intrarea inversoare se aplica o fractiune din tensiunea de iesire,prin divizorul R1-R2,astfel dimensionat incat la tensiunea maxima de iesire,tensiunea pe intrarea inversoare sa fie 2,5V.Iesirea operationalului comanda prin T2,polarizarea mosfetului de putere T1,mentinand tensiunea la iesire stabila,indiferent de curentul tras de sarcina,presupunand ca acesta e mai mic decat cel reglat pt limitare.Limitarea reglabila de curent,este facuta de A3 si mosfetul T4,prin acesta comandandu-se polarizarea lui T2,atunci cand tensiunea pe rezistenta de 0,1 ohmi,depaseste tensiunea de referinta reglata cu P2.Daca curentul de iesire este sub cel de limitare,T4 va fi blocat,T2 fiind comandat doar de A1.A2 comanda prin T3 un releu,care inchide contactul K1,atunci cand tensiunea de iesire coboara sub 30V.In felul asta tensiunea de intrare coboara de la 68 la 34V,micsorandu-se in felul asta puterea disipata de regulatorul serie.Schema nu este testata,de aceea nu stiu daca cele descrise mai sus se vor intampla si in realitate.Multumesc anticipat pentru orice parere.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 102
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mikrosha

    9

  • bogdan_

    8

  • Dr.L

    8

  • cipriyan123

    4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din experienta proprie iti spun ca o astfel de sursa o sa oscileze ca naiba, asta daca nu cumva o faci foarte lenta... O sursa cu element serie PNP sau PMOS este mult mai greu de compensat in frecventa....Parerea mea....daca te intereseaza doar o sursa buna, fa-o pe aia prezentata pe aici pe forum din revista CONEX, e un intreg topic. E foarte usor de adus la ce game de tensiune si putere vrei.

Link spre comentariu

Trebuie neaparat sa aiba condensator pe iesire si pe intrare. Eventual chiar si un snubber intre drena si sursa mos-fetului (cu condensator cu tantal). Asa nu va mai oscila!Eu mi-am facut un stabilizator cu mos-fet (care limiteaza tensiune redresata dar nu si filtrata) si merge foarte bine,dupa ce am descoperit treaba cu condensatorii.Un osciloscop e o idee buna la o astfel de sursa :rade:

post-8163-139829390817_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

cand se inchide k1 nu cumva diodele cu anodul la masa pun secundarul in scurt?

Corecta observatia,va trebui modificat circuitul de intrare;am schitat in viteza,mai mult sa pot afla pareri despre principiile folosite.Cel mai mare pacat al surselor liniare,e randamentul mic,atunci cand diferenta de tensiune intrare-iesire,este mare.Pe langa randament,apare si problema disiparii de putere de catre tranzistorul regulator serie,fie ca e bipolar,fie ca e mosfet.(M-am gandit la mosfet in cazul de fata,pentru ca am la indemana mai multe bucati cu Uds peste 100V.Mi se pare si comanda acestora mai simpla,fata de bipolari.)In cazul de fata presupunand tensiunea de iesire 10V,la 5A in situatia clasica pe tranzistor se disipa cca 300W,tensiunea de intrare fiind cca 70V.Folosind priza mediana,comutata de releu,comandat automat de A2,puterea disipata se reduce la jumatate.Folosind mai multe prize pe secundar,mai multe relee comandate similar,cu un comparator,s-ar micsora si mai mult puterea disipata inutil.M-am gandit si la o alta varianta,o punte redresoare semicomandata,care ar putea mentine tensiunea de intrare cu ,sa zicem 5V,peste tensiunea de iesire,tranzistorul disipand doar 25W.In puntea redresoare diodele pt alternanta pozitiva,ar fi inlocuiti cu doi tiristori sau mosfeturi,comandati de un comparator.De aceea am ales varianta cu tensiunea de referinta reglabila.Tensiunea de pe cursorul lui P1,ar putea comanda foarte simplu,ori comparatoarele in cazul releelor,ori tensiunea de iesire in cazul puntii semicomandate.
Link spre comentariu

Vezi ca ai probleme cu cu comanda mos-fetului,cand T2 se deschide...tensiunea GS a lui T1 nu e tensiunea de alimentare? Si in cazul asta zennerul va pocniMai trebuie o rezistenta inseriata intre T2 si poarta lui T1

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Sunt convins ca exista un p-MOS care sa satisfaca necesarul de putere disipata aici (300W), dar pretul lui va pune pe fuga pe oricine. Ar trebui mai multe in paralel.Curentul din baza T2 poate fi extras si cu un bipolar sau chiar cu iesirea A3 (pe care nu-l vad bine comandat).Cei 48V vor fi mai putini in sarcina, nu cred ca se va obtine varful de 60 (+ceva) necesar (exceptand un traf extrem de bine facut).K1 poate comanda puntea. Cu mai multe contacte disponibile, se poate refolosi bobinajul lasat in urma de K1 pentru a dubla curentul de la jumatatea tensiunii in jos.Comutarea K1 ar trebui sa aiba un mic histerezis, va exista altfel un punct de reglaj a tensiunii cu probleme de stabilitate a releului.Nu-mi place solutia. Poate fi facuta stabila, dar din start o solutie cu bipolare e mai ieftina. As putea face o comparatie concreta daca schema ar cuprinde denumirea MOS (-i).

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

[Am disponibile mai multe bucati mosfet,100V-50A-0,02ohmi-180W,STB50NE10,pe care vreau sa-i folosesc;cu siguranta o sa trebuiasca folositi mai multi in paralel,m-am gandit la patru,problema va fi disiparea puterii,asta implicand radiator teapan.Bipolari nu am,asa ca m-ar interesa varianta cu mosfet.Nu e problema ca tensiunea de iesire va fi mai mica,am pus orientativ valorile de tensiuni si curenti.La A3 ai dreptate,sunt inversate intrarile;nu stiu daca operationalul poate comanda singur T2.La o functionare normala,cand curentul de iesire nu e limitat,iesirea lui A3 va sunta baza lui T2,blocand mosfetul.Ar merge astfel folosit,un comparator,gen 393.O sa testez si cu bipolar,in locul lui T3.Din pacate nu se poate pune in paralel cele doua secundare,nu am doua infasurari separate de 24V,ci una de 48 cu priza mediana.Eu ma gandeam sa folosesc contactii liberi ,pentru a pune serie-paralel conzii de filtraj pe intrare,sa nu folosesc unii de tensiune mare.Corecta observatia cu histerezisul,va fi implementat.M-ar interesa solutiile de a stabiliza aceasta schema,care intradevar,la primele teste,oscileaza.

Link spre comentariu

...M-am gandit si la o alta varianta,o punte redresoare semicomandata,care ar putea mentine tensiunea de intrare cu ,sa zicem 5V,peste tensiunea de iesire,tranzistorul disipand doar 25W.In puntea redresoare diodele pt alternanta pozitiva,ar fi inlocuiti cu doi tiristori sau mosfeturi,comandati de un comparator.De aceea am ales varianta cu tensiunea de referinta reglabila.Tensiunea de pe cursorul lui P1,ar putea comanda foarte simplu,ori comparatoarele in cazul releelor,ori tensiunea de iesire in cazul puntii semicomandate.

cred ca varianta cu punte semicomandata inaintea stabilizatorului ar fi cea mai eleganta...stiu ca s-a produs la IEMI o sursa destul de puternica(10-15A) care avea punte semicomandata urmata de stabilizator liniar,o alta problema care ar aparea la puntea semicomandata ar mai fi drosel-ul de dupa punte..cu toate astea tot ar merita incercata....
Link spre comentariu

O sch cu MOS ,poate ajuta -parerea mea despre astea o sti:[attachment=0]13v820a.gif[/attachment]

exemplul este dat doar ca sa fie dat....atat.in acea schema mosul foloseste doar ca limitator de curent.stabilizarea o face tot un bipolar(pnp)+circuit integrat(LM).
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Pentru stabilitate, rez GS si cea dintre colector T2 si poarta trebuie sa fie mici (100-220 ohmi), iar pe R1 (sa zicem 22k) s-ar preta in paralel un cond de 470p (pe schema initiala).K1 se poate folosi asa, de la jumatate in jos cu dublul curentului permis pentru o infasurare:post-1-139829393075_thumb.gifTipul capsulei nu cred ca permite mai mult de 30-40W disipati la 100grC, dar chiar si atunci, pe un eventual radiator de cupru, bine prelucrat iar daca e lipit, cu foarte putin cositor intre metale (cositorul are rezistivitate termica mare). Pentru puteri disipate mari, cele mai bune capsule sunt TO3 (dintre cele uzuale), au suprafata mai mare. Orice izolator introdus, oricat ar fi de performant si strans, va scadea contactul termic cu radiatorul. Deci, tranzistoarele mentionate vor functiona (probabil), dar nu in conditii vitrege. Ar trebui vreo 10 buc. ca sa fie OK (pe Cu). Trebuie o imperechere si un eventual rezistor in sursa la fiecare pentru echilibrarea puterilor disipate.

Link spre comentariu

exemplul este dat doar ca sa fie dat....atat.in acea schema mosul foloseste doar ca limitator de curent.stabilizarea o face tot un bipolar(pnp)+circuit integrat(LM).

Oricum ,scc reglabila se poate folosi si ca sursa de tensiune. Printre altele.Este ceva aliaj cu argint si cupru pe langa cositor.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări