zbodeoc Postat Februarie 25, 2012 Partajează Postat Februarie 25, 2012 Oare cite kg ar avea alimentarea clasica cu redresare, filtrare ? eu zic vreo 15 kg pentru stereo, cu smps nu cred sa depasesc 2 kg cu tot cu radiatoare. Oricum vreau sa-l fac fiindca-mi plac cum arata lampile. Daca reusesc sa-i dau de capat mai am candidate, de data asta in A2.Am nimerit acum citiva ani la o casare de tehnica militara si-am vazut o scula militara ruseasca cu GU81, cit un aparat de sudura, in care GU81 arata cam cum arata un 6R3S intr-un Priboi, nu mi s-a parut foarte usor. Am rejectat pe loc orice idee de a modifica acel dulap pentru stereo si-am preferat sa iau un catometru, o punte si tot felul de module si lampi cit sa incapa intr-un portbagaj, ca aceea era unitatea de masura cea mai importanta in ziua respectiva. Si azi as face la fel. Uite cum arata un 6S33S pe linga un GU81M (sint si vreo doua scheme A2 pe-acolo):http://www.moehrenbude.de/Moehre/module ... =64&page=1Probabil ca un SMPS ar face minuni in privinta gabaritului, mai ales in privinta filamentului, in rest nu stiu ce sa zic, succes si bafta!PS. In privinta soclului, daca m-ar obliga cineva sa folosesc lampa asta, eu as taia din tabla de la baza (s-o aduc la nivel) si apoi as da gauri de 3mm in pinii lampii (am totusi un GU81M si-un soclu pe care le tin pentru decor :-)) Link spre comentariu
RockDok Postat Februarie 26, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 26, 2012 Am cautat o dreapta de sarcina care ar putea duce tubul in A2. Pentru A1 am calculele:dUvv = 1470 - 470 = 1000 [V]dIvv = 800 - 100 = 700 [mA]dUeff = dUvv/2.8 = 1000/2.8 = 357 [V]dIeff = dIvv/2.8 = 700/2.8 = 250 [mA]Peff = dUeff * dIeff = 357 * 0.25 = 89 [W] cu mult mai mica decit cea pentru Ra de 2750 ohmiPentru A2 PSF la Ua=800V, Ia=600mA, Ug1=-40VdUvv = 1470 - 250 = 1220 [V]dIvv = 950 - 100 = 850 [mA]dUeff = dUvv/2.8 = 1220/2.8 = 436 [V]dIeff = dIvv/2.8 = 850/2.8 = 304 [mA]Peff = dUeff * dIeff = 436 * 0.304 = 133 [W] aproximativ aceeasi cu Ra de 2750 ohmi dar costuri si regim de lucru cu mari batai de cap.Pina la urma cred ca voi ramine la un Ra de 1600 ohmi , PSF la 1000V si 450mA cind, pentru o excursie de semnal pe G1 de la 0 la -120V, ar trebui sa fie o variatie de curent anodic intre 800 si 100 mA iar Ua intre 470 si 1570V dUvv = 1570 - 470 = 1100 [V]dIvv = 800 - 100 = 700 [mA]dUeff = dUvv/2.8 = 1100/2.8 = 393 [V]dIeff = dIvv/2.8 = 700/2.8 = 250 [mA]Peff = dUeff * dIeff = 393 * 0.25 = 98.25 [W] Link spre comentariu
RockDok Postat Februarie 26, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 26, 2012 Trei variante de scheme, as merge pe cea de-a treia. Trebuie doar sa ghicesc cum sa arate driverul, evident SRPP, astfel incit sa includa detectorului de eroare pentru reglarea UG1 functie de URc si implicit Ia. Oare 6N6P ar fi suficient pentru SRPP iar 6N2P la intrare? ramine de vazut. Nu sint convins nici de faptul ca G3 ar trebui legata impreuna cu anodul, poate la masa sau chiar la G2? Varianta G2 + G3 mi-ar place cel mai mult, astfel "caciulitele" ar duce direct in trafo iesire iar legatura G2-G3 s-ar face la soclu. Link spre comentariu
Terry34 Postat Februarie 26, 2012 Partajează Postat Februarie 26, 2012 Aici este varianta de RF de amplificator US cu grila la masa, cu detalii tehnice constructive:viewtopic.php?f=217&t=66208chiar este o lampa deosebita pe care din punct de vedere electronic nu o sa reusiti sa o defectati ! Link spre comentariu
RockDok Postat Februarie 28, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2012 Sint curios de ce au facut ditamai legatura G3 in virfu' tubului daca oricum trebuie legata grila la masa? Un bun prilej de sapaturi despre cum functioneaza pentodele... In ceea ce priveste driverul, parca vad un trafo interstage avind astfel posibilitatea sa intru si in A2. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Februarie 28, 2012 Partajează Postat Februarie 28, 2012 La interstage, ca sa reduci dimensiunile, trebuie folosita o configuratie inversoare astfel incit maximum de curent care apare pe grila sa fie comparabil si de sens opus curentului din primar. Daca lucrezi cu rapoarte de transformare supraunitare ai o flexibilitate mai mare in "egalarea" acestor curenti. Ideea de baza e sa ai un intrefier cit mai redus, cel putin asa vad eu problema. Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 28, 2012 Partajează Postat Februarie 28, 2012 Trei variante de scheme, as merge pe cea de-a treia. Trebuie doar sa ghicesc cum sa arate driverul, evident SRPP, astfel incit sa includa detectorului de eroare pentru reglarea UG1 functie de URc si implicit Ia. Oare 6N6P ar fi suficient pentru SRPP iar 6N2P la intrare? ramine de vazut. Nu sint convins nici de faptul ca G3 ar trebui legata impreuna cu anodul, poate la masa sau chiar la G2? Varianta G2 + G3 mi-ar place cel mai mult, astfel "caciulitele" ar duce direct in trafo iesire iar legatura G2-G3 s-ar face la soclu.Poate va ajuta cu ceva si ce v-am pus in atasament.Am facut si o simulare in LTC si se pare ca autorul aricolului din pdf. are dreptate. Rezultatele le veti gasi acolo,iar schema dupa care am facut simularea este aceasta: Eu totusi mi-as facea mari probleme in ceea ce priveste traful de iesire,dar se pare ca dv. stiti mai multe si aveti mare curaj sa abordati un asemenea proiect. Atentie!! si sper ca nu se va supara cineva,dar "dulceata" sunetului unui amplificator cu tuburi este dat tocmai de traful de iesire dar si de sursa de alimentare. P.S am mai gasit o schema desenata de mana dar cred ca nu am voie sa o postez aici,schema este interesanta si este realizata practic,dar se poate gasi aici http://www.romythecat.com/Forums/ShowPo ... 6851#16851 Link spre comentariu
zbodeoc Postat Februarie 28, 2012 Partajează Postat Februarie 28, 2012 Niste pareri si aici, ca principii zic: http://greenvalve.wordpress.com/2011/12 ... 0b-smps-b/ Traful de iesire l-as vedea cel mai bine pe un miez single C-core, din mai multe motive, cel mai important fiind acela de injumatatire a tensiunii anodice per bobina. Intr-un E+I nu vad prea bine diferenta aceea mare de tensiune. Ca materiale de izolatie as folosi o combinatie hirtie uleiata (cerata, de bobinaj) + hostafan (la greu) iar produsul finit ar trebui sa fie insensibil la umiditate. Oricum, eu cred ca la urma ai sa fii mirat cit material de izolatie intra in asa ceva... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Februarie 28, 2012 Partajează Postat Februarie 28, 2012 RockDok daca faci o cutie separata pentru alimentare sunt interesat la ce ai gasit in domeniul conecticii si cabluluipentru anodica. Daca alti useri au ceva idei si mai ales repee care se pot gasi pe net de cumparat ii rog sa nu ma treaca cu vederea. Link spre comentariu
Terry34 Postat Februarie 28, 2012 Partajează Postat Februarie 28, 2012 Trebuie caute deseuri de la fabricile care fabrica traf-uri pt TV, e bun un cablu lung de FIT Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 28, 2012 Partajează Postat Februarie 28, 2012 Pt inzolatia intre straturi recomand banda de teflon dupa care se scufunda bobina in lac de transformator in o baie in vid.......dupa care tratament termic iar dupa uscare completa scufundare si acoperire cu rasinsa, lasind dooar terminalele sa iasa direct cu fire HT pt primar......hai ca-i simplu Link spre comentariu
zbodeoc Postat Februarie 28, 2012 Partajează Postat Februarie 28, 2012 Pt inzolatia intre straturi recomand banda de teflon dupa care se scufunda bobina in lac de transformator in o baie in vid.......dupa care tratament termic iar dupa uscare completa scufundare si acoperire cu rasinsa, lasind dooar terminalele sa iasa direct cu fire HT pt primar......hai ca-i simplu My point exactly!... numa' ca:Teflonul, dupa ce a fost evaluat de audiophools a fost declasat in favoarea hirtiei..., da' nici aia orisicum... in fine, solutia lui Gabi este top! Eu am presupus ca dupa bobinare se scufunda in lac sa devina insensibil la umiditate dar e drept ca se pot forma puncte de condens, daca nu se da si cu rasina la sfirsit - partea proasta este ca aceste tratamente de izolatie afecteaza raspunsul la inalte; cit? nu stiu... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Februarie 28, 2012 Partajează Postat Februarie 28, 2012 Pt inzolatia intre straturi recomand banda de teflon dupa care se scufunda bobina in lac de transformator (pana aici se poate face si n regim de DIY) in o baie in vid (apai de unde baie de vid? doar nu-i fabrica).......dupa care tratament termic (aici doar cuptorul din bucatarie poate fi folosit in regim DIY si nu prea avem noi cuptoare din alea electrice la care sa le controlezi bine temperatura) iar dupa uscare completa scufundare si acoperire cu rasinsa, lasind dooar terminalele sa iasa direct cu fire HT pt primar......hai ca-i simplu deci simplu nu-i si necesita ceva munca. Deci eu nu sunt contra dar sa putem urma aceste solutii ca daca nu trebuie alta "reteta". A lui gabriele are doua ingrediente (unul cel putin) cam greu de gasit. Merge si fara? Iese "bun la gust" produsul final daca nu se respecta reteta "a la lettre"? partea proasta este ca aceste tratamente de izolatie afecteaza raspunsul la inalte (fara nici o urma de ironie zbodeoc) putem lamuri daca este un mit sau realitate asta?Sau macar sa scrie fiecare parerile pro si contra (cat mai bine argumentate) si apoi fiecare decide pentru el cum sta siuatia. Link spre comentariu
RockDok Postat Februarie 28, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2012 Cu trafo iesire va fi interesant, miezurile C-core sint in proces de tranzactie. Daca formulele de calcul aplicate pentru miezuri EI sint valabile si pentru C-core si infasurarile + izolatia incape in fereastra acestora atunci totul este OK. Intre timp poate merita pirdut timpul cu calculele schemei atasate pentru reglarea curentului anodic. Cit despre bobinarea trafo, daca se respecta procedura bobinarii trafo SMPS atunci nu este nici o problema cu tensiunea relativ mare. Link spre comentariu
RockDok Postat Februarie 28, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2012 Mi se pare un pic ciudat PSF-ul ales la schema gasita de catre dl. Lazaroiu la: http://www.romythecat.com/Forums/ShowPo ... stID=16851 eu am atasat oricum schema, nu vad de ce nu ar fi voie. Cu verde am trecut ce cred eu ca ar putea fi dreapta de sarcina utilizabila, oricum segmentul intre -52V si -86V este departe a fi egal cu segmentul intre -86V si -120V. Intrebarea este de unde scoate 150W ?!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum