The Stressmaker Postat Iulie 17, 2012 Partajează Postat Iulie 17, 2012 Radiatiile solare de care mentionezi nu cumva sunt cele ultraviolete? Pentru ca acestea se mentioneaza asociate cu cuvantul "soare" prin mai toate buletinele meteo si ca fiind cele care ajung la sol. Simplist, ai nevoie de 2 fotodetectori identici care sa aiba spectrul de detectie pana in UV, ii legi in sistem diferential si pe cel de referinta adaugi un "filtru" de sticla obisnuita. Asa se filtreaza radiatia UV iar diferenta da procentul de radiatie UV. Ca si detectori uzuali, din ce cunosc, sunt fotodiodele cu gaz, fotomultiplicatorii cu gaz, fotodiodele cu siliciu "blue enhanced". In lipsa de asemenea dispozitive poti folosi doua leduri albastre sau UV ca si detectori, cu o sensibilitate mai scazuta. Principial, un led poate detecta cel mai bine radiatia luminoasa cu o lungime de unda putin mai mica decat cea emisa (adica daca ledul este rosu, el detecteaza cel mai bine lumina portocaliu). Asa, un led albastru detecteaza UV-A si un led UV detecteaza UV-A si UV-B.Celelalte tipuri de radiatii nucleare emise de soare nu ajung la sol dar in schimb se manifesta in partea superioara a atmosferei prin efecte luminoase cum ar fi aurorele. Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3 Postat Iulie 17, 2012 Partajează Postat Iulie 17, 2012 Nu UV, ci alea de frecvente mai mari. UV nu trece prin haine, sapca, deci te poti proteja. Insa n-am cum sa masor alte radiatii, asa in mare, nu vreau 4-5 cifre dupa virgula. Iti amintesti ca prin 2009-2010 era plin netul de avertismente despre furtunile solare, radiatii samd. Acum abia daca se mai spune ceva. Vremea pe glob e interesanta, Romania si parte din Ungaria aveau temperaturi mari, comparabile cu cele din NV Spaniei, cu cele din sudul Americii Centrale, insa Ecuatorul nu s-a "mutat" mai la nord. Variatiile sunt parca randomizate, nu tin direct de formele de relief. Vezi temperaturile in tara; in NE e mai cald sau aproape la fel de cald ca in sud. Focalizarea pe tara noastra in privinta caniculei e ca si cea cu furtunile din anii trecuti. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Iulie 17, 2012 Partajează Postat Iulie 17, 2012 In primul rand exista atmosfera terestra care are doar cateva "ferestre" prin care pot ajunge la sol radiatiile electromagnetice. Zona radiatiilor ionizante gen radiatii X sau gama nu este una din ele (Eng): http://www.ipac.caltech.edu/outreach/Ed ... ndows.html asa ca, daca nu ar fi existat aceasta filtrare atmosferica, insasi viata pe pamant nu ar fi fost posibila. Singurul tip de radiatii ionizante care ajung la suprafata solului, si mai jos in pamant, sunt cele "cosmice" cu o energie de multi GeV si care nu pot fi ecranate usor. Acestea sunt detectate de tuburile geiger si, datorita numarului mic de particule, efectul este insignifiant asupra omului pentru ca, avand o asemenea energie enorma, practic trec fara sa apuce sa interactioneze cu atomii corpului uman (acest lucru se petrece de cand a aparut viata pe pamant si aceasta s-a adaptat la acest fond de radiatii). Furtunile solare sunt insotite de o masiva eliberare de particule care sunt deviate in campul magnetic terestru si care produc fenomenele in ionosfera cu efect asupra electronicelor de la sol. Nici o particula din acea furtuna solara nu ajunge la sol. Sa nu se faca confuzie intre fenomenele meteorologice datorate incalzirii globale si bombardamentul cu radiatii cosmice si solare. Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 18, 2012 Partajează Postat Iulie 18, 2012 Ca si detectori uzuali, din ce cunosc, sunt fotodiodele cu gaz, fotomultiplicatorii cu gaz, fotodiodele cu siliciu "blue enhanced".O mica precizare: fotomultiplicatoarele sunt vidate, iar fotodiodele bazate pe efectul fotoelectric extern pot fi atat cu vid (cel mai frecvent) cat si cu gaz. Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 18, 2012 Partajează Postat Iulie 18, 2012 Radiatiile UV din spectrul luminii solare sunt absorbite in cea mai mare parte de atmosfera. Cu cat drumul lor prin atmosfera este mai lung, cu atat absorbtia lor este mai accentuata. Moleculele de ozon, pe care tot razele UV le produc, sunt un filtru eficace. Radiatia maxima apare la altitune mare cand soarele este la zenit si aerul foarte curat (pe Kilimandjaro). La noi nu sunt conditii pentru atingerea unor valori foarte mari, dar vara la orele pranzului se pot atinge valori periculoase. Practic nu este nevoie de masuratori, oricine poate aprecia claritatea atmosferei si unghiul soarelui deasupra orizontului. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Iulie 18, 2012 Partajează Postat Iulie 18, 2012 @Ticu: aveti dreptate, am scris gaz in loc de vid, mea culpa. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Iulie 21, 2012 Partajează Postat Iulie 21, 2012 @andreimihai3: ai intrebat intr-un post anterior cu ce se poate inlocui tubul geiger. Am gasit pe net ceva mai practic decat link-urile precedente : . Este in germana, eu nu priceb o boaba limba asta dar link-ul dat pe acea pagina, adica acesta (Ger): http://www.b-kainka.de/bastel131.html , are scheme destul de explicite unde se folosesc componente uzuale plus ca se poate cupla direct la intrarea de microfon de la PC. Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 22, 2012 Partajează Postat Iulie 22, 2012 Cu fotodioda BPW34 si un jfet mai e o schema si aici http://www.vk2zay.net/article/265 Link spre comentariu
worker Postat Iulie 22, 2012 Partajează Postat Iulie 22, 2012 prima schema este simpla si interesanta. Costul ei este sub 10 lei. am gasit fotodioda la 2,5 lei.daca nu intelegi germana (nici eu nu stiu) foloseste google translate. Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 22, 2012 Partajează Postat Iulie 22, 2012 Dozimetrul ANRI 01-02 a fost exportat de rusi "en masse" dupa incidentul de la Cernobil: http://pripyat.de/geigeranri.htm http://ntfprompribor.ru/page221497 http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_dosimeters . Cu putin noroc primiti si un certificat de etalonare cat de cat actual. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Iulie 23, 2012 Partajează Postat Iulie 23, 2012 @worker: schemele initiale pentru un incepator cu cat sunt mai simple cu atat mai usor sunt intelese. De aceea le-am mentionat, fiind simple sunt si usor de inteles in lipsa textului, iar google translate face restul (am obiceiul sa le salvez iar offline google nu poate traduce plus ca germana nu e limba mea favorita).Cel mai ieftin ANRI 01-02 pe ebay este 444$ nou si 200$ folosit, cam mult pentru gustul meu in ale etalonarii. Plus ca nu-mi place acel piu-piu, prefer pacanitul clasic. Pentru o etalonare rapida se poate apela pe la un centru radiologic de pe langa spitale (reparatiile aparaturii medicale) sau un centru asemanator (protectia civila mai are centre de monitorizare mai apar prin presa informatii de acest gen luate de la aceste centre, din ce cunosc) unde sigur exista dozimetre etalonate. Link spre comentariu
franzm Postat August 3, 2012 Partajează Postat August 3, 2012 Am gasit tub Geiger-Müller pt radiatii gamma: http://www.pollin.de/shop/dt/NjgxOTA4OT ... SI39G.html Stiti cumva unde-i gasesc datele? Link spre comentariu
The Stressmaker Postat August 4, 2012 Partajează Postat August 4, 2012 Aici (Ru): http://www.istok2.com/data/3413/ .Acel tub, din ce cunosc, este construit pentru masurarea nivelelor mari de radiatii (contaminari radioactive, centrale atomoelectrice) si va fi mai putin sensibil in mediul normal in care vrei sa-l utilizezi. Aceasta se traduce printr-un numar mai mic de impulsuri in unitatea de timp ("pacane" mai rar) fata de tuburile asa zis "clasice" care se intalnesc in montajele de amator. Link spre comentariu
icar Postat Septembrie 11, 2012 Partajează Postat Septembrie 11, 2012 Se pare ca raza radiatiilor deseurilor care inca sunt in zona este doar de cativa km. Treaba cam ambigua...La ce te referi cind spui asta, la contaminarea solului sau la doza ambientala?Odata ce am masuratori corecte, pot folosi materiale nepoluate in constructie. Aceste masurari ti le poate oferi numai un laborator specializat, orice alte masurari sunt pur informative!Care au fost afectiunile cele mai intalnite la cei expusi radiatiilor de uraniu si nu numai?Afectiunile produse de radiatii, in cazul dozelor mici, zilnice, nu sunt deterministe ci stohastice. Se poate vorbi de leucemii boli, de piele, probleme la plamini, dar nu in mod obligatoriu. Aceste boli, pot aparea si in alte zone, fara contaminari radioactive, cam in acelasi procent.Worker, omului ii trebuie un detector cu eficacitate mare, de tip cu scintilatie, cu un GM nu face mare lucru, fie el si mult laudat de cel ce-l vinde! Imi pare rau, trebuie sa ies, dar o sa revin sunt multe de precizat aici. Link spre comentariu
albasete Postat Septembrie 11, 2012 Partajează Postat Septembrie 11, 2012 Pentru toti : daca doriti sa va construiti diverse,(case, anexe, etc) in fiecare judet exista Directia de Sanatate Publica, ce are in componenta Laborator de Igiena Radiatiilor Ionizante. Printr-o simpla solicitare scrisa, acestia va pot ajuta, bineinteles contra cost. De exemplu se recolteaza probe din apa, sol, materiale de constructie, vegetatie, se fac masuratori la diverse distante fata de sol, etc. Efectele radiatiilor sunt stohastice si stocastice, in functie de rezistenta fiecarui individ, adica la unele persoane efectele iradierii apar in scurt timp,(efect stohastic) pe cand la alte persoane apar in timp sau chiar deloc (efect stocastic).Pana acum 6 ani am avut ca personal expus profesional (PEP) 2 medici radiologi care efectuau radioscopii si nu au purtat niciodata echipament de protectie, iar aparatele au fost din cele vechi anii 1950 - 1960, fara prea multa ecranare, in prezent fiecare avand aproape 90 de ani si suferind de aproape nimic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum