sesebe Postat Decembrie 1, 2020 Partajează Postat Decembrie 1, 2020 Daca toata lumea e multumita de felul cum suna un woofer de 15" combinat cu un tweeter, fara gauri in auditie si fara a asculta armonicile generate de con break-up atunci nu inteleg ce informatii mai cauti aici pe un forum unde lumea stie cum trebuie sa sune o boxa corect facuta. Ai pus intrebari pe forum acum 8 ani. Ai primit raspunsurile dorite si nu te-ai mai sinchisit sa raspunzi la intrebarile colegilor iar acum, dupa 8 ani in care nu ai raspuns la nici o o intrebare de-a colegilor, incepi iar sa ceri pareri. Eu consider ca deja ti s-au dat prea multe raspunsuri. Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 1, 2020 Partajează Postat Decembrie 1, 2020 Hai mai @sesebe, ca si tu ai revenit si regandit primele solutii gasite de tine la un moment dat. Ai invatat si te-ai educat intre timp, dar tot mai sunt intrebari. Si ai ajuns la solutia numarul 2, samd. Eu asa vad treaba, acuma scrisul pe forum si exprimarile pot parea altceva decat sunt in realitate. Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 1, 2020 Partajează Postat Decembrie 1, 2020 Ai ratat esenta, omul doar spune ce a facut, nu incearca deloc sa evolueze sau sa incerce sa isi bata capul cu ceva, sa optimizeze. Dupa mine acesta e secretul fericirii. Esti mandru de ce ai facut, nu iti pui prea multe intrebari ca s-ar putea sa nu iti placa raspunsul. Atentie am scris secretul fericirii, si nu a sunetului de calitate! Cu driver de 2" cu goarna mare poti taia la 1kHz acustic si nu te deranjeaza asa mult cone breakup s-ar putea sa sune/masoare bine adca alegi o combinatie fericita de difuzoare. Sa faci filtrul intr-adevar e nevoie de ceva experienta, nu ajunge sa copiezi o schema de pe forum, in nici un caz cele prezentate de tot felul de "profesionisti" mioritici. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 1, 2020 Partajează Postat Decembrie 1, 2020 (editat) On 2/20/2012 at 4:19 PM, Guest ledavi30 said: Sunt foarte multumit de sunet si de aspect Bravo domnule. Asta conteaza. Asta nu insemna ca nu ai sa primeste sfaturi despre curbele de raspuns ale cablurilor audio care fac ca cocosul din curte sa reguleze duios gainile. Sau cam ce NFB trebuie asigurat ca sa nu se preavaleasca pestele de pe mileu de pe TV. Sau, daca stai la bloc, cam ce cod morse o sa bata in teava baba de la 4 cand nu-i place muzica pe care o pui. Offtopic evident. De sarbatoare. Editat Decembrie 1, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Mihai Cimpoeru Postat Decembrie 2, 2020 Partajează Postat Decembrie 2, 2020 Acum 19 ore, Sharky a spus: Ai ratat esenta, omul doar spune ce a facut, nu incearca deloc sa evolueze sau sa incerce sa isi bata capul cu ceva, sa optimizeze. Dupa mine acesta e secretul fericirii. Esti mandru de ce ai facut, nu iti pui prea multe intrebari ca s-ar putea sa nu iti placa raspunsul. Atentie am scris secretul fericirii, si nu a sunetului de calitate! Asta pana apuci sa asculti altceva si nu te mai poti intoarce la ce ai avut. Link spre comentariu
ledavi30 Postat Decembrie 6, 2020 Partajează Postat Decembrie 6, 2020 Sharky ai dat exact raspunsul pe care l-as fi dat eu, nu stiu cine e @sesebe si de ce e atat de acid cu mine , nu m-am "sinchisit" sa dau raspunsuri la intrebarile userilor ci am facut-o cu placere. E drept ca atunci cand am citit postarea lui nu mi-a facut placere sa dau un raspuns civilizat, eu am incercat sa fiu o posibila sursa de inspiratie asa cum au fost si altii pt mine Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 7, 2020 Partajează Postat Decembrie 7, 2020 Eu personal m-am saturat sa merg la petreceri și muzica sa sune ca dintr-un butoi, și asta la petreceri cu pretenții și formații de la care te-ai aștepta la altceva. Se presupune ca cei care cinta au și ureche muzicala și știu cum ar trebui sa sune un instrument. De exemplu sa nu sune trompetă ca și cum ar fi strinsa de știți voi ce, sau vocea sa se audă în fundal și plina de efecte și reverberatii puse artificial. Nu știu cum suna boxele prezentate dar am mari îndoieli ca suna asa cum trebuie avind în vedere combinația de difuzoare folosite. In rest numai bine iar dacă tu ești mulțumit de sunet atunci fi fericit și dai înainte tot asa pt ca putina lume a ascultat instrumentele live amplificate corect ca să-și dea seama dacă nu suna corect. Poate chiar suna corect asa cum sint amplificate acum și mi-am format doar eu o părere greșită și atunci îmi cer scuze. Link spre comentariu
Mihai Cimpoeru Postat Decembrie 7, 2020 Partajează Postat Decembrie 7, 2020 Un woofer pe 15 cu un driver de 2 nu are lipsa de medii decat daca implementarea este incorecta. Apoi foarte putini isi fac sala de evenimente si pun pret pe acustica. Majoritatea au peretii acoperiti de rigips, care pe langa faptul ca absoarbe basul mai face si zgomot de la vibratii. Ideea unei incinte de sonorizari e sa o faci plata si sa potrivesti directivitatea difuzoarelor. Un 15 incepe sa devina directional destul de jos in functie de destinatie. Daca e facut sa aibe joase o sa devina mai directional mai jos in frecventa si are si spl mai mic, daca e facut sa redea mai putin bas o sa fie directional mai sus in frecventa si o sa aibe spl mai mare, insa tot esti nevoit sa il tai relativ jos (800-1000hz) unde un driver de 2 nu are probleme (daca este pe un horn adecvat). Un driver de 1 cu bobina de 1.7 merge fara probleme la 1600 hz. Dupa ce ai facut incinta relativ plata te folosesti de procesare sa o faci sa sune decent in functie de sala, dar cum sala nu e gandita cu muzica pe prim plan este destul de greu. Apoi 98% din invitati oricum nu stiu cum trebuie sa sune, mai important fiind sa sune tare. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 7, 2020 Partajează Postat Decembrie 7, 2020 Aici ai dreptate, dacă suna tare cei mai mulți zic ca suna bine chiar dacă e doar gălăgie. La o sonorizare făcută bine simți muzica și ca vibrație dar nu ai probleme sa te înțelegi cu colegul de vizavi de la masa, iar vocea și instrumentele se aud clar. 85-95 de decibeli sint suficienți, nu trebuie 110+ decibeli ca sa sune bine. Link spre comentariu
matzah Postat Decembrie 7, 2020 Partajează Postat Decembrie 7, 2020 Acum 29 minute, sesebe a spus: La o sonorizare făcută bine simți muzica și ca vibrație dar nu ai probleme sa te înțelegi cu colegul de vizavi de la masa, iar vocea și instrumentele se aud clar. 85-95 de decibeli sint suficienți, nu trebuie 110+ decibeli ca sa sune bine. Asta depinde si de ce gen asculti. De cand cu "loudness wars" daca te duci la vreun eveniment si se canta muzica inregistrata/masterata dupa standardele "moderne" tot ca o galagie nesfarsita suna, indiferent pe ce sonorizare o pui. Apoi la instrumentisti, sunt o gramada de "lautari" care toata viata lor, din sala de repetitii pana la cantare, s-au "auzit" doar in full range-uri cu woofer de 15'' si "goarna tip claxon" (asta la un lautar am auzit-o). Pentru ei asa trebuie sa sune muzica, asta cauta. Cred si eu ca pe echipamente mai spalate pe cap, or sa strambe din nas ca nu suna la fel cu ce stiu ei, nu e .. ce trebuie. Apoi ai DJ'ii prosti care cum vad ca se ridica lumea la dans sau se cere nu stiu ce dedicatie, dau mai tare ca sa marcheze cumva momentul. Apoi uita de volum, urechea se obisnuieste/desensibilizeaza fata de nivelul sonor curent, nasu' mare vine iar peste juma' de ora sa-i bage piesa lui de suflet, iar trebe cativa decibeli peste, sa se stie ca s-a ridicat nasu' mare si uite asa undeva tot cu sculele'n hard clip ajungi, boxele fac galagie de-ti sare ciorba din farfurie etc. Un DJ (sunetist) bun, trebuie sa stie sa te fure la decibeli mereu. Pe unele pasaje, intre piese, oricand poate, sa caute sa-si recupereze cate 1dB, sa aiba ulterior de unde jongla. Asa ai scapa la sfarsitul zilei si cu urechile mai intacte si la peste 40-50 ani cu abilitatea de a mai auzi .. ceva.. peste 6-8KHz. Astea nici macar nu tin de ce boxe ai.. cand dai in ele la rupere, pe sistem turbo sau pe ce naiba mai dau astia acum, Behringer suna la fel cu FBT, RCF si alte fullrange-uri de gen, tot o galagie sunt. Iarasi, la fel de aiurea e sa iei boxe scumpe de auditii pe nu stiu cate benzi, filtre calculate elaborat, piese premium etc - dar sa asculti pe ele muzica electronica moderna, de o simplitate armonica infioratoare si cu o compresie in dinamica absolut extrema. Wooferul de 15'' e absolut suficient pentru asa ceva. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 7, 2020 Partajează Postat Decembrie 7, 2020 Ce bine ai sumarizat ideile.......... Link spre comentariu
ledavi30 Postat Decembrie 7, 2020 Partajează Postat Decembrie 7, 2020 Acum 5 ore, sesebe a spus: Eu personal m-am saturat sa merg la petreceri și muzica sa sune ca dintr-un butoi, și asta la petreceri cu pretenții și formații de la care te-ai aștepta la altceva. Se presupune ca cei care cinta au și ureche muzicala și știu cum ar trebui sa sune un instrument. De exemplu sa nu sune trompetă ca și cum ar fi strinsa de știți voi ce, sau vocea sa se audă în fundal și plina de efecte și reverberatii puse artificial. Nu știu cum suna boxele prezentate dar am mari îndoieli ca suna asa cum trebuie avind în vedere combinația de difuzoare folosite. In rest numai bine iar dacă tu ești mulțumit de sunet atunci fi fericit și dai înainte tot asa pt ca putina lume a ascultat instrumentele live amplificate corect ca să-și dea seama dacă nu suna corect. Poate chiar suna corect asa cum sint amplificate acum și mi-am format doar eu o părere greșită și atunci îmi cer scuze. Aici ai spus ceva pe sufletul meu, urasc distorsiunile, vreau sa spun ca nu sunt lautar sau ceva de genul dar imi place sa simt muzica si prin corp nu numai prin urechi, cuvantul de ordine e claritate (fidelitate). Exact cum a spus sesebe imi place sa se auda clar o trompeta si asa se si aude pe boxele mele altfel credeți-mă ca nu le tineam 8 ani ca asa am schimbat multe care nu mi-au placut. Acum ca tehnologia avansat as vrea acelasi sunet si aceeasi putere sa vina din ceva mai usor si mai compact, mai putine fire, ergonomie. E un hobby pt mine, nu fac bani din muzica. Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 7, 2020 Partajează Postat Decembrie 7, 2020 Putini se pricep, dar multi au impresia ca se pricep, cam asta e rezumatu. Cati stiu si pricep ce a spus matzah? Iar asta e in zona sonorizare, dapoi cand intri in home audio unde discuta lumea de calburi audiofile USB, cabluri de boxe, dar actiuni gen sa isi amenajeze camera sau amplaseze corect boxele nici vorba. Noroc cu youtube ca mai vad cate un tutorial, ca sa puna mana pe o carte e prea greu. Domeniul asta e 1% priceputi, restu dorei... Link spre comentariu
arcgotic Postat Decembrie 8, 2020 Partajează Postat Decembrie 8, 2020 Poti cumpara niste boxe si SH, e plina piata de chestii faine, multi lautari au nevoie de cash.... Link spre comentariu
Sharky Postat Decembrie 8, 2020 Partajează Postat Decembrie 8, 2020 (editat) MAi ales acum e momentul. Dar colcaie forumurile de ideea ca iti poti face boxe bune la sfert de pret si calitate dubla cu componente avansate. Cand de fapt ce iese e o lada cu difuzoare din cauza ca nimeni nu e in stare sa faca un filtru si lumea foloseste filtre generice facute de la distanta de nu stiu ce mare mester care slabe sanse sa fi lucrat cu combinatia de difuzor, horn, driver in aceeasi ampalsare pe panou. Plus cateodata e greu sa faci sa sune cu doua difuzoare relativ bune, dar nu inseamna ca timbrul iese pe plac. In schimb "profesionistii" de forum se lauda ei fac sa sune orice cu orice si ca va suna multe peste boxele de firma si alte balarii. Iar la final cand e sa compari cu ce poti cumpara SH de o firma buna ai parte de un dus rece. :)) Exemple au fost de-a lungul timpului cate vrei...si vor mai fi.... Practic filtrul si proiectarea lui e singurul aport personal care il aduci unei boxe, ca sa lipeasca doua lemne poate oricine, iar difuzoarele vin gata facute. Iar lumea fix peste etapa asta sare, pt ca e cea mai dificila. Cealalta etapa dificila fiind alegerea difuzoarelor care implica plata, fara vreo garantie ca iti vor place cum suna. Noroc cu comertul online si returnarea in 15 zile fara motiv, dar si aici nu stii peste cine dai si cat trebuie sa te certi ca sa il ia inapoi. DAca e vorba de subwoofere, atunci da sunt sanse mari sa o scoti la capat chiar destul de usor. Cu boxa SH e simplu, o asculti, o compari cu ce ai, daca suna mai bine o cumperi la pretul pietei, daca peste cateva luni iti dai seama ca nu suna chiar cum vrei o vinzi la pretul pietei, probabil greu, dar macar nu iti pierzi timpul. Asta e tristul adevar, are parti bune, are parti rele. Editat Decembrie 8, 2020 de Sharky Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum