Vizitator ucenici Postat Februarie 24, 2012 Partajează Postat Februarie 24, 2012 In tara Beiusului exista mina de uraniu la Baita si localnicii au mai folosit materiale de constructie din zona radiata. E nevoie sa masor acum in diverse locatii nivele de radiatie actuale in case, pamant si apa. Ce aparate imi puteti recomanda? (pe ebay, sau local va rog) Link spre comentariu
Nonny149 Postat Februarie 24, 2012 Partajează Postat Februarie 24, 2012 Si daca masori rezolvi ceva? Link spre comentariu
dumitru_a Postat Februarie 25, 2012 Partajează Postat Februarie 25, 2012 nu stiu daca ce veti gasi este echipament profesional , erorile la valorile citite daca sunt mari va pot induce grav in eroare , apelati acolo local daca va intereseaza sa masurati exact la protectia civila sau la cei care exploateaza minereu cred ca ei au aparate de masura profesionale verificate Link spre comentariu
icar Postat Februarie 27, 2012 Partajează Postat Februarie 27, 2012 Uceniti, cunosc foarte bine zona Baita, atit orasul cit si zona de exploatare.Zi-mi exact ce te intereseaza si iti voi raspunde.Masurarile de concentratii radioactive in apa, sol si aer se fac destul de dificil in conditii de amator, ai nevoie de aparatura etalonata si cu sonde adecvate, lucru destul de scump si, mai ales, cere ceva experienta. Pina una alta, iti pot spune ca sansa de a folosi materiale de constructie din zona minei este destul de mica, apa de baut nu este mai contaminata decit in alta parte (mina fiind la cam 30 de km de orasul Stei). In oras sunt zone cu un nivel mai ridicat de radioactivitate, dar nu peste nivelul admis pentru populatie (zona fostei mori de uraniu, de pe vremea rusilor, parca acum este o piata prin zona).Daca te referi direct la Baita, acolo problema se schimba nitel dar, facind referire strict la zona locuita, nu sunt nici acolo probleme.Nu te lua dupa stirile din presa, alea sunt facute sa aduca bani...pentru moguli! Link spre comentariu
BUGHIU Postat Februarie 29, 2012 Partajează Postat Februarie 29, 2012 Am trait in Ciudanovita; 30 de ani,ce vreti cu radiatiile?!?! Intrati pe gogu si cautati : Ciudanovita!! A innebunit lumea ,toti mor mai nou de ...radiatii. problema e alta: BANII nu grija radiatiilor(sau a oamenilor de acolo),care oricum sant ...neglijabile!!Drept exemplu sant :''eu''-inca scriu pe forum,nu am murit Link spre comentariu
icar Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Drept exemplu sant :''eu''-inca scriu pe forum,nu am muritDa, dar noaptea nu ai nevoie de lanterna, las ca stiu io! Link spre comentariu
Vizitator ucenici Postat Iunie 29, 2012 Partajează Postat Iunie 29, 2012 Raspunsurile au ajutat! Se pare ca raza radiatiilor deseurilor care inca sunt in zona este doar de cativa km. Odata ce am masuratori corecte, pot folosi materiale nepoluate in constructie. De exemplu acum lucram la un zid si folosim chirpici sau vaiuga luata dintr-o constructie ce a fost desfacuta. Deasemenea urmeaza sa facem o pivnita din piatra. Care au fost afectiunile cele mai intalnite la cei expusi radiatiilor de uraniu si nu numai? Link spre comentariu
radud5 Postat Iulie 1, 2012 Partajează Postat Iulie 1, 2012 Referitor la primul post, recomand: Detector Geiger GAMMA SCOUT (are certificat individual de etalonare) dar se gaseste mai greu Link spre comentariu
worker Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 un blog despre ce te intereseaza: http://geology.uaic.ro/cip/blog/Ciprian ... chive.html un detector ieftin dar nu stiu cat de bun gasesti la conrad Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 Pana la urma ia un aparat cat de cat mai profesional vorbeste cu cei de la institutiile mentionate anterior si "etaloneaza-l" pe al tau langa unul profesional intr-o zona unde densitatea de radiatie este aproximativ constanta (nu se schimba daca misti aparatul la 1m mai departe). Asa ai o aproximare destul de buna a nivelului de radiatie chiar si in lipsa etalonarii clasice. Inca o sursa de aparate mai gasesti la spitalele in care se lucreaza cu "radioterapie" (gammaterapie cu cobalt).@ucenici: simptomele pot depinde de la individ la individ in functie de rezistenta acestuia (organele care au celule care se divid mai des, cum ar fi pielea, sunt mai predispuse decat alte organe la care celulele nu se divid, cum ar fi creierul) si de nivelul de radiatie local (un coleg forumist, daca detine un asemenea aparat, probabil ca te va ajuta cu o masuratoare daca ceri ajutorul). Sunt zone pe glob unde aparatul paraie continuu iar populatia nu are nimic (sa zicem ca in decurs de generatii s-a format toleranta la radiatii, acea zona avand minereu de uraniu aproape de suprafata). De ce nu intrebi la protectia civila, ei trebuie sa aiba o harta cu aceste zone in Romania. Esti pe un forum de electronica unde exista scheme de asemenea aparate simple care te pot ajuta sa apreciezi cantitativ nivelul de radiatie (comparatia cu un aparat etalonat sau cel putin profesional este necesara pentru a nu te speria inutil cand incepe aparatul tau sa "paraie" mai des). Daca nu ai etalonare poti sa estimezi nivelul de radiatie bazandu-te pe foaia de catalog a tubului geiger respectiv. Ca fapt divers si corpul uman este slab radioactiv, asa ca idee.@icar: daca cunoasteti zona probabil ca-l intereseaza zonele aproximative unde nivelul de radiatii depaseste limita maxima (daca exista mina exista si un drum de acces si cum nici un camion de transport nu este perfect etans...). Probabil acele zone vrea sa le ocoleasca.Subscriu la ce a scris dl. BUGHIU, prea mult tam-tam se face pe marginea acestui subiect. Se face confuzie prea mare intre "radiatiile" UV si "radiatiile" nucleare. Nu m-ar mira sa moara mai multi de cancer cutanat din cauza UV decat cel produs de radiatiile nucleare. Se discuta de "radiatiile" din aer, apa, sol dar nu se discuta de cat "incaseaza" corpul uman de la surse puternice de radiatii cum ar fi o radiografie clasica sau o tomografie si unde din 1-3 radiografii s-a obtinut doza anuala de radiatii. Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3 Postat Iulie 14, 2012 Partajează Postat Iulie 14, 2012 @The Stressmaker , ai gasit pe undeva un montaj detector home made? Tubul geiger il pot inlocui cu altceva? Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Iulie 14, 2012 Partajează Postat Iulie 14, 2012 Daca nu dispui de un tub geiger atunci poti sa te orientezi catre camerele de ionizare (Eng): http://www.techlib.com/science/ion.html , http://madscientisthut.com/wordpress/da ... n-chamber/ sau te poti orienta catre un tub geiger cu hidrocarburi (gaz de bricheta) principial prezentate aici (daca nu ma insel s-a discutat si pe forum) (Eng): http://teachers.web.cern.ch/teachers/ar ... ew/new.htm sau aici (Eng): http://einstlab.web.fc2.com/geigerE/GeigerE.pdf . Alta varianta este sa folosesti o dioda PIN pe post de detector ca aici (in partea de jos a paginii) (Eng): http://www.techlib.com/science/geiger.html . O ultima varianta ar fi sa folosesti un scintilator cuplat la un detector luminos. La variantele acestea de detectori nu te baza pe calibrare, sunt doar ca indicatori de existenta a radiatiei. Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3 Postat Iulie 14, 2012 Partajează Postat Iulie 14, 2012 Mersi pentru link-uri. La stiri nu se mai zice mare lucru, avertismentele erau prin 2009-2010, acum tac toti, sa evite panica ) Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 15, 2012 Partajează Postat Iulie 15, 2012 Cele mai sensibile sunt detectoarele cu tub Geiger-Muller. Detecteaza radiatiile alfa si beta. In aer aceste radiatii au raza de actiune foarte mica: centimetri, respectiv zeci de centimetri. Pentru a caracteriza un material tubul se introduce intr-un vas (borcan, etc.) ce contine materialul respectiv (in forma concasata sau macinata daca e solid). Etalonarea se face cu un material cu radioactivitate cunoscuta turnat in acelasi vas. Poate fi o sare de uraniu, toriu, sau, mai usor de gasit, clorura de potasiu (are cam aceeasi radioactivitate ca si o sare de uraniu). Materialele de constructie ce provin din zone cu zacaminte radioactive contin izotopi radioactivi (poloniu, radiu) nepericulosi daca nu intra in organism, dar pot degaja radon, un gaz radioactiv foarte periculos. Masurarea degajarii de radon dintr-o proba solida este deosebit de dificila si trebuie urmat un protocol standard. Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3 Postat Iulie 17, 2012 Partajează Postat Iulie 17, 2012 Ma gandeam nu la radiatii de la elementele grele, ci la cele solare, adica un detector pentru X si Gamma simplu care sa intre intr-o "statie meteo" home use, si sa aflu cand sunt radiatii mai mari singur si nu de la TV, cand risca aia sa anunte. O lampa folosita ca detectie n-ar merge? Nu ma pricep la lampi, intreb si eu... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum