Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GU81M SE CFB UL SMPS

RockDok

Postări Recomandate

La interstage, ca sa reduci dimensiunile, trebuie folosita o configuratie inversoare astfel incit maximum de curent care apare pe grila sa fie comparabil si de sens opus curentului din primar. Daca lucrezi cu rapoarte de transformare supraunitare ai o flexibilitate mai mare in "egalarea" acestor curenti. Ideea de baza e sa ai un intrefier cit mai redus, cel putin asa vad eu problema.

Poti sa fi mai clar? Nu se intelege nimic.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 119
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RockDok

33

• adigh

13

• zbodeoc

10

• 300B SE

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@zbodeoc, Daca voiam sa fiu rau puteam fi mult mai aspru cu cele ce ai spus. Curentii nu se pot anula pentru ca nu sunt in serie. Probabil ca ai vrut sa spui de anularea cimpurilor. Nici la cimpuri nu ai de ales, intotdeauna cimpurile generate de curentul primar (cel de sarcina, nu curentul de mers in gol) si curentul secundar se anuleaza reciproc. Singurul responsabil de magnetizarea miezului fiind curentul de mers in gol, indiferent daca are componenta continua sau nu. In privinta intrefierului, se calculeaza exact ca la orice transformator cu componenta continua.La un interstage ce are ca sarcina un tub care lucreaza in clasa A2 pe alternanta pozitiva avem curentul prin grila plus curentul prin rezistenta din paralel cu grila (daca are). Pe alternanta negativa avem doar curentul prin rezistenta din paralel cu grila (daca are). Asta inseamna ca pe alternanta pozitiva transformatorului interstage trebuie sa fie capabil sa dea mai mult curent (in functie de cit consuma suplimentar grila). Pe alternanta pozitiva transformatorul transfera energie direct din sursa si teoretic poate da oricita energie e nevoie inainte de a se satura miezul datorita unei alternante prea lungi (frecventa prea joasa). Energia transferata e limitata doar de faptul ca tubul, transformatorul si sursa sunt imperfecte, oricum mult mai mare decit pe alternanta negativa. Pe alternanta negativa curentul din secundar e sustinut doar de energia acumulata in transformator care depinde de I*I si L. Adica o energie limitata indiferent cit este. Cu cit e mai mare curentul de grila cu atit energia acumulata se termina mai repede. De aceea e important cum legam secundarul, e mai bine ca comanda pozitiva a grilei sa corespunda cu deschiderea tubului si deci alternanta pozitiva a grilei tubului interstage. Totusi daca ai un transformator interstage si nu stii cum e fazat nu trebuie sa-ti faci griji. Se poate conecta in ambele variante si cum suna mai bine asa e legat corect.Chestiunile cu transferul direct si indirect de energie cred ca le cunoaste foarte bine cine e pasionat de surse in comutatie.post-32982-139829392966_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am scris "egalarea" curentilor in ghilimele. Tu fa cum ai invatat la scoala ca mi se pare foarte frumos cum povestesti. N-am vocabularul tau tehnic si nici apasari teoretice pe fizica fundamentala. Dupa unii de pe aici legile fizicii se manifesta si daca nu le cunosti, chiar ma bazez pe asta :-). Eu, nefiind de meserie, prefer sa construiesc interstage-ul intr-un anume fel, pe baza observatiilor, in loc sa-i teoretizez toate cotloanele. Normal ca poti sa-l cumperi si apoi sa dai si cu banul... cine te opreste?! (vorba unui clasic in viata)

Link spre comentariu

Superbe miezurile, ar fi ideale pentru un PP dar banuiesc faptul ca se poate lasa un pic de intrefier pentru SE punind un distantor intre C-uri (o foita de textolit sau pur si simplu carton). Acum am si lungimea medie a cimpului magnetic, ma apuc sa calculez bobinele. Cit despre interstage inca nu m-am hotarit, sa vad si o varianta de SRPP cu iesire direct in grila GU si reglare automata a negativarii (curentul anodic al GU).

Link spre comentariu

Poate sint eu de moda veche, o negativare automata consider ca este cea mai buna solutie. La Ua 1000V, G2 la 500V consuma 75 mA adaugati la 450 mA Ia rezulta un curent prin catod de 525 mA pentru o tensiune de -60V pe G1. Simplu si eficient. Rezistenta ar trebui sa aiba 114 ohmi / 30W. Din motive tehnice doua rezistente in paralel de cite 220 ohmi / 50W fixate pe radiator ar trebui sa fie alegerea potrivita. Sper ca este suficienta legarea reactiei din catod doar la pinul 5 al lampii (mediana filamentelor).

Link spre comentariu

valderama ti-a scris chiar la inceput:

Tubul asta(gu81m) merita chiar negativare automata(negativare automata obligatoriu !in opinia mea , fara sevo si alte combinatii...) , disipatia Rk relativ mica in raport cu restul(în regimul dat/specificat m-aş feri de "negativare fixă ca dracu' de tămâie...) .

Link spre comentariu

Asa este, nu am avut de gind sa apar drept "inventatorul" acestei variante, am vrut doar sa trec in revista optiunile pe care le am in ceea ce priveste mentinerea constanta a negativarii.

Link spre comentariu

Acum, dupa ce am lamurit problema cu drepturile de autor, voi cauta o metoda pentru calculul trafo. Programelul atasat este conceput banuiesc pentru ferosiliciu EI si nu "M6 GO 0,15 mm cu inalta permeabilitate(HiB)" (citat Gabriele) cu sectiune 32 cmp si 30 cm lungime medie a cimpului magnetic. Va trebui sa aplic varianta citita pe undeva in care se spune ca se bobineaza vreo doua straturi, se masoara inductanta apoi se calculeaza tot trafo. Pina atunci trebuie sa ma hotarasc sa fac tranzactia fara sa stiu daca va incape bobinajul in fereastra.

Link spre comentariu

Acum, dupa ce am lamurit problema cu drepturile de autor, voi cauta o metoda pentru calculul trafo. Programelul atasat este conceput banuiesc pentru ferosiliciu EI si nu "M6 GO 0,15 mm cu inalta permeabilitate(HiB)" (citat Gabriele) cu sectiune 32 cmp si 30 cm lungime medie a cimpului magnetic. Va trebui sa aplic varianta citita pe undeva in care se spune ca se bobineaza vreo doua straturi, se masoara inductanta apoi se calculeaza tot trafo. Pina atunci trebuie sa ma hotarasc sa fac tranzactia fara sa stiu daca va incape bobinajul in fereastra.

Miine daca am timp fac eu o verificare ...cu 2 straturi cu fir de 0.5mm bine!? Si masor cu aparatul ce inductanta are :freaza:Transformatorul are sectiunea de 50x80 ...40cm2 reali!!! nu 32cm atentie!! si fereastra carcasei..e de H20x68 lejer
Link spre comentariu

atacat corespunzator acest tub o sa va dea pe spate. Promiteti ca nu mai construiti puteri mari decat cu acest tub dupa aceea? :freaza: :rade: s curios ce sarcina aveti pt traf....cu poze bineinteles

Link spre comentariu

atacat corespunzator acest tub o sa va dea pe spate. Promiteti ca nu mai construiti puteri mari decat cu acest tub dupa aceea? :freaza: :rade: s curios ce sarcina aveti pt traf....cu poze bineinteles

Eu cel putin nu promit, am in vedere niste metalo-ceramice exemplu 4CX250B pentru un amplif auto PP si alte "borcane" pur A2. Cit despre tranzactie declar in mod oficial ca m-am hotarit sa o fac, detalii pe mesagerie, iar http://bazar.elforum.info chiar imi place cum arata. Asta ca tot ne lovim de treburi comerciale.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări