Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie diferentiala

Vizitator buhuhu

Postări Recomandate

@Ashky: I7-2012 poate fi interpretat aici. Armatura de otel-beton este considerata ca si conductor de echipotentializare in cazul protectiei la traznet (existenta la toate blocurile ceausiste) asa ca logica spune ca barele (mustatile intre placi) sunt sigur sudate (diferenta fata de normativele vechi nu este aici din ce cunosc). Ca s-a lucrat romaneste la suduri e alta poveste, cam tine de noroc. Puteti scrie exact unde se interzice?Ca sa dau un singur exemplu de interpretare in favoarea mea: paragraful 5.5.3.8 din I7-2012 spune ca, citez: "... conductorul de protectie trebuie incorporat in acelasi sistem de pozare ca si conductoarele active sau amplasate in imediata apropiere a acestuia". Eu inteleg prin "imediata apropiere" o distanta mica tinand cont ca armatura peretelui este considerata conductor de echipotentializare (suplimentara, paragraf 4.1.5.3.4) si este aproape de priza la cativa centimetri. Ceea ce spuneti dv s-ar putea aplica (interzicerea legarii la armatura) daca armatura peretilor nu ar fi sudata putand intra la paragraful 5.5.4.5.Recunosc ca nu am citit tot normativul :jytuiyu dar am extras doar ce ma intereseaza din el. Chiar ar fi utila o discutie pe aceasta tema pentru ca am descoperit o mentiune referitoare la sigurantele diferentiale - cerinta circuitului de impamantare de a suporta curentul de declansare al diferentialei- care necesita calcule mai mici pentru circuitul de impamantare decat la o instalatie cu sigurante automate clasice.@silviuproduction : am gasit o explicatie existentei sigurantei automate diferentiale in tabloul electric general de la case si este data in paragraful 4.2.2.8 din I7-2012 fiind pentru protectia impotriva incendiului. Probabil ca se interpreteaza acoperisul casei ca fiind "constructie de lemn"[email protected]: centura de impamantare a blocului ar trebui sa se lege la nul in tabloul general de distributie de la intrarea in scara (este cel cu sigurante fuzibile mari, peste 63-100A).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 73
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

12

• The Stressmaker

8

• iuli09

4

• H Robert

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Centura de impământare se leaga în tabloul principal de distribuţie de la intrarea în fiecare scară de bloc. Mai corect ar fi să existe o distribuţie separată pt împământări dar nu este aşa. În parte din economie în altă parte deoarece cablurile de alimentare ale blocurilor au nulul mai subţire decât fazele (valabil pt toate cablurile de tip CYABY sau ACYABY de secţiune mare). Astfel centura de împământare "ajută" nulul. La firida de palier se face diferentierea între nulul de lucru şi cel de protecţie, în sensul că deşi se pleacă din acelaşi loc sunt 2 cabluri diferite. Astfel se poatre obţine (deşi nu este corect) nul de protecţie din nulul de lucru în apartament. Cu condiţia ca nulul să nu aibă nici un fel de întreruperi până în firida de distribuţie principală. Prin întreruperi mă refer la siguranţe, contoare sau orice alte dispozitive. Repet, nu este o soluţie corectă, deşi funcţională.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Scuze ca redeschid topicul , dar eu am o problema si mai interesanta: nu declanseaza siguranta diferentiala, desi am facut scurt intre faza si PE si intre nul si PE. Butonul de test functioneaza. Intre faza si PE am 230V, Intre nul si PE am 60V. PE este legata la pamant cu o rezistenta de aproximativ 0 ohmi. Diferentialul este SIEMENS, l-am inlocuit cu altul tot SIEMENS de 30mA si se comporta la fel. De ce?

Link spre comentariu

Daca faci scurt intre faza si impamantare...siguranta ramane cuplata? Pai atunci impamantarea aia e inutila (nu reuseste deloc sa traga potententialul fazei la impamantare, mai exact nici macar la 30mA nu ajunge curentul!).Si daca intre nul si impamantare ai 60V, iarasi e de rau!Daca siguranta declanseaza la apasarea butonului de test, atunci ea functioneaza corect

Link spre comentariu

banuiesc ca ar fi de la impamantare, insa cine a masurat-o a zis ca are 0.4 ohmi. Acuma, am masurat pana la intrare in pamant si e ok, mai departe nu am mai masurat ca nu am aparat de masurat rezistenta impamantarii. Deci asta trebuie sa fie problema, impamantarea?

Link spre comentariu

Ca sa ne facem o idee postati valorile tensiunii la urmatoarele masuratori: intre faza si nul, intre faza si impamantare si intre nul si impamantare, toate masurate cu acelasi aparat de masura. Apoi, urmatoarele masuratori se vor face folosind un bec (40W sau 60W nu conteaza, doar valoarea puterii scrise sa o mentionati) cu fasung si fire legat direct pe tatorii (testeri, firele de legatura, etc) aparatului de masura si veti repeta cele trei masuratori ca in prima parte. Se poate deduce starea circuitului din aceste 6 masuratori combinata cu inca o informatie, pe langa detaliile de pana acum. Uitati-va atent pe acea siguranta si sa fiti sigur ca este disjunctor automat cu diferential (siguranta automata diferentiala) si nu numai partea de "diferential".Din ce ati scris pana acum, daca faceti scurt intre faza si impamantare nu declanseaza siguranta si intre nul si impamantare se masoara 60V atunci s-ar parea ca nulul este intrerupt si impamantarea este legata la iesirea de nul din siguranta. Aceasta inseamana ca, la o impamantare cu rezistenta mare (peste 30 ohm) este posibil ca sa nu declanseze "diferentiala" dar sa treaca prin circuit un curent de ordinul amperilor, mult sub cel la care declanseaza partea de protectie clasica din siguranta aceea automata.

Link spre comentariu

Recititi mesajul acela, exista doua diferentiale care se comporta la fel in acelasi circuit. Ca sa dati aceasta concluzie ati luat in calcul si informatiile date referitoare la tensiunea masurata intre nul si impamantare de 60V si faptul ca punerea la impamantare nu actioneaza protectia plus faptul ca actionarea butonului de test confirma functionarea protectiei?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

daca a SURTCIRCUITAT Nulul este normal ca protectia diferential (homopolara) sa nu poata lucra neavind cum sa faca diferenta de curent intre faza si nul la intrare si cea de iesire.adica din protectie diferentiala sa transformat in protectie maximala de curent ( o sig automata tremica) probabil 32 A din BMPM.SPER ca am fost destul de eplicit!daca NU va pot explica si mai pe larg si tehnic si ceva fizica de clasa a 8 a atit cit mai stiu si eu.

Link spre comentariu

O siguranta diferentiala functionala va declansa imediat daca se sunteaza cele doua borne de nul la un consum de peste 30mA (la cele cu "diferentiala" de 30mA). Ca sa o puteti folosi cum ati mentionat trebuie ca impamantarea acelui circuit sa fie legata la nul dupa siguranta.

Link spre comentariu

S-a mai discutat, daca la diferentiala pui strap nul-nul sau faza-faza ea nu mai lucreaza punct. Inauntru e un transformator care amplifica diferenta de curent dar cu strap una din infasurari devine spira in scurt si ca atare nu se mai induce mai nimic in cea de comanda a declansarii.

Link spre comentariu

Nu intotdeauna se intampla acest lucru si nu la toate modelele. Spun asta pentru ca, in teorie asa ar trebui sa se intample, sa nu mai functioneze diferentiala, dar in practica, la unele modele, nu o poti arma daca ai consumatori in instalatie si ai strap pe nul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări