Vizitator Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 ...Peste o putere de 50W...60W eu accept fara parere de rau un amplificator hibrid (tub-semiconductor) cu MOS-uri,sau chiar unul complet cu MOS sau IGBT-uri,este DOAR parerea mea...Pot "confirma" urmatoarea chestiune(fizic/material verificata) , un hibrid in care etajul final este constituit din semiconductori va suna apropiat de tub(aproape identic) daca se trece la modulatie curent in sarcina(colector/drena) atunci cind sarcina este adaptata prin intermediul OT(ca si constatare configuratia de repetor in tensiune etaj final cu semiconductori nu se apropie de sunetul de tub nicicum ,indiferent cit de performant ar fi amplificatorul dat...). Revenind la OT gu-81m-SE secundrul este bine sa fie inchis in/cu banda de teflon si carcasa de bobinare confectionata eventual din sticlotextolit de 1,5-2mm(astfel incit tensiunea AF/ la bornele primarului sa fie izolata corespunzator in raport cu "masa"). Link spre comentariu
zbodeoc Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Chestia cu "vacuum state vs solid state" este, in contextul de fata, in favoarea lampilor. Se presupune ca dispozitivele solid state au evoluat intr-o forma mult mai rafinata, mai economica si mai performanta decit lampile, care au fost, mai toate, proiectate acum 60-70 de ani (cele curente). Dispozitivele solid state au fost acelea care au beneficiat de cunostinte si instrumente mult mai avansate decit acelea care au dus la creearea lampilor. Cine compara cele doua entitati nu face decit un "compliment" lampilor si acelora care au dus la creearea lor. 300B si 6SN7 se vor folosi si peste 100 de ani, nu stiu daca vreun tranzistor actual va "rezista" atita...Revenind la subiect, n-am ce sa mai zic, astept sa vad ce se mai intimpla, se pare ca cel putin inca doua persoane vor sa construiasca asa ceva Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 ...Peste o putere de 50W...60W eu accept fara parere de rau un amplificator hibrid (tub-semiconductor) cu MOS-uri,sau chiar unul complet cu MOS sau IGBT-uri,este DOAR parerea mea...Pot "confirma" urmatoarea chestiune(fizic/material verificata) , un hibrid in care etajul final este constituit din semiconductori va suna apropiat de tub(aproape identic) daca se trece la modulatie curent in sarcina(colector/drena) atunci cind sarcina este adaptata prin intermediul OT(ca si constatare configuratia de repetor in tensiune etaj final cu semiconductori nu se apropie de sunetul de tub nicicum ,indiferent cit de performant ar fi amplificatorul dat...). Revenind la OT gu-81m-SE secundrul este bine sa fie inchis in/cu banda de teflon si carcasa de bobinare confectionata eventual din sticlotextolit de 1,5-2mm(astfel incit tensiunea AF/ la bornele primarului sa fie izolata corespunzator in raport cu "masa"). Perfect adevarat ce spuneti dv.,eu am un amplificator cu ECL86, traf de iesire (defazor) cu care atac un final cu IGBT de timp N repetoare pe emitor si va marturiusesc ca sunetul nu este alterat (doar repet in curent,putere),analiza spectrala este exact ce se poate vedea pe iesirea defazorului cu tub,iar ECL86 este un tub foarte audiofil,pentru asta a si fost proiectat. Puterea la iesirea amplificatorului hibrid este cu mult peste 100W/4ohmi si 70W/8ohmi la o tensiune diferentiala de +/-35V.Regimul de functionare al acestui amplificator este "la rece",iar randamentul este cum nu se poate mai bun.Poate deschidem un topic pe aceasta tema. In ceea ce priveste OT-GU81 pot spune ca va fi o munca titanica,iar analiza armonica pentru GU81 nu se poate apropia niciodata de 300B si nici macar de EL84 [TUNSGRAM] SE,in vecii vecilor.... Deci TOT ce ati puncatat dv. mai sus este absolut rupt din realitate. P.S nu-mi gasesc cablul de date pentru aparatul foto ce-l am,dar voi face niste poze de la un OT facut pentru 6XG807 cu o putere declarata de numai 100W (!!!!!) si alimentate la +700V[ua],asta ca un exemplu de cum trebuie realizat un OT pentru asemenea amplificator care este PP,pentru un SE o sa fie mult mai dificil,datorita existentei componentei DC cu o valoare destul de importanta,prin bobina primara a trafului. Astea sunt NUMI parerile mele!!! ***************************************************************************************** @ v-as contrazice un pic; sa nu uitam ca primele dispozitive electronice au fost semiconductorii,amintiti-va de primele detectoare cu pilitura de fier ce au fost folosite de G.Marconi pentru detectia undelor radio,asanumitele coheroare (in prezenta campului electromagnetic,a undelor radio granulele de pilitura de fier se orientau si conduceau unic sens) si mai tarziu detectoarele cu cristal (contact punctiform adica prima dioda semiconductoare) si mai apoi diodele cu seleniu si pe urma diodele cu vid....,parca asa a fost istoria,nu??? Link spre comentariu
zbodeoc Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 @Lazaroiu: Desigur ca asa este, eu n-am pus in discutie intiietati absolute. Am pus in perspectiva istorica doua entitati comparabile din punct de vedere al rezultatului, si-anume sunetul care are proprietatea de a ne incinta auzul. Link spre comentariu
blue Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Greu de crezut ca altcineva in afara de Gabriele si Misa ar putea finaliza un amplificator cu GU81, in rest discutile sint interesante... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Bag mana in foc ca user-ii: valderama, lazaroi sau sebi_c pot face cu ochii inchisi daca au materialele. Totusi daca partea materiala nu va ridica o problema pentru deschizatorul topicului va putea si el sa termine acest amplificator. Daca nu se descurca cu trafurile le poate da la bobinat la alti membrii de aici. Alta problema deosebita eu nu mai vad. S-a cerut un driver pentru a ataca GU81M si sigur va apare o schema sau doua. Link spre comentariu
blue Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Driverul este o gluma , kilogramurile sint adevarata problema mai concret, CuEm+Fe+sasiu Link spre comentariu
Kosmin Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Blasfemie sau nu.... pt filamente ar putea folosi un smps, de ex din acela pt becurile cu halogen, pt a mai reduce kilogramele. Se poate regla reactia sa scoata 11V necesari unui GU81. Link spre comentariu
lorik199 Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 sa scoata 11V necesari unui GU81.11V? Nu-i cam putin?Si trafurile acelea electronice pt halogene, fie chinezisme fie ceva mai de calitate, n-au feedback Link spre comentariu
Kosmin Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Pardon citisem 11V in loc de 11A in foaia de catalog a lui gu81m, deci e vorba de 12,6V. La nevoie se poate adapta si o sursa atx, cu inca o dioda pe reactie scoate 12,6V daca cele pt halogen nu au reactie (desi e cam aiurea sa nu aiba). Ori varianta industriala, de ex asta cica ar duce 12V@20A(cu posibilitatea de ajustare a celor 12v, numai buna): Probabil vor fi 2 monoblocuri, pui una din asta pe fiecare si trafo de filamente e istorie. Driverul si preampliful se pot adapta pt 12,6v sau cu un regulator se obtin cei 6,3v daca e musai. Link spre comentariu
RockDok Postat Martie 3, 2012 Autor Partajează Postat Martie 3, 2012 Am atasat o schita a felului cum cred eu ca va arata un monobloc (este mai usor asa), desigur proportiile sint aiurea. S-ar putea sa fie un singur brat rigid care sa acopere "cornitele" GU-ului. Aveti tot dreptul sa ma catalogati drept egoist fiindca nu voi lasa altora placerea sa bobineze trafo iesire chiar daca sint sigur ca ar face acest lucru mai bine decit mine. Acelas lucru si despre SMPS, consider ca este mai usor de construit unul decit de modificat ceva existent. Am atasat schita de la modulul de alimentare al ECL-urilor ( viewtopic.php?f=28&t=96020&start=60 ), orientativ. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 3, 2012 Partajează Postat Martie 3, 2012 Am atasat o schita a felului cum cred eu ca va arata un monobloc ...Foarte interesant (tubul "mic" de atac poate fi montat si in interior ,afara linga gu-81m poate fi lovit de dambla... ,as pune tubul "mic" chiar linga mufa de intrare in interior). Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 3, 2012 Partajează Postat Martie 3, 2012 Interesanta abordarea seamana cu un robot de bucatarie sper sa devina de sufragerie... desigur glumeam......sfatul meu e sa montezi un geam curbat securizat (deci o singura bucata) se mai gasesc pe la brico... adica un U culcat pt vedera fata si laterale si deasupra protejat (inchis) cu ceva din aluminiu sa zicem cu orificii de ventilatie tot pe laterale.....cu siguranta e nevoie de ventilatie fortata recomand 4-6 ventilatoare model miniatura montate la baza(sub sasiu) pt a crea un curent de aer ascendent "o perdea" .....Urmaresc cu viu interes proiectul si cu invidie constructiva.... Link spre comentariu
RockDok Postat Martie 3, 2012 Autor Partajează Postat Martie 3, 2012 Da, o cafetiera. Ma gindeam sa "inconjor" GU-ul cu un tub de sticla pentru un efect de cos de fum. Am cautat diferite profile din sticla, degeaba, am gasit niste vaze din sticla cu perete de 5mm si diametru interior mai mare decit al GU, le voi taia baza, nu stiu insa cum se comporta la temperatura. Tubul va trece prin placa de baza, soclul lampii dedesubt, diferenta de diametre asigura aductiunea aerului. Ramine problema "cornitelor". Si eu cred ca alte tuburi ar arata aiurea linga GU, le voi ascunde. Este vorba in acest moment de un 6N2P si un 6N6P, schema in lucru. Link spre comentariu
adigh Postat Martie 3, 2012 Partajează Postat Martie 3, 2012 Aveti tot dreptul sa ma catalogati drept egoist fiindca nu voi lasa altora placerea sa bobineze trafo iesire chiar daca sint sigur ca ar face acest lucru mai bine decit mine. Acelas lucru si despre SMPSAsa da atitudine. Daca schema o face altcineva, transformatorul de iesire altcineva iar restul pieselor se cumpara atunci cel ce face un amplificator e doar un lipitor de kituri, fie el lipit si pe cose. Se lipesc firele ca pe schema si exista mari sanse sa functioneze chiar si daca nu intelege nimic de pe schema. Asta e OK daca respectivul e incepator dar pina la a fi electronist mai este.Sursa in comutatie ar fi bine sa fie in cutie separata. Pentru a o putea schimba cu una clasica daca utilizatorul prefera varianta asta. Daca amplificatorul va fi vindut atunci clientul ar trebui sa poata opta pentru o varianta sau alta. Daca suporta cheltuiala poate alege. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum