Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa laborator 0-30V 5A

dany

Postări Recomandate

Salut.Am nevoie de ajutor cu o schema de sursa cu LM317+LM301, schema este luata din datasheet de la LM317.

Schema zice ca poate 5A si 30V. schema va fi alimentata de la un alimentator comutatie asemanator celor de laptop cu un curent de 4,7A la 38V.

http://www.mikrocontroller.net/attachme ... gelung.JPG

Datasheet LM317: http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm117.pdf

Datasheet LM301: http://www.ee.nsysu.edu.tw/lab/F6027/LM ... ifiers.pdf

1.Operationalul LM301 are nevoie de tensiune simetrica +/-6V ?sau cum se alimenteaza la V+ si -6V?

2.Daca folosesc 2 tranzistori MJE2955(Vce75/75W) pe partea de putere in loc la MJ4502(Vce90/200W) fac fata?(asta e ce am prin casa )

3.Ar fi o alta schema care sa se preteze pentru o sursa 0-25V 0-5A cu reglaj tensiune si curent?

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dany

4

• Marian

3

• Mikrosha

1

• vcdec

1

Top autori în acest subiect

1. Din păcate da, trebuie alimentat la -6V și V+. În cazul tău, tensiunea dată de 38V e prea mare, ar arde operaționalul.

2. Da, ar ține. Poate că ar fi suficient și unul singur, dar mai sigur doi. Cînd pui doi tranzistori de putere în paralel, trebuie să pui niște rezistențe mici în emitorul fiecăruia, de genul 0,1 ohmi.

3. http://electrodb.ro/atelier/putere/conv ... -25v-0-2a/

Ca să poată duce 5A, ar trebui pus 0,5 ohmi în locul lui R4.

Link spre comentariu

Poti folosi integratul L4964, este in comutatie, randament si mai bun, poate 5.1V-24V la 4A.Eu am facut sursa pana la 2A, tot cu o sursa in comutatie alimentata si merge f bine.O sa adaug un volt-ampermetru cu LCD cand voi avea timp si voi incerca s-o prezint aici pe forum.Ideea e ca daca vrei sa faci sursa ta liniara (cu 317 de exemplu, la 4A si pui sursa pe 8V, diferenta intre intrare si iesire de 30V, o sa ai un mic resou de 120W, acum iarna merge dar la vara o sa fie neplacut :speriat

Link spre comentariu

LM317 suporta maxim 35V, asadar exclus sa fie alimentat la cei 38V din start... insa s-a specificat ulterior ca se doreste 25Vcc tensiune maxima asadar nu este nevoie de o asa mare tensiune de intrare, trebuie avut grija ca diferenta de tensiune la valoarea maxima de la iesire ( 25Vcc spre exemplu ) in sarcina maxima utila sa fie de minim 4V pentru ca LM317 sa isi faca treaba ok.

Link spre comentariu

LM317 suporta maxim 35V, asadar exclus sa fie alimentat la cei 38V din start... insa s-a specificat ulterior ca se doreste 25Vcc tensiune maxima asadar nu este nevoie de o asa mare tensiune de intrare, trebuie avut grija ca diferenta de tensiune la valoarea maxima de la iesire ( 25Vcc spre exemplu ) in sarcina maxima utila sa fie de minim 4V pentru ca LM317 sa isi faca treaba ok.

Ideea e ca sursa comutatie de 38V la 4,7A se poate jongla cu tensiunea pana la un 25...26V asta nu ar fi o mare problema.(chiar si varianta sa pun 2 alimentatoare in paralel asta ar fi 25V la 9,4A)Marea problema e ca sursa are sa lucreze 8 ore pe zi la la un curent de 3...4A.(undeva la 20v)+ o sa fie folosita si ca sursa pt diferite placi electronice de test multe din ele care pot intra in scurt pe perioade lungi de timp...
Link spre comentariu

Daca si anume consumul maxim ar fi asa cum zici 4A atunci conecteaza la sursa aia de 38V/4.7A o sarcina de 4A, si citeste tensiunea care ramane la sursa cu aceasta sacina, stiind cam cu cat scade vei sti si cat sa fie tensiunea de intrare pentru o tensiune maxim dorita de iesire din regulator de sa zicem 25Vcc, si ca sa intelegi as putea exemplifica, sa zicem ca in sarcina de 4A tensiunea scade 3V, ei bine la cei 25Vcc maxim cerut la iesirea regulatorului adaugi intai diferenta de 4V ceruta de regulator si apoi pe ce 3V care cad in maxim de sacina, si asta ar insemna ca in gol sa intre in regulator 25+4+3=32Vcc, dar acesta e doar un exemplu, trebuie sa verifici tu cat scade tensiunea la alimentatorul tau in sarcina, stiind acestea apoi iti poti construi un regulator cu LM317 ajutat de un tranzistor de putere ( spre exemplu Tip36 ) cu limitator de curent astfel incat sa nu ai probleme la scurt.

Link spre comentariu

Daca si anume consumul maxim ar fi asa cum zici 4A atunci conecteaza la sursa aia de 38V/4.7A o sarcina de 4A, si citeste tensiunea care ramane la sursa cu aceasta sacina, stiind cam cu cat scade vei sti si cat sa fie tensiunea de intrare pentru o tensiune maxim dorita de iesire din regulator de sa zicem 25Vcc, si ca sa intelegi as putea exemplifica, sa zicem ca in sarcina de 4A tensiunea scade 3V, ei bine la cei 25Vcc maxim cerut la iesirea regulatorului adaugi intai diferenta de 4V ceruta de regulator si apoi pe ce 3V care cad in maxim de sacina, si asta ar insemna ca in gol sa intre in regulator 25+4+3=32Vcc, dar acesta e doar un exemplu, trebuie sa verifici tu cat scade tensiunea la alimentatorul tau in sarcina, stiind acestea apoi iti poti construi un regulator cu LM317 ajutat de un tranzistor de putere ( spre exemplu Tip36 ) cu limitator de curent astfel incat sa nu ai probleme la scurt.

Ok! am inteles! azi fac testele si revin cu detalii,mersi mult!
Link spre comentariu

Am facut cateva masuratori si am asa...

pentru 19,5v in gol:

a) R sarcina 4,5 Ohmi curent 3,68A tensiunea scade la 19,1

b) R sarcina 2 Ohmi curent 6,6A tensiunea scade pe sarcina la 14,5A

Inca o intrebare, partea de feedback/reglaj e facuta cu TSM103AD dupa schema din link, ma puteti ajuta cu cateva sfaturi de modificare pentru a o folosi fara probleme in sursa?

Schema: http://bbs.dianyuan.com/topic/5409

Datasheet: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 103AD.html

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Salut, vreau să fac şi eu 2 module cu sursa de aici prezentată cu lm317 şi reglaj curent. am o nelămurire: cum se calculează şuntul pentru un anumit curent? Eu ştiam că se urmăreşte ca curentul maxim prin şunt să facă o cădere de tensiune de 0.6v pe el, aşa e?-vreau să folosesc tl071 în loc de lm301. Acesta il voi alimenta cu +-12v. -ca tranzistor folosesc unul din cel enumerat mai sus 2955-pnp.Se poate implementa o variantă cu curent şi tensiune reglabilă cu tranzistorul forţă npn? am o grămadă de mje-uri recuperaţi din atx?Voi încerca să mă gandesc cumva la asta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări