Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor DC-DC 24V/150A la 72V/30A

OmuGabi

Postări Recomandate

Deschid respectivul subiect deoarece pana acum nu am mai intalnit asa ceva, doresc sa folosesc 2 baterii tip auto 12V la un curent cat mai mare, cele 2 baterii sa alimenteze un etaj convertor cu o eficienta cat mai mare, si care sa scoata 72V la 30A. Ma gandesc la o sursa in comutatie, transformator de ferita, un etaj push-pull sau half-bridge etc. Respectiva ciudatenie sa poata alimenta UPS-urile care folosesc 6 acumulatori mici, si care atunci cand trebuie schimbati costa prea mult. Este posibil sa se faca asa ceva? Daca stie cineva cum, sa ne ajute si pe noi, poate reusim sa mai salvam de la casare tot felul de UPS-uri de calitate, cu iesire sinus, si care ajung la fier vechi. Mai exista posibilitatea ca acele 2 baterii sa fie incarcate la o sursa regenerabila(eoliana,panou fotovoltaic) si astfel rezolvam problema alimentarii in zone izolate, sau in cazul penelor de curent de lunga durata.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• OmuGabi

4

• Dr.L

2

• lorik199

1

• tim_matrix

1

Top autori în acest subiect

Nu trebuie neglijat insa deloc curentul foarte mare absorbit la tensiunea de 24V, cred ca e cunoscut ca niste acumulatori de 150Ah nu vor tine decat o ora, iar dimensiunea acumulatorilor cat si pretul acestora nu e deloc deglijabilPlus randamentul: sa spunem ca se obtine 85%, pt o putere utila de 2160W trebuie consumati 2592W, deci 432W pierderi, deloc neglijabili intr-o instalatie unde se doresc pierderi minime(energie alternativa)Eu va recomand sa cautati acumulatori a caror tensiune sumata sa fie cat ii trebuie invertorului si construit un invertor numai pentru incarcare, daca sursa de energie alternativa livreaza o tensiune mai mica,aici pierderile fiind mult mai mici, fiind vorba si de o putere mai mica

Link spre comentariu

Cea mai buna solutie in acest caz ar fi sa folosesti 6 baterii de capacitate mare inseriate.Bateriile auto nu sunt indicate deloc. Poti folosi 6 baterii agm (stand-by)de 150-200A cu redresor automat extern de minim 15A72V care sa le incarce si sa le mentina pe flooting.Apoi poti continua cu panouri fotovoltaice+solar charger. Pentru tensiunea de 72V fiind mai complicat va trebui sa utilizezi 2 redresoare de 36V in serie,iar la panouri la fel.Este cea mai buna solutie si vei putea alimenta toate ups-urile de la acest grup de baterii daca acestea se alimenteaza cu 72V. In plus o sa ai la dispozitie cati amperi vrei si nu mai spun de autonomie.... De exemplu un grup de baterii de 72V200AH= 14,4KWH.

Link spre comentariu

Convertorul trebuie sa poata furniza tensiunea si amperajul necesar UPS-ului, de exemplu daca UPS-ul scoate 2000VA(1400W), atunci convertorul are nevoie de 72V la 20A si asta doar cand merge la limita. Daca eu alimentez din acel UPS un frigider care consuma 150W, un TV care mananca si el cam tot atat, necesarul de curent nu este de 20A. 2 baterii de 12V-150Ah pot mentine acei consumatori pentru mult timp. Nu ma refeream la baterii tip auto ci la cele pentru panouri solare sau eoliene, deep cycle, agm, vrla etc. etc. 6 baterii de 12V la 150Ah de tipul asta costa enorm, din cauza asta vreau sa merg pe solutia de 2bucati+convertor.

Link spre comentariu

Cine te pune sa iei de 150Ah?150Ah*24V = 3600Wh3600Wh/72V=50Ah.Deci ia 6 acumulatori de 50Ah si o sa ai aceeasi energie...simplu nu?Sau ia un UPS pe 24V. Pana rezolvi treaba cu invertorul (adica niciodata)...

Link spre comentariu

Normal ca se poate,dar nu cu cunostiintele tale!Cine poate sa-l faca,n-are nevoie sa intrebeSi sa inveti asa ceva pe forum...se poate,dar in mult timp + ajutor seminficativ. Sa nu mai zic de faptul ca pui un convertor care sa alimenteze un convertor....

Link spre comentariu

Tyc, multumesc pentru PM, voi cauta pe acolo, am ceva cunostinte.Sincer ma asteptam la niste postari mai constructive, am tot gasit pe net convertoare pentru statii de amplificare tip auto care se alimenteaza la tensiune duala de 30V, cred ca voi adapta o schema de acest tip. Topicul se poate inchide, multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări