Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GU81M SE CFB UL SMPS


RockDok

Postări Recomandate

In timp ce finalizez treburile de rutina la proiectul cu ECL-uri nu ma pot abtine sa nu ma gindesc oare cum ar arata GU81M pus la lucru in montaj SE. Pornesc de la stabilirea unui PSF in clasa A1, graficul atasat. Am facut urmatoarele calcule:dUvv = 1900 - 270 = 1630 [V]dIvv = 700 - 100 = 600 [mA]dUeff = dUvv/2.8 = 1630/2.8 = 582 [V]dIeff = dIvv/2.8 = 600/2.8 = 214 [mA]Peff = dUeff * dIeff = 582 * 0.214 = 125 [W]Banuiesc faptul ca se pot obtine usor 100W. Ma rog, usor este o chestiune relativa.S-ar putea aduga un pic de putere daca am modifica dreapta de sarcina, evident PSF-ul si am intra in zona cu tensiuni pozitive pe grila, +40V zic eu suficient.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 119
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • RockDok

    33

  • adigh

    13

  • zbodeoc

    10

  • 300B SE

    10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Si eu ma gandesc la aceasta "lampitza" dar ce ma deranjeaza este consumul mare la filament.Din start "papa" aprox 120 -130 w/tub - numai filamentele si tot acest consum in curent continuu. (daca imi amintesc bine)Aveam de gand si eu sa fac acest montaj - cauzat de eroare Petra!SMPS reprezinta solutia pentru alimentare a filamentelor ( sa nu uitam ca 10 -12 A se obtin in mod regulat in sursele de calculatoare)Succes! :aplauze

Link spre comentariu

Tentativa de a obtine 100W SE e o treaba foarte interesanta. Problema e gestionarea caldurii. Lampa disipa termic 450W ceea ce e foarte mult. Constructia practica e extrem de importanta pentru ca echilibrul termic sa fie la o temperatura rezonabila. Eu destul de greu am gestionat 200W radiat termic din lampi. Totul se incalzeste in jur, nu neaparat prin conductie termica. Se incalzeste prin radiatie, in timp de 1-2 ore de functionare. Imi e si frica sa ma gindesc cum ar putea sa sune asa ceva. Eu zic sa incerci sa realizezi acest amplif. Ar fi un unicat si asta conteaza.Inca odata: ai grija ca desi nu pare, 450W radiati termic e foarte mult pentru un aparat care trebuie sa ramina sub 50-60 grade.

Link spre comentariu

Poate utiliza un sistem activ de distributie aer(aeratie activa prin difuzor rectangular lateral sau difuzor circular sub tub ,adica montajul devine oarecum si o aeroterma ,dar la puterea data cfg.SE clasaA(A1)...nu mai conteaza...).

Link spre comentariu

Cu doua lampi avem o frumusete de radiator de 1000W si sa nu uitam caldura degajata de alimentare. Vor fi doua compartimente, la partea inferioara alimentarea, la partea superioara in 1/2 din volum lampile iar 1/2 trafo iesire (curios voi fi cit de mare, estimez asa vreo 100 cmp minim).

Link spre comentariu

Eu as face partea electronica intr-o carcasa iar lampile separat, montate pe niste cutiute care se pot incalzii oricit, conectate cu "serpi" audiofili de genul asta http://dl.dropbox.com/u/3712780/Serpi/Poza2.JPG dar mai grosi. In felul asta poti rezolva atit problemele cu caldura cit si problema care o ai cu o scula mare si grea. Poate nu-ti vine sa crezi dar eu ma lovesc de faptul ca unele monoblocuri facute de mine (la comanda) nu le pot transporta dau depana singur. Trebuie sa mai chem pe cineva numai sa ma ajute sa le pun cu capul in jos.

Link spre comentariu

Sau un montaj turn(lampile finale pe "acoperis" ,la baza turnului alimentarea...).

Tubul asta(gu81m) merita chiar negativare automata(negativare automata obligatoriu !in opinia mea , fara sevo si alte combinatii...) , disipatia Rk relativ mica in raport cu restul(în regimul dat/specificat m-aş feri de "negativare fixă ca dracu' de tămâie...) .

Link spre comentariu

S-ar putea aduga un pic de putere daca am modifica dreapta de sarcina, evident PSF-ul si am intra in zona cu tensiuni pozitive pe grila, +40V zic eu suficient.

Mai multa putere nu prea. PSF-ul nu se recomanda sa depaseasca granita hiperbolei de disipatie, iar la SE puterea utila depinde de puterea disipata in anod. Se poate face insa tubul sa functioneze mai liniar , cum zici, cu un Ra mai mic si intrerea grilei in zona pozitiva.
Link spre comentariu

Turn, modulul de alimentare la baza, tensiuni: 500V UG2 pe infasurare UL separata de infasurarea anodica a trafo iesire, -60V negativare pe acelas SMPS cu tensiunea UG2 avind in bucla de reactie citirea (stabilizarea) curentului prin catod. Ua se obtine prin insumarea a inca unui SMPS de 500V cu UG2.

Link spre comentariu

Se poate face insa tubul sa functioneze mai liniar , cum zici, cu un Ra mai mic si intrerea grilei in zona pozitiva.

Adica sa "strice tot"...(mai liniar unde ?!...),pentru ce spuneti ca ar tebui sa intre cu gc in regim pozitiv ?!(cred ca glumiti).
Link spre comentariu

Oricum, domnule Rock, esti tare si numai prin faptul ca te-ai gindit la un SE de 100W in timp ce majoritatea SE-urilor realizate sunt de 1-3W. Eu, dupa experienta unui SE de 50W consider lucrarea extrem de dificila. Nu partea de testare pe bancul de probe ci obtinerea produsului finit, stabil si utilizabil.Succes!!! Asta ar fi o lucrare adevarata din punctul meu de vedere. Sper sa ai "motivatia" necesara sa realizezi ampliful, pentru ca fara asta nu prea merge treaba in cazurile astea....Un asemenea amplificator nu-l poti folosi vara in casa...sau nu in orice casa. Eu nu cred ca as putea sa stau vara in camera cu un radiator de +1000W. Eventual cu o instalatie puternica de aer conditionat, dar nu sunt adeptul acestor instalatii.

Link spre comentariu

Adica sa "strice tot"...(mai liniar unde ?!...),pentru ce spuneti ca ar tebui sa intre cu gc in regim pozitiv ?!(cred ca glumiti).

Cind am spus mai liniar ma refeream la alta plasare a dreptei se sarcina nu voiam sa spun ca liniaritatea mai buna vine datorita intrarii grilei in zona pozitiva, daca nu m-am exprimat bine am venit acum cu precizari.

In ce priveste pozitivizarea grilei nu spun ca grila e bine si recomandabil sa intre in regim pozitiv ci ca e o posibilitate care poate fi luata in calcul. Conteaza si driverul. Depinde si de utilizare. Daca e pentru "nunti botezuri, cununii..." cu siguranta nu-si vor face griji nuntasii de intrarea din cind in cind in A2.

 

@RockDok, Ce utilizare va avea acest amplificator? Cu siguranta nu se va asculta stereo (2X100W) intr-o camera de bloc (pe timp de vara).

 

Cit priveste liniaritatea e chestie de ochi. Cu rigla pe ecran e mai greu, ar fi fost bune niste linii mai dese. Cu doar 3-4 linii e mai greu de obtinut precizie. Cu ce procent de eroare se pot masura niste linii de 1cm pe ecran in asa fel incit ajustind mai bine dreapta de sarcina sa rezulte o imbunatatire de la 2% la 1% distorsiuni? In acest caz un program de simulare ar fi de ajutor fie si numai pentru a genera mai multe linii (Ug). Nu e relativa dreapta de sarcina ci e relativa aprecierea noastra ochiometrica. Experimentul si experienta conteaza.

 

Care ar fi dupa dumneavoastra cea mai buna dreapta de sarcina?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări